Опорний лист для вивчення нової теми:"Русь-Україна за князювання Ольги та Святослава".

Про матеріал
Використовую і як опорний конспект на уроці, і як матеріал під час дистанційного навчання.
Перегляд файлу

Опорний лист до вивчення теми: «Русь-Україна за князювання Ольги та Святослава.» 7 кл. Історія України.

Перевіримо вивчене. Закінчіть речення:

Київське князівство сформувалось в ……..

Перші князі належали до династії …..

Після смерті Аскольда утвердилась династія …..

До неї належали …….

Про князя Олега нам відомо …..

Про Ігоря ми знаємо ……

Про події того  часу ми знаємо з …..

Подивіться на малюнки. Хто на них зображений і що ви про них знаєте? В підручнику знайдіть факти з біографії цих діячів та підготуйте коротку розповідь. Ознайомтесь з уривками «Повісті минулих літ» Нестора-літописця. На які риси характеру Ольги та Святослава тут вказано?

C:\Users\Admin\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.IE5\QXAXP3SJ\Olga_illustration_from_1869_book[1].jpgC:\Users\Admin\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.IE5\93J66DVK\First_Rurikids_(Granovitaya_palata,_1881-2)_03[1].jpg Літо 946 І стояла Ольга літо ціле, і не могла вона взяти города. І намислила вона так: послала [послів] до города, кажучи: "Чого ви хочете досидітись? Адже всі ваші городи здались мені, і згодились на данину і обробляють ниви свої і землю свою. А ви хочете з голоду померти, не згоджуючись на данину?" Деревляни ж [їй] сказали: "Ми раді б згодитись на данину, але ти будеш мстити за мужа свойого". І сказала їм Ольга, мовляв: "Я вже одомстила за мужа свойого, коли прийшли ви до Києва, і вдруге, і втретє тоді, коли чинили тризну мужеві моєму. Тому я вже не буду помсту чинити, а хочу взяти потрохи данини і, помирившися з вами, піду назад". Запитали тоді древляни: "Чого ти хочеш од нас? | Ми раді дати і медом, і хутром". Вона ж сказала їм: "Нині у вас нема ні меду, ні хутра. Лише малого я у вас прошу: дайте мені од двора по три голуби і по три горобці. Бо не хочу я тяжкі данини накласти на вас, як ото муж мій, а сього прошу у вас малого. Знемоглись бо ви єсте в облозі, тож дайте мені се мале".

Деревляни ж раді були [цьому]. Зібрали отож вони од двора по три голуби і по три горобці і послали до Ольги з поклоном. Ольга тоді сказала їм: "Се вже покорились ви єсте мені й моїй дитині. Ідіть-но в город, а я завтра відступлю од города і піду в город свій". Деревляни ж раді були [цьому], увійшли в город і розповіли [про все] людям. І обрадувалися люди в городі.

Ольга тим часом, роздаючи воям кому ото по голубові, а другим по горобцеві, звеліла [їм] кожному голубові й горобцеві прив’язати трут, обгортаючи [його] в маленькі платочки [і] ниткою прив’язуючи до всіх голубів і горобців. І звеліла Ольга, коли смерклося, воям своїм пустити голубів і горобців.

Голуби ж і горобці полетіли в гнізда свої, — ті в голубники свої, а горобці під остріхи, — і тоді загорялися голубники, а од них хижі і стодоли 1. І не було двора, де б не горіло, і не можна було гасити, бо всі двори загорілися. І побігли люди з города, і повеліла Ольга воям своїм хватати їх.

 

У РІК 6479 [971]. Прийшов Святослав до Переяславця, і заперлися болгари в городі. І вийшли болгари на січу проти Святослава, і була січа велика, і одолівали болгари. І сказав Святослав воям своїм: "Уже нам тут полягти. Ударимо мужньо, браття і дружино!" А під вечір одолів Святослав [болгар] і взяв город списом, кажучи: "Се город мій!"

Вивчаючи нову тему,будемо міркувати, ким же була княгиня Ольга: жорстокою і підступною

правительницею, чи мудрим та далекоглядним державним діячем. Ваші міркування послухаємо після вивчення внутрішньої та зовнішньої політики княгині.

 

 

                Поділимось на дві групи ,відшукаємо в параграфі 4 матеріал для пояснення та доповнення схеми і підготуємо коротку розповідь про події ,які відбувались   під час правління Ольги.

Випишіть у робочий зошит    історичні дати і дайте відповідь,в якому  столітті відбуваються ці події.

Складіть та презентуйте будь-яку історичну задачу до вивченого матеріалу.

Святослав Ігорович (940 —972) — князь Київської Русі, політик і військовик з династії Рюриковичів. Син князя Ігоря і його дружини, княгині Ольги. Проводив активну зовнішню політику, значно розширивши територію держави. Підкорив волзьких булгар, аланів, радимичів, в’ятичів. Спричинив занепад Хазарського каганату  та Першого Болгарського царства.

Про Святослава Ігоревича нам відомо також із «Повісті минулих літ». Ознайомтесь із історичним джерелом, поданим на сторінці 20 підручника. Дайте відповіді на запитання до нього.

Використовуючи подані факти біографії та матеріал підручника , заповніть тематичну таблицю: «Походи князя Святослава».

Рік

Похід

Наслідки

 

 

 

 

   Перевіримо,що ми вивчили сьогодні.

Позначте на стрічці часу всі історичні події,які стосуються княжіння Ольги;

Які історичні терміни ми сьогодні використовували на уроці?

Покажіть на карті всі країни,про які йшла мова.

Висловіть власне відношення до княгині  Ольги  як до особистості та як до історичного діяча.

Домашнє завдання: опрацювати параграф 4.За допомогою додаткових інформаційних джерел знайти цікаві факти про життя та діяльність вивчених київських князів, про історичне значення іх діяльності. Підготувати повідомлення в довільній формі ( розповідь,презентація,тощо.)                    

 

 

docx
Додано
25 квітня 2021
Переглядів
250
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку