Органи державної влади в Україні.

Про матеріал
Мета: розглянути основні види державної влади та місцевого самоврядування України; засвоїти поняття «судова влада», «законодавча влада», «виконавча влада», «місцеве самоврядування»; повноваження Верховної Ради України, Президента та уряду України, аналізувати основні поняття; з’ясувати роль місцевого самоврядування; сформувати в учнів уміння оцінювати положення Конституції України; застосовувати на практиці отримані знання, виховувати повагу до органів державної влади; формувати в учнів громадянську активність; сприяти залученню учнів до розв’язання питань громадського життя школи, територіальної громади, держави; виховувати активну громадянську позицію учнів.
Перегляд файлу

Урок           Тема:  Органи  державної  влади  в Україні.

 

Мета: розглянути  основні  види  державної  влади  та місцевого самоврядування України;  засвоїти  поняття «судова влада», «законодавча влада», «виконавча влада», «місцеве самоврядування»;  повноваження  Верховної  Ради  України,  Президента  та  уряду  України,  аналізувати  основні  поняття;  з’ясувати  роль  місцевого  самоврядування;  сформувати  в  учнів  уміння  оцінювати  положення  Конституції  України;  застосовувати  на  практиці  отримані  знання,  виховувати  повагу  до  органів  державної  влади;  формувати  в  учнів  громадянську  активність; сприяти залученню учнів до розв’язання питань громадського життя школи, територіальної громади, держави; виховувати активну громадянську позицію учнів.

Обладнання:  Конституція  України,  стяг,  герб,  гімн,  Закони України «Про всеукраїнський та місцевий референдуми», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про об’єднання громадян», опорний конспект, презентація до уроку.

Тип  уроку:  засвоєння нових знань.

 Хід уроку

І. Організаціний момент

 

II. Актуалізація опорних знань

Бесіда за запитаннями

  • Пригадайте, що таке державна влада. (спосіб керування суспільством, для якого характерна опора на спеціальний апарат примуса (авторитет чинності))
  • Назвіть ознаки державної влади (публічність (офіційно управляє справами всього суспільства в цілому) і політичність (регулює відносини між більшими й малими соціальними групами й керує в інтересах тої його частини, котра опанувала цією владою); здійснюється на постійній основі спеціальним апаратом влади; має монопольне право застосовувати примус на території своєї дії та оподатковування; поширюється на всіх осіб; видає нормативно-правові акти.)
  • Назвіть органи, через які здійснюється державна влада в Україні. (Верховна Рада Укрїани, Кабінет Міністрів України, міністерства, обласні, районнні, міські та селищні адміністрації; Конституційний, Верховний та інши суди України)

 

III. Мотивація навчальної діяльності

На попередніх уроках ми з вами вже з’ясували, що одним із завдань органів державної влади та місцевого самоврядування є захист прав і свобод людини і громадянина. Однак це лише одне із повноважень цих органів. На сьогоднішньому уроці ми повинні з’ясувати, як формуються органи державної влади та місцевого самоврядування і в чому полягають їх основні функції. Отже, розпочнемо вивчення нового матеріалу.

 

IV. Вивчення нового матеріалу

План

1. Поділ державної влади

2. Законодавча гілка влади

3. Судова гілка влади

4. Виконавча гілка влади

5. Президент України

6. Місцеве самоврядування

 

1. Поділ державної влади

Обов’язковою ознакою будь-якої держави є наявність державного апарату, органів, які забезпечують виконання державою її функцій. В Україні діє чимало різних державних органів.

Робота з підручником

З Конституції України

Стаття 6. Державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову (...).

  • Як ви вважаєте, з якою метою здійснюється поділ державної влади? (допомагає запобігти зосередженню всієї влади в одній гілці влади, вимагає від кожної з них урахування позиції  іншої.)

 

Робота з таблицею

Під час подальшого вивчення матеріала учні складають таблицю «Органи державної влади»

Гілка влади

Органи державної влади

Повноваження

Законодавча

Верховна Рада України

  • вносити зміни до Конституції України,
  • призначати Всеукраїнський референдум з питань про зміну території України.
  • прийняття законів нашої держави.
  • визначає засади внутрішньої та зовнішньої політики України,
  • призначає в передбачені Конституцією строки вибори Президента,
  • затверджує Державний бюджет України, чисельність і структуру Збройних сил України,
  • ратифікує чи денонсує для України міжнародні угоди
  • розглядає, схвалює чи відхиляє програму нового уряду

Судова

Конституційний Суд України, Верховний Суд України, інші суди

  • здійснення правосуддя, тобто розв’язання суперечок, що виникають.
  • забезпечити захист суспільного ладу, прав і свобод громадян, інтересів держави, підприємств, організацій і установ.
  • діяльність органів судової влади регулюється Конституцією України, Законами України «Про судоустрій і статус суддів», «Про Конституційний Суд» тощо.
  • в Україні діють загальні суди (розглядають кримінальні, цивільні, справи з трудових, сімейних, майнових питань і багато інших.) й спеціалізовані суди (справи відповідно до своєї спеціалізації)

Виконавча

  • Кабінет Міністрів України
  • Міністерства, інші центральні органи виконавчої влади
  • Обласні, районні, Київська, Севастопольська міські державні адміністрації
  • організація державного управління, забезпечення реалізації законів та інших нормативних актів держави, її функцій у господарській, соціально-культурній та інших галузях.
  • організовує діяльність державних підприємств, транспорту, установ освіти, охорони здоров’я, органів правопорядку.
  • Вищим органом у системі органів виконавчої влади України є уряд — Кабінет Міністрів України, який відповідальний перед Президентом України та підконтрольний і підзвітний Верховній Раді України.
  • Кабінет Міністрів України координує діяльність міністерств, державних комітетів, інших центральних органів державної виконавчої влади.
  • До складу виконавчої влади входять: уряд — Кабінет Міністрів України, інші центральні органи виконавчої влади (міністерства, державні комітети тощо), місцеві органи виконавчої влади — обласні, районні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації.

 

5. Президент України

Метод «Чиста дошка»

  • До якої гілки влади належить Президент України?  (не входить до складу жодної з гілок влади)
  • Хто та яким чином обираєПрезидента? (громадяни України на основі загального, рівного й прямого виборчого права таємним голосуванням).
  • Визначте вимоги до кандидата на посаду Президента України? (не молодше 35 років, він має проживати в Україні протягом останніх 10 років і володіти державною мовою. Президент не має права займатися будь-якою іншою діяльністю, бути депутатом. Строк повноважень Президента України п’ять років).
  • Назвіть повноваження Президента України? (представляє нашу державу в міжнародних відносинах, укладає договори, призначає представників України в інших державах і приймає представників іноземних держав в Україні; є Верховним Головнокомандувачем Збройних сил України, очолює Раду національної безпеки й оборони України, приймає рішення про мобілізацію та запровадження воєнного стану, має право нагороджувати державними нагородами, підписує закони, має право повернути їх до Верховної Ради зі своїми зауваженнями (накласти на них вето), на основі Конституції України й законів України видає укази та розпорядження, які є обов’язковими для виконання на території України. Президент України за поданням Вищої ради правосуддя призначає суддів звичайних судів, а також призначає 6 суддів Конституційного Суду України).

V. Підбиття  підсумків  уроку

Вправа «Сенкан»

Зміст сенкану:

1 рядок    Іменник (тема)

2 рідок     Два прикметники (Яке воно?)

3 рядок    Три дієслова (що воно робить?)

4 рядок    Фраза-висновок з чотирьох слів

5 рядок    Іменник – синомим до теми

VI. Домашнє завдання

  • Опрацювати матеріал параграфу 13 підручника
  • Виконати завдання, які містяться наприкінці теми.
doc
Додано
16 лютого 2021
Переглядів
7666
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку