Освітня програма спеціальної школи

Про матеріал
Освітня програма Херсонської спеціальної школи Херсонської обласної ради для дітей з порушеннями слуху
Перегляд файлу

 

    

     

СХВАЛЕНО

педагогічною радою Херсонської спеціальної  школи

Херсонської обласної ради

Протокол №_____ від______________

 

Голова педагогічної ради

_____________________/_В.Ю.Меренков/          підпис                            ініціали, прізвище

 

М.П.

ЗАТВЕРДЖЕНО

наказом по Херсонській спеціальній  школі  Херсонської обласної ради

 

Наказ № _______ від ________________

 

Директор

____________________/_В.Ю.Меренков /  підпис                                   ініціали, прізвище

 

М.П.

 

 

 

 

 

 

 

Освітня програма

Херсонської спеціальної  школи

Херсонської обласної ради

 

на 2021 – 2022 навчальний рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

 

Розділ 1. ПРИЗНАЧЕННЯ ЗАКЛАДУ ТА ЗАСІБ ЙОГО РЕАЛІЗАЦІЇ ……   .3

Розділ 2. ОПИС МОДЕЛІ ВИПУСКНИКА ЗАКЛАДУ………………… ……..8

Розділ 3. ЦІЛІ ТА ЗАДАЧІ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ ЗАКЛАДУ…………..13

Розділ 4. ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАІЇ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ ТА ЗАСТОСОВУВАНИХ У НЬОМУ ПЕДАГОГІЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ…… ….40

Розділ 5. СИСТЕМА ОЦІНЮВАННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ НАВЧАННЯ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ……………………………………………………….. 47

Розділ 6. ПОКАЗНИКИ (ВИМІРНИКИ) РЕАЛІЗАЦІЇ ОСВІТНЬОЇ ПРОГРАМИ…………………………… ……………………………………….. 47

Розділ 7. ПРОГРАМНО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОСВІТНЬОЇ ПРОГРАМИ…………………………………………………………………… .55

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ 1

 

ПРИЗНАЧЕННЯ ЗАКЛАДУ

ТА ЗАСІБ ЙОГО РЕАЛІЗАЦІЇ

 

Освітня програма Херсонської спеціальної школи Херсонської обласної ради  розроблена на виконання Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту» та постанов Кабінету Міністрів України від 21.08.2013 № 607 «Про затвердження Державного стандарту початкової загальної освіти для дітей з особливими освітніми потребами», від  21.02.2018 № 87 «Про затвердження Державного стандарту початкової освіти», від 14.01.2004 № 24 та від 23.11.2011 № 1392 «Про затвердження Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти», наказу Міністерства охорони здоров’я України від 20.02.2013 № 144, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 14.03. 2013 № 410/22942 «Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до улаштування, утримання і режиму спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, та навчально-реабілітаційних центрів» та на підставі типових освітніх програм, затверджених наказами МОН України від 25.06.2018 №693 «Про затвердження типової освітньої програми спеціальних закладів загальної середньої освіти I ступеня для дітей з особливими освітніми потребами», від 26.07.2018 №814 «Про затвердження типової освітньої програми початкової освіти спеціальних закладів загальної середньої освіти для дітей з особливими освітніми потребами», від 12.06.2018 № 627 та від 26.07.2018 №813 «Про затвердження типової освітньої програми спеціальних закладів загальної середньої освіти II ступеня для дітей з особливими потребами», від 22.07.2020 № 944 «Про затвердження типової освітньої програми спеціальних закладів загальної середньої освіти III ступеня для дітей з особливими освітніми потребами».

Освітня програма окреслює підходи до планування й організації школою єдиного комплексу освітніх компонентів для досягнення здобувачами освіти обов’язкових результатів навчання, визначених Державними  стандартами. 

 Херсонська спеціальна школа Херсонської обласної ради - це спеціальний заклад загальної середньої освіти, який охоплює навчанням глухих дітей та дітей зі зниженим слухом, у тому числі зі складними порушеннями (порушення слуху у поєднанні з порушеннями зору та (або) інтелектуальними порушеннями, розладами аутистичного спектру). Заклад має у своєму складі структурні підрозділи – дошкільні групи та пансіон з частковим або повним утриманням учнів (вихованців). На даний час функціонує дві різновікові групи для дітей з порушеннями слуху від 2 до 6 років. У 2021-2022 навчальному році планується охопити навчанням 108 вихованців.

 

 

  Освітня програма закладу  визначає:

загальний обсяг навчального навантаження, який поданий в рамках робочого навчального плану (таблиці 2-4), орієнтовну тривалість і можливі взаємозв'язки окремих предметів, факультативів, тощо, зокрема їх інтеграції, а також логічної послідовності їх вивчення, які подані в рамках навчальних планів для кожного ступеня окремо.

Загальний обсяг навчального навантаження в нульовому циклі (дошкільна освіта) та орієнтовна тривалість і можливі взаємозв’язки освітніх ліній, предметів розкриті в типовому навчальному плані (таблиця 1). 

 Загальний обсяг навчального навантаження для учнів 1 класу закладу складає 805 годин/навчальний рік.

Загальний обсяг навчального навантаження для учнів 2 класу складає 840 годин/навчальний рік.

        Загальний обсяг навчального навантаження для учнів 3 - 4 класів закладу складає 875 годин/навчальний рік.

  Загальний обсяг навчального навантаження для  учнів 5-12-х класів складає 8505 годин/навчальний рік:

для 5-х класів - 875 годин/навчальний рік,

для 6 класу - 980 годин/навчальний рік,

для 7 класу - 1050 годин/навчальний рік,

для 8 - 12 класів - 1120 годин/навчальний рік.

Детальний розподіл навчального навантаження на тиждень окреслено у

робочому навчальному плані на 2021/2022 навчальний рік (додаток №1), який складається:

 таблиця 1 – розподіл занять на тиждень у дошкільних групах;

 - таблиця 2 – навчальний план початкової школи (1, 2, 3, 4-А, 4-Б класи) згідно з таблицею 1 до наказу  МОН України  від 26.07.2018 №814, Типовою освітньою програмою для закладів загальної середньої освіти під керівництвом Савченко О.Я. (1 клас) та Типовою освітньою програмою початкової школи під керівництвом Шияна Р.Б. (2 – 4 класи). Відповідно до п.3 вищезазначеного наказу в планах для 2 – 4 класів здійснено перерозподіл годин між навчальними предметами шляхом зменшення годин на вивчення деяких предметів не більше ніж удвічі порівняно з показниками типової освітньої програми;

- таблиця 3 - навчальний план для ІІ ступеня (базова загальна середня освіта) згідно з наказом  МОН України від 12.06.2018 №627 ( 6, 7, 8-А, 8-Б, 9, 10-А класи - таблиця 8; 5-А, 10-Б класи – таблиця 6, 5-Б клас – таблиця 10). Відповідно до п.2 вищезазначеного наказу у 5-Б класі здійснено перерозподіл годин між навчальними предметами шляхом зменшення годин на вивчення трудового навчання удвічі порівняно з показниками типової освітньої програми;

  • таблиця 4 – для IIІ ступеня (повна загальна середня освіта) згідно з наказом МОН України від 22.07.2020 №944 (таблиці1, 3).

 

 

РОЗДІЛ 2

 

ОПИС МОДЕЛІ ВИПУСКНИКА ЗАКЛАДУ

 

Кожна дитина – неповторна, наділена від природи унікальними здібностями, талантами та можливостями. Місія нової української школи – допомогти розкрити та розвинути здібності, таланти і можливості кожної дитини на основі партнерства між учителем, учнем і батьками. Саме це лягло в основу побудови моделі випускника Херсонської спеціальної школи Херсонської обласної ради.

Випускник Херсонської спеціальної школи Херсонської обласної ради – це особистість, яка володіє ключовими компетентностями, уміє не лише здобувати знання, але і використовувати їх на практиці, дбаючи при цьому про власне здоров’я.

Компетентність – динамічна комбінація знань, способів мислення, поглядів, цінностей, навичок, умінь, інших особистих якостей, що визначає здатність особи успішно провадити професійну та/або подальшу навчальну діяльність.

Ключові компетентності – ті, яких кожен потребує для особистої реалізації, розвитку, активної громадянської позиції, соціальної інклюзії та працевлаштування і які здатні забезпечити особисту реалізацію та життєвий успіх протягом усього життя.

Компетентний – знаючий, обізнаний у певній галузі.

Компетенція – коло питань, у яких особа має знання, досвід.

Відповідно до Закону України «Про освіту» визначено ключові компетентності для Нової української школи, необхідних кожній сучасній людині для успішної життєдіяльності:

  • вільне володіння державною мовою(та українською жестовою мовою для дітей з порушеннями слуху);
  • здатність спілкуватися рідною (у разі відмінності від державної) та іноземними мовами;
  • математична компетентність;
  • компетентності у галузі природничих наук, техніки і технологій;
  • інноваційність;
  • екологічна компетентність;
  • інформаційно-комунікаційна компетентність;
  • навчання впродовж життя;
  • громадянські та соціальні компетентності, пов’язані з ідеями демократії, справедливості, рівності, прав людини, добробуту та здорового способу життя, з усвідомленням рівних прав і можливостей;
  • культурна компетентність;
  • підприємливість та фінансова грамотність;
  • інші компетентності, передбачені стандартом освіти.

Усі перелічені компетентності однаково важливі й взаємопов’язані. Кожну з них здобувачі освіти набувають під час вивчення різних предметів на всіх етапах освіти. Спільними для всіх компетентностей є такі вміння:

 уміння читати і розуміти прочитане;

 уміння висловлювати думку усно і письмово;

 критичне мислення;

 здатність логічно обґрунтовувати позицію;

 виявляти ініціативу;

 творити;

 уміння вирішувати проблеми, оцінювати ризики та приймати рішення

 уміння конструктивно керувати емоціями;

 застосовувати емоційний інтелект;

 здатність співпрацювати в команді.

Нова українська школа ставить за мету не просто йти в ногу з часом, а прагне випереджувати час. Сьогоднішній випускник закладу – це, передусім, людина творча, з великим потенціалом саморозвитку та самореалізації.

Модель випускника Херсонської спеціальної школи Херсонської обласної ради включає наступні складові, які характеризується широким спектром впливів особистості:

  • Випускник має залишити школу професійно визначеним.
  • Повинен уміти методично грамотно, самостійно працювати.
  • Він має прагнути до самоосвіти та вдосконалення.
  • Випускник має брати активну участь у суспільно-культурному житті країни.
  • Має бути свідомим громадянином, готовим відповідати за свої вчинки.
  • Він повинен свідомо ставитися до свого здоров’я та довкілля.

Випускник Херсонської спеціальної школи Херсонської обласної ради має мислити креативно, використовуючи увесь свій творчий потенціал, адже у сучасному світі людину цінують насамперед за її індивідуальність, унікальність ідей та професійних рішень.

Випускник Херсонської спеціальної школи Херсонської обласної ради має бути компетентний у ставленні до життя, що передбачає сформованість потреби в самопізнанні, саморозумінні, самореалізації та інтелектуальній культурі.

Випускник дошкільних груп повинен мати якісні характеристики:

  • навички самообслуговування;
  • дисциплінованість;
  • готовність до комунікації та співпраці;
  • упевненість в собі.

Випускник початкових класів повинен мати якісні характеристики:

  • упевненість в собі;
  • відчуття повноцінності;
  • старанність;
  • працелюбність;
  •  самостійність;
  • дисциплінованість;
  • мотивація досягнення успіху;
  • повинен уміти слухати і чути;
  • критично мислити і мати почуття самоконтролю;
  • опанувати навички навчальної діяльності;
  • прості навички самоконтролю навчальних дій;
  • культуру поведінки і мови;
  • основи особистої гігієни і здорового способу життя.

Випускник середніх класів має володіти певними якостями і вміннями:

  • на рівні вимог державних освітніх стандартів засвоїти загальноосвітні програми з усіх предметів шкільного навчального плану;
  • опанувати систему розумових навичок (порівняння, узагальнення, аналіз, синтез, класифікацію, визначення головного);
  • оволодіти основами комп’ютерної грамотності;
  • знати свої громадянські права і вміти їх реалізувати;
  • оцінювати свою діяльність з погляду моральності та етичних цінностей;
  • дотримуватися правил культури поведінки і спілкування;
  • вести здоровий спосіб життя;
  • бути готовим до форм і методів навчання, використовуваних у старших класах.

Випускник старших класів повинен:

  • засвоїти на рівні вимог державних освітніх стандартів загальноосвітні програми з усіх предметів шкільного навчального плану;
  • засвоїти зміст вибраного профілю навчання на рівні, що забезпечуватиме вступ до закладу вищої професійної освіти та подальше успішне навчання;
  • опанувати іноземні мови на базовому рівні (відповідно до навчальної програми);
  • опанувати основи комп'ютерної грамотності (програмування, навички технічного обслуговування);
  • оволодіти культурою інтелектуальної діяльності;
  • знати і поважати культуру України та інших народів;
  • поважати свою й чужу гідність;поважати права, свободи інших людей;
  • дотримуватися правил культури поведінки і спілкування;
  • поважати свою працю та працю інших людей;
  • мати почуття соціальної відповідальності;
  • вести здоровий спосіб життя;
  • володіти способами отримання інформації;
  • прагнути духовного і соціального добробуту.

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ 3

 

ЦІЛІ ТА ЗАДАЧІ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ ЗАКЛАДУ

 

Основні цілі освітнього процесу Херсонської спеціальної школи Херсонської обласної ради:

  • забезпечити засвоєння здобувачами освіти обов'язкового мінімуму змісту початкової, базової, повної загальної освіти на рівні вимог державного освітнього стандарту;
  •                гарантувати наступність освітніх програм усіх рівнів;
  • створити основу для адаптації здобувачів освіти до життя в суспільстві, для усвідомленого вибору та наступного засвоєння професійних освітніх програм;
  •                формувати позитивну мотивацію учнів до навчальної діяльності;
  • забезпечити соціально-педагогічні відносини, що зберігають фізичне, психічне та соціальне здоров'я учнів;
  • впровадження нового державного стандарту початкової, базової та повної загальної середньої освіти;
  • надання фахової психолого-педагогічної допомоги родинам у вихованні дітей з особливими освітніми потребами;
  • удосконалення змісту, форми та методів роботи з педагогічними кадрами.

Дошкільна освіта - перша ланка в системі освіти України (0 цикл).

Метою дошкільної освіти є всебічний розвиток дитини, її талантів, здібностей, компетентностей відповідно до вікових та індивідуальних психофізіологічних особливостей і потреб, формування цінностей та розвиток самостійності, творчості, допитливості, що забезпечують її готовність до життя в демократичному й інформаційному суспільстві, продовження навчання в початковій школі.

Навчальна програма дошкільного відділенння побудована за такими принципами:

  • дитиноцентрованості і природовідповідності;
  • адаптація до індивідуальних особливостей, інтелектуальних і фізичних можливостей, потреб та інтересів дітей;
  • узгодження цілей, змісту і очікуваних результатів навчання та виховання;
  • доступності та практичної спрямованості змісту;
  • наступності та перспективності навчання та виховання;
  • логічної послідовності;
  • творче використання вчителями-дефектологами, вихователями програми залежно від умов навчання і виховання.

Освітня програма Херсонської спеціальної школи Херсонської обласної ради 0 циклу (дошкільна освіта)побудована за лініями Базового компонента дошкільної освіти – Державного стандарту дошкільної освіти України (нова редакція), яка реалізується програмами та навчально-методичним забезпеченням. У програмі зміст освітньої роботи з дітьми з порушеннями слуху структурований за освітніми лініями:

  • ознайомлення з соціумом;
  • ознайомлення з природним довкіллям;
  • художньо-продуктивна діяльність (музична, образотворча, тощо);
  • логіко-математичний розвиток;
  • розвиток мовлення і культура мовленнєвого спілкування;
  • здоров’я та фізичний розвиток;
  • індивідуальна робота з розвитку слухового сприймання і формування вимови;
  • фонетична ритміка.

Нормативи наповнюваності дошкільних груп, класів, виховних груп та поділ класів на групи під час вивчення окремих предметів у спеціальних закладах загальної середньої освіти для дітей з особливими освітніми потребами встановлюються відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 20.02.2002р. №128 «Про затвердження Нормативів наповнюваності груп дошкільних навчальних закладів (ясел-садків) компенсуючого типу, класів спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів), груп продовженого дня і виховних груп загальноосвітніх навчальних закладів усіх типів та Порядку поділу класів на групи при вивченні окремих предметів у загальноосвітніх навчальних закладах», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 6 березня 2002 року за № 229/6517 (зі змінами).

У складі закладу функціонують дві різновікові дошкільні групи від 3 до 7 років. Навчальна програма дошкільного відділення передбачає 8 освітніх ліній.

 

Назва освітньої лінії

Компоненти

Розвиток мовлення та комунікативна діяльність дитини».

Сворення ресурсів для функціонування мовлення дитини з порушеннями слуху, готовність до спілкування, уміння налагоджувати емоційний контакт з оточуючими, користуватись природними жестами та мімікою в різних ситуаціях, допома дитині оволодіти  звуконаслідуванням, лепетними словами, складоритмом слів та самими словами, словосполученнями, як будівельним матеріалом для побудови фраз, непоширених та поширених речень. 

Розвиток слухового (слухо-зорового, слухо-зоро-тактильного) сприймання та формування вимови.

Фонологічний розвиток дитини, формування звуковимови, умінь і навичок говоріння, сприймання усного мовлення, забезпечення позитивної динаміки розвитку мовлення, нарощування обсягу словника, граматичних конструкцій та синтаксичних моделей.

Фонетична ритміка

Поєднаня роботи мовно-рухового та слухового аналізаторів з розвитком дрібної моторики, формування у дітей з порушеннями слуху природного мовлення з вираженою інтонаційною та ритмічною стороною у процесі переходу від загальної моторики до мовно-рухової; розвиток слухового сприймання дітей та використання його в процесі формування і корекції мовленнєвих умінь та навичок. Розвиток голосу, мовленнєвого дихання, темпу і ритму з музичним супроводом і без нього.

Розвиток елементарних математичних і сенсорних уявлень та предметно-аналітико-синтетична діяльність дитини.

Розвиток мислення дітей з порушеннями слуху, умінь аналізувати предмети, робити узагальнення, висновки на основі власного чуттєвого досвіду, створення уявлень про навколишні предмети, їх подібність та відмінність, взаємнооднозначну відповідність предметів, об’єктів. Розширення  математичного досвіду вихованців у процесі різних видів практичної діяльності, розвиток мовлення, абстрактного мислення.

Фізичний розвиток та здоров’язбережувальна  діяльність дитини.

Сприяння зміцненню здоров’я дітей, їх фізичному розвитку, формуванню рухових навичок, розвитку основних рухових якостей – спритності, швидкості, сили м’язів, координації рухів, здатності відтворювати послідовність дій з пам’яті, розвитку нижніх відділів мозку. Створення сприятливих умов для гармонійного розвитку дітей з порушеннями слуху. 

Пізнання довкілля, сенсорний розвиток і дослідницька діяльність.

 

Цілеспрямоване сенсорне виховання дітей, розвиток мислення, уваги, образної і словесної пам’яті, уяви: формування способів розумової діяльності (аналізу-синтезу, порівняння, класифікації, узагальнення); розвиток мовлення. Проведення цілеспрямованої роботи з розвитку сприймання, аналізу об’єктів, формування умінь та навичок знаходити спільне та відмінне в предметах, що оточують дитину, розширення знань про умови існування людини та тварин, а також фенологічне дослідження погоди і природи рідного краю. Праця дитини в природі, побутова праця, самообслуговуюча розглядається як складова пізнавальної діяльності.

Емоційний розвиток дитини та ігрова діяльність.

 Розвиток предметно-відображувальної гри. Заняття проводяться в різних умовах: за столом, в  ігровому куточку, на прогулянці. Ігрові дії носять предметно-відображувальний характер і здійснюються дітьми спільно з дорослим, спряжено,  за наслідуванням, але кінцевий результат – сформований рівень одиночної гри. Діти навчаються добирати необхідні іграшки, виконувати дії з предметами замінниками і умовними предметами. Роль дорослого збагачувати життєві враження дітей, допомагати відображувати це в грі, розвивати уяву та ініціативу. Поступово сюжет структури гри ускладнюється. 

Розвиток музично-ритмічних та складоритмічних відчуттів дитини.

Участь дітей в музично-ритмічній діяльності, що відбувається на основі розвитку сенсорних процесів, формування реакції на звучання музики, виховання емоційної чуйності особистості.   Формування сприйняття музики, голосу, ритму мовлення і ритмічності рухів. Ця робота ґрунтується на основі диференційованого підходу до використання збереженого залишкового слуху у дітей, відповідно щодо виявленого музичного діапазону кожної дитини з урахуванням акустичних можливостей приміщення і музичного інструменту. Засвоєння складоритму пісні, вірша, їх змісту, розвиток слухо-мовленнєвої пам'яті, удосконалення мовлення.  

 

 

 

Розклад занять у дошкільних групах складено відповідно наказу Міністерства освіти і науки України «Про затвердження гранично допустимого навчального навантаження на дитину у дошкільних навчальних закладах різних типів та форми власності» від 20.04.2015  № 446,  зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13 травня 2015р.
за № 520/26965. Години, передбачені для фізкультурних занять, не враховуються під час визначення гранично допустимого навчального навантаження на дітей. Корекційна робота вчителя-дефектолога з розвитку слухового (слухо-зорового, слухо-зоро-тактильного) сприймання та формування вимови проводиться щоденно з коним вихованцем індивідуально і також не враховується в гранично допустиме навчальне навантаження.
 

Наступна ланка в освітішкільна освіта. Повноцінність початкової, базової та повної загальної освіти здобувачів освіти комунального закладу Херсонської спеціальної школи Херсонської обласної ради забезпечується через реалізацію інваріантної, варіативної частин навчального плану та корекційно-розвиткових занять.

 

Початкова освіта – це перший рівень повної загальної середньої освіти, який відповідає першому рівню Національної рамки кваліфікацій.

Метою початкової освіти є всебічний розвиток дитини, її талантів, здібностей, компетентностей та наскрізних умінь відповідно до вікових та індивідуальних психофізіологічних особливостей і потреб, формування цінностей та розвиток самостійності, творчості, допитливості, що забезпечують її готовність до життя в демократичному й інформаційному суспільстві, продовження навчання в основній школі.

Початкова освіта передбачає поділ на два цикли – 1–2 класи і 3–4 класи, що враховують вікові особливості розвитку та потреб дітей і дають можливість забезпечити подолання розбіжностей у їхніх досягненнях, зумовлених готовністю до здобуття освіти.

Програму початкової освіти побудовано із врахуванням таких принципів:

  • дитиноцентрованості і природовідповідності;
  • узгодження цілей, змісту і очікуваних результатів навчання;
  • науковості, доступності і практичної спрямованості змісту;
  • наступності і перспективності навчання;
  • взаємозв’язаного формування ключових і предметних компетентностей;
  • логічної послідовності і достатності засвоєння учнями предметних компетентностей;
  • можливостей реалізації змісту освіти через предмети або інтегровані курси;
  • творчого використання вчителем програми залежно від умов навчання;
  • адаптації до індивідуальних особливостей, інтелектуальних і фізичних можливостей, потреб та інтересів дітей.

Освітня програма початкової освіти окреслює рекомендовані підходи до планування й організації єдиного комплексу освітніх компонентів для досягнення учнями обов’язкових результатів навчання, визначених Державним стандартом початкової освіти.

Державний стандарт початкової освіти складається з освітніх галузей: «Мовно-літературна», «Математична», «Природнича», «Соціальна і здоров’язбережувальна», «Громадянська та історична», «Технологічна», «Інформатична», «Мистецька», «Фізкультурна», які реалізуються через навчальні предмети:

Освітні галузі

Реалізуються через навчальні предмети

Класи

Мовно-літературна

Українська мова та літературне читання

Українська жестова мова

Іноземна мова

1, 2, 3, 4-А, 4-Б

 

1, 2, 3, 4-А, 4-Б

1, 2, 3, 4-А, 4-Б

Математична

Математика

1, 2, 3-А, 3-Б

Природнича

Соціальна і здоров’язбережувальна Громадянська та історична

Я досліджую світ

1, 2, 3, 4-А, 4-Б

 

Технологічна

Предметно-практичне навчання

1, 4-Б

Трудове навчання

2, 3, 4-А

Мистецька

Мистецтво (інтегрований курс)

1, 4-Б

Образотворче мистецтво

2, 3, 4-А

Музичне мистецтво

2, 3, 4-А

Фізкультурна

Фізична  культура

1, 2, 3, 4-А, 4-Б

 

Наступні ланки шкільної освіти – базова та повна загальна середня освіта.

Інваріантна частина навчального плану забезпечує соціально-необхідний для кожного здобувача освіти обсяг і рівень компетентностей та всебічний розвиток.

Державний стандарт базової загальної середньої освіти складається з освітніх галузей «Мови і літератури», «Математика», «Природознавство», «Суспільствознавство», «Мистецтво», «Технології», «Здоров’я і фізична культура», які реалізуються через навчальні предмети.

Освітні галузі

Реалізуються через навчальні предмети

Класи

Мови і літератури

Українська мова

Українська література

Зарубіжна література

 

 

Іноземна мова

 

 

Українська жестова мова 

5-10

5-10

5-10 (діти зі складними порушеннями розвитку не вивчають)

5-10 (діти зі складними порушеннями розвитку не вивчають)

5 - 10

Математика

Математика

 

 

Алгебра

Геометрія

5-6; 5-10 – діти зі складними порушеннями розвитку

7-10

7-10

Природознавство 

 

Природознавство

 

Біологія

 

 

Географія

Фізика

Хімія  

Фізика і хімія в побуті

5; 5-9 - діти зі складними порушеннями розвитку

6-10 (діти зі складними порушеннями розвитку не вивчають)

6-10

7-10

7-10

7-9 - діти зі складними порушеннями розвитку

Суспільствознавство

Історія України

Всесвітня історія

 

 

Основи правознавства

Правознавство

Я у світі

5-10

6-10 (діти зі складними порушеннями розвитку не вивчають)

9, 10

10

5 – діти зі складними порушеннями розвитку

Мистецтво

 

Образотворче мистецтво

Мистецтво

 

 

Музичне мистецтво

5-7

8-10 (діти зі складними порушеннями розвитку не вивчають)

5-7

Технології

Трудове навчання

Інформатика

5-10

5-10

Здоров’я і фізична культура

Основи здоров’я

Фізична  культура

5-10

5-10

 Фізичний розвиток учнів забезпечується проведенням уроків фізичної культури, занять з ритміки, лікувальної культури. Навчання дітей з інтелектуальними порушеннями здійснюється за спеціальними навчальними програмами та (або) за індивідуальною програмою. Здійснюється адаптація змісту освіти до пізнавальних можливостей учнів, що виявляється у зменшенні обсягу матеріалу, його спрощенні за характером та структурою.

Освітню програму для 11 – 12 класів укладено за такими освітніми галузями: «Мови і літератури», «Математика», «Природознавство», «Суспільствознавство», «Мистецтво», «Технології», «Здоров’я і фізична культура», які реалізуються через базові навчальні предмети, а саме:  «Українська мова», «Українська література», «Зарубіжна література», «Іноземна мова», «Історія України», «Всесвітня історія», «Громадянська освіта», «Математика», «Біологія і екологія», «Хімія», «Географія», «Фізична культура», «Захист Вітчизни». Вивчення базового предмета «Фізика і астрономія» здійснюється, як два окремі предмети «Фізика» та «Астрономія».

Реалізація змісту освіти, визначеного Державним стандартом, також забезпечується вибірково-обов’язковими предметами «Технології», призначеного для забезпечення профільного рівня викладання, та «Мистецтво», що вивчається на рівні стандарту.

Навчальний план складається з інваріантної та варіативної частин.

Навчальні плани охоплюють інваріантну складову, сформовану на державному рівні, обов’язкову для всіх спеціальних закладів загальної середньої освіти, у яких навчаються діти з особливими освітніми потребами. Інваріантна частина забезпечує соціально-необхідний для кожного школяра обсяг і рівень знань, умінь і навичок та всебічний розвиток.

Варіативна складова навчальних планів передбачає додаткові години на вивчення предметів інваріантної складової, курсів за вибором, факультативні, індивідуальні та групові заняття, консультації.

Варіативна складова навчальних планів використовується на посилення предметів інваріантної складової та вивчення факультативних курсів. Предмети та факультативи визначаються школою у межах гранично допустимого навчального навантаження з урахуванням інтересів та потреб учнів, а також рівня навчально-методичного та кадрового забезпечення закладу.

Години варіативної складової навчального плану (27 годин) у 1 – 12 класах спрямовані на:

  • вивчення базових предметів, обов’язкових для всіх, а саме:
  • українська мова та літературне читання (1 година – 1 клас);
  • я досліджую світ (1 година – 2 клас);
  • лікувальна фізкультура (1 година - 3, 4-А, 4-Б класи);
  • ритміка (1 година – 5-А клас);
  • українська жестова мова (1 година – 8-А, 8-Б класи);
  • географія (1 година – 7 клас);
  • інформатика (1 година – 12 клас);
  • соціально-побутове орієнтування (програма «Подорож у життя» 2 години – 5-Б клас);
  • вивчення курсу за вибором (факультативного) з географії «Юний географ-краєзнавець» (1 година – 6 клас);
  • вивчення курсу за вибором «Фінансова грамотність. Фінанси. Що? Чому? Як?» (1 година – 10-А, 10-Б класи);
  • вивчення факультативного курсу з біології «Людина та її здоров’я» (1 година – 8-А, 8-Б класи);
  • вивчення курсу за вибором еколого-натуралістичного напряму «Людина і довкілля» (1 година – 9 клас);
  • вивчення предмету «Технології» на профільному рівні (4,5 години – 11, 12 класи).

Педагоги закладу самостійно розподіляють програмний матеріал відповідно до годин, передбачених навчальним планом. Завданням педагогів є врахування індивідуальних особливостей навчально-пізнавальної діяльності таких учнів та створення відповідних умов для засвоєння програмного матеріалу, пропонованого для здобувачів освіти закладу загальної середньої освіти. Розподіл годин фіксується у календарному плані який погоджується директором закладу чи його заступником. Вчитель зазначає проведені уроки у частині класного журналу, відведеного для предмета, на підсилення якого використано зазначені години, та на сторінках, відведених на вивчення факультативних курсів.

Навчальні плани розроблені з урахуванням пріоритетів білінгвального (двомовного) навчання (інтеграція словесної мови як мови навчання з українською жестовою мовою як мовою опанування та інтеграція української жестової мови як мови навчання з словесною мовою як мовою опанування).

 

Вимоги до осіб, які можуть розпочинати здобуття початкової, базової, повної середньої освіти.

Початкова освіта здобувається, як правило, з шести років. Діти, яким на 1 вересня поточного навчального року виповнилося сім років, повинні розпочинати здобуття початкової освіти цього ж навчального року. Особи з особливими освітніми потребами можуть розпочинати здобуття початкової освіти з іншого віку.

        Базова середня освіта здобувається після здобуття початкової освіти. Діти, які здобули початкову освіту на 1 вересня поточного навчального року, повинні розпочинати здобуття базової середньої освіти цього ж навчального року.

       Повна загальна середня освіта здобувається після здобуття базової загальної середньої освіти. Діти, які здобули базову середню освіту на 1 вересня поточного навчального року, повинні (можуть) розпочинати здобуття повної загальної  середньої освіти цього ж навчального року.

 

Корекційна складова є наскрізною лінією освітнього процесу, яка реалізується через ігрову, навчальну діяльність, виховну роботу, роботу з батьками, ранкові зустрічі, розмовні хвилинки, фонетичну ритміку, хвилинки психоемоційного розвантаження, проектну діяльність.

  Заходи з педагогічної реабілітації складаються з проведення корекційно-розвиткової роботи, а саме: розвиток слухового сприймання та формування вимови, розвиток слухо-зоро-тактильного сприймання мовлення та формування вимови, розвиток зорового сприймання, тактильних відчуттів, розвиток мовлення, корекція пізнавальної діяльності, формування навичок просторового орієнтування, соціально-побутове орієнтування, формування компенсаторних способів діяльності, практичне використання сформованих компетентностей, розвиток комунікативної діяльності і творчості, фізичний розвиток.

З вихованцями дошкільного відділення та учнями 1-12-х класів проводиться обов’язкова системна корекційно-розвиткова робота з ритміки, лікувальної фізкультури, розвитку слухо-зоро-тактильного сприймання мовлення та формування вимови у глухих дітей та з розвитку слухового сприймання та формування вимови у дітей зі зниженим слухом, соціально-побутового орієнтування у дітей зі складними порушеннями розвитку із забезпеченням міжпредметних зв’язків. Така робота передбачає вирішення специфічних завдань, зумовлених особливостями психофізичного розвитку учнів, і потребує впровадження особистісно-орієнтованих програм навчання та реабілітації за індивідуальним та диференційованим підходом. Корекційно-розвиткова робота у закладі організовується відповідно до Положення про спеціальну школу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06 березня 2019 року № 221 та листа Міністерства освіти і науки України "Про організацію корекційно-розвиткової роботи з дітьми із порушеннями слуху, які навчаються у загальноосвітніх навчальних закладах» №1/11-9320 від 19 вересня 2017 року).

Години корекційно-розвиткових занять навчального плану не враховуються при визначенні гранично допустимого навантаження учнів.

Корекційно-розвиткові заняття проводять педагоги закладу: вчитель-дефектолог, вчитель індивідуальної слухової роботи, вчитель лікувальної фізкультури, вчитель ритміки.

Вчителі-дефектологи закладу самостійно розподіляють програмовий матеріал відповідно до годин, передбачених навчальним планом для дітей з порушеннями слуху. Завданням вчителів-дефектологів є врахування індивідуальних особливостей навчально-пізнавальної діяльності вихованців та створення відповідних умов для засвоєння матеріалу.

Заходи з психологічної реабілітації складаються з:

  •     проведення психологічної діагностики особистості дитини, визначення та використання форм, методів, засобів, терміну та процедур психологічної корекції, консультування тощо;
  •     проведення індивідуальної психокорекційної роботи;
  •     проведення профілактичної та психокорекційної роботи з сім’єю дитини;
  •     консультації та тренінги для батьків.

 

Очікувані результати навчання здобувачів освіти.

Відповідно до мети та загальних цілей, окреслених у Державному стандарті дошкільної освіти України (нова редакція), у ньому зведено норми і положення, що визначають державні вимоги до рівня освіченості, розвиненості та вихованості дитини 6 (7) років; сумарний кінцевий показник  набутих дитиною компетенцій перед її вступом до школи.

Зміст кожної освітньої лінії в межах 0 циклу (дошкільна освіта) реалізовуються паралельно та розкриваються через навчальний матеріал, на підставі якого будуть формуватися результати навчання.

Освітня програма ґрунтується на компетентнісному підході, а саме на активному конструюванні знань та формуванні умінь, уявлень через досвід практичної діяльності.

Відповідно до мети та загальних цілей, окреслених у Державному стандарті початкової загальної освіти для дітей з особливими освітніми потребами, Державному стандарті базової та повної загальної середньої освіти, визначено завдання, які має реалізувати вчитель у рамках кожної освітньої галузі. Результати навчання повинні робити внесок у формування ключових компетентностей здобувачів освіти.

 

з/п

Ключові компетентності

Компоненти

1

Спілкування державною мовою (і рідною – жестовою)

Уміння: (самостійно або за допомогою) ставити запитання та розпізнавати проблему; робити висновки на основі інформації, поданої в різних формах (у текстовій формі, таблицях, діаграмах, на графіках); розуміти, пояснювати та перетворювати тексти задач письмово, грамотно висловлюватися рідною мовою; доречно та коректно вживати в мовленні термінологію з окремих предметів, чітко та зрозуміло формулювати думку, аргументувати, доводити правильність тверджень, пояснювати свій активний і пасивний словниковий запас.

Ставлення: розуміння чітких та лаконічних формулювань.

Навчальні ресурси: означення понять, формулювання властивостей, доведення правил, теорем.

 

2

Спілкування іноземними мовами

Уміння: (самостійно або за допомогою) здійснювати спілкування в межах сфер, тем і ситуацій, визначених чинною навчальною програмою; розуміти на слух (за допомогою американської дактильної абетки), зміст автентичних текстів; читати і розуміти автентичні тексти різних жанрів і видів із різним рівнем розуміння змісту; здійснювати спілкування у письмовій формі відповідно до поставлених завдань; використовувати у разі потреби невербальні засоби спілкування за умови дефіциту наявних мовних засобів; ефективно взаємодіяти з іншими усно (за допомогою дактильної абетки), письмово, за допомогою засобів електронного спілкування.

Ставлення: оцінювати інформацію та використовувати її для різних потреб; висловлювати свої думки, почуття та ставлення; використовувати досвід, набутий у вивченні рідної мови (української жестової мови) та інших навчальних предметів, розглядаючи його як засіб оволодіння іноземною мовою; обирати й застосовувати доцільні комунікативні стратегії (у тому числі альтернативні засоби спілкування) відповідно до різних потреб.

Навчальні ресурси: підручники, словники, жестівники, довідкова літератури, мультимедійні засоби, адаптовані іншомовні тексти.

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Математична компетентність

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Уміння: (самостійно або за допомогою) оперувати текстовою та числовою інформацією; встановлювати відношення між реальними об’єктами навколишньої дійсності (природними, культурними, технічними тощо); розв’язувати задачі, зокрема практичного змісту; будувати та досліджувати найпростіші математичні моделі реальних об’єктів, процесів і явищ, інтерпретувати та оцінювати результати; прогнозувати в контексті навчальних та практичних задач; використовувати математичні методи у життєвих ситуаціях.

Ставлення: усвідомлювати значення математики для повноцінного життя у сучасному суспільстві, розвитку технологічного, економічного і оборонного потенціалу держави, успішного вивчення інших предметів.

Навчальні ресурси: розв’язання математичних задач, зокрема таких, що моделюють реальні життєві ситуації.

 

4

Основні компетентності у природничих науках і технологіях

Уміння: (самостійно або за допомогою) розпізнавати проблеми, що виникають у довкіллі; будувати та досліджувати природні явища та процеси; користуватись технологічними пристроями.

Ставлення: усвідомлення важливості природничих наук як універсальної мови наук, техніки та технологій, усвідомлення ролі наукових ідей у сучасних інформаційних технологіях.

 

Навчальні ресурси: складання графіків та діаграм, які ілюструють функціональні залежності результатів впливу людської діяльності на природу.

5

Інформаційно-цифрова компетентність

Уміння: (самостійно та за допомогою) структурувати дані; діяти за алгоритмом та складати алгоритми; визначати достатність даних для розв’язання задачі; використовувати різні знакові системи; знаходити інформацію та оцінювати її достовірність; доводити істинність тверджень.

Ставлення: осмислення інформації та джерел її отримання; усвідомлення важливості інформаційних технологій для ефективного розв’язання математичних задач.

Навчальні ресурси: візуалізація даних, побудова графіків та діаграм за допомогою програмних засобів.

 

6

Уміння вчитися впродовж життя

Уміння: (самостійно та за допомогою) визначати мету навчальної діяльності, відбирати й застосовувати потрібні знання та способи діяльності для досягнення цієї мети; організовувати та планувати свою навчальну діяльність; моделювати власну освітню траєкторію, аналізувати, контролювати, коригувати та оцінювати результати своєї навчальної діяльності; доводити правильність власного судження або визнавати помилковість.

Ставлення: усвідомлення власних освітніх потреб та цінності нових знань і вмінь; зацікавленість у пізнанні світу; розуміння важливості вчитися впродовж життя; прагнення до вдосконалення результатів своєї діяльності.

Навчальні ресурси: моделювання власної освітньої траєкторії.

 

7

Ініціативність та підприємливість

Уміння: (самостійно та за допомогою) вирішувати життєві проблеми, аналізувати, прогнозувати, ухвалювати оптимальні рішення; використовувати критерії практичності, ефективності з метою вибору найкращого рішення; аргументувати та захищати свою позицію, дискутувати; використовувати різні стратегії, шукаючи оптимальних способів розв’язання життєвого завдання.

Ставлення: ініціативність, відповідальність, упевненість у собі; переконаність, що успіх команди –це особистий успіх; позитивне оцінювання та підтримка конструктивних ідей інших.

Навчальні ресурси: завдання підприємницького змісту.

 

8

Соціальна та громадянська компетентності

Уміння:(самостійно та за допомогою) висловлювати власну думку, слухати і чути інших, оцінювати аргументи та змінювати думку на основі доказів; аргументувати та відстоювати свою позицію; ухвалювати аргументовані рішення в життєвих ситуаціях; співпрацювати в команді, виділяти та виконувати власну роль в командній роботі; аналізувати власну економічну ситуацію, родинний бюджет; орієнтуватися в широкому колі послуг і товарів на основі чітких критеріїв, робити споживчий вибір, спираючись на різні дані.

Ставлення: ощадливість і поміркованість; рівне ставлення до інших незалежно від статків, соціального походження; відповідальність за спільну справу; повага до прав людини.

Навчальні ресурси: завдання соціального змісту.

 

9

Обізнаність і самовираження у сфері культури

Уміння:(самостійно та за допомогою) висловлювати свою думку, аргументувати та вести діалог (в тому числі за допомогою української жестової мови, альтернативних засобів спілкування), національні та культурні особливості співрозмовників та дотримуючись етики спілкування та взаємодії; враховувати художньо-естетичну складову при створенні продуктів своєї діяльності (малюнків, текстів, схем тощо).

Ставлення: культурна самоідентифікація, повага до культурного розмаїття у глобальному суспільстві; усвідомлення впливу окремого предмета на людську культуру та розвиток суспільства.

Навчальні ресурси: математичні моделі в різних видах мистецтва.

 

10

Екологічна грамотність і здорове життя

Уміння:(самостійно та за допомогою) аналізувати та оцінювати соціально-економічні події в державі на основі різних даних; враховувати правові, етичні, екологічні та соціальні наслідки рішень.

Ставлення: усвідомлення взаємозв’язку кожного окремого предмета та екології на основі різних даних; ощадне, бережливе відношення до природних ресурсів, чистоти довкілля та отримання санітарних норм побуту; розгляд порівняльної характеристики щодо вибору здорового способу життя; власна думка та позиція до зловживань алкоголю, нікотину тощо.

Навчальні ресурси: навчальні проекти, завдання соціально-економічного, екологічного змісту; задачі, які сприяють усвідомленню цінності здорового способу життя.

 

 

 Наскрізні лінії є соціально важливими предметними темами, які допомагають формуванню у здобувачів освіти               уявлень про суспільство вцілому, розвивають здатність застосовувати отримані знання у різних життєвих ситуаціях.

Навчання за наскрізними лініями реалізується насамперед через:

організацію навчального середовища – зміст та цілі наскрізних тем враховуються при формуванні духовного, соціального і фізичного середовища навчання;

окремі предмети – виходячи із наскрізних тем при вивченні предмета проводяться відповідні трактовки, приклади і методи навчання, реалізуються надпредметні, міжкласові та загальношкільні проекти. Роль окремих предметів при навчанні за наскрізними темами різна і залежить від цілей і змісту окремого предмета та від того, наскільки тісно той чи інший предметний цикл пов'язаний із конкретною наскрізною темою;

предмети за вибором;

роботу в проектах;

позаурочну навчальну роботу і роботу гуртків.

Наскрізна лінія

Коротка характеристика

Екологічна безпека й сталий розвиток

Формування в здобувачів освіти соціальної активності, відповідальності та екологічної свідомості, готовності брати участь у вирішенні питань збереження довкілля і розвитку суспільства, усвідомлення важливості сталого розвитку для майбутніх поколінь.

Проблематика наскрізної лінії реалізується через завдання з реальними даними про використання природних ресурсів, їх збереження і примноження. Аналіз цих даних сприяє розвитку бережливого ставлення до навколишнього середовища, екології, формування критичного мислення, вміння вирішувати проблеми, критично оцінювати перспективи розвитку навколишнього середовища і людини.

 

Громадянська відповідальність

Сприятиме формуванню відповідального громадянина, що розуміє принципи та механізми функціонування суспільства. Ця наскрізна лінія засвоюється переважно через колективну діяльність, яка поєднує окремі предмети між собою та розвиває у здобувачів освіти готовність до співпраці, толерантність щодо різноманітних способів діяльності і думок.

Вивчення окремого предмета має викликати у здобувачів освіти якомога більше позитивних емоцій, а її зміст – бути націленим на виховання порядності, старанності, систематичності, послідовності, наполегливості та чесності. Приклад вчителя є важливим у формуванні толерантного ставлення одне до одного, незалежно від рівня навчальних досягнень та особливостей психофізичного розвитку.

 

Здоров’я і безпека

Завданням наскрізної лінії є становлення здобувача освіти як свідомого громадянина, здатного вести здоровий спосіб життя та формувати навколо себе безпечне життєве середовище.

Реалізується через завдання з реальними даними про безпеку та охорону здоров’я (текстові завдання, пов’язані з середовищем дорожнього руху, рухом пішоходів, транспортних засобів).

 

Підприємливість і фінансова грамотність

Наскрізна лінія націлена на розвиток лідерських ініціатив, здатність успішно діяти в технологічному швидкозмінному середовищі, забезпечення кращого розуміння здобувачами освіти практичних аспектів фінансових питань (здійснення заощаджень, інвестування, запозичення, страхування, кредитування тощо).

Реалізується через розв’язування практичних завдань щодо планування господарської діяльності та реальної оцінки власних можливостей, складання сімейного бюджету, формування економного ставлення до природних ресурсів.

Розвиток та корекція

Формування у здобувачів освіти способів комунікативної діяльності, всебічний розвиток особистості, створення передумов для соціальної адаптації та інтеграції дітей та забезпечення повноцінного психофізичного та особистісного розвитку.

Реалізується через корекційно-розвиткові заняття, які спрямовані на вирішення завдань, зумовлених особливостями психофізичного розвитку учнів, а саме: розвиток слухового та зорового сприймання, мовлення, пізнавальної діяльності, психофізичний та  соціально-комунікативний розвиток дітей з особливими освітніми потребами.

Корекційна складова є наскрізною лінією, яка проходить через весь освітній процес, а саме навчальну діяльність, самопідготовку, виховну роботу в І половину дня та позаурочний час, роботу з батьками та реалізується через ранкові зустрічі, розмовні хвилинок, фонетичні зарядки, хвилини психоемоційного розвантаження, проекту«Книголюбів «Читайлик», рефлексії «Коло друзів».

 

 

Такі ключові компетентності, як: уміння вчитися, ініціативність і підприємливість, екологічна грамотність і здоровий спосіб життя, соціальна та громадянська компетентності можуть формуватися відразу засобами усіх предметів. Виокремлення в навчальних програмах таких наскрізних ліній ключових компетентностей «Екологічна безпека і сталий розвиток», «Громадянська відповідальність», «Здоров’я і безпека», «Підприємливість і фінансова грамотність» спрямоване на формування в учнів здатності застосовувати знання й уміння у реальних життєвих ситуаціях.

Необхідною умовою формування компетентностей є діяльнісна спрямованість навчання, яка передбачає постійне включення учнів до різних видів педагогічно доцільної активної навчально-пізнавальної діяльності, а також практична його спрямованість. Доцільно, за можливості, не лише показувати виникнення факту із практичної ситуації, а й перевіряти його на практиці й встановлювати причинно-наслідкові зв’язки. Формуванню ключових компетентностей сприяє встановлення та реалізація в освітньому процесі міжпредметних та внутрішньо предметних зв’язків, а саме: змістово-інформаційних, операційно - діяльнісних і організаційно – методичних. Їх використання посилює пізнавальний інтерес здобувачів освіти до навчання, діти набувають досвіду застосування знань на практиці та перенесення їх в нові ситуації.

 

 

 

РОЗДІЛ 4

 

ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ ТА ЗАСТОСОВУВАНИХ У НЬОМУ ПЕДАГОГІЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

 

Структура навчального року

 

Відповідно до статті 16 Закону України «Про загальну середню освіту» 2021/2022 навчальний рік розпочинається 1 вересня святом - День знань, закінчується 31 травня – Останній дзвоник. Навчальні заняття організовуються за семестровою системою:

І семестр – з 1 вересня по 24 грудня

ІІ семестр – з 10 січня по 31 травня.

Протягом навчального року для учнів проводяться канікули:

Осінні – з 25 жовтня по 31 жовтня

Зимові – з 25 грудня по 09 січня

Весняні – з 21 березня по 27 березня.

Навчальні екскурсії та практика у 1-4, 5-9, 11 класах проводяться протягом 2021/2022 навчального року (відповідно до інструктивно-методичного листа Міністерства освіти і науки України від 06.02.08 №1/9-61 «Методичні рекомендації щодо організації навчально-виховного процесу під час проведення навчальних екскурсій та навчальної практики учнів загальноосвітніх навчальних закладів»).

Відповідно до пункту 3 розділу IV Порядку проведення державної підсумкової атестації,   затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України 07 грудня 2018 року №1369, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 02 січня 2019 року за №8/32979, від проходження атестації за заявою батьків (одного з батьків) або інших законних представників звільняються особи з особливими освітніми потребами, зумовленими порушеннями розвитку, а саме глухі, зі зниженим слухом, сліпі, зі зниженим зором, із порушеннями опорно-рухового апарату, тяжкими порушеннями мовлення, затримкою психічного розвитку, порушеннями інтелектуального розвитку, розладами спектру аутизму.

Школа працює в режимі п’ятиденного робочого тижня в одну зміну. Заняття розпочинаються о 08.30. Відповідно до Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до улаштування, утримання і режиму спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, та навчально-реабілітаційних центрів», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я від 20.02.2013 №144, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 14 березня 2013 р. за № 410/22942, тривалість уроків у закладі для учнів (вихованців)  1-х класів становить 35 хвилин, 2-4-го класів – 40 хвилин, 5-12-го класів – 45 хвилин. Різниця в часі навчальних годин перших - четвертих класів компенсується проведенням вчителями індивідуальних занять та консультацій з учнями. Домашні та самостійні завдання у перших класах не задаються. Письмові домашні завдання у 2-4-х класах не є обов'язковими. Домашні завдання у 5-12-х класах задаються з урахуванням психофізичних особливостей, індивідуальних можливостей учнів. Обсяг домашніх завдань повинен бути таким, щоб на їх виконання учні 2-4-х класів витрачали не більше 1 години, 5-9-х класів – не більше 2 годин, 10-12-х класів – не більше 3 годин.

 

Рекомендовані форми організації освітнього процесу.

Видами організації освітнього процесу в дошкільних групах є комплексне, комбіноване, тематичне, інтегроване заняття, а основними типами занять є фронтальне, групове та індивідуальне заняття. Результати навчання та виховання, окреслені в межах кожної освітньої лінії, досяжні, якщо використовувати інтерактивні форми і методи навчання – дослідницькі, інформаційні, мистецькі проекти, сюжетно-рольові ігри, інсценізації, моделювання, ситуаційні вправи, екскурсії тощо.

Основними формами організації освітнього процесу у школі є різні типи уроку:

формування компетентностей;

розвитку компетентностей;

перевірки та/або оцінювання досягнення компетентностей;

корекція основних компетентностей;

комбінований урок.

Також формами організації освітнього процесу можуть бути екскурсії, віртуальні подорожі, уроки-семінари, кейс-уроки, уроки просто неба, конференції, спектаклі, форуми, квести, брифінги, інтерактивні уроки (уроки-«суди», урок-дискусійна група, уроки з навчанням одних учнів іншими), інтегровані уроки, проблемний урок, відео-уроки, прес-конференції, ділові ігри тощо.

Форми організації освітнього процесу можуть уточнюватись та розширюватись у змісті окремих предметів за умови виконання державних вимог Державного стандарту та окремих предметів протягом навчального року.

Вибір форм і методів навчання вчитель визначає самостійно, враховуючи конкретні умови роботи, забезпечуючи водночас досягнення конкретних очікуваних результатів, зазначених у навчальних програмах окремих предметів.

У 1 - 2 класах очікувані результати навчання, окреслені в межах кожної галузі, досяжні, якщо використовувати інтерактивні форми і методи навчання:

  • дослідницькі,
  • інформаційні,
  • мистецькі проєкти,
  • сюжетно-рольові ігри,
  • інсценізації,
  • моделювання,
  • ситуаційні вправи,
  • екскурсії тощо,

Основними формами організації освітнього процесу в 3 – 4 класах є:

  • різні типи уроку,
  • екскурсії,
  • віртуальні подорожі,
  • квести, які вчитель організує у межах уроку або в позаурочний час.

Важливим складником системи формування нового змісту освіти є чітке бачення результатів педагогічного партнерства «учень – вчитель», в основі якого відповідні цінності, зазначені в Концепції Нової української школи, що, в свою чергу, рекомендовані Європейським парламентом та Радою Європи, і містять 24 риси і чесноти, що їх визнали пріоритетними понад 50 країн світу. Це: креативність, цікавість, критичне мислення, любов до навчання, мудрість, відвага, наполегливість, чесність, енергійність, любов, доброта, соціальний і емоційний інтелект, співпраця, справедливість, лідерство, вміння пробачати, скромність, розсудливість, самоконтроль, поціновування краси, вдячність, оптимізм, гумор і віра (концепція Нової української школи), цінності як дороговказ. Діти приходять із сімей, де також є певні цінності, тому важливо їх обговорювати з усіма дітьми класу і визначати спільні цінності, які будуть лежати в основі дій як дітей, так і дорослих – вчителів і батьків. Як тільки ці цінності будуть обговорені та прийняті усіма дітьми як дороговкази їхньої поведінки у школі та вдома, їх (цінності) варто написати на великому аркуші паперу і вивісити так, щоб їх було легко бачити.

 

 

РОЗДІЛ 5

 

СИСТЕМА ОЦІНЮВАННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ

НАВЧАННЯ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ

 

Оцінювання результатів навчання учнів 1-4- х класів   ґрунтується на принципах дитиноцентризму, об'єктивності, доброчесності, справедливості, неупередженості, систематичності, критеріальності, гнучкості, перспективності, диференційованості та конфіденційності, а також плановості, чіткості, прозорості, відкритості, доброзичливості.

Основні функції оцінювання:  формувальна, діагностувальна, мотиваційно-стимулювальна, розвивальна,  орієнтувальна,  коригувальна, прогностична, констатувальна, виховна.  Пріоритетними є формувальна та діагностувальна функції оцінювання.

  Формувальна функця оцінювання забезпечується відстеженням динаміки навчального поступу учня/учениці, визначенням його/її навчальних потреб та подальшим спрямуванням освітнього процесу на підвищення ефективності навчання з урахуванням виявлених результатів навчання.

Діагностувальна функція  виявляється як стан набутого учнями досвіду навчальної діяльності відповідно до поставлених цілей, передумови стану сформованості отриманих результатів, причини виникнення утруднень, корекція процесу навчання, відстеження динаміки формування результатів навчання та прогнозування їх розвитку.

Об'єктами оцінювання є результати навчання учня/учениці, у тому числі процес їх досягнення ним/нею. 

Виокремлюють об'єктивні результати навчання (знання про предмети і явища навколишнього світу, взаємозв'язки і відношення між ними, уміння та навички оперувати знаннями, уміння застосовувати набутий досвід навчальних дій, досвід творчої діяльності, що відображено в обов'язкових/очікуваних результатах навчання, визначених в освітній програмі закладу загальної середньої освіти) та особистісні надбання учня/учениці (активність, ініціативність; старанність, наполегливість; комунікабельність, здатність співпрацювати; самостійність, відповідальність; ціннісні ставлення), які він/вона виявляє у процесі досягнення результату навчання.

 Отримання даних, їх аналіз та формулювання суджень про результати навчання учнів здійснюється у процесі:

  • формувального оцінювання, метою якого відстеження особистісного розвитку учнів й ходу опановування ними навчального досвіду;
  • підсумкового оцінювання, метою якого є співвіднесення навчальних досягнень учнів з  обов'язковими/очікуваними результатами навчання.

        

 Залежно від дидактичної мети й пріоритетної функції оцінювання, особливостей змісту навчального  предмета/інтегрованого курсу та з урахуванням етапу опанування програмовим матеріалом у цілому та етапу опанування очікуваним результатом навчання зокрема отримання даних здійснюється під час різних видів навчально-пізнавальної діяльності учнів:

  • за формою - індивідуальною, груповою, фронтальною;
  • за способом виконання - усною (бесіда, розповідь, переказ, діалог тощо), письмовою (окремі навчальні завдання, у тому числі тестові, компетентнісні завдання, перекази, диктанти тощо, а також діагностувальні роботи), практичною (дослід, практична робота, навчальний проєкт, учнівське портфоліо, спостереження, робота з картами, заповнення таблиць, побудова схем, моделей тощо), програмованою (з використанням «електронних засобів навчання, дозволених для використання в закладах загальної середньої освіти).             

 За отриманими даними про результати навчання, на основі їх аналізу залежно від дидактичної мети й пріоритетної функції оцінювання,  вчителі визначають оцінку як показник досягнень навчально-пізнавальної діяльності учня/учениці.

 Педагоги використовують вербальну оцінку окремих результатів навчання учня/учениці з предмета вивчення, інтегрованого курсу (освітньої галузі), яка окрім оцінювального судження про досягнення може ще називати і рівень результату навчання. Оцінювальне судження називають вербальною оцінкою, оцінювальне судження із зазначенням рівня результату - рівневою оцінкою.

Вербальна і рівнева оцінки  виражаються  усно  і письмово. Процес навчання та його результати виражаються доброзичливими, лаконічними, чіткими, об'єктивними, конкретними оцінювальними судженнями. Рівень результату навчання визначається з урахуванням динаміки його досягнення та позначається буквами: «початковий» (П), «середній» (С), «достатній» (Д), «високий (В)». Шляхом оцінювання педагоги допомагають учню/учениці усвідомлювати власні успіхи і шляхи подолання утруднень.

  Результат оцінювання особистісних надбань учня/учениці у 1-4 класах виражається:  у 1-2 класах - вербальною оцінкою, у 3-4 класах – рівневою оцінкою .

        Формулювання оцінювальних суджень, визначення рівня результату навчання здійснюється на основі Орієнтовної рамки оцінювання результатів навчання учнів 1-4 класів,що забезпечує об'єктивність і точність результату оцінювання .

       Оцінка є конфіденційною інформацією, доступною лише для учня/учениці та його/її батьків (або осіб, що їх замінюють). Інформування батьків про результати навчання  відбувається під час індивідуальних зустрічей, в телефонному режимі та фіксації результатів навчання у свідоцтвах досягнень учня/учениці.

          Формувальне оцінювання розпочинається з перших днів навчання у школі і триває постійно. Формувальне оцінювання спрямоване на:

  • з'ясування індивідуальних проблем в опануванні учнем програмовим матеріалом;
  • запобігання утруднень на подальших етапах навчання.

Учитель здійснює:

постійне спостереження за динамікою розвитку особистісних якостей учня/учениці, рівня сформованості у нього певних навчальних дій, що співвідносяться з очікуваними результатами;

сприяє формуванню впевненості щодо власних можливостей та навичок учіння;

за потреби коригує навчальний поступ учня/учениці.

      Формувальне оцінювання здійснюється в психологічно комфортних умовах (рівноправний діалог між учнем/ученицею та вчителем).  Оцінювальна діяльність розпочинається із самооцінювання учнем/ученицею власної роботи (або взаємооцінювання результатів навчання учнями) і завершується оцінюванням результату учителем.

 

 Об'єктами формувального оцінювання є:

  1.  Процес навчання учнів, зорієнтований на досягнення визначеного очікуваного результату.
  2. Результат їх навчальної діяльності на певному етапі навчання. Рівні реалізації навчальної діяльності:
    • рівень розпізнавання об'єкта вивчення;
    • репродуктивний рівень начальных дій у типових навчальних ситуаціях;
    • продуктивний рівень навчальних дій в аналогічних типовим навчальних ситуаціях; продуктивно-творчий рівень навчальних дій у змінених з певним ускладненням (стосовно типової) навчальних ситуаціях.

 

Результати формувального оцінювання виражаються вербальною оцінкою учителя/учнів (учитель озвучує оцінювальне судження після того, як висловив/ли думку учень/учні).

  Педагоги співвідносять результат виконаного завдання з описом характеристики результатів навчання, конкретизують його відповідно до змісту завдання, передбаченого для досягнення очікуваного результату, та озвучують/записують оцінювальне судження.

З метою побудови освітнього процесу з урахуванням даних про навчальний поступ учнів з особливими освітніми потребами вчителі перевіряють кожну письмову роботу учнів, як у робочих зошитах, так і в навчальних посібниках з друкованою основою. Під час перевірки письмових робіт враховують індивідуальні особливості учнів, їх готовність до самоперевірки та диференційовано виправляють виявлені у роботах учнів помилки.

Учителі разом з учнями  обирають позначення самооцінки учня, оцінки вчителя для фіксації перевірених робіт. В учнів формуються уміння опрацьовувати перевірені роботи за позначками вчителя, виправляти помилки і в подальшому їх уникати. За результатами перевірки на наступних після неї уроках учителі організовують індивідуальну/ диференційовану роботу (колективну/групову за типовими помилками/утрудненнями).

Під час виконання усних завдань, практичних робіт тощо, рекомендації щодо їх покращення учителі фіксують на носіях зворотного зв'язку з вихователями та батьками (у паперовому вигляді - журналі взаємозв'язку вчителя - вихователя, щоденниках зворотного зв’язку з батьками,  інформування батьків підчас індивідуальних зустрічей та в телефонному режимі).

Об'єктом підсумкового оцінювання є результати навчання учня/учениці за рік. Під час підсумкового оцінювання  зіставляються навчальні досягнення учнів з очікуваними результатами навчання, визначеними в освітніх програмах.

Основою для підсумкового оцінювання результатів навчання за рік є результати виконання тематичних діагностувальних робіт, записи оцінювальних суджень про результати навчання, зафіксовані на носіях зворотного зв'язку з батьками, спостереження вчителя у процесі формувального оцінювання. Підсумкова оцінка за рік визначається з урахуванням динаміки досягнення того чи іншого результату навчання.

Підсумкове оцінювання за рік з предметів вивчення таких освітніх галузей, як «Технологічна», «Інформатична», «Мистецька» і «Фізкультурна»  здійснюється шляхом узагальнення даних, отриманих під час формувального оцінювання, з урахуванням динаміки формування результату навчання.

Надається можливість кожному учню/учениці виявляти відповідальність за власне учіння і досягати максимально можливих результатів навчання. За 10 днів до кінця навчального року узагальнюються результати навчання учнів з предметів вивчення/інтегрованих курсів за кожним блоком обов'язкових результатів навчання, який окреслений у свідоцтві досягнень, та визначається стан сформованості/рівень результатів навчання учня/учениці з урахуванням динаміки їх формування. Учитель за рішенням педагогічної ради закладу освіти  фіксує на носії зворотного зв'язку з батьками попередню оцінку за результатами підсумкового оцінювання. У разі висловлення бажання учнів (їхніх батьків) покращити отримані результати, учитель може запропонувати їм індивідуалізовану діагностувальну роботу з виявлення стану сформованості тільки тих результатів, які учень хоче покращити. Таку роботу учні виконують в межах індивідуальної роботи під час уроку.

Підсумкова (річна) оцінка визначається з урахуванням індивідуалізованої діагностувальної роботи (якщо така проводилась) за умови, якщо виконання  індивідуалізованої  діагностувальної роботи засвідчує покращення результату навчання.

 

Розроблена система оцінювання результатів навчання учнів, відповідає ключовим показникам:

  • система оцінювання дозволяє реалізувати принцип дитиноцентризму в оцінювальній діяльності, що передбачає відкриття учню/учениці перспектив постійного розвитку відповідно до власних можливостей щодо опанування навчальним досвідом;
  • система оцінювання не повинна призводити до розподілу учнів на групи за індивідуальними навчальними можливостями;
  • система оцінювання має відповідати концептуальним засадам Нової української школи та сприяти досягненню обов'язкових результатів навчання учня, визначених у Державному стандарті початкової освіти.

 

Оцінювання навчальних досягнень учнів 5 – 12 класів здійснюється відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України «Про затвердження орієнтовних вимог оцінювання навчальних досягнень учнів із базових дисциплін у системі загальної середньої освіти» №1222 від 21 серпня 2013 року зі змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства освіти і науки України №1009 від 19 серпня 2016 року. Змістом вимог до оцінювання є виявлення, вимірювання та оцінювання навчальних досягнень учнів, які структуровані у навчальних програмах, за предметами.

Відповідно до ступеня оволодіння знаннями і способами діяльності виокремлюються чотири рівні навчальних досягнень учнів: початковий, середній, достатній, високий.

I - початковий рівень, коли у результаті вивчення навчального матеріалу учень:

- називає об'єкт вивчення (правило, вираз, формули, геометричну фігуру, символ тощо), але тільки в тому випадку, коли цей об'єкт (його зображення, опис, характеристика) запропонована йому безпосередньо;

- за допомогою вчителя виконує елементарні завдання.

II - середній рівень, коли учень повторює інформацію, операції, дії, засвоєні ним у процесі навчання, здатний розв'язувати завдання за зразком.

III - достатній рівень, коли учень самостійно застосовує знання в стандартних ситуаціях, вміє виконувати певні операції, загальна методика і послідовність (алгоритм) яких йому знайомі, але зміст та умови виконання змінені.

IV - високий рівень, коли учень здатний самостійно орієнтуватися в нових для нього ситуаціях, складати план дій і виконувати його, пропонувати нові, невідомі йому раніше розв'язання, тобто його діяльність має дослідницький характер.

Кожен наступний рівень вимог включає вимоги до попереднього, а також додає нові.

Оцінювання здійснюється за 12-бальною шкалою у процесі повсякденного вивчення результатів навчальної роботи учнів, а також за результатами перевірки навчальних досягнень учнів: усної (індивідуальне, групове, фронтальне опитування), письмової (самостійна робота, контрольна робота, тематична контрольна робота, тестування, та інші).

Оцінювання навчальних досягнень учнів з інтелектуальними порушеннями здійснюється відповідно до Критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів початкових класів з порушеннями інтелектуального розвитку та Критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів 5-10 класів з порушеннями інтелектуального розвитку, схваленими для використання у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами комісією із спеціальної педагогіки Науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки України (Лист ДНУ «ІМЗО» №№ 22.1/12-Г-623 від 22.07.2020 р).

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ 6

 

ПОКАЗНИКИ РЕАЛІЗАЦІЇ

 ОСВІТНЬОЇ ПРОГРАМИ

 

1. Оглядовий контроль

№ з\п

Дата

Об`єкт контролю

Предмет контролю

Мета контролю

Методи контролю

Виконавець

1.

До 01.09.2021

Розклад

Розподіл предметів

Оцінити відповідність розкладів санітарно-гігієнічним вимогам, навчальному плану, наявності навчальних приміщень, кадровому забезпеченню

- вивчення розкладів

 - бесіди із заступниками директора, вчителем-дефектологом слухового кабінету

 

Директор,заступник директора

До 10.09.2021

Розклад

курси за вибором; факульта-тиви; виховні години;  , корекцій-но-розвитко-

ві заняття, гуртки, спортивні секції

2.

До 31.08.2021

Готов-ність школи до нового навчального року

Навчальні кабінети;

спортивна зала; актова зала; їдальня;  майстерні; бібліотека

Визначити стан готовності навчальних кабінетів до нового навчального року

Спостереження, бесіда із заступником з АГР, вчителями -предметниками, вихователями, робота з документа-ми

Відповіда-льні за кабінети,  навчальні приміщен-ня, спальні кімнати

3.

Жовтень, березень

Відповід-ність навчаль-них кабінетів та примі-щень санітар-ним нормам

Навчальні кабінети;  спортивна зала;  майстерні; кабінети для проведен-ня корекцій-но-розвитко-вих занять

Визначити відповідність стану навчальних кабінетів, майстерень, спортзалу санітарно-гігієнічним вимогам, наявність необхідного навчально-дидактичного забезпечення, паспорту кабінету

Огляд навчальних кабінетів, бесіди, робота з документа-цією

Відповіда-льні за кабінети, адміністрація

4.

Жовтень

Робота педагогічного колективу закладу над єдиною методичною темою

вчителі-предмет-ники;  ШМО

Визначити наявність  розуміння актуальності цього питання

Бесіди, спостереження, вивчення документа-ції

Заступник з НР

Листопад-квітень

Реалізація поставле-них перед колекти-вом  завдань, впровадження освітніх практик

Педаго-гічні працівни-ки

Визначення ефективності використання освітніх практик; рівня методичного забезпечення освітнього процесу

Спостереження під час уроків, занять, позакласних заходів

Адмініст-рація

 

2. Загальношкільний контроль

Вид контролю

Питання контролю

Методи контролю

Виконавці, відповідаль-

ні

Узагальнення результатів

Щоденний (поточний)

організація та проведення позашкільних, загальношкільних заходів; виконання правил внутрішкільного розпорядку, статутних вимог вчителями, учнями, батьками; санітарно-гігієнічний стан закладу, пришкільної території;  робота дошкільних груп; заміни навчальних занять педагогами; організація початку робочого дня, уроків, занять; наявність поурочного планування

вивчення графіків загальношкі-льних заходів; відвідування заходів, уроків, занять; бесіди з вихованцями, батьками;  робота з класними журналами, журналами дошкільних груп;  бесіди з класними керівниками, вихователямибесіди з вчителями- предметниками; корекційними педагогами, графіки чергування

Адміністра-ція, голова ПК

НПД,

виробнича нарада, оперативна нарада

Щотижневий

Робота шкільної бібліотеки: 1) дотримання графіка роботи; 2) наявність відвідувачів; 3) робота постійнодіючих виставок; 4) проведення заходів

відвідування бібліотеки; спостережен-ня; робота з документацією.

Заступник директора з ВР

НПД

Робота гуртків, секцій, факультативів, курсів за вибором: 1) наявність та кількість учнів на заняттях; 2) ведення документації 3) дотримання розкладу

Спостережен-ня; вивчення журналів; відвідування занять

Заступники директора

Запис у журналах

Щомісячний

Виконання навчальних програм.

Проведення тематичного оцінювання учнів.

Індивідуальний підхід до учнів.

Нормативність оцінювання учнів.

 Виконання управлінських рішень.

 

відвідування уроків, занять; вивчення записів у класних журналах; бесіди з вчителями, вихователямикерівниками МО;

спостереже-ння.

Адміністра-ція

Наказ, оперативна нарада

Щосеместро-вий

виконання навчальних програм; проведення тематичного та семестрового оцінювання;

рівень навчальних досягнень учнів у класах; підсумки відвідування учнями занять; виконання варіативних складових навчальних планів;  контроль перевірки зошитів та проведення лабораторних, контрольних, практичних робіт; стан слухо-зоро-вібраційного сприймання усного мовлення учнями та формування вимови.

вивчення матеріалів само- та взаємоекспертизи; перевірка журналів; учнівських зошитів; бесіди з вчителями та учнями

Адміністра-ція

Наказ, оперативна нарада, педрада

 

3. Класно-узагальнюючий контроль

№ п\п

Об`єкт контролю

Предмет контролю

Методи контролю

Термін виконання

Узагальнення матеріалів

1

1клас

Стан адаптації до навчання в початковій школі; психологічний клімат;  організація виховної роботи;  засвоєння навчального матеріалу; позакласні заходи

відвідування уроків, позакласних заходів; навички читання, обчислювальні навички;  відвідування батьківських зборів

вересень

Довідка, рекомендації

2

5 клас

Стан адаптації до навчання в середній школі; психологічний клімат;  організація виховної роботи;  засвоєння навчального матеріалу; позакласні заходи

відвідування уроків, позакласних заходів; відвідування батьківських зборів

жовтень

Довідка, рекомендації

3

10 клас, 12 клас

Визначення профорієнтаційних нахилів; визначення рівня навчальних досягнень учнів, їх працездатності, виконання режиму школи та єдиних вимог на уроках

відвідування уроків, позакласних заходів; навички читання, анкетування учнів та батьків, опитування;  відвідування батьківських зборів

Лютий-березень

Довідка

4

4 клас

Визначення рівня загальноосвітньої підготовки; працездатності учнів; виконання режиму школи та єдиних вимог на уроках; перевірка готовності учнів до переходу в основну школу

відвідування уроків, позакласних заходів; навички читання, обчислювальні навички;  відвідування батьківських зборів

Квітень

Довідка

 

4. Персональний контроль

№ з\п

Об`єкт контролю

Предмет контролю

Методи контролю

Термін виконання

Узагальнення матеріалів

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

Вчителі-предметники, які потребують допомоги

 

 

 

 

 

 

 

Новопризначені педагоги

 

 

Вчителі, які атестуються

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Практичний психолог

ведення документації;

наявність системи контролю за відвідуванням учнями занять; участь в роботі над методичною темою; наявність поурочного планування.

 

ведення шкільної документації;- наявність системи контролю та обліку знань учнів; участь в роботі над методичною темою; рівень володіння основами ведення  предмету;  вивчення досвіду роботи педагогів, відповідно до категорій, на які вони атестуються;  наявність плану роботи;

ведення ділової документації; проведення занять з учнями

спостереження; бесіда; робота з документами; відвідування уроків;  вивчення поурочного планування

 

 

 

 

 

 

 

спостереження;

бесіда; аналіз рівня навчальних досягнень учнів; робота з документами;бесіда; відвідування та аналіз уроків; анкетування учнів,  бесіда з дітьми, бать- ками, вчителями.

 

 

 

 

 

 

 

 

перевірка документації;  відвідування занять;  вивчення плану роботи; спостереження

Упродовж року

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Упродовж року

 

 

Упродовж року

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Упродовж року

Оперативні наради

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Атестаційні листи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оперативні наради

 

  1. Фронтальний контроль

№ з\п

Об`єкт контролю

Предмет контролю

Методи контролю

Термін виконання

Узагальнення матеріалів

1.

Стан слухового, слухо-зоро-вібраційного сприймання та формування вимови

стан проведення корекційно-розвиткової роботи, результативність освітнього процесу з предмету, що контролюється

робота з документацією; відвідування занять; співбесіди з вчителями; вивчення поурочного та календарного планування;  спостереження

Один раз на два роки (відповідно до річного плану закладу)

Наказ, педрада

2

Перевірки знань учнями соціально-побутової лексики

рівень засвоєння учнями соціально-побутової лексики

спостереження; зрізи знань

Щорічно (відповідно до річного плану закладу)

Наказ

3

Українська мова і література

рівень навчальних досягнень учнів; предметні компетенції учнів; результативність освітнього процесу з предмету, що контролюється

робота з документацією; відвідування уроків; співбесіди з вчителями; вивчення поурочного та календарного планування;  проведення зрізів; спостереження; анкетування вчителів.

Один раз на три роки (відповідно до річного плану закладу)

Наказ

4

Інші предмети навчального плану

рівень навчальних досягнень учнів; предметні компетенції учнів; результативність освітнього процесу з предмету, що контролюється

робота з документацією; відвідування уроків; співбесіди з вчителями; вивчення поурочного та календарного планування;  проведення зрізів; спостереження; анкетування вчителів.

Один раз на п’ять років (відповідно до річного плану закладу)

Наказ, педрада

5

Складові Основних орієнтирів виховання учнів 1-11 класів

рівень сформованості основних цінностей Орієнтирів

відвідування уроків та виховних заходів, спостереження, перевірка виховних планів класних керівників та вихователів

Щорічно (відповідно до річного плану закладу)

Наказ, педрада

6

Основні складові Державного стандарту дошкільної освіти

рівень сформованості навичок

відвідування занять, співбесіди з вихователями, спостереження

Щорічно (відповідно до річного плану закладу)

Наказ, педрада

7

Стан гурткової роботи

результативність гурткової роботи, зацікавленість учнів

Відвідування занять; співбесіди з вчителями;  вивчення документації

Щорічно

(відповідно до річного плану закладу)

Наказ

8

Робота факультативів та курсів за вибором

ступінь зацікавленості учнів;здатність учнів виходити за рамки стереотипів та алгоритмів

відвідування уроків; співбесіди з вчителями; вивчення документації

Щорічно

(відповідно до річного плану закладу)

Наказ

9

Стан ведення класних журналів, виконання навчальних програм

відповідність нормативним вимогам до ведення ділової документації

перевірка документації

Щорічно, жовтень, грудень,

Квітень-травень

Наказ, довідка

 

 

 

 

РОЗДІЛ 7

 

ПРОГРАМНО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОСВІТНЬОЇ ПРОГРАМИ

 

Перелік програм для вивчення предметів інваріативної складової робочого навчального плану на 2021-2022 навчальний рік

№ з/п

Клас

Назва програми

Автор

Коли і ким видано гриф

Кількість годин на тиждень

За програмою

Фактично

Початкова школа

1

1 кл

Типова освітня програма для закладів загальної середньої освіти

Українська мова та літературне читання («Навчання грамоти»)

Іноземна мова

Математика

Я досліджую світ

Мистецтво

Фізична культура

Предметно-практичне навчання («Дизайн і технології»)

"Українська жестова мова"

 

Савченко О.Я.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Адамюк Н.Б.

 

МОН  України    2018 рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОН  України    2018 рік

 

 

 

 

 

 

7

2

4

3

2

3

1

 

 

2

 

 

 

 

 

 

  8

-

4

3

2

3

1

 

 

1

2

2 кл

Типова навчальна програма для закладів загальної середньої освіти

Українська мова та літературне читання

Іноземна мова

Математика

Я досліджую світ

Образотворче мистецтво

Музичне мистецтво

Фізична культура

Інформатика

Трудове навчання

 

Комплект  навчальних програм:

"Українська жестова мова"

Шиян Р.Б.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За ред. Жук В.В.

 

МОН  України    2018 рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОН  України    2014 рік

 

 

 

 

  5

 

2

3

  8

1

1

      3

-

-

 

 

 

2

 

 

 

 

5

 

1

3

8

1

1

2

0,5

0,5

 

 

 

1

 

3

3 кл

Типова навчальна програма для закладів загальної середньої освіти

Українська мова та літературне читання

Іноземна мова

Математика

Я досліджую світ

Образотворче мистецтво

Музичне мистецтво

Фізична культура

Інформатика

Трудове навчання

 

Комплект  навчальних програм:

"Українська жестова мова"

 

Шиян Р.Б.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За ред. Жук В.В.

 

МОН  України    2018 рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОН  України    2014 рік

 

 

 

 

  5

 

3

3

8

1

      1

      3

-

-

 

 

 

2

 

 

 

 

5

 

2

3

8

1

1

2

0,5

0,5

 

 

 

1

4

4-А кл

Типова навчальна програма для закладів загальної середньої освіти

Українська мова та літературне читання

Іноземна мова

Математика

Я досліджую світ

Образотворче мистецтво

Музичне мистецтво

Фізична культура

Інформатика

Трудове навчання

 

Комплект  навчальних програм:

"Українська жестова мова"

 

Шиян Р.Б.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За ред. Жук В.В.

 

МОН  України    2018 рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОН  України    2014 рік

 

 

 

 

  5

 

3

3

8

1

      1

      3

-

-

 

2

 

 

 

 

 

5

 

2

3

8

1

1

2

0,5

0,5

 

1

 

5

4-Б кл

Типова навчальна програма для закладів загальної середньої освіти

Українська мова та літературне читання

Іноземна мова

Математика

Я досліджую світ

Мистецтво

Фізична культура

Інформатика

Трудове навчання

 

Комплект  навчальних програм:

"Українська жестова мова"

 

Шиян Р.Б.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За ред. Жук В.В.

 

МОН  України    2018 рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОН  України    2014 рік

 

 

 

 

  5

 

3

3

8

2

      3

-

-

 

2

 

 

 

 

 

5

 

2

3

8

2

2

0,5

0,5

 

1

 

Основна школа

6

5-А

 кл

Комплект навчальних програм для дітей з порушеннями слуху (для глухих дітей та дітей зі зниженим слухом) для

 5-х класів

"Українська мова",

«Українська література»

"Українська жестова мова",

«Зарубіжна література», «Іноземна мова»,

«Історія України», «Математика», «Природознавство»,  «Образотворче мистецтво»,

 «Трудове навчання», «Інформатика»,

«Основи здоров’я»,

«Фізична культура».

За ред. Жук В.В.

 

МОН  України    2014 рік

 

 

 

 

 

 

 

3

2

2

2

2

1

4

1

1

 

3,8

1

1

-

 

 

 

 

 

 

3

2

2

1

2

1

4

1

1

 

3

1

1

2

7

5-Б

Комплект навчальних програм

 «Українська література»

 «Математика», «Природознавство», 

«Я у світі»,

«Трудове навчання» («ДЕКОРАТИВНО-УЖИТКОВЕ МИСТЕЦТВО»

Навчальна програма

(з варіативними модулями)

для  5-9 класів

спецiальних загальноосвiтнiх навчальних закладiв

для розумово вiдсталих дiтей)

 «Інформатика»,

«Основи здоров’я»,

«Фізична культура».

Навчальні програми з української мови для 5 – 10 класів спецiальних закладів загальної середньої освіти для дітей з інтелектуальними порушеннями

Комплект навчальних програм для дітей з порушеннями слуху (для глухих дітей та дітей зі зниженим слухом) для

 5-х класів

«Українська жестова мова»,

«Образотворче мистецтво»

За ред..

Макарчук Н.О.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кравець Н.П.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За ред. Жук В.В

МОН  України    2014 рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОН України, 2019 рік

 

 

 

 

 

 

 

МОН України, 2014 рік

 

 

2

4

1

1

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

1

2

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

1

 

 

3

4

1

1

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

1

2

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

1

8

6 кл

Комплект навчальних програм для дітей з порушеннями слуху (для глухих дітей та дітей зі зниженим слухом) для 6-7-х класів

"Українська мова",

«Українська література»

"Українська жестова мова",

«Зарубіжна література», «Іноземна мова»,

«Всесвітня історія. Історія України»,

«Математика»,

«Біологія»,

«Географія»,

 «Образотворче мистецтво»,

«Трудове навчання», «Інформатика»,

«Основи здоров’я»,

«Фізична культура»,

«Музичне мистецтво».

За ред. Колупаєвої А.А., Жук В.В.

 

МОН  України    2015 рік

 

 

 

 

 

 

 

3

2

2

1

2

2

 

4

1

2

1

 

3

1

1

-

-

 

 

 

 

 

 

3

2

1

1

2

2

 

4

1

2

1

 

3

1

1

2

1

9

7 кл

Комплект навчальних програм для дітей з порушеннями слуху (для глухих дітей та дітей зі зниженим слухом) для 6-7-х класів

"Українська мова",

«Українська література»

"Українська жестова мова",

«Зарубіжна література», «Іноземна мова»,

«Історія України»,

«Всесвітня історія», «Алгебра»,

«Геометрія»,

«Біологія»,

«Географія»,

 «Образотворче мистецтво»,

 «Трудове навчання», «Інформатика»,

«Основи здоров’я»,

«Фізична культура»,

«Музичне мистецтво»,

«Хімія»,

«Фізика».

За ред. Колупаєвої А.А., Жук В.В.

 

МОН  України    2015 рік

 

 

 

 

 

 

 

3

2

2

1

2

1

1

2

2

2

1

1

 

2

1

1

-

1

1

-

 

 

 

 

 

 

3

2

1

1

2

1

1

2

2

2

2

1

 

2

1

1

2

1

1

2

10

8-А,

8-Б кл

Комплект навчальних програм для дітей з порушеннями слуху (для глухих дітей та дітей зі зниженим слухом) для 8 - 10 класів

"Українська мова",

«Українська література»

"Українська жестова мова",

«Зарубіжна література», «Іноземна мова»,

«Історія України»,

«Всесвітня історія», «Алгебра»,

«Геометрія»,

«Біологія»,

«Географія»,

 «Трудове навчання», «Інформатика»,

«Основи здоров’я»,

«Мистецтвознавство»,

«Хімія»,

«Фізика»,

«Фізична культура».

За ред. Колупаєвої А.А., Таранченко О.М.

Шевченко В.М.

Литвинова В.В.

Адамюк Н.Б.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОН  України    2015 рік

 

 

 

 

 

 

 

3

2

2

1

2

1,5

1

2

2

2

2

2

1

1

-

2

2

2

 

 

 

 

 

 

3

2

2

1

2

1

1

2

2

2

2

2

1

1

1

2

2

2

11

9 кл

Комплект навчальних програм для дітей з порушеннями слуху (для глухих дітей та дітей зі зниженим слухом) для 8 – 10 класів

"Українська мова",

«Українська література»

"Українська жестова мова",

«Зарубіжна література», «Іноземна мова»,

«Історія України»,

«Всесвітня історія», «Алгебра»,

«Геометрія»,

«Біологія»,

«Географія»,

 «Трудове навчання», «Інформатика»,

«Основи здоров’я»,

«Мистецтвознавство»,

«Хімія»,

«Фізика»,

«Правознавство»

«Фізична культура».

За ред. Жук В.В., Таранченко О.М.,

Шевченко В.М., Литвинова В.В., Адамюк Н.Б.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОН  України    2015 рік

 

 

 

 

 

 

 

3

2

2

1

2

1,5

1

2

2

2

2

-

1

1

-

2

2

1

2

 

 

 

 

 

 

3

2

2

1

2

1

1

2

2

2

2

2

1

1

1

2

2

1

2

12

10-А, 10-Б кл

Комплект навчальних програм для дітей з порушеннями слуху (для глухих дітей та дітей зі зниженим слухом) для 8 - 10 класів

"Українська мова",

«Українська література»

"Українська жестова мова",

«Зарубіжна література», «Іноземна мова»,

«Історія України»,

«Всесвітня історія», «Алгебра»,

«Геометрія»,

«Біологія»,

«Географія»,

 «Трудове навчання», «Інформатика»,

«Основи здоров’я»,

«Мистецтвознавство»,

«Хімія»,

«Фізика»,

«Правознавство»

«Фізична культура»

За ред. Жук В.В., Таранченко О.М.,

Шевченко В.М., Литвинова В.В., Адамюк Н.І.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОН  України    2015 рік

 

 

 

 

 

 

 

3

2

2

1

2

-

-

2

2

2

1

-

1

1

-

2

2

1

2

 

 

 

 

 

 

3

2

1/2

1

2

1

1

2

2

2

1

2

2

1

1

2

2

1

2

Старша школа

№ з/п

Клас

Назва програми

Коли і ким видано гриф

Автор

Кількість годин на тиждень

За програмою

Фактично

13

11 кл

Українська мова.

Рівень стандарту

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

2

2

Українська література

 Рівень стандарту

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

2

2

Зарубіжна література. Рівень стандарту

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

1

1

Іноземні мови.

Рівень стандарту

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

2

2

Історія України.

Рівень стандарту

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407 зі змінами наказ МОН від 21.02.2019 №236

-

1,5

1,5

Всесвітня історія.

Рівень стандарту.

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

1

1

Громадянська освіта (інтегрований курс).

Рівень стандарту

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

2

2

Математика (алгебра і початки аналізу та геометрія).

Рівень стандарту

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

3

3

Біологія і екологія.

Рівень стандарту

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

2

2

Хімія

Рівень стандарту

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

1,5

1,5

Фізика (авторський колектив під керрівництвом Локтєва В.М.). Рівень стандарту 

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

3

3

Географія

Рівень стандарту

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

1,5

1,5

Технології

Профільний рівень. Спеціалізація «Деревообробка», «Швейна справа»

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

6

5,5

Мистецтво.

Рівень стандарту

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

1,5

1

Фізична культура.

Рівень стандарту

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

2

2

Інформатика.

Рівень стандарту

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

1

1

Захист Вітчизни

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

1,5

1

14

12 кл

Українська мова.

Рівень стандарту

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

2

2

 

Українська література

 Рівень стандарту

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

2

2

 

Зарубіжна література. Рівень стандарту

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

1

1

 

Іноземні мови.

Рівень стандарту

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

2

2

 

Історія України.

Рівень стандарту

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407 зі змінами наказ МОН від 21.02.2019 №236

-

1,5

1,5

 

Всесвітня історія.

Рівень стандарту.

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

1

1

 

Математика (алгебра і початки аналізу та геометрія).

Рівень стандарту

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

3

3

 

Біологія і екологія.

Рівень стандарту

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

2

2

 

Хімія

Рівень стандарту

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

2

2

 

Фізика (авторський колектив під керрівництвом Локтєва В.М.). Рівень стандарту 

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

3

3

 

Астрономія (авторський колектив під керівництвом Яцків Я.Я.)

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

1

1

 

Географія

Рівень стандарту

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

1

1

 

Технології

Профільний рівень. Спеціалізація «Деревообробка», «Швейна справа»

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

6

5,5

 

Мистецтво.

Рівень стандарту

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

1,5

1

 

Фізична культура.

Рівень стандарту

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

2

2

 

Інформатика.

Рівень стандарту

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

1

1

 

Захист Вітчизни

Наказ МОН України від 23.10.2017  №1407

-

1,5

1

 

Перелік корекційно-розвиткових програм

(комплектів програм) на 2021-2022 навчальний рік

 

№ з/п

Назва програм (комплектів програм)

1.

Програма з корекційно-розвиткової роботи «Розвиток слухо-зоро-тактильного сприймання мовлення та формування вимови для глухих дітей» для підготовчих, 1-5 класів загальноосвітніх навчальних закладів зі спеціальною та інклюзивною формами навчання, навчально-реабілітаційних центрів (авт. Федоренко О. Ф., Ломакіна О. М., Васильєва В. В., Юхимович Л. Ф., Аркуша Ю. М.).

2.

Програма з корекційно-розвиткової роботи «Розвиток слухового сприймання та формування вимови для дітей зі зниженим слухом» для підготовчих, 1-5 класів загальноосвітніх навчальних закладів зі спеціальною та інклюзивною формами навчання, навчально-реабілітаційних центрів (авт. Федоренко О. Ф., Мала Н. І., Савчук О. О., Москаленко Т. І.).

3.

Програма з корекційно-розвиткової роботи «Ритміка» для підготовчого, 1-4 класів спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для дітей з порушеннями слуху (авт. Вовченко О. А.).

4.

Програма з корекційно-розвиткової роботи «Лікувальна фізична культура» для підготовчих, 1-4 класів спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для дітей зі зниженим слухом (Форостян О. І., Шеремет Б. Г., Лещій Н. П., Малій В. М.).

5.

Програма з корекційно-розвиткової роботи «Лікувальна фізична культура» для підготовчих, 1-4 класів спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для глухих дітей (Форостян О. І., Шеремет Б. Г., Лещій Н. П., Малій В. М.).

6.

Програма з корекційно-розвиткової роботи «Розвиток слухо-зоро- тактильного сприймання мовлення та формування вимови для глухих дітей» для 6-10 класів загальноосвітніх навчальних закладів (спеціальних та з інклюзивним навчанням), навчально-реабілітаційних центрів (Федоренко О. Ф., Васильєва В. В., Юхимович Л. Ф., Ільченко Е. С.)

7.

Програма з корекційно-розвиткової роботи «Розвиток слухового сприймання та формування вимови для дітей зі зниженим слухом» для підготовчих, 1-5 класів загальноосвітніх навчальних закладів зі спеціальною та інклюзивною формами навчання, навчально- реабілітаційних центрів (авт. Федоренко О. Ф., Мала Н. І., Савчук О. О., Москаленко Т. І.)

8.

Програма з корекційно-розвиткової роботи «Розвиток слухового сприймання та формування вимови для дітей зі зниженим слухом» для 6-10 класів загальноосвітніх навчальних закладів (спеціальних та з інклюзивним навчанням), навчально-реабілітаційних центрів (Федоренко О. Ф., Автомонова І. В., Різоль М. В., Коноваленко М. В.)

9.

Програма з корекційно-розвиткової роботи «Лікувальна фізична культура» для 5-10 класів спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для дітей зі зниженим слухом (Форостян 0.1., Шеремет Б. Г., Лещій Н. П., Малій В. М.)

10.

Програма з корекційно-розвиткової роботи «Лікувальна фізична культура»д ля 5-10 класів спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для глухих дітей (Форостян О. І., Шеремет Б. Г., Лещій Н. П., Малій В. М.)

11.

Програма з корекційно-розвиткової роботи «Ритміка» для 5-10 класів спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для дітей зі зниженим слухом (Вовченко О. А.)

12.

Програма з корекційно-розвиткової роботи «Розвиток слухового сприймання та формування вимови для дітей зі зниженим слухом» для 11-12 класів загальноосвітніх навчальних закладів (спеціальних та з інклюзивним навчанням), навчально-реабілітаційних центрів (Федоренко О. Ф., Автомонова І. В., Різоль М. В., Коноваленко М. В.).

13.

Програма з корекційно-розвиткової роботи «Розвиток слухо-зоро-тактильного сприймання мовлення та формування вимови для глухих дітей» для 11-12 класів загальноосвітніх навчальних закладів (спеціальних та з інклюзивним навчанням), навчально-реабілітаційних центрів (Федоренко О. Ф., Васильєва В. В., Юхимович Л. Ф., Ільченко Е. С.).

 

Дошкільні групи закладу працюють за Програмою розвитку дітей дошкільного віку з порушеннями слуху (глухі, зі зниженим слухом, з кохлеарними імплантати)  за редакцією К.В.Луцько, 2019 рік.

 

 

 

 

Перелік програм для вивчення варіативної складової

робочого навчального плану(факультативів, курсів за вибором)

 на 2021-2022 навчальний рік

 

№ з/п

Клас

Назва програми

Автор

Коли і ким видано гриф

Кількість годин на тиждень

За програмою

Фактично

Початкова школа

1

6 кл

Навчальна програма курсу за вибором (факультативного)

«Юний географ-краєзнавець» (6-11 класи)

 

 

За ред. Чобан Р. Д

учасники

Гаврилюк В. С.

Глущак Г.Я.

Ілюк О.В.

Клапчук О. Н.

Костюк Н.М.

Мельник В.П.

Семків Л.В.

Струк О.М.

Оглобʼяк С. Я

Обливаний О. В.

Ткачук І.В.

Федюк Б.Б.

МОН  України    2019 рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

1

2

5-Б клас

Програми з корекційно-розвиткової роботи «Соціально-побутове орієнтування»

(варіативний модуль «Подорож у життя») для 5 – 10 класів спеціальних

загальноосвітніх навчальних закладів для дітей з інтелектуальними порушеннями

 

Міненко А.В., Грикун А.С.

МОН  України   

2017

-

2

3

8-А, 8-Б класи

Програма фікультативного курсу для учнів 8 – 9 класів загальноосвітніх навчальних закладів «Людина та її здоров’я»

Безручкова С.В.

МОН  України   

2019

1

1

4

9 клас

 Навчальна програма

з позашкільної освіти еколого-натуралістичного напряму «Людина і довкілля»

 Копилець Є.В.,

Пустовіт Н.А.

 

МОН  України   

2015

1

1

5

11, 12 класи

Навчальна програма курсу за вибором для учнів 10 (11) класів закладів загальної середньої освіти «Фінансова грамотність. Фінанси. Що? Чому? Як?»

За аг.редакцією Смовженко Т.С., Кузнєцової А.Я.

МОН  України   

2019

1

1

 

 

 

Перелік підручників,                                                                                   рекомендованих Міністерством освіти і науки України,                                           які будуть використовуватись Херсонською спеціальною школою Херсонської обласної ради  у 2021-2022 навчальному році

№ п/п

Назва

Автор

Клас

Видавництво

Рік видання

ДЛЯ ГЛУХИХ ДІТЕЙ

Основні підручники

  1.                 

Буквар

Борщевська Л.В.

1

 

Либідь

2019

  1.                 

Українська жестова мова.

 

Дробот О. А.

1

Либідь

2019

( в наявно-сті 2013)

  1.                 

Дидактично-роздатковий матеріал з української жестової мови

Дробот О. А., Зборовська О. А.

1

Либідь

2019

(в наявно-сті 2013)

  1.                 

Вимова

Фомічова Л. І., Котова В. Л.

1

Либідь

2014

  1.                 

Розвиток слухового сприймання

Фомічова Л. І., Котова В. Л., Комісаров О. В.

1

Либідь

2014

  1.                 

Українська мова

Кульбіда С.В.

2

Либідь

2019

  1.                 

Літературне читання

Борщевська Л. В.

2

Либідь

2019

  1.                 

Вимова

Фомічова Л. І., Котова В. Л.

2

Либідь

2014

  1.                 

Розвиток слухового сприймання

Фомічова Л. І., Котова В. Л., Комісаров О. В.

2

Либідь

2014

  1.             

Українська мова

Кульбіда С.В.

3

Либідь

2020

  1.             

Літературне читання

Луцько К.В., Круглик О.П.

3

Букрек

2020

  1.             

Українська мова

Кульбіда С.В.

4

Либідь

2021

(немає )

  1.             

Літературне читання

Луцько К.В., Круглик О.П.

4

Букрек

2021

(немає)

ДЛЯ ДІТЕЙ ЗІ ЗНИЖЕНИМ СЛУХОМ

Основні підручники

  1.             

Математика

Літвінова В. В.

1

Либідь

2019

  1.             

Українська жестова мова.

 

Дробот О. А.

1

Либідь

2018

(в наявно-сті 2013

  1.             

Дидактично-роздатковий матеріал з української жестової мови

Дробот О. А., Зборовська О. А.

1

Либідь

2018

(в наявно-сті 2013)

  1.             

Вимова

Фомічова Л. І., Котова В. Л.

1

Либідь

2014

  1.             

Розвиток слухового сприймання

Фомічова Л. І., Котова В. Л., Комісаров О. В.

1

Либідь

2014

  1.             

Вимова

Фомічова Л. І., Котова В. Л.

2

Либідь

2014

  1.             

Розвиток слухового сприймання

Фомічова Л. І., Котова В. Л., Комісаров О. В.

2

Либідь

2014

  1.             

Українська мова

Кульбіда С.В.

2

Либідь

2019

  1.             

Літературне читання

Піканова Н.В.

2

Либідь

2019

  1.             

Математика

Піканова Н.В., Літвінова В.В.

2

Либідь

2019

  1.             

Українська мова

Кульбіда С.В.

3

Либідь

2020

  1.             

Літературне читання

Піканова Н.В.

3

Світ

2020

  1.             

Математика (підручник у 2-х частинах)

Літвінова В.В.

3

Світ

2020

  1.             

Українська мова

Кульбіда С.В.

4

Либідь

2021 (немає)

ДЛЯ ДІТЕЙ ГЛУХИХ ТА ЗІ ЗНИЖЕНИМ СЛУХОМ                                                     (ПІДРУЧНИКИ МАСОВОЇ ШКОЛИ)

28.

«Я досліджую світ» підручник інтегрованого курсу

 (у 2-х частинах)

Большакова І.О., Пристінська М.С.

1

Ранок

2018

29.

Мистецтво.

Масол Л.М., Гайдамака О.В., Колотило О.М.

1

Генеза

2018

30.

Англійська мова

Карпюк О.Д.

1

Астон

2018

31.

Англійська мова

Карпюк О.Д.

2

Астон

2019

32.

«Я досліджую світ» підручник інтегрованого курсу

 (у 2-х частинах)

Большакова І.О., Пристінська М.С.

2

Ранок

2019

33.

Мистецтво.

Масол Л.М., Гайдамака О.В., Колотило О.М.

2

Генеза

2019

34.

Англійська мова

Карпюк О.Д.

3

Астон

2020

35.

«Я досліджую світ» підручник інтегрованого курсу

 (у 2-х частинах)

Частина 1 авт. АндрусенкоІ.В.

Частина 2 авт. Вдовенко В.В., Котелянець Н.В., Агєєва О.В.

3

Грамота

2020

36.

Мистецтво.

Масол Л.М., Гайдамака О.В., Колотило О.М.

3

Генеза

2020

37.

Англійська мова

Карпюк О.Д.

4

Астон

2021

38.

«Я досліджую світ» підручник інтегрованого курсу

 (у 2-х частинах)

Волощенко О.В., Козак О.П., Остапенко Г.С.

4

Світич

2021

39.

Мистецтво.

Масол Л.М., Гайдамака О.В., Колотило О.М.

4

Генеза

2021

40.

Інформатика.

Морзе Н.В.,

Барна О.В.

4

Оріон

2021

41

Математика (у 2-х частинах)

Скворцова С.О., Онопрієнко О.В.

4

Ранок

2021

42

Українська мова та читання (у 2-х частинах)

Большакова І.О.,

Хворостяний І.Г.

4

Ранок

2021

 

ОСНОВНА І СТАРША ШКОЛА

№ п/п

Назва

Автор

Клас

Видавництво

Рік видання

Українська мова

1.

Українська мова (підручник)

Заболотний О.В., Заболотний В.В.

5

Генеза

2018

(в наявно-сті 2013)

2.

Українська мова (підручник)

Заболотний О.В., Заболотний В.В.

6

Генеза

2014

3.

Українська мова (підручник)

Заболотний О.В., Заболотний В.В.

7

Генеза

2015

4.

Українська мова (підручник)

Заболотний О.В.,  Заболотний В.В.

8

Генеза

2016

5.

Українська мова (підручник)

Заболотний О.В.,  Заболотний В.В.

9

Генеза

2017

6.

Українська мова

Заболотний О.В.,  Заболотний В.В.

10

Генеза

2018

7.

Українська мова

(рівень стандарту)

Заболотний О.В.,  Заболотний В.В.

11

Генеза

2019

Українська література

8.

Українська література (підручник)

Авраменко О.М.

5

Грамота

2018

(в наявно-сті 2013)

9.

Українська література (підручник)

Авраменко О.М.

6

Грамота

2014

10.

Українська література (підручник)

Авраменко О.М.

7

Грамота

2015

11.

Українська література (підручник)

Авраменко О.М.

8

Грамота

2016

12.

Українська література

Авраменко О.М.

9

Грамота

2017

13.

Українська література

Авраменко О.М., Пахаренко В.І.

10

Грамота

2018

14.

Українська література

 (рівень стандарту)

Авраменко О.М.

11

Грамота

2019

Зарубіжна література

15.

Зарубіжна література (підручник)

Ніколенко О.М., Конєва Т.М., Орлова О.В., Зуєнко М.О., Кобзар О.І.

5

Грамота

2018

(в наявно-сті 2013)

16.

Зарубіжна література (підручник)

Ніколенко О.М., Конєва Т.М., Орлова О.В., Зуєнко М.О., Кобзар О.І.

6

Грамота

2014

17.

Зарубіжна література (підручник)

Волощук  Є.В., Слободянюк О.

7

Генеза

2015

18.

Зарубіжна література (підручник)

Волощук  Є.В., Слободянюк О.

8

Генеза

2016

19.

Зарубіжна література (підручник)*

Волощук  Є.В., Звиняцьковський В.Я., Філенко О.М.

9

Генеза

2017

20.

Світова література (рівень стандарту)

Ковбасенко Ю.І.

10

Літера ЛТД

2018

21.

Зарубіжна література

(рівень стандарту)

Ковбасенко Ю.І.

11

Літера ЛТД

2019

Іноземна мова

22.

Англійська мова (1-й рік навчання) (підручник) 

Пахомова Т.Г.

5

Методи-ка Паблі-шинг  

2018

(немає)

23.

Англійська мова (2-й рік навчання) (підручник) 

Пахомова Т.Г.

6

Методи-ка Паблі-шинг  

2014 (немає)

24.

Англійська мова (3-й рік навчання) (підручник) 

Пахомова Т.Г.,  Бондар Т.І. 

7

Методи-ка Паблі-шинг  

2015

25.

Англійська мова (4-й рік навчання) (підручник) 

Пахомова Т.Г.,  Бондар Т.І. 

8

Методи-ка Паблі-шинг  

2016

26.

Англійська мова (5-й рік навчання) (підручник) 

Кучма М.О.,   Морська Л.І.

9

Навчальна книга - Богдан

2017

27.

Англійська мова (6-й рік навчання, рівень стандарту) (підручник) 

Кучма М.О.,   Задорожна І.П.

10

Навчальна книга - Богдан

2018

28.

Англійська мова (11-й рік навчання, рівень стандарту) (підручник) 

Карпюк О.Д.

11

Астон

2020

Історія України

29.

Історія України (Вступ до історії) (підручник)

Власов В.С.

5

Ранок

2018

(в наявно-сті 2013)

30.

Історія України (підручник)

Гісем О.В.,  Мартинюк О.О.

7

Ранок

2020

31.

Історія України (підручник)

Гісем О.В.,  Мартинюк О.О.

8

Ранок

2016

32.

Історія України (підручник)

Гісем О.В.,  Мартинюк О.О.

9

Ранок

2017

33.

Історія України (рівень стандарту) (підручник)

Гісем О.В.,  Мартинюк О.О.

10

Ранок

2018

34.

Історія України (рівень стандарту) (підручник)

Струкевич О.К., Дровозюк С.І.

11

Грамота

2019

Всесвітня історія

35.

Всесвітня історія. Історія України (підручник)

Бандровський О.Г.,              Власов В.С.

6

Генеза

2019

36.

Всесвітня історія (підручник)

Гісем О.В.,  Мартинюк О.О.

7

Ранок

2020

37.

Всесвітня історія (підручник)

Гісем О.В.,  Мартинюк О.О.

8

Ранок

2016

38.

Всесвітня історія (підручник)

Д’ячков С.В.,                 Литовченко С.Д.

9

Генеза

2017

39.

Всесвітня історія (рівень стандарту) (підручник)

Гісем О.В.,  Мартинюк О.О.

10

Ранок

2018

40.

Всесвітня історія (рівень стандарту) (підручник)

Щупак І.Я.

11

Оріон

2019

Образотворче мистецтво

41.

Образотворче мистецтво

Железняк С.,                      Ламонова О.В.

5

Генеза

2013

42.

Образотворче мистецтво (підручник)

Железняк С.,                                   Ламонова О.В.

6

Генеза

2014

43.

Образотворче мистецтво (підручник)

Железняк С.М.,      Ламонова О.В.

7

Генеза

2016

44.

Мистецтво (підручник)

Масол Л.М.

8

Фоліо

2016

45.

Мистецтво (підручник)

Масол Л.М.

9

Фоліо

2017

46.

Мистецтво (рівень стандарту, профільний рівень) (підручник)

Масол Л.М.

10 (11)

Фоліо

2018

Правознавство

47.

Правознавство (профільний рівень) (підручник)

Наровлянський О.Д.

10

Грамота

2018

48.

Основи правознавства (підручник)

Наровлянський О.Д.

9

Грамота

2017

Математика

49.

Математика (підручник)

Тарасенкова Н.А., Богатирьова І.М.,                   Бочко О.П.,                    Коломієць О.М.,                Сердюк З.О.

5

ВД «Освіта»

2018

(в наяв-ності 2013)

50.

Математика (підручник)

Тарасенкова Н.А., Богатирьова І.М.,  Коломієць О.М.,                  Сердюк З.О.

6

ВД «Освіта»

2014

51.

Алгебра (підручник)

Мерзляк А.Г.,                Полонський В.Б.,          Якір М.С.

7

Гімназія

2015

52.

Геометрія (підручник)

Мерзляк А.Г.,              Полонський В.Б.,            Якір М.С.

7

Гімназія

2015

53.

Алгебра. (підручник)

Мерзляк А.Г.,            Полонський В.Б.,         Якір М.С.

8

Гімназія

2016

54.

Геометрія. (підручник)

Мерзляк А.Г.,               Полонський В.Б.,             Якір М.С.

8

Гімназія

2016

55.

Алгебра (підручник)

Мерзляк А.Г.,              Полонський В.Б.,                  Якір М.С.

9

Гімназія

2017

56.

Геометрія (підручник)

Мерзляк А.Г.,                   Полонський В.Б.,              Якір М.С.

9

Гімназія

2017

57.

Математика (рівень стандарту) (підручник)

Мерзляк А.Г., Номіровський Д.А.,                  Полонський В.Б.,              Якір М.С.

10

Гімназія

2018

58.

Математика. Алгебра і початки аналізу та геометрія. (рівень стандарту) (підручник)

Мерзляк А.Г., Номіровський Д.А.,                  Полонський В.Б.,              Якір М.С.

11

Гімназія

2019

Інформатика

59.

Інформатика (підручник)

Рівкінд Й., Лисенко Т.І., Чернікова Л.А.,              Шакотько В.В.

5

Генеза

2018

(в наяв-ності 2013)

60.

Інформатика (підручник)

Рівкінд Й., Лисенко Т.І., Чернікова Л.А.,                 Шакотько В.В.

6

Генеза

2019

61.

Інформатика (підручник)

Рівкінд Й., Лисенко Т.І., Чернікова Л.А.,               Шакотько В.В.

7

Генеза

2020

62.

Інформатика (підручник)

Морзе Н.В., Барна О.В., Вембер В.П.

8

 

Оріон

2016

63.

Інформатика (підручник)

Морзе Н.В., Барна О.В., Вембер В.П.

9

 

Оріон

2017

64.

Інформатика (рівень стандарту) (підручник)

Морзе Н.В., Барна О.В.

10 (11)

Оріон

2019

65.

Інформатика (рівень стандарту) (підручник)

Морзе Н.В., Вембер В.П.

11

Оріон

2018

Фізика

66.

Фізика (підручник)

Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.

7

Ранок

2015

67.

Фізика (підручник)

Сиротюк В.Д.

8

Генеза

2016

68.

Фізика (підручник)

Сиротюк В.Д.

9

Генеза

2017

69.

Фізика (рівень стандарту) (підручник)

Сиротюк В.Д.

10

Генеза

2018

70.

Фізика і астрономія (рівень стандарту) (підручник)

Сиротюк В.Д., Мирошніченко Ю.Б.

11

Генеза

2019

Хімія

71.

Хімія (підручник)

Попель П.П.,                Крикля Л.С.

7

     Академія

2015

72.

Хімія (підручник)

Попель П.П.,                 Крикля Л.С.

8

    Академія

2016

73.

Хімія (підручник)

Ярошенко О.Г.

9

    Грамота

2017

74.

Хімія (рівень стандарту, академічний рівень)

Ярошенко О.Г.

10

    Грамота

2018 (немає)

75.

Хімія (рівень стандарту)

Лашевська Г.А., Лашевська А.А.

11

 Генеза

2019

Біологія

76.

Біологія (підручник)

Костіков І. Ю.,            Волгін С. О., Додь В. В., Сиволоб А. В., Догаль І. В.,                Жолос О.В., Скрипник Н. В., Ягенська Г. В., Толстанова Г. М., Ходосовцев О. Є

6

ВД «Освіта»

2014

77.

Біологія (підручник)

Запорожець Н.В.,              Черевань І.І., Воронцова І.В.

7

Ранок

2015

78.

Біологія (підручник)

Задорожний К.М.

8

Ранок

2016

79.

Біологія (підручник)

Задорожний К.М.

9

Ранок

2017

80.

Біологія і екологія (рівень стандарту) (підручник)

Задорожний К.М.

10

Ранок

2018

81.

Біологія і екологія (рівень стандарту) (підручник)

Остапченко Л.І., Балан П.Г., Компанець Т.А., Ружковський С.Р.

11

Ґенеза

2019

Природознавство

82.

Природознавство (підручник)

Ярошенко О.Г.,              Бойко В.М.

5

Світоч

2018

(в наяв-ності 2013)

Географія, економіка

83.

Географія (підручник)

Бойко В.М.,             Міхелі С. В.

6

СИЦИЯ

2014

84.

Географія  материків і океанів (підручник)

Кобернік С.Г.,                 Коваленко Р.Р.

7

Навчальна книга

2015

85.

Географія (підручник)

Пестушко В.Ю.,                 Уварова Г.Ш.,  Довгань А.І.

8

Генеза

2016

86.

Географія (підручник)

Пестушко В.Ю.,                 Уварова Г.Ш.

9

Генеза

2017

87.

Географія (рівень стандарту)

Пестушко В.Ю.,                     Уварова Г.Ш.,

Довгань А.І.

10

Генеза

2018

88.

Географія (рівень стандарту)

Гільберг Т.Г.,

Савчук І.Г.,

Совенко В.В.

11

Оріон

2019

Основи здоров'я

89.

Основи здоров`я (підручник)

Бех І.Д.,                  Воронцова Т.В., Пономаренко В.С.,  Страшко С.В.

5

Алатон

 

2018

(в наяв-ності 2013)

90.

Основи здоров`я (підручник)

Бех І.Д.,                   Воронцова Т.В., Пономаренко В.С.,  Страшко С.В.

6

Алатон

 

2014

91.

Основи здоров`я (підручник)

Бех І.Д.,                  Воронцова Т.В., Пономаренко В.С.,  Страшко С.В.

7

Алатон

 

2015

92.

Основи здоров`я (підручник)

Бех І.Д.,                  Воронцова Т.В., Пономаренко В.С.,  Страшко С.В.

8

Алатон

 

2016

93.

Основи здоров`я (підручник)

Бех І.Д.,                   Воронцова Т.В., Пономаренко В.С.,  Страшко С.В.

9

Алатон

 

2017

Трудове навчання

94.

Трудове навчання (для дівчат) (підручник)

Ходзицька І.Ю.,                   Павич Н.М.,             Горобець О.В., Безносюк О.І.

5

Аксіома

2017

(в наяв-ності 2013)

95.

Трудове навчання (для хлопців) (підручник)

Терещук Б.М.,                   Загорний В.К.,    Гащак В.М.,                Лещук Р.М.

5

Генеза

2013

96.

Трудове навчання.(для дівчат) (підручник)

Ходзицька І.Ю.,                    Павич Н.М.,             Горобець О.В., Безносюк О.І.

6

Аксіома

2014

97.

Трудове навчання (для хлопців) (підручник)

Терещук Б.М.,                    Дятленко С.М.,             Гащак В.М.,                 Лещук Р.М.

6

Генеза

2014

98.

Трудове навчання (для дівчат) (підручник)

Ходзицька І.Ю.,                    Павич Н.М.,             Горобець О.В., Безносюк О.І.

7

Літера ЛТД

2015

99.

Трудове навчання (для хлопців) (підручник)

Терещук А.І.,                  Авраменко О.Б.

7

Літера ЛТД

2015

100.

Трудове навчання (обслуговуючі види праці)

Мачача Т.С., Стрижова Т.В.

8

Фоліо

2016

101.

Трудове навчання (обслуговуючі види праці)

Мачача Т.С., Стрижова Т.В.

9

Фоліо

2017

102.

Трудове навчання (технічні види праці)

Терещук А.І.

9

Літера ЛТД

2017

103.

Технології (рівень стандарту)

Туташинський В.І., Кірютченкова І.В.

10 (11)

Педагогічна думка

2019

Музичне мистецтво.

104.   Мистецтво  (підручник)

Масол Л.М.,  Аристова Л.С.

6

СИЦИЯ

2013

105.   Мистецтво  (підручник)

Масол Л.М.,  Аристова Л.С.

6

СИЦИЯ

2014

106.   Мистецтво (підручник)

Хлєбнікова Л.О., Наземнова Т.О.,                  Міщенко Н.І.,                    Дорогань Л.О.

7

Ранок

2015

Захист Вітчизни.

 107. Захист Вітчизни  (рівень стандарту, «Основи медичних знань») (підручник)

Лелека В.М., Бахтін А.М., Винограденко Е.В.

10

Ранок

2018

108. Захист Вітчизни  (рівень стандарту)

Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М.М., Щирба Ю.П.

11

Астон

2019

Мистецтво.

109.   Мистецтво  (підручник)

Масол Л.М.

8

ТОВ «Фоліо»

2016

110.   Мистецтво  (підручник)

Масол Л.М.

9

Видавни-чий дім «Освіта»

2017 (немає)

111.   Мистецтво (підручник) (рівеь стандарту, профільний рівень)

Масол Л.М.

10 (11)

Видавни-чий дім «Освіта»

2019

Філософсько-світоглядні дисципліни

 112. Громадянська освіти (інтегрований курс, рівень стандарту) (підручник)

Гісем О.О., Мартинюк О.О.

10

Ранок

2018

(немає)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Робочий навчальний план

Херсонської спеціальної  школи

Херсонської обласної ради

 

на 2021 – 2022 навчальний рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дошкільні групи

Розподіл занять на тиждень

 

 

Орієнтовні види діяльності за освітніми лініями

Орієнтовнакількість занять на тиждень за віковими групами

молодша

 група

( від 3 до 4 років)

старша

 група

(від 5 до 6 (7) років)

Розвиток мовлення та комунікативна діяльність дитини

3

4

Фонетична ритміка

1

1

Розвиток елементарних математичних і сенсорних уявлень та предметна аналітико-синтетична діяльність дитини

2

4

Фізичний розвиток та здоров’язбережувальна діяльність дитини

3

3

Пізнання довкілля: сенсорний розвиток і дослідницька діяльність дитини

3

5

Емоційний розвиток дитини та ігрова діяльність

1

1

Художньо-естетичний розвиток дитини та образотворча діяльність і

конструювання

2

3

Розвиток музично-ритмічних та складоритмічних відчуттів дитини

2

2

Загальнакількість занять на тиждень

17

23

Максимально допустиме навчальне навантаження на тиждень на дитину

(в астрономічних годинах)

3,5

8,3

 

 

 

 

 

 

 

 

Навчальний план школи І ступеня                                                                                                   Херсонської спеціальної школи

Херсонської обласної ради  

з навчанням українською мовою

Наказ МОН України від 26.07.2018 р. №814

зі змінами від 16.08.2018р. №917, додаток 1

Навчальні предмети

Кількість годин на тиждень

 

1

2

3

4-А

4-Б

Інваріантна складова

Г

СЧ

СЧ

СЧ

Г

Українська мова та літературне читання

7+1

5

5

5

5

Українська

жестова мова

2

1

1

1

1

Іноземна мова

-

1

2

2

2

Математика

4

3

3

3

3

Я досліджую світ

3

7+1

8

8

8

Трудове навчання

-

0,5

0,5

0,5

-

Предметно-практичне навчання (Дизайн і технології)

1

-

-

-

0,5

Інформатика

-

0,5

0,5

0,5

0,5

Образотворче мистецтво

-

1

1

1

 

Музичне мистецтво

-

1

1

1

-

Мистецтво

2

-

-

-

2

Фізична культура

3

3

2

2

2

Усього

22+1

23 +1

24

24

24

Розвиток слухового сприймання

та формування вимови

-

15

15

15

-

Розвиток слухо-зоро-тактильного сприймання мовлення та формування вимови

14

-

-

-

14

Лікувальна фізкультура

1

1

1+1

1+1

1+1

Ритміка

1

2

2

2

1

Варіативна складова

1

1

1

1

1

Українська мова та літературне читання

1

-

-

-

-

Я досліджую світ

-

1

-

-

-

Лікувальна фізкультура

-

-

1

1

1

Гранично допустиме навчальне навантаження на одного учня

 

20

 

20

 

21

 

22

 

22

Всього

39

42

43

43

41

 

 

 

 

 

Навчальний план школи ІІ ступеня                                                                                                   Херсонської спеціальної школи

Херсонської обласної ради  

з навчанням українською мовою

Наказ МОН України від 12.06.2018 р. №627, таблиці №6, 8

 

Навчальні предмети

Кількість годин на тиждень у класах

5-А

 

5-Б

6

 

7

8-А

8-Б

9

10-А

10-Б

 

 

Інваріантна складова

Г

Г

СЧ

СЧ

СЧ

СЧ

СЧ

СЧ

Г

Українська мова

3

4

3

3

3

3

3

3

2

Українська література

2

3

2

2

2

2

2

2

2

Українська жестова мова

2

2

1

1

1+1

1+1

1

1

2

Іноземна мова (англійська)

2

-

2

2

2

2

2

2

2

Зарубіжна література

1

-

1

1

1

1

1

1

1

Історія України

1

-

1

1

1

1

1

1

1

Всесвітня історія

-

-

1

1

1

1

1

1

1

Я у світі

-

1

-

-

-

-

-

-

-

Основи правознавства

-

-

-

-

-

-

1

1

1

Музичне мистецтво

-

-

1

1

-

-

-

-

-

Образотворче мистецтво

1

-

1

1

-

-

-

-

-

Мистецтво

-

1

-

-

1

1

1

1

1

Математика

4

4

4

-

-

-

-

-

-

Алгебра

-

-

-

2

2

2

2

2

2

Геометрія

-

-

-

2

2

2

2

2

2

Природознавство

1

1

-

-

-

-

-

-

-

Біологія

-

-

1

2

2

2

2

2

2

Географія

-

-

2

1+1

2

2

2

1

1

Фізика

-

-

-

2

2

2

2

2

2

Хімія

-

-

-

1

2

2

2

2

2

Трудове навчання

3

3

3

2

2

2

2

2

2

Інформатика

1

1

1

1

1

1

1

2

2

Фізична культура

2

2

2

2

2

2

2

2

2

Основи здоров’я

1

1

1

1

1

1

1

1

1

Разом

24

23

27

29+1

30+1

30+1

31

31

31

Розвиток слухо-зоро-тактильного сприймання мовлення та формування вимови

10

12

-

-

-

-

-

-

-

Розвиток слухового сприймання та формування вимови

-

-

6

6

6

6

4

4

3

Лікувальна фізкультура

1

1

1

1

1

1

1

1

1

Ритміка

1+1

1

1

1

1

1

1

1

1

Варіативна складова

1

2

1

1

2

2

1

1

1

Соціально-побутове орієнтування (програма «Подорож у життя»)

-

2

-

-

-

-

-

-

-

Українська жестова мова

-

-

-

-

1

1

-

-

-

Географія

-

-

-

1

-

-

-

-

-

Ритміка

1

-

-

-

-

-

-

-

-

Факультатив з біології

«Людина її здоров’я»

-

-

-

-

1

1

-

-

-

Курс еколого-натуралістичного напряму «Людина і довкілля»

-

-

-

-

-

-

1

-

-

Курс за вибором  «Юний географ-краєзнавець»

-

-

1

-

-

-

-

-

-

Курс за вибором «Фінансова грамотність. Фінинси. Що? Чому? Як?»

-

-

-

-

-

-

-

1

1

Гранично допустиме навчальне навантаження на одного учня

25

25

28

30

32

32

32

32

32

Всього

37

39

36

38

40

40

38

38

37

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Навчальний план школи ІІІ ступеня                                                                                                   Херсонської спеціальної школи

 Херсонської обласної ради  

з навчанням українською мовою

Наказ МОН України від 22.07.2020 р. №944

 

Навчальні предмети

Кількість годин на тиждень

у класах

11

12

Базові предмети

25,5

24,5

Українська мова

2

2

Українська література

2

2

Зарубіжна література

1

1

Іноземна мова

2

2

Історія України

1,5

1,5

Всесвітня історія

1

1

Громадянська освіта

2

-

Математика (алгебра і початки аналізу та геометрія)

 

3

 

3

Біологія і екологія

2

2

Географія

1,5

1

Фізика і астрономія

3

4

Хімія

1,5

2

Фізична культура

2

2

Захист Вітчизни

1

1

Вибірково-обов’язкові предмети

2

2

Технології

1

1

Мистецтво

1

1

Корекційно-розвиткові заняття

2

2

Додаткові години на профільні предмети

4,5

5,5

Технології

4,5

4,5

Інформатика

-

1

Гранично допустиме навчальне навантаження на одного учня

32

 

32

Всього

34

34

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Планування
Інкл
Додано
3 грудня 2021
Переглядів
1836
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку