Виховний захід " Пісні Майдану"

Про матеріал
МАТЕРІАЛ ДЛЯ ОЗНАЙОМЛЕННЯ З ІСТОРІЄЮ ПІСЕНЬ , ЩО БУЛИ НАПИСАНІ ТА ВИКОНУВАЛИСЯ У ПЕРІОД РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ НА МАЙДАНІ.
Перегляд файлу

Вчитель. Упродовж трьох місяців зими 2013–2014 років музиканти , композитори,  вокальні гурти  своєю присутністю, акціями та креативом творили неповторний простір столичного Майдану.

   Майдан 2013–2014 років увійшов в історію як мистецька революція. Такого потужного вибуху творчості, який відбувся під час Революції Гідності, доти не знала жодна протестна акція ні в Україні, ні у світі.

Через творчість учасники Майдану декларували свої вимоги, намагалися переконати своїх противників… І свою скорботу за полеглими героями теж виражали через творчість.

Плакала калина.   вик. квартет  « Козаки»                                                                     Вчитель:Майдан називають   масштабним артмайданчиком, де кожен, хто міг і хотів, мав можливість висловити свою думку за допомогою мистецтва.  Для цього не потрібні були професійна освіта, великі кошти чи особлива аудиторія.

Учень1. На Майдані був і митець, який співав пісні перед великою  аудиторією протестувальників і одночасно -громадянин, який займався тим, що розносив канапки, допомагав із поселенням, забезпечував медикаментами, стояв на барикадах і… кидав «коктейлі Молотова».

Учень2 :На Майдані кожен вибирав для себе те завдання, ту роль, яка йому краще вдавалася та дозволяла бути максимально корисним. От Руслана, наприклад, (із спогадів) — ми просто вражені були, така енергія… Танцювала там, гріла цих людей цілу ніч.

 Учень3:Музика гріє і серця, і душі, й тіла, вона допомагає, лікує, зцілює, надихає. І якщо ти промовляєш , як молитву ті чи інші слова, ти віриш у них і хочеш жити так, як ти співаєш. Тому те, що всі співали «Душу й тіло ми положим за нашу свободу» сто чи скількись тисяч разів, повернуло народний державний гімн. Гімн знову став народним, як це колись було.

Відео ТСН                                                                                                                                       Учитель:На наступний день після побиття студентів, коли Майдан був фактично зачищений, люди зібралися біля пам’ятника княгині Ользі. Майдан перейшов на якийсь інший рівень. От, власне, біля цього пам’ятника княгині Ользі було дуже багато митців, і саме там зародилася ідея написати пісню «Брат за брата» Пісню «Брат за брата» називають неофіційним гімном Революції Гідності. Вона була створена задовго до початку подій на Майдані. Текст і музику написав лідер гурту «Тартак» Сашко Положинський, пісня увійшла до дебютної збірки гурту «Kozak System» «Шабля». 1 грудня 2013 р. на репетиції гурту до виконання пісні «Брат за брата» долучились відомі                                        -1-                                        

українські   зірки. Пізніше був записаний кліп, у якому використали кадри з цього студійного запису, а також відео з подій на Євромайдані. Допоміг Антін Мухарський, який на той момент працював на ТВі і вів свою авторську програму. Якраз після цієї програми залишався час, і варто подякувати всім працівникам, що, змучені роботою, не пішли додому, а залишилися ще на дві години, витратили свій ресурс і безкоштовно записали це відео. І ця пісня, «Брат за брата», звучала разів 300–400 за весь Майдан. «Брат за брата» стала своєрідним  гімном, хоча варто зазначити, що потім було ще багато пісень, які подобалися людям на Майдані, які надихали на подвиг.

 ВІДЕО   «Брат за брата»                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Учень читає вірш.                                                                                                                            Рваними ритмами, стрімкими потоками                                                                                                                                   Щось потужно гупає в грудях.                                                                                                                                                    З чистими помислами, твердими кроками —                                                                                                                             Хай світло небесне засяє в людях!                                                                                                                                                             Хто сам вирішує долю,                                                                                                                                                                         Хто сам приймає рішення,                                                                                                                                                                 Без бруду, без блуду, без гною, без болю                                                                                                                         Життям своїм залишається втішеним.                                                                                                Свій на свого не здійме руку!                                                                                                                                    Брат на брата не скаже злого!                                                                                                                                           Прийме удар, піде на муку                                                                                          Брат за брата, свій за свого!                                                                                                                                  

Учень 3.Було домовлено  — Олесем Донієм і Славком Пономарьовим, що вони формуватимуть музичну сцену Майдану. Це було необхідно, тому що багато музикантів і митців мали бажання звернутися до народу, підтримати наших героїв. Для нас, музикантів, найкращий, органічний спосіб спілкування — говорити з людьми через музику, через наші пісні. Вже пізніше, коли пройшло більше3х років після Майдану. було видано п’ять альбомів, які називаються «Музична сотня». В кожному — по одній композиції кожного гурту, який співав на Майдані (може, по дві, залежно від того, хто як виступав), — це більш ніж 100 гуртів.                                                                                           Учень 4:«Kozak system» взагалі на Майдані були весь час, усі разом, ще й зі своїми друзями. І  весь час або сніг згрібали, скидали в мішки і мішки тягали на барикади, або просто носили якісь патики та інші предмети для укріплення барикад.  Допомагали, як могли, тим, хто ночував на Майдані, бо ми мали змогу ночувати вдома. Бувало, що  брали акордеон, трубу і прихо-дили в намети до  друзів, а на той момент це були побратими. Ну, наприклад,        -2-

коломийський намет — це земляки, і  часто з ними грілися біля вогнища, грали, співали. Робили все, що могли, не нехтували нічим: треба було бруківку подавати — подавали, носити шини — носили, співати —  співали, треба було виступати ввечері — виступали. Був момент, коли Руслана вже фактично загиналася від безсоння і виснаження, бо вона весь час тримала нічну сцену, при тому що на той час були морози немалі. І це реально громадянський подвиг був. До «Kozak system»  подзвонив хтось із представників Руслани і каже: «Давай із 3-ї ранку до 5-ї виходь на сцену і тримай людей. Спілкуйся з ними, будь цікавий співрозмовник, щось там з ними “мути”, допомагай їм!»

--(фото гурту Гайдамаки.)

Учень5: Гурт «Гайдамаки»  багато грали на Майдані, десь до 20 разів, окрім того ще на харківському і донецькому майданах виступали. Також збирали гроші, допомагали чим могли.. Пісня «Дерев’яні щити» була написана одразу після розстрілу Небесної сотні. (Запис  пісні.)

«Дерев’яні щити»                                                                                 Дерев’яний щит захистить від куль,                                                                                                                      Кольоровий шолом для спорту.                                                                                                                                                  Ти мріяв про справжню війну                                                                                                                                                                     У центрі міста на фронті.                                                                                                                                                                Тут все, як на справжній війні,                                                                                                                                                    Справжня смерть, справжня кров, Справжній бій.                                                                                                Дерев’яний щит поможе тобі,                                                                                                                                              Захистить від куль тебе ангел твій.                                                                                   : Дерев’яні щити Захистили не всіх,                                                                                                                                Своїм тілом тебе Заступив кожен з них.                                                                                                                                 Дерев’яні щити Проти куль бойових.                                                                                   Вчитель:Роль музики у тому всьому, що відбувалося на Майдані, важко переоцінити. Бо музика — це одна з муз, яка має супроводжувати всі події людського життя.  Ще у давні часи на війну йшли під музику. І козаки пісні співали. Це просто невід’ємна частина життя. Музика, як на мене, це такий вид мистецтва, який б’є прямо в душу людини. Її не можна побачити, поторкати, але вона одразу проникає просто в серце. Це вид мистецтва, який найлегше сприймається людьми і наймасовіше, тому починаючи від народ-

-3-

-ження  й закінчуючи смертю… і весілля, й війни — все супроводжується музикою.                                                                                                                       «Вставай», «Океан Ельзи» 

Вчитель:Ця пісня двох революцій – Помаранчевої та Гідності. Знаковим для історії революції став концерт культового гурту на Євромайдані, що зібрав аудиторію понад 200 тисяч осіб.  Так, спеціально для нього вперше за довгий час зібрався золотий склад: Юрій Хусточка, Павло Гудімов і Дмитро Шуров

Відео  «Горіла шина, палала ...»

Вчитель:Ця пісня стала ще одним хітом Майдану, вона написана на мотив популярної української народної композиції «Горіла сосна, палала ...». У сучасному варіанті пісні замість сосни горить шина, яка, як відомо, стала одним з видів зброї активістів Майдану на вулиці Грушевського.

Відео.«Podaj Rękę Ukrainie» («Подай руку Україні»), «Taraka»

Вчитель:Не залишились байдужими до подій в Україні поляки. Польський гурт «Tarakа» записавши трек «Podaj Rękę Ukrainie»  і з цією піснею хлопці виступали на сцені Євромайдану в Києві. 2 лютого 2014 року в знак солідар-ності з українським народом більшість польських каналів і радіостанцій одночасно увімкнули трек «Podaj Rękę Ukrainie».                                                                                                Відео«Гей, пливе кача», «Піккардійська Терція»                                                                                            Учень:Пісня з репертуару «Піккардійської Терції»  українська лемківська тужлива народна пісня,стала жалобним гімном Майдану. Під цю музику українці прощалися з усіма загиблими під час Революції Гідності. Композиція прозвучала у січні 2014 року, на похороні білоруса Михаїла Жизнєвського, який також боровся за ідею українців на Майдані. Його друзі ввімкнули її під час прощання з ним, оскільки знали, що дана композиція була улюбленою піснею загиблого. Через сильне смислове і емоційне навантаження цієї пісні її продовжили співати в пам’ять за загиблими, трохи з часом вона стала неофіційним гімном, який співали в пам’ять за загиблими активістами Майдану та іншими загиблими під час війни на сході України.
Дует « На могилі калина схилилась.»                                                                                                                                                     Вчитель:Можна називати ще багато  пісень, які стали символом Майдану, і були написані  та створені  саме  на Майдані. Хотілося щоб наша молодь , наше майбутнє пам’ятали про ці героїчні сторінки  нашої історії, яка  ще раз нам нагадала про нашу гідність та свободу.                                                                               Ансамбль « Швидко, швидко час минає…..

       Рава- Руський будинок дитячої та юнацької творчості

 

 

 

Виховний захід   на тему :

 

« Пісні  Майдану»

 

                                                                                         Підготувала та провела

                                                                                         керівник гуртка вокально –

                                                                                         ансамблевого співу Мороз Г. І

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                     -2020р.-

docx
Додав(-ла)
Moroz Galina
Додано
21 листопада 2021
Переглядів
374
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку