Онлайн-урок. Презентація.

Про матеріал
Презентація онлайн уроку з предмету: Охорона праці. Для професії: Офісний службовець (бухгалтерія).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Охорона праці в роботі бухгалтера (онлайн – урок) Підготував викладач з Охорони праціХромова Н. В. ВП «РЦПО ЛНУ імені Тараса Шевченка»Старобільське відділення

Номер слайду 2

Конституція України. Стаття 43. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Стаття 45. Кожен, хто працює, має право на відпочинок. Стаття 46. Громадяни мають право на соціальний захист.

Номер слайду 3

Закон України «Про охорону праці»Визначає основні положення щодо реалізації конституційного права працівників на охорону їх життя і здоров'я у процесі трудової діяльності, на належні, безпечні і здорові умови праці. Регулює за участю відповідних органів державної влади відносини між роботодавцем і працівником з питань безпеки, гігієни праці та виробничого середовища. Встановлює єдиний порядок організації охорони праці в Україні.

Номер слайду 4

З точки зору охорони праці технологічне устаткування має утримуватися у справному стані, працювати з несправним технологічним устаткуванням заборонено. Але й сам працівник повинен дбати про своє здоров'я та безпеку, а також здоров'я і безпеку оточуючих людей, знати і виконувати всі нормативноправові акти з охорони праці, проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди для того, щоб попередити нещасні випадки, які на жаль зустрічаються дуже часто. Основними принципами державної політики в галузі охорони праці є пріоритет життя і здоров`я працівників по відношенню до результатів виробничої діяльності та відповідальність роботодавця за створення безпечних і здорових умов праці.

Номер слайду 5

Офісний службовець (бухгалтерія)  – професія XXI століття, яка користується великим попитом на ринку праці.  Вона заслуговує особливої уваги тому, що  жодна фінансова установа не може існувати без реєстрації бухгалтерських даних. Кваліфікований офісний службовець (бухгалтерія) – це  працівник, який займається реєстрацією та узагальненням інформації про майно, зобов’язання та діяльність компанії за допомогою документального обліку всіх фінансово-господарських операцій. До обов’язків офісного службовця, як правило, входить:здійснення реєстрації документів;приймання і контроль правильності оформлення первинних документів;проведення нескладних розрахунків за окремими дільницями      бухгалтерського обліку;реєстрація бухгалтерських проводок і рознесення їх за рахунками;складання бухгалтерської звітності та ін. Переваги професії: – затребуваність на ринку праці;– достойна заробітна плата;– можливість підвищення кваліфікації;–  кар’єрний ріст;– розвиток власного бізнесу;– можливість надання послуг бухгалтера у віддаленому режимі.

Номер слайду 6

Ви – майбутні офісні службовці. Ми з вами на кожному уроці говоримо про те, що є саме головне для людини? Її життя і здоров’я. Що саме головне при роботі з оргтехнікою? БЕЗПЕКА. А тому потрібно знати, що таке безпека, працездатність, безпека праці, умови праці, безпека виробничого процесу, безпека виробничого устаткування . Згідно зі статтею 153 Кодексу законів про працю України, власник підприємства зобов’язаний забезпечити належне технічне обладнання всіх робочих місць і створювати на них умови праці відповідно до нормативноправових актів з охорони праці. Відкрийте, будь ласка, підручники $ -2.1 „Загальні питання безпеки праці” ст. 67. Давайте ознайомимося з 1 питанням: Визначення основних понять.

Номер слайду 7

1 учень: Умови праці – це сукупність факторів виробничого середовища івиробничого процесу, які впливають на здоров`я і працездатність людини підчас її професійної діяльності. 2 учень: Працездатність – здатність людини до праці, яка визначаєтьсярівнем її фізичним і психофізичним можливостей, а також станом здоров’ята професійною підготовкою. 3 учень: Безпека – відсутність неприпустимого ризику, що пов'язаний зможливістю нанесення ушкодження. 4 учень: Безпека праці – стан умов праці, за якого відсутній виробничийтравматизм. 5 учень: Безпека умов праці – стан умов праці, за який вплив напрацівника небезпечних і шкідливих виробничих факторів взагалі відсутнійабо дія шкідливих виробничих факторів не перевищує гранично допустимихрівнів. 6 учень: Безпека виробничого процесу – здатність виробничого процесувідповідати вимогам безпеки праці під час його проведення в умовах,встановлених нормативно- технічною документацією. 7 учень: Безпека виробничого устаткування – здатність устаткуваннязберігати безпечний стан при виконанні заданих функцій у певних умовахпротягом встановленого часу.

Номер слайду 8

Обов’язковою умовою організації безпечної праці бухгалтера є впровідження в дію інструкцій з техніки безпеки та встановлення розпорядку робочого дня. До самостійної роботи на персональному комп’ютері допускаються: особи, які пройшли попередній медичний огляд; первинний інструктаж на робочому місці та мають I кваліфікаційну групу по електробезпеці.  До безпосередньої роботи на персональному комп’ютері допускаються особи, які не мають медичних противопоказань. Жінки з часом встановленої вагітності та в період годівлі дитини молоком до виконання всіх видів робіт, пов’язаних використанням персонального комп’ютера не допускаються.

Номер слайду 9

Небезпечними та шкідливими виробничими факторами при виконанні робіт на персональному комп’ютері являються: а) фізичні:-підвищений рівень всіх видів випромінювання ;-підвищений рівень статичної електрики; -підвищений рівень запиленості повітря робочої зони; -пониження та підвищення вологості повітря робочої зони; -пониження та підвищення рухомості повітря робочої зони; -підвищений рівень шуму; -підвищений чи понижений рівень освітлення; -підвищений рівень прямого блиску; -підвищений рівень відбитого блиску; -підвищений рівень засліпленості; -підвищення рівня пульсації світлового потоку; -підвищене значення напруги в електричному ланцюзі, замкнення якого може пройти через тіло людини.

Номер слайду 10

б) хімічні: підвищений вміст в повітрі робочої зони двоокису вуглецю, озону, аміаку, фенолу, формальдегіду і полівінілхлоридних біфенілів; в) психофізіологічні: напруження зору; напруження уваги; інтелектуальне навантаження; емоційне навантаження; "продовжені статичні навантаження; "монотонність праці; "великий об'єм інформації, оброблюваної в одиницю часу; "нераціональність організації робочого місця; г) біологічні: "підвищений вміст в повітрі робочої зони мікроорганізмів.

Номер слайду 11

Площа на одне робоче місце з персональним комп'ютером для дорослих користувачів повинна складати не менше 6 м2, а об'ємом - не менше 20 м3. Забороняється проводити ремонт персональних комп'ютерів безпосередньо в робочих, навчальних приміщеннях. Стосовно світлових потоків робочі місця з персональним комп'ютером повинні розташовуватися так, щоб природне світло падало збоку, переважно зліва. Схема розміщення місць з персональним комп'ютером повинна враховувати відстані між робочими столами з відео моніторами, які повинні бути не менше 2 м, а відстань між боковими поверхнями відео моніторів - не менше 1.2 м.

Номер слайду 12

Під час регламентованих перерв з метою зниження нервово - емоційного навантаження, стомленості зорового аналізатора, усунення впливу гіподинамії та гіпокінезії, попередження розвитку стомленості доцільно виконувати комплекси спеціальних фізичних вправ. З метою зменшення негативного впливу монотонності доцільно застосовувати чергування операцій змістовного вводу тексту та цифрових даних, зміна редагованих текстів та вводу даних. Тривалість безперервної роботи на персональною комп'ютері без регламентованих перерв не повинна перевищувати 2 год. КОМПЛЕКС ФІЗИЧНИХ ВПРАВ ДЛЯ ОФІСНИХ ПРАЦІВНИКІВЗа тривалістю фізичної активності виділяють:міні – перерва (60-30секунд);фізкультурна пауза (2-3 хвилини);виробнича зарядка (5-10 хвилин).

Номер слайду 13

До основних і найбільш поширеним вправ для офісних працівників відносять такі: ГІМНАСТИКА ДЛЯ ОЧЕЙ зробіть яблуками очей 10-15 рухів вправо і вліво;здійснюйте обертання спочатку обертання в одну сторону, а потім в іншу 6-10 разів;спрямувати погляд трохи вдалину, після на предмет поблизу протягом 8 раз;сильно примружтеся і різко розкрийте очі 5 разів;дивіться на вказівний палець перед носом 12 разів. Ці прості вправи дозволять знизити втому зорового органу, і кінця дня будете відчувати себе краще.

Номер слайду 14

ГІМНАСТИКА ДЛЯ РУКвізьміть себе за ліве зап’ястя і покрутіть долонею, спочатку в одну сторону, потім в іншу;швидко стискати і розтискати пальці 10 -15 раз, після сильно стисніть руку в кулак, потримайте так близько 3-4 секунд і розслабте;можна зробити невеликий масаж кожного пальця з кремом для рук протягом 10 хвилин. Кровообіг в кінцівках активізується і втома зникає. Гімнастика є хорошою профілактикою виникнення тунельного синдрому.

Номер слайду 15

РОЗМИНКА ДЛЯ ХРЕБТА “Замок”Робити його слід на стільці з низькою спинкою. Підніміть кінцівки над головою долонями вгору і зчепіть їх. Відкиньтеся назад і відчуйте спинку стільця, потім видихніть і зробіть нахил вперед, повторити 6 разів.“Розтягнення”Верхні кінцівки повинні бути піднятими. Візьміть себе за зап’ястя лівої руки і максимально потягніть. Можна відчути, як напружуються м’язи на лівій стороні тіла. Потім зробіть також з правою стороною. Повторити вправу слід 5-6 разів.“Ножиці”Рухайте руками перед собою в інтенсивному режимі, чергуючи з перервами на відпочинок. Зробіть 10 разів.“Обертання”Крутите руками спочатку вперед, а потім назад, виконати його необхідно 8-10 разів.

Номер слайду 16

Працюючим за персональним комп’ютером з високим рівнем напруги під час регламентованих перерв та в кінці робочого дня показана психологічне розвантаження в спеціально обладнаних приміщеннях ( кімната психологічного розвантаження).

Номер слайду 17

При ввімкненні комп’ютера оператор зобов’язаний дотримуватися наступної послідовності вмикання обладнання: - блок живлення; периферійне обладнання ( принтер, монітор, сканер та ін.); системний блок.

Номер слайду 18

підготувати робоче місце так, щоб виключити незручні пози та довгострокові напруження; виключити блиски на екрані;не користуватися люмінесцентними лампами, якщо ви бачити їх мерехтіння; забезпечити освітлення стіни чи іншої поверхні позаду дисплея так, як і екрана; краще використовувати рідкокристалічний дисплей ;забезпечити відстань від розташованих поряд терміналів не менше 1,2 м; встановити центр зображення на дисплеї на висоті 0,7 - 1,2 м від рівня підлогим. Для зменшення дії шкідливих факторів рекомендується:

Номер слайду 19

виконувати тільки ту роботу, яка йому доручена та по якій він проінформований;тримати відкритими всі вентиляційні отвори улаштування; зовнішній пристрій " миша " застосовувати тільки при наявності спеціального килимка; при необхідності перерви в роботі на короткий час коректно закрити всі активні задачі; виконувати санітарні норми і дотримувати режиму роботи та відпочинку; дотримуватися правил експлуатації обчислювальної техніки техніки відповідно інструкціям з експлуатації; при роботі з текстовою інформацією вибрати більш фізіологічний режим відображення чорних символів на білому фоні; дотримуватися встановлених режимом робочого часу регламентованих перерв в роботі і вимикати в фізкультпаузах і фізкультхвилинках рекомендовані вправи для очей, шиї, рук, тулуба, ніг; дотримуватися відстані від екрану до очей в межах 60 - 80 см. Оператор під час роботи зобов'язаний:

Номер слайду 20

  Оператору під час роботи забороняється: торкатися одночасно до екрану монітора та клавіатури; - торкатися до задньої панелі системного блоку при ввімкненому живленні; перемикати роз’єми інтерфейсних кабелів периферійних пристроїв при ввімкненому живленні; захаращувати робоче місце папером, щоб не допускати накопичення органічного пилу;вимикати живлення під час виконання активної задачі допускати потрапляння вологи на поверхню системного блоку, монітора, на робочу поверхню клавіатури, дисководів, принтерів та інших пристроїв; виконувати самостійне відкриття та ремонт обладнання.

Номер слайду 21

виконати закриття всіх активних задач; виконувати паркування зчитуючої головки жорсткого диску ( якщо не передбачене автоматичне паркування головки); впевнитися, що в дисководах немає дисків; вимкнути живлення системного блоку;вимкнути живлення всіх периферійних пристроїв;вимкнути блок живлення. По закінченні роботи оператор зобов’язаний оглянути і привести в порядок робоче місце, зняти халат та вимити руки та обличчя з милом. По закінченні роботи оператор зобов’язаний дотримуватися наступної послідовності вимкнення обчислювальної техніки:

Номер слайду 22

У випадку вимкнення електроживлення припинити роботу та доповісти керівникові. Не потрібно самостійно з’ясовувати та усувати причину. Пам’ятайте, що напруга може несподівано з’явитися! При загоранні обладнання вимкнути живлення та прийняти заходи щодо гасіння пожежі за допомогою вуглекислого чи порошкового вогнегасника, а також сухим піском, запобігаючи ураження електричним струмом. Викликати пожежну команду та сповістити керівника робіт! ПАМ”ЯТАЙТЕ

Номер слайду 23

Домашнє завдання : Л. Е. Винокурова «Основи охорони праці» $ 2.1. Вам потрібно прочитати параграф, переписати в зошит визначення основних понять та вивчити їх. Випереджаюче творче завдання: - Підготувати матеріал про нещасні випадки при роботі на комп,ютері, проаналізувати причини нещасного випадку (одного або декількох) та дати рекомендації щодо запобігання небезпеки; - Підготувати матеріал про небезпечні та шкідливі виробничі чинники згідно зі своєю професією „Офісний службовець(бухгалтерія)”. Урок закінчено. До побачення.

pptx
Додано
21 листопада 2021
Переглядів
901
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку