Особистий простір людини

Про матеріал
Мантеріал на основі підручника з етики 2023 року О. Мартенюк, О. Гісем та етики Л. Давидюк, А. Мельник
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особистий простір людини

Номер слайду 2

Що таке особистий простір та якими є його складники. ЗАПИШИ В ЗОШИТ;)ОСОБИСТИЙ ПРОСТІР — ТЕРИТОРІЯ, ЯКУ ЛЮДИНА РОЗГЛЯДАЄ ЯК НАЛЕЖНУ СОБІ, А ПОЯВА ТАМ ІНШИХ СТАЄ ПРЕДМЕТОМ ЇЇ УВАГИ, А ІНКОЛИ — РОЗГЛЯДАЄТЬСЯ ЯК ПРОЯВ ЗАГРОЗИ.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

інтимна зона (від 15 до 46 см) — найголовніша для людини зона, у якій вона дозволяє перебувати лише своїм близьким (сім’я, найближчі друзі, домашні тварини);особиста зона (від 46 см до 1,2 м) — найчастіша відстань між людьми, коли вони спілкуються в товариському оточенні або працюють у колективі;соціальна зона (від 1,2 до 3,5 м) — зона взаємодії з новими знайомими або незнайомими людьми (кур’єри, продавці, електрики тощо);публічна зона (понад 3,5 м) — відстань, яку людина вважає за краще витримувати, звертаючись до великої групи людей.

Номер слайду 5

1. ЯК НА МАЛЮНКУ ЗОБРАЖЕНО ОСОБИСТИЙ ПРОСТІР ТА СТАВЛЕННЯ ЛЮДИНИ ДО НЬОГО? 2. ЯКУ ЗОНУ ОСОБИСТОГО ПРОСТОРУ ЛЮДИНИ ЗОБРАЖЕНО?

Номер слайду 6

У 50-х рр. XX ст. німецький біолог Хейні Хедігер, який керував зоопарком у місті Цюрих, уперше виявив особистий простір у тварин. чим більша тварина, тим більша її безпечна зона. До ящірки можна підійти на відстань декількох метрів, а до крокодила — лише за 50 м.

Номер слайду 7

ПРАЦЮЄМО РАЗОМ1. Намалюйте схему «Коло відносин». Сине коло в центрі — це ви. У п’яти колах інших кольорів розташуйте наведені групи людей за їхньою належністю до вашого особистого простору: незнайомі люди, сім’я, друзі, помічники (учителі, лікарі тощо), знайомі. Поясніть доцільність обраного вами варіанта.

Номер слайду 8

Повага до особистого простору. Особистий простір мас кожна людина. Це треба пам’ятати, спілкуючись з іншими, щоб не порушувати їхні межі. Вихована людина не лише відстоює свій особистий простір, а й ставиться з повагою до його наявності в інших.

Номер слайду 9

Протидія порушенню особистого простору. Збереження особистого простору потребує кожна людина. Його слід поважати й захищати в разі необхідності. У випадках порушення особистого простору радять ввічливо, але невідкладно зупинити це. Чи порушено на поданих зображеннях особистий простір? Чий і як саме?

Номер слайду 10

Деякі люди порушують межі особистого простору навмисно — щоб спровокувати співрозмовника. Якщо ви зіткнулися з такою поведінкою, намагайтеся не відповідати на провокацію. Зберігайте спокій, самоконтроль, збільшуйте дистанцію та залишайтеся байдужими. Не обговорюйте свої проблеми з малознайомими людьми. Відверті бесіди доцільно вести лише з тими, кому ви беззастережно довіряєте.

Номер слайду 11

Thank you

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Чудная Ольга Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Грабар Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гармаш Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Етика, 6 клас, Презентації
Додано
29 жовтня 2023
Переглядів
3959
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку