Особливості будови опису пам’яток історії та культури. Вибірковий усний переказ розповідного тексту з елементами опису пам’яток історії та культури в художньому стилі

Про матеріал
У презентації розкрито особливості будови опису пам’яток історії та культури. Містить відеоконтент для вибіркового усного переказу розповідного тексту з елементами опису пам’ятки історії та культури в художньому стилі, а саме: Софійський собор.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок розвитку мовлення Особливості будови опису пам’яток історії та культури. Вибірковий усний переказ розповідного тексту з елементами опису пам’яток історії та культури в художньому стилі

Номер слайду 2

Опис — це висловлювання про певні ознаки, властивості предмета чи явища. Пам'ятник — це насамперед скульптурна споруда в пам'ять чи на честь кого-небудь, чого-небудь: пам'ятник Шевченкові. Пам'ятка — це предмет культури, що зберігся з давнини, наприклад: «Слово о полку Ігоревім» — видатна пам'ятка доби Київської Русі.

Номер слайду 3

Види Пам’яток. Рухомі - твори станкового живопису й скульптури, ювелірні вироби, предмети побуту: меблі, одяг, посуд тощо. Нерухомі - постійно закріплені за одним місцем: будівлі, твори монументального мистецтва (настінний розпис, мозаїка, пам’ятники). Відповідно, пам’ятник є різновидом нерухомої пам'ятки.

Номер слайду 4

Мета наукового та художнього описів пам’ятки Мета наукового опису пам’ятки — точність, конкретність. У музеях до кожного експоната докладають так звану інвентарну картку, уписуючи до неї докладний діловий опис пам’ятки та зазначаючи час і місце її створення. Наукові описи пам’яток точні, лаконічні та об’єктивні. Мета художнього опису пам’ятки — передати найважливіші, на погляд автора, особливості, наприклад, будівлі, цікаві факти про задум, будівництво, відкриття та існування, а також викликати певне до неї ставлення. Роблять опис зовнішнього вигляду пам’ятки: враження, екстер’єр, архітектурний стиль споруди, опис інтер’єру: враження відвідувача, цікаві елементи інтер’єру, або ж такі, що вражають. У такому описі вживають художні засоби та оцінні слова, може бути звернення до читача/глядача.

Номер слайду 5

Софійський собор. Перегляньте відео. Як би ви його назвали?Акцентуйте увагу на тому, що відбувається у відео. Що вас вразило, здивувало? Які емоції викликав перегляд відео? Які слова були незрозумілими?Спробуйте визначити тему й головну думку відео (тексту).

Номер слайду 6

Аналізуємо текст. Тема: опис Софії Київської - визначної пам’ятки архітектури України часів Київської Русі. Головна думка: велич та монументальність духовної архітектури, зв'язок поколінь та сила українців у протистоянні життєвим труднощам у різні епохи. Софійський собор Оранта Мозаїка

Номер слайду 7

Словникова робота. Мозаїка — зображення або візерунок, зроблений з окремих, щільно припасованих один до одного і закріплених на цементі або мастиці різнокольорових шматочків скла, мармуру, камінців і т. ін. Фреска — картина, намальована фарбами (водяними або на вапняному молоці) по свіжій вогкій штукатурці. Вандалізм — нещадне руйнування пам'яток мистецтва й культури.Іконостас — стіна зі вставленими в неї іконами, яка в православній церкві відокремлює вІвтар від центральної частини. Саркофаг — невелика гробниця, а також кам'яний надгробок, що має вигляд труни.

Номер слайду 8

Орієнтовний план І. Історія створення Софії Київської.ІІ. Опис собору. ІІІ. Значення собору для українців.

Номер слайду 9

Домашнє завдання1. Усно переказати текст з елементами опису пам’ятки історії та культури.2. Написати Вибірковий переказ опису Софійського собору (в художньому стилі).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Коробейник Валентина Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 вересня 2022
Переглядів
1823
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку