Орфографічні особливості запозичених слів у російській та українській мовах

Про матеріал
Ці матеріали було підібрано для практичних занять з перекладознавства (російська мова) для вишу. Але їх можна використовувати у старших класах для вивчення російської мови.
Перегляд файлу

Тема № 6. Орфографічні особливості запозичених слів у російській та українській мовах.

Вправа № 1 Перекласти українською мовою.

Абориген, ветеринар, диктор, диета, митинг, химия, фабрика, цистерна, Америка, Сочи, Миссисипи, демократия, иллюстрация.

 

Вправіа № 2 Диктант-переклад. Перекладіть почуті слова орсійською мовою. У чому полягають особливості перекладу.

Голландія, ілюзія, фізика, ванна, пюре, інститут, колега, директор.

 

Вправа № 3 У поданих словах виправити , де потрібно, помилки. Із 2-3 словами ( на вибір) скласти речення українською та російською мовами.

Бульон, к’ювет, атель’є, б’юлетень, рель’єф, п’юре , міліон, пьєдестал, інтерв’ю, р’юш, бязь, ін’єкція, пюпітр, адютант,  пєса.

 

Вправа № 4 Чи доречно використані іншомовні слова у вказаних реченнях? Перевірте їх значення за «Словником іншомовних слів».

1. За инфернальные выражения футболист был оштрафован.

2. Эти замечательные люди видят во всех презумпцию добра, авансируют доверие и положительное отношение.

3. Первой леди кондитерской фабрики стала молодой технолог Надежда Сыромятникова.

4. В этот день мы смогли посмотреть и дефиле свадебных нарядов.

5. Давно зная Игоря, я с уверенностью могу сказать, что он живёт на

максимуме человеческих возможностей.

6. Тридцать лет своей биографии она посвятила науке.

7. И с каждым днём всё сильнее ностальгия по прекрасному.

8. Магазины спорттоваров предлагают в большом ассортименте сувениры Олимпиады.

Упражнение 3

Подберите русские синонимы к иностранным словам, Объясните, в каких случаях целесообразнее использовать иностранные слова и в каких – их

русские синонимы.

Амбиция, брутальный, буктрейлер, вердикт, гламур, лексикон, мемуары,

обструкция, стартап, фауна, флора, фойе, харизма

 

Вправа № 5 Прочитайте текст. Випишіть слова іншомовного походження. Зробіть переклад з аркуша російською мово.

ОЧІ — ДЗЕРКАЛО ЗДОРОВ’Я

Про це говорять із подивом, слухають із недовір’ям: магія якась — подивитись в очі людині і тут же розповісти все не тільки про її здоров’я, а й про звички? Немислимо, розумом не збагнути. Однак це факт. Та якщо ні для кого з давніх-давен не диво, що очі — дзеркало душі, то сьогодні нас переконують і в тому, що очі дзеркало здоров’я, переконує наука, ім’я якій — іридодіагностика.

Нове слово в медицині? І так, і ні. Ні — тому що хіба можна назвати новим метод, якому понад три тисячі років? Так — тому що знову згадали, заговорили про нього і почали застосовувати в Європі, США, Канаді, Японії лише в середині п’ятдесятих років минулого століття.

Перші, так би мовити, сліди іридодіагностики прийшли до нас з глибокої давнини, Так, у печерах Малої Азії знайдено наскельне зображення райдужки ока та її зв’язків із різними частинами людського тіла. В Індії, Китаї вже більш як три тисячі років тому надавали виняткового значення змінам в очах хворої людини... Про відображення на райдужній оболонці ока (ірисі) стану практично всіх органів людини писали Гіппократ та Філострат.

Основоположником сучасної іридодіагностики є доктор медицини з Угорщини Пекцелі. Ще в дитинстві випадково помітивши, як змінилося забарвлення райдужки ока пораненої сови, майбутній учений зацікавився цим явищем. Пізніше, будучи студентом, а потім працюючи в хірургічному госпіталі, він продовжував накопичувати спостереження, що в майбутньому дало змогу йому систематизувати іридологічні тести і дати перше обґрунтування методу іридодіагностики. Цінність методу полягає в тому, що він не тільки фіксує відхилення в організмі, а й часто дає інформацію про їх причини. Сьогодні офіційна медицина визнає за ним право громадянства. Створено Міжнародну асоціацію іридологів (С. Кузнєцов).

 

Джерела:

  1. http://labs.journ.knu.ua/mova/wp-content/uploads/2020/09/Iryna-Marynenko-LEKSYKOLOHIYA-UKRAYINS-KOYI-MOVY-PRAKTYKUM.pdf
docx
Додано
9 січня 2022
Переглядів
710
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку