Організаційні вправи. Різновиди ходьби.

Про матеріал
Ходьба - це одна з основ людського існування. Вона схожа на рух, адже кожен день, годину, хвилину ми перебуваємо в рухомому стані. Завдяки цьому підтримується енергетичний баланс в організмі, стимулюються процеси, пов'язані з обміном речовин, і просто зміцнюється серцево-судинна і м'язова система. З часом люди перетворили ходьбу на щось більше, ніж просто прогулянки парком. Було придумано безліч засобів, щоб урізноманітнити на перший погляд монотонну, але корисну для здоров'я ходьбу. Вчені почали проводити експерименти і з'ясували, що можна ходити не тільки з користю для здоров'я, але і з метою його зміцнення і навіть поліпшення зовнішнього вигляду тіла. Надано презентацію на тему "Ходьба. Різновиди ходьби".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ходьба. Загальна фізична підготовка (ЗФП)

Номер слайду 2

Загальна фізична підготовка (ЗФП) не залежить від виду легкої атлетики і спрямована на досягнення високої загальної працездатності, всебічного розвитку і поліпшення здоров'я. ЗФП забезпечує удосконалення його основних фізичних якостей. Для того, щоб успішно виконувати це та інші завдання, під час ЗФП на принципах багатоборства застосовується широке коло різноманітних фізичних вправ. Йдеться не тільки про власне легкоатлетичні вправи, але й гімнастику, рухливі та спортивні ігри, ходьбу на лижах, плавання та інші види спорту. На відміну від поглядів, поширених у минулому, сьогодні ЗФП пов’язується вже не із всебічною фізичною досконалістю взагалі, а з рівнем розвитку якостей і здібностей, які опосередковано впливають на спортивні досягнення і ефективність тренувального процесу в конкретному виді спорту. Тому дуже важливим є добирання засобів ЗФП і методики їх застосування з метою використання позитивного перенесення розвинутих рухових здібностей на основні вправи - біг, ходьбу, стрибки і метання. Це не свідчить про повне зближення засобів загальної і спеціальної фізичної підготовки. ЗФП є базою для подальшого удосконалення фізичних якостей і функціональних можливостей засобами ЗФП.

Номер слайду 3

Ходьба - це одна з основ людського існування. Вона схожа на рух, адже кожен день, годину, хвилину ми перебуваємо в рухомому стані. Завдяки цьому підтримується енергетичний баланс в організмі, стимулюють. Ходьба - це одна з основ людського існування. Вона схожа на рух, адже кожен день, годину, хвилину ми перебуваємо в рухомому стані. Завдяки цьому підтримується енергетичний баланс в організмі, стимулюються процеси, пов'язані з обміном речовин, і просто зміцнюється серцево-судинна і м'язова система. З часом люди перетворили ходьбу на щось більше, ніж просто прогулянки парком. Було придумано безліч засобів, щоб урізноманітнити на перший погляд монотонну, але корисну для здоров'я ходьбу. Вчені почали проводити експерименти і з'ясували, що можна ходити не тільки з користю для здоров'я, але і з метою його зміцнення і навіть поліпшення зовнішнього вигляду тіла.ся процеси, пов'язані з обміном речовин, і просто зміцнюється серцево-судинна і м'язова система. З часом люди перетворили ходьбу на щось більше, ніж просто прогулянки парком. Було придумано безліч засобів, щоб урізноманітнити на перший погляд монотонну, але корисну для здоров'я ходьбу. Вчені почали проводити експерименти і з'ясували, що можна ходити не тільки з користю для здоров'я, але і з метою його зміцнення і навіть поліпшення зовнішнього вигляду тіла.

Номер слайду 4

ВИДИ ХОДЬБИЗагалом розрізняють шість видів. Отже, перерахуємо їх:1. прогулянкова ходьба (швидкість її зазвичай менше 2 км на годину);2. ходьба в середньому темпі (при такому вигляді 3. пересування можна пройти 1 км за 10 хвилин);4. скандинавська ходьба зі спеціалізованими палицями;енерговитратна ходьба;5. спортивна ходьба (за 6-8 хвилин можна подолати 1 км);6. дуже швидка ходьба (швидкість такого виду більше 8 км на годину, домогтися таких результатів можна тільки за допомогою постійних тренувань)результатів можна тільки за поліпшення зовнішньоготонну, але корисну для здоров'я ходьбу. Вчені почали проводити експерименти і з'ясували, що можна ходити не тільки з користю для здоров'я, але і з метою його зміцнення і навіть поліпшення зовнішнього вигляду тіла.

Номер слайду 5

Техніка спортивної ходьби. При ходьбі всю масу свого тіла переносьте з найменшими зусиллями. Щоб зробити так, потрібно випрямити спину і опустити плечі (тобто їх розслабити). Ноги сильно не повинні бути напружені, але суглоби задіюйте повністю. Що стосується положення рук, так їх потрібно зігнути в ліктьових суглобах і рухати паралельно корпусу. Це дуже важливий аспект, оскільки за допомогою рук можна надавати більшу швидкість своїм крокам. Пензля сильно не напружуйте. Якщо хочете надати максимальну швидкість своєму пересуванню, зігніть руки в ліктях більше. Не забувайте про своє тулуб, яке має бути прямим, груди розправлені, а низ живота підтягнутий.

Номер слайду 6

Яка користь від ходьби?Всім відомо, що ходьба - це не тільки спосіб підтримки життєдіяльності і тонусу організму в цілому, це ще й спосіб схуднення. Який би ви ходьбою не займалися, будь-який її вид допомагає розвинути хорошу дихальну систему. Важливо не забувати дихати правильно, адже від цього залежить багато. Наприклад, те, як буде проходити метаболізм, швидко або повільно, зі збоями або без. Розгляньмо користь ходьби і перерахуймо деякі аспекти, які сприяють ходьбі.

Номер слайду 7

Зміцнення дихальної системи. Це перше, чим може допомогти вид фізичних навантажень, який ми розглядаємо сьогодні. Представляємо ряд дуже важливих правил дихання при ходьбі. Під час занять спортом необхідно дихати через ніс. Намагайтеся розвивати почуття ритму своїх кроків, поєднуючи з вдихом. Найкраще проводити фізичні навантаження далеко від доріг. Коли на вулиці температура нижче нуля градусів, то видих після вдиху слід виробляти через 2-3 кроки, щоб уникнути респіраторних захворювань. Для того щоб привчитися швидше до ритму своїх рухів, можна використовувати в якості помічника музичний плеєр. Не забувайте стежити за своїм пульсом. Через 10 хвилин після припинення інтенсивної ходьби не забудьте намацати його. Частота серцевих скорочень повинна повністю відновитися до цього тимчасового відрізку.

Номер слайду 8

Різновиди темпів. Від темпу бігу залежить ступінь навантаження на організм, тому слід звернути увагу на таку класифікацію: Повільний темп. Так радять ходити хворим людям і тим, хто відновлюється після операції або тієї ж самої хвороби. Зазвичай темп такої групи варіюється від 60 до 70 кроків на хвилину. Середній темп. Він характерний для новачків, 70-90 кроків на хвилину і є той самий показник, якого варто дотримуватися, якщо ви ставитеся до даного типу людей. Всім здоровим людям рекомендується швидкий вид ходьби. Вважається що від 90-110 кроків - це оптимальний показник. Для тих, хто займається спортом щодня протягом довгого часу, існує дуже швидкий вид ходьби. За хвилину при такому темпі люди проходять 110-130 кроків. Найшвидшим є темп понад 130 кроків на хвилину, адаптувати свій організм до таких навантажень дуже складно.

Номер слайду 9

Скандинавська ходьба. Чому саме скандинавська? «» - таке питання можна почути досить часто. А все тому, що даний вид пересування був придуманий саме в скандинавських країнах. Більшість з нас знають, чим популярні в першу чергу країни поблизу Північного Льодовитого океану. Це лижні гонки і ходьба на них. Але як ходити на лижах влітку, ось в чому заковика, але і тут нащадки вікінгів знайшли вихід - були взяті лижні палиці з гумовими наконечниками. Суть ходьби полягає в тому, що руки рухаються по черзі з ногами. За допомогою палиць сильно опрацьовується верхня частина тіла, на відміну від звичайної ходьби. Цей вид можна з більшою часткою ймовірності занести в категорію «» вправи для схуднення «», тому що за годину такого тренування можна втратити порядком 400 ккал. Вона покращує роботу серцевого м"яза, легенів і зміцнює все тіло. Палиці для ходьби робляться не зі звичайних матеріалів. Скловолокно укупі з карбоном - головні складові цього предмета екіпіровки. Ручки повторюють анатомію долоні і дозволяють без дискомфорту пересуватися, а карбон робить палиці пружними. Саме ця пружність дозволяє гасити більшість ударів тих, хто припадає на руки. Щоб вибрати палиці, потрібно скористатися однією нехитрою формулою: «» зріст людини «» * 0,68.

Номер слайду 10

Ходьба для схуднення. Відразу попередимо, що для досягнення будь-яких результатів буде потрібно максимальна віддача. Щодня людині, яка намагається скинути 2-3 зайвих кілограми, потрібно проходити не менше 10 000 кроків у високому темпі. Приблизно 12 хвилин має йти для того, щоб пройти 1 км. Щоб побачити в дзеркалі результат, щодня потрібно проходити по 12 км. Спорядьте себе по повній програмі - одягніть грузики на ноги і одяг, в якому вам було б спекотно. Якщо хочете урізноманітнити тренування, то можна підніматися вгору по лісенях, оскільки цей процес також спалює достатню кількість калорій. Енергетична ходьба. Коли ви ходите, то мало замислюєтеся про те, що робите, на що спрямовані ваші дії, чого хочете домогтися. Енергетична ходьба - це якраз-таки осмислений і планомірний рух тіла. Під час таких навантажень ви повинні бути максимально зосереджені на результаті і проговорювати собі мету. Відчуйте приплив енергії, направте її в потрібне русло і максимально зосередьтеся на тому, що відбувається.

Номер слайду 11

Ходьба не вимагає великої уваги для вивчення її техніки. Всі люди вміють ходити і цей природній руховий акт є чудовою вправою і для дорослих, і для школярів. Звичайна ходьба як фізична вправа має оздоровче значення. Під час тривалої і ритмічної ходьби активно працює велика кількість м’язів.

Номер слайду 12

Різновиди ходьби: на носках; на зовнішній, на внутрішній стороні стопи; у напівприсіді, у повному присіді; спортивна ходьба.

Номер слайду 13

- Ходьба звичайним кроком в строю (стежити за поставою і правильною координацією рухів) на місці, по колу в колоні, парами взявшись за руки, поняття про ходьбу в ногу.- Тренування ходьби з різним положенням рук.- Ходьба на пальцях, на п’ятах, на зовнішній і внутрішній стороні стопи, приставними кроками, високо піднімаючи коліна, в повному присіді і т.д.- Ходьба в повільному і швидкому темпі, ходьба в чергуванні з бігом.- Ходьба з переступанням через предмети заввишки.- Ходьба із зупинками, повертаючись до орієнтирів, переміщення „змійкою” (між предметами на підлозі).- Ходьба зі зміною напряму за орієнтирами і командами інструктора. Удосконалення навичок ходьби з зупинками за слуховим і зоровим сигналом.

Номер слайду 14

- Ходьба звичайним кроком в строю (стежити за поставою і правильною координацією рухів) на місці, по колу в колоні, парами взявшись за руки, поняття про ходьбу в ногу.- Тренування ходьби з різним положенням рук.- Ходьба на пальцях, на п’ятах, на зовнішній і внутрішній стороні стопи, приставними кроками, високо піднімаючи коліна, в повному присіді і т.д.- Ходьба в повільному і швидкому темпі, ходьба в чергуванні з бігом.- Ходьба з переступанням через предмети заввишки.- Ходьба із зупинками, повертаючись до орієнтирів, переміщення „змійкою” (між предметами на підлозі).- Ходьба зі зміною напряму за орієнтирами і командами інструктора. Удосконалення навичок ходьби з зупинками за слуховим і зоровим сигналом.

pptx
Додано
4 лютого 2023
Переглядів
2716
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку