Орфографічний словник. Орфограма. Орфографічна помилка

Про матеріал
Презентація із матеріалами до теми "Орфографічний словник. Орфограма. Орфографічна помилка". Є завдання для роботи на уроці та домашнє завдання із підручника О.П. Глазової.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Орфографічний словник. Орфограма. Орфографічна помилка.

Номер слайду 2

Орфографія — одна з ознак літературної мови, її нерідко називають мундиром мови. Вона задовольняє практичну потребу: заміну неправильного написання правильним. О. Шахматов Правопис – це одяг писемної форми вироблюваної віками літературної мови. У всі часи він має бути зручним і ошатним. В. Русанівський

Номер слайду 3

Орфографія (від гр.) – історично сформована,, уніфікована система правил, що визначають написання слів згідно з усталеними нормами». Орфограма – це правильне (таке, що відповідає правилам або традиціям) написання, яке потрібно вибрати з ряду можливих.

Номер слайду 4

Орфографічний словник — словник, що містить перелік слів у їхньому нормативному написанні та розкриває слова лише в аспекті їхнього правопису. Орфографічний словник є показником сучасного йому правопису.

Номер слайду 5

Наслідком неправильного вибору орфограми і, відповідно, порушення норми літературної мови є орфографічна помилка.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Вправа 1 Записати прислів’я, виділити орфограми. Підкреслені слова записати фонетичною транскрипцією 1. Дитина плаче, а матері боляче.2. Мати одною рукою б'є, а другою гладить.3. У дитини заболить пальчик, у матері – серце.4. Все купиш, лише тата й мами – ні.5. Живуть між собою, як риба з водою.

Номер слайду 8

Вправа 2 Словниковий диктант Сім’я, рідня, матусенька, криниця, злагода, ранній, розлука, любов. У словах виділити орфограми 

Номер слайду 9

Вправа 3 Прочитайте текст. Випишіть слова, у яких є орфограми, підкресліть їх і назвіть відомі вам орфограми. Мова має два потужні крила – океан слів і граматику. Океан слів – це безмежжя, незліченність, найшвидша змінюваність, схильність до необмеженого поповнення. Граматика ж – мудрий господар, володар цього океану. На противагу безмежжю слів граматика – стислість, суворі правила, які легко можна перелічити, але нелегко застосувати (За І. Вихованцем).

Номер слайду 10

 Сьогодні на уроці ми вивчали …Орфограма – це…Орфографічна помилка позначається… 

Номер слайду 11

Домашнє завдання: - п. 20-21 – опрацювати правило, впр. 223 – письмово. Успіху!

pptx
Додано
17 листопада 2020
Переглядів
14412
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку