"Отаманщина. Повстанський антибільшовицький рух" Презентація

Про матеріал
Ідейно-організаційна структура отаманщини. Антибільшовицький повстанський рух.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Отаманщина. Повстанський антибільшовицький рух

Номер слайду 2

Отаманщина. Загалом історична наука дала отаманщині негативну оцінку, як деструктивній силі, що паралізовувала українську визвольну боротьбу, поглиблювала внутрішній фронт, підточувала провідні сили народу і послаблювала можливості протистояти перед зовнішнім фронтом, яким були передусім російські біла і червона армії.

Номер слайду 3

Ідейно-організаційна структура отаманщини тяжіла до ліквідації сильної державної влади та постійної армії на користь створення своєрідної військово-адміністративної структури з мінімальними владними повноваженнями та до заміни регулярної армії загальним озброєнням українського народу.

Номер слайду 4

Різні дослідники та учасники тих подій називають різну чисельність отаманського руху. Так на серпень 1919 р. цифра коливається від 15 тис. (М. Капустянський) до 200 тис.

Номер слайду 5

Провідною верствою отаманщини стала українська інтелігенція. Більшість отаманів походили з інтелігенції.

Номер слайду 6

Антибільшовицький повстанський рухІдеологічного забарвлення селянському повстанському руху надавали різні політичні партії, що діяли в Україні.

Номер слайду 7

Вимоги політичного характеру все більше поступалися соціально-економічним. Більшість селянства виступала під гаслами «Мир – хатам, війна – палацам!», «Землю – селянам!».

Номер слайду 8

Потужний сплеск селянського повстанського руху відбувся після закінчення радянсько-польської війни та остаточного закріплення більшовиків на українських теренах.

Номер слайду 9

Застосовуючи тактику партизанської боротьби наприкінці 1920 р., повстанці утримували під своїм контролем майже всю сільську місцевість.

Номер слайду 10

Усвідомлюючи масштабність внутрішньої загрози, радянська влада використовувала найбрутальніший арсенал засобів для боротьби проти повстанців.

Номер слайду 11

У місцевостях, охоплених повстанським рухом, запроваджувався інститут заручників та кругова порука населення за будь-яке заворушення проти радянської влади.

Номер слайду 12

У випадках відвертої непокори та ворожості населення до більшовиків, останні вдались до повного знищення сіл.

Номер слайду 13

Зокрема, за підтримку повстанців тільки у Васильківському повіті на Київщині у 1920 р. були зруйновані села Ковалівка, Триліси, Сидори, Маринці та Дрозди.

Номер слайду 14

Повстанці відповіли жорстокими розправами над чекістами, червоноармійцями, міліціонерами, радянськими службовцями. Лише за першу половину 1921 р. у боротьбі з селянством загинуло близько 1,5 тис. осіб з радянського боку.

Номер слайду 15

Не будучи в змозі перемогти у масштабній війні проти селянства, більшовики були змушені перейти до нової економічної політики (НЕПу).

Номер слайду 16

Лише із впровадженням НЕПу настрої селян щодо більшовицької держави почали змінюватись

Номер слайду 17

Оскільки більшість селян боролася не проти радянської влади, а проти її заходів, які не відповідали їх корінним інтересам, відмова від політики воєнного комунізму знімала основне на той час протиріччя у взаєминах між більшістю селянства та радянською владою.

Номер слайду 18

Остаточний спад повстанського руху відбувся у 2-й пол. 1921 року. Особливо помітним він був на Лівобережній Україні, де чисельність повстанських загонів після розгрому Нестора Махна різко зменшилась.

Номер слайду 19

Незважаючи на воєнний розгром повстанського руху, більшовики були змушені прийняти селянські умови примирення: замінити продрозкладку продподатком і легалізувати товарно-грошові відносини.

pptx
Додав(-ла)
Vladislava
Додано
22 березня 2022
Переглядів
1904
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку