Основні етапи розвитку фізики, як науки, в Україні

Про матеріал
Висвітлено основні етапи розвитку вітчизняної фізичної науки та їх особливості
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Основні етапи розвитку фізики, як науки, в Україні”Автор: Зелена Аліна Василівна. Вчитель фізики Буковинського ліцею

Номер слайду 2

Етапи розвитку фізики в Україні

Номер слайду 3

Ранній період розвитку фізики в Україні (до XVIII ст.)Деякі відомості з природознавства вивчались в першому вітчизняному науковому навчальному закладі – Острозькій академії, заснованій в 1576 році. У 1632 році виникла Києво-Могилянська колегія, де вивчалась натурфілософія. Першим викладачем фізики в ній вважається І. Гізель. В її стінах працював найвизначніший на той час викладач натурфілософії Теофан Прокопович.

Номер слайду 4

Поодинокі згадки про природничо-наукові знання викладені в древньоруських пам’ятках: «Книги святых тайн Еноха» , «Християнской топографии», «Шестодневов» Козьми Індикоплова, «Толковой палее», «Русская Правда» та «Ізборник» Святослава. На територіях нинішньої України слово «фізика» до 18-19 століття окреслювало загальні відомості про природу і розвивалось в межах натурфілософії. Лише згодом, відбулося виокремлення фізики.

Номер слайду 5

Розвиток вітчизняної фізичної науки в XVIII–ХХ століттях. Характеристики:зростання кількості університетів;створення фізичних кабінетів, фізичних музеїв, фізичних лабораторій;початок функціонування фізико-математичних факультетів. Осередками розвитку вітчизняної фізичної думки стають новостворені університети: Львівський університет. Харківський університет. Український Фізико-Технологічний Інститут;Київський університет. Київський Політехнічний Інститут;Таврійський університет Науково-Дослідний Інститут Фізики в Одесі та ін.

Номер слайду 6

Товариство імені Шевченка створене 1873 року у Львові (як основа майбутньої Української Академії Наук, створеної у 1918 році). Найвідоміші українські вчені-фізики, які були дійсними його членами: І. П. Пулюй та М. Д. Пильчиков.

Номер слайду 7

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Інші матеріали
Додано
2 червня 2021
Переглядів
3326
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку