Основні положення правил змагань в дисципліні "стрибки на акробатичній доріжці".

Про матеріал
Визначення основних понять, що використовуються в роботі . Основні положення правил змагань в дисципліні «стрибки на акробатичній доріжці» . Cпособи оцінювання вправ.
Перегляд файлу

ДИТЯЧА ЮНАЦЬКА СПОРТИВНА ШКОЛА ОЛІМПІЙСЬКОГО РЕЗЕРВУ №1

 

 

 

 

 

 

Основні положення правил змагань в дисципліні "стрибки на акробатичній доріжці".

 

 

 

 

 

Тренера викладача зі стрибків на батуті - акробатичній доріжці

Шеремета В.О.

Тема: «Стрибки на акробатичній доріжці»

 

 

 

 


ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Акробатика - один з основних засобів фізичної культури. Заняття акробатикою сприяють найбільш успішному вирішенню завдань фізичного розвитку людини і вдосконалення його рухових здібностей. Акробатичні вправи дозволяють розвивати і вдосконалювати такі рухові якості, як спритність, швидкість, координацію рухів і силу. Вони з успіхом використовуються для спеціальної підготовки на заняттях різними видами спорту. Більшість з них є основним змістом вільних вправ спортивної гімнастики. При підготовці висококваліфікованих спортсменів необхідно вивчення техніки акробатичних вправ; за умови, що навички, набуті на заняттях акробатикою, можуть бути використані при підготовці спортсменів в інших видах спорту, які пред'являють підвищені вимоги до спритності, сміливості і рішучості, орієнтуванні в просторі, вестибулярної стійкості і самостраховки.

Швидкий розвиток акробатики і широке її використання представниками інших видів спорту пояснюються наступним: акробатичні вправи є ефективним засобом виховання і вдосконалення фізичних і морально-вольових якостей, необхідних в побуті, спорті та трудової діяльності; акробатичні вправи незвичні і видовищні. Спортсмени акробати відрізняються правильною поставою, рельєфною і гармонійно розвиненою мускулатурою. Дії їх характеризуються високою координацією, сміливістю, красою рухів; діапазон складності і різноманітності акробатичних вправ надзвичайно великий: найпростіші з них доступні особам різного віку і підготовленості, а для освоєння складних бракує, часом, всього періоду спортивної діяльності людини. Новизна і різноманітність вправ гарантують високу зацікавленість займаються; навички, набуті на заняттях акробатикою, відрізняються великою пластичністю і можуть бути використані в найнесподіваніших спортивних і життєвих ситуаціях; різноманітність видів (стрибкова, парна, групова) дозволяє займатися юнакам і дівчатам з різними фізичними даними.

Стрибки на акробатичній доріжці як дисципліна виду спорту «стрибки на батуті»

1.1Визначення основних понять, що використовуються в роботі Основними поняттями, які використовуються в роботі є наступні: міжнародна федерація гімнастики (ФІЖ), стрибки на батуті, акробатика, спортивна акробатика, парно - групові види, акробатична доріжка, подвійний мінітрамп, батут і інші.

Акробатика - слово «акробатика» в перекладі з грецького означає «ходжу навшпиньки, лізу вгору». В даний час під акробатикою розуміють спортивні, і, перш за все, гімнастичні (одиночні та групові), вправи, мистецтво ходьби по канату, роботу на трапеції, що демонструють сміливість і майстерне володіння тілом. Акробатику не можна ототожнювати з цирковим мистецтвом. Циркове мистецтво - це збірне поняття, яке включає в себе мистецтво вар'єте, кабаре, цирку, професійну акробатику (партерна акробатика, трапеції, балансування, стрибки, акробатика з першим і т.д.). Для спортивної акробатики необхідні хороша концентрація і координація всіх навичок, добре розвинене відчуття рівноваги і велика фізична сила.

Міжнародна федерація гімнастики (ФІЖ) була створена в 1881 р, і в даний час в неї входять понад 100 національних федерацій. ФІЖ налагоджує міжнародні гімнастичні контакти, проводить різні міжнародні змагання, чемпіонати Європи (з 1955 р кожні 2 роки) і чемпіонати світу (з 1905 р, зараз кожні 2 роки) Вона розробляє обов'язкові вправи, очолює з 1896 р змагання, які проводяться в рамках олімпійських ігор. Для всіх змагань ФІЖ розробляє Правила суддівства і снарядні нормативи, які постійно удосконалюються.

В даний час в ФІЖ існують технічні комісії, які відповідають за розвиток спортивної гімнастики, спортивної акробатики та стрибків на батуті.

Стрибки на батуті вид спорту, об'єднує в собі три самостійні дисципліни: стрибки на акробатичній доріжці (АКД), стрибки на подвійному мінітрампі (ДМТ) і стрибки на батуті.

Акробатична доріжка (АКД) це спеціальне пристосування для стрибків загальною довжиною 41,2 метра - і складається із зони розбігу - 10 метрів, зони приземлення (600? 300? 30 см) і власне акробатичній доріжки (як пружні елементи використовуються фібергласові жердини прямокутного перетину ) довжина якої 25,2 метра, ширина 2 метри і висота - 30 см).

Повний комплект батута складається з рами розміром 505 * 295 см, висотою 115 см, сітки з тасьми 5 мм розміром 426 * 213 см, 118 пружин, обкладальних матів на раму, двох страхувальних столів з матами і транспортувальних ковзанок. Страхувальні столи кріпляться по торцевих сторонах батута і являють собою раму з полотном розміром 150 * 300 см з встановленим на ній страхувальним матом товщиною 20 см. Подвійний мінітрамп - вид спортивного обладнання, що складається з рами розміром 350 * 190 * 70 см, сітки розміром 292 * 92 см, 102 пружин і обкладальних матів, а також зони приземлення розміром 600 * 300 * 30 см.

Спортивна акробатика - вид спорту, в який входять парно - групові види акробатики - чоловічі пари, жіночі пари, змішані пари, чоловічі четвірки, жіночі трійки. Міжнародна федерація стрибків на батуті / ФІТ / - була утворена в 1973 році і існувала аж до жовтня 1998 року і включала в себе стрибки на подвійному мінітрампі і стрибки на батуті. Міжнародна Федерація спортивної акробатики / МФСА / була створена в 1973 р Починаючи з 1974 р раз в 2 роки проводяться чемпіонати світу з акробатики, а в проміжку між такими - Кубок Світу. МФСА існувала аж до жовтня 1998 року і включала в себе парно - групові види і стрибки на акробатичній доріжці.

1.2 Основні положення правил змагань в дисципліні «стрибки на акробатичній доріжці» виду спорту «стрибки на батуті»

Змагання з акробатичних стрибків складаються з чотирьох довільних вправ (три вправи в командних змаганнях) з 8 елементами в кожній вправі.

Акробатичні стрибки характеризуються виконанням стрибків з обертанням ритмічно з рук на ноги і з ніг на ноги з постійною швидкістю без зупинок і проміжних кроків.

Акробатична комбінація може включати серію стрибків з переднім, заднім і бічним обертанням. Вправа повинна виконуватися з хорошою координацією, технікою і збереженням темпу.

Федерації-члени FIG має право вибрати обов'язкові вправи замість перших двох довільних вправ для своїх внутрішніх національних змагань.

В індивідуальному фіналі виконується два довільних вправи без повторення будь-яких елементів. У командному фіналі виконується одна вправа. У фіналі беруть участь 8 спортсменів, які показали найкращі результати в попередніх змаганнях. Порядок старту в фіналі визначається згідно зайнятим місцям.

Переможцем є учасник або команда з найвищою сумою балів. На офіційних міжнародних чемпіонатах і Кубках Світу переможцем в командному чемпіонаті є акробат або команда з найвищою сумою балів у фіналі.

У правилах змагань ми виділили такі, важливі з нашої точки зору пункти, пов'язані з характеристикою вправ, що виконуються на акробатичній доріжці:

- кожну вправу складається з 8 елементів;

- перше і друге довільні вправи в попередніх змаганнях повинні бути виконані без повторення елементів в будь-якій вправі

- вправи в фіналі повинні бути виконані без повторення будь-яких елементів;

- в фіналі учасник може повторювати елементи або вправи, виконані в попередніх змаганнях;

- в першому (сальтовом) вправі в попередніх змаганнях повинно бути:

а) мінімум три елементи з сальтовим обертанням з поворотами не пізніш як на 180, один з яких повинен бути виконаний як останній (8-й) елемент. (Кожне порушення веде до сбавкі в 0.5 бал, виробленої суддями техніки за вказівкою Голови суддівського журі).

б) жоден з п'яти інших елементів не може містити більше 180 градусів повороту в кожному. При будь-якому порушенні труднощі цих елементів не враховується.

- у другому (гвинтовому) вправі в попередніх змаганнях повинно бути:

а) мінімум два сальтових елемента з поворотом не менше 360 в кожному, один з яких повинен бути виконаний як останній (8-й) елемент, плюс один додатковий сальтовий елемент з поворотами або без них (кожне відхилення призводить до збавки в 1.0 бал, виробленої суддями техніки).

 - вправи, що включають менше 3-х елементів не оцінюються (оцінка дорівнює 0 балів).

 

 - акробатична вправа повинна виконуватися тільки в одному напрямку, однак, дозволяється виконати один елемент в протилежному напрямку в кінці вправи;

- всі повністю виконані вправи повинні закінчуватися сальтовим елементом; - якщо останній елемент не виконується з контр-обертанням, то він повинен бути виконаний з приземленням в площю приземлення, в іншому випадку проводиться збавки 0.2 бала кожним суддею техніки;

 - друга спроба в вправах не надається; - якщо учаснику явно завадили при виконанні вправи (проблеми з обладнанням або істотна зовнішня перешкода), то Голова суддівського журі може дозволити іншу спробу;

 - шум глядачів, оплески тощо, зазвичай не вважаються перешкодою.

При проведенні змагань ставляться такі вимоги до розминки :

 - обладнання, вбрання для змагань, повинна бути розміщена в залі для змагань пізніше двох годин до їх старту, щоб дати можливість учасникам випробувати змагальне обладнання;

Перед командними фіналами дозволяється виконання одного розминки вправи. У разі, якщо гімнаст порушив правила розминки, тобто виконав додаткові вправи, Голова суддівського журі може дати вказівку суддям техніки про сбавкі 0.3 бала з подальшої оцінки даного акробата;

 - розминка на змагальному обладнанні під час змагань може не проводитися, якщо надається еквівалентне обладнання в суміжному залі. До початку вправ, згідно правил, висуваються такі вимоги:

 - кожен учасник починає вправу по сигналу Голови суддівського журі;

 - після поданого сигналу гімнаст повинен виконати перший елемент протягом 20 секунд, інакше проводиться штрафна сбавкі 0.1 бала, вироблена суддями техніки за вказівкою Голови суддівського журі;

 - сбавкі не виробляються, якщо цей часовий ліміт був перевищений внаслідок несправного обладнання або за іншою істотною причини;

 - гімнастичний місток може використовуватися тільки для початку першого елемента. Він може бути розташований або на акробатичній доріжці, або на доріжці розбігу;

 - в будь-якому випадку, використовується місток чи ні, перший елемент може бути розпочато на доріжці для розбігу, але закінчений на акробатичній доріжці. Під час виконання вправ потрібно виконувати наступні положення:

 - у всіх положеннях ступні і ноги повинні бути з'єднані, а шкарпетки ступень відтягнуті;

 - в залежності від вимог руху, тіло може приймати положення або угруповання, або зігнувшись або пряме;

 - дозволяється зміна положення тіла з прямого в угруповання або зігнувшись в багаторазових сальто без поворотів, але тільки один раз в елементі і після не менше ніж 360 градусів сальтового обертання були виконані;

- в положеннях угруповання і зігнувшись, стегна повинні бути наближені до верхньої частини тіла, за винятком піруетної фази в багаторазових сальто;

- при положенні угруповання кисті повинні стосуватися ніг нижче колін, за винятком піруетної фази в багаторазових сальто;

- руки повинні бути випрямлені і утримуватися ближче до тіла, де це можливо.

Представляють інтерес також способи оцінювання вправ:

- Використовується два типи оцінок, оцінка типу «А», яка є оцінкою труднощі вправи, і оцінка типу «В», яка є оцінкою судді техніки за вправу. Остаточна оцінка за вправу визначається як сума однієї оцінки А і трьох оцінок В;

 - Рівень труднощі Труднощі кожного елемента обчислюється таким чином: а) Оцінюються тільки елементи, виконані на ноги; б) За допомогою перевороту боком не мають величини труднощі; в) Кожна 1/2 повороту - 0.2 бала; г) Кожне сальто (360 °) - 0.5 бала; д) Кожному 1 сальто вперед або боком додається 0.1 бала; е) Одинарні сальто або менше: ж) Маховий, фляк, рондат або переворот вперед -0.2 бала; з) темповим сальто - 0.5 бала; і) Для сальто, виконаного в положенні зігнувшись або прогнувшись без поворотів, додається 0.1 бала.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
29 березня 2020
Переглядів
1428
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку