Основи дихальної гімнастики для організму спортсмена

Про матеріал
Дихання. Без нього неможливе життя. З давніх часів цей процес був овіяний таємницею. Не знаходячи йому пояснення, стародавні мислителі надавали диханню велике значення, вважаючи, що воно об’єднує тіло і розум. І не перебільшували. Крім забезпечення самого процесу життя, правильне, усвідомлене дихання може стати методом лікування. Те, як саме відбувається газообмін між повітрям і кров’ю, з якою частотою, інтенсивністю здійснюється вдих і видих, має виняткове значення для здоров’я.
Перегляд файлу

 

Значення дихальної гімнастики

Дихання. Без нього неможливе життя. З давніх часів цей процес був овіяний таємницею. Не знаходячи йому пояснення, стародавні мислителі надавали диханню велике значення, вважаючи, що воно об’єднує тіло і розум. І не перебільшували. Крім забезпечення самого процесу життя, правильне, усвідомлене дихання може стати методом лікування. Те, як саме відбувається газообмін між повітрям і кров’ю, з якою частотою, інтенсивністю здійснюється вдих і видих, має виняткове значення для здоров’я. Доведено ефективність різних дихальних практик при лікуванні хвороб органів дихання, серцево-судинних захворювань, нервової системи, опорно-рухового апарату і навіть при боротьбі із зайвою вагою. Про те, як за допомогою дихання вирішити проблеми зі здоров’ям, піде мова в нашій статті.

Ми дихаємо інстинктивно і не замислюємося, наскільки правильно і ефективно ми це робимо. Разом з тим корисно вміти управляти цим процесом. Контролювати дихання можна за допомогою спеціальних методик і дихальних вправ, які виконуються в певній послідовності.

Вправи часом бувають специфічні: з тривалою затримкою дихання, при стислій грудній клітці на вдиху або паралельно з іншими рухами. Їх треба виконувати правильно і обережно, тільки після того, як ви переконаєтеся, що у вас немає серйозних захворювань, при яких ці вправи протипоказані (наприклад, немає каменів в нирках і в сечовому міхурі, жовчнокам’яної хвороби, вродженої вади серця, тромбофлебіту та інших проблем).

Види дихання

Є кілька основних типів дихання, які використовуються в різних дихальних практиках.

  1. Нижнє (черевне) дихання –  відбувається за рахунок руху максимально опущеною діафрагми і стінки черевної порожнини. При цьому дуже добре вентилюється нижня частина легенів, в яких часто відбувається застій повітря і слизу. А все через те, що люди в звичайному житті дихання животом (а саме воно мається на увазі) здійснюють рідко, а даремно. Користь нижнього дихання в тому, що при мінімальних зусиллях м’язів в легені надходить найбільша кількість повітря і заповнюються найдальші їх ділянки. Також важливою перевагою черевного дихання є масаж органів шлунково-кишкового тракту і запобігання в них застою.
  2. Середнє дихання –  м’язи грудної клітини скорочуються більш інтенсивно, вона розширюється, при цьому легені наповнюються киснем, відбувається вдих. При видиху м’язи грудної клітини навпаки розслабляються, ребра стискаються і виштовхують вуглекислий газ. При середньому диханні нижні відділи легень не вентилюються, робота м’язів –  більш інтенсивна, ніж при нижньому диханні.
  3. Верхнє дихання –  найменш ефективне з точки зору енерговитрат (вони максимальні) і кількості вдихуваного повітря, що надходить в легені (воно мінімальне). Цей тип дихання здійснюється за рахунок напруги м’язів верхнього відділу грудної клітини, при цьому піднімаються плечі і ключиця. Такий рух слабо розширює грудну клітку, повітря надходить дуже мало, для нормального насичення організму киснем.
  4. Повне дихання (його ще називають йогівським) –  найбільш корисний вид, який поєднує в собі всі три перераховані. Легені наповнюються повітрям найкращим чином, максимально.
  5. Зворотне дихання –  протилежне черевному: на вдиху м’язи живота напружуються, підтягуючись до хребта, а діафрагма розслабляється. На видиху низ черевної порожнини розширюється і розслабляється. Такий тип дихання також благотворно впливає на організм, як і нижнє.

 

docx
Додав(-ла)
Марчук Василь
Додано
22 жовтня 2020
Переглядів
465
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку