Оповідання "Терен"автор Луценко Н.О.

Про матеріал
Це оповідання можно використати на заняттях : ознайомлення з природним довкіллям, розвиток мовлення, Терен - це кущ, який розповсюдженний на території нашої країни. Я пам/ятаю його ще з дитинства, коли батькам допомагала випасати корів за селом. Кущі терену були завжди красивими в будь яку пору року. А ще пам/ятаю смак вареників, пиріжків, нині діти нажаль не знають. Так хочеться, щоб про терен зберегли пісні, вірші, написали художники картини.
Перегляд файлу

                                   Оповідання “Терен”

 

Десь далеко, за селом, де розкинулися широкі поля степу, де неначе бачиш обрій - земля сходиться з голубим небом, росте чагарник. Чагарником - люди називали - густі, кучеряві кущі терену. Терен, в природі - незвичайний кущ. Він має на гілках,  маленькі  колючки, як тоненькі голочки.

Весною, коли тернові кущі квітнуть, здається що розлилося білосніжне, ароматне море. Над його квіточками літають бджоли, гудуть джмелі, оси, які збирають і носять на своїх лапках жовтий пилок. Після того, як квіточки, скинуть з себе ніжне, весільне вбрання, з'являються малесенькі зелені ягідки. При дозріванні, ягоди  схожі на темно- фіолетові кульки, а достигнуть, мають солодко - терпкий смак.

Ягідки терену завжди допомагали в житті людям. Їх збирали дорослі,  а малеча допомагала. З стиглих ягід варили смачний компот, кисіль,випікали духмяні пиріжки, ліпили як кулак, вареники, сушили на зиму.

Влітку, завжди біля чагарника, було розкішне, зелене, соковите , пасовище, де випасали свійську худобу. Літні люди, терновими ягідками користувалися , як ліками: від нежиті, кашлю, болі в горлі.

А восени, коли село огортає сивий, важкий туман, густі кущі терену стають домівкою для зайчика, а в негоду, заховається лисичка. Колючі їжачки, вимостять собі ліжечко на зиму, степові птахи, залишають гніздечка - полетять у вирій.

Талановиті люди склали багато українських пісень про терен. Терен, порівнюють з людським коханням, ніжністю, світлими почуттями. Пам'ятаю, ще з дитинства, терен - це життя, це природна краса і насолода.

                                                                   

                                                           Автор оповідання Н.Луценко

docx
Додав(-ла)
Луценко Наталя
Додано
1 червня 2021
Переглядів
274
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку