Основні електричні величини. Гілка, вузол, контур. Електричне коло та його властивості. Графічні позначення.

Про матеріал
Основні електричні величини. Гілка, вузол, контур. Електричне коло та його властивості. Графічні позначення. Лекції до дисципліни електротехніка
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основні електричні величини. Гілка, вузол, контур. Електричне коло та його властивості. Графічні позначення.

Номер слайду 2

Основні електричні величини: Електричний заряд (Q);Струм (I);Напруга (U);Електричний потенціал (V);Потужність (p).

Номер слайду 3

Електричний заряд (Q) це: Фізична величина, яка характеризує властивість тіл і частинок вступати в електромагнітну взаємодію. Одиниця виміру заряду в СІ – 1 Кл (1 кулон). Можна виміряти за допомогою електрометром.

Номер слайду 4

Струм (I) це: Це упорядкований рух заряджених частинок. У системі SI сила струму вимірюється в амперах (позначення А). Можна виміряти за допомогою амперметру - пристрою, що підключається в коло послідовно.

Номер слайду 5

Напруга (U) це: Це різниця потенціалів між двома точками електричного поля яка чисельно дорівнює відношенню роботи, яку треба виконати для переміщення заряду з однієї точки поля в іншу точку, до величини цього заряду. Напруга в системі SI вимірюється у вольтах (B). Можна виміряти за допомогою вольтметра - пристрою, що підключається до електричного кола паралельно до ділянки, де необхідно виміряти напругу.

Номер слайду 6

Електричний потенціал (V) це: Потенціал електричного поля — енергетична характеристика електричного поля; скалярна величина, що дорівнює відношенню потенціальної енергії заряду в полі до величини цього заряду. У електростатиці електричний потенціал φ визначається згідно із E=-△φ , де E — напруженість електричного поля.

Номер слайду 7

Потужність (p) це: фізична величина, що визначає швидкість передавання або перетворення електричної енергії. Одиницею вимірювання потужності в SI є ват (Вт, W). Вимірюється за допомогою ваттметру.

Номер слайду 8

Гілка це: Ділянка ланцюга складається з одного або декількох елементів вздовж якого струм один і той самий. Гілки приєднані до однієї пари вузлів називаються паралельними.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Будь-який замкнутий шлях, що проходить по декількох гілках називається контуром. Вузол – місце з’єднання трьох і більше гілок.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Електричне коло — сукупність сполучених між собою провідниками електронних компонентів, джерел струму й напруги, перемикачів тощо, через яку може проходити електричний струм.

Номер слайду 13

Властивості електричного кола: Електричний струм може протікати тільки по замкненому електричному колу. Розрив кола в будь-якому місці викликає припинення електричного струму.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
Додано
19 жовтня 2021
Переглядів
4945
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку