Оздоблення іграшки за українськими народними мотивами 4 клас.

Про матеріал
Презентація образотворчого мистецтва 4 клас. Дуже цікавий та пізнавальний матеріал для дітей даної вікової категорії. Призначений для викладання в школах рівня стандарт.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

1 Культурні та національні традиції. Оздоблення іграшки за українськими народними мотивами. З досвіду роботи вчителя образотворчого мистецтва Пересадівської ЗОШ Вітовського р-ну. Гелетишак Світлани Борисівни

Номер слайду 2

2 Культурні та національні традиції. Народна іграшка. Найвищим проявом творчості народу є його мистецтво, яке він проніс через століття і яке стало його історією. «Той, хто не знає свого минулого, не вартий майбутнього». Справді, лише той народ має майбутнє, який поважає свою історію.-А як ви розумієте вислів: «Поважати свою історію»?У народі існує повір’я, що той, хто забув звичаї своїх батьків, карається людьми і Богом. І тільки знаючи ці традиції, зможемо передавати культурну спадщину свого народу нащадкам.

Номер слайду 3

3 Культурні та національні традиції. Народна іграшка. Чим займається майстер ? - Люди якої професії роблять зі глини посуд (тарілки, глечики, кухлі…), свищики, скульптури, вазони для квітів?

Номер слайду 4

4 Як ви розумієте прислів’я про гончарів та глину? Глина без гончара – що калина без цвіту. Гончара глина годує. Гончар без круга-що соловей без пісні. Гончарство – один з видів декоративно мистецтва.- Які ще види декоративного мистецтва вам відомі?

Номер слайду 5

5 Види іграшок. Вам подобається гратися іграшками? А ви знаєте, якими іграшками бавилися діти сто-двісті років тому? Кожен із вас сьогодні стане народним майстрем і власними руками оздобить іграшку за українськими народними мотивами. І ця іграшка стане незвичайною, адже буде прикрашена Опішнянськими та Косівськими візерунками. Тож, сьогодні на уроці ми створимо іграшку, якою гралися ваші прабабусі й прадідусі.

Номер слайду 6

6 Види іграшки. Українська іграшка представлена розмаїттям матеріалів. Можна виділити кілька її видів: дерев'яні, глиняні, м'які (ганчіркові), сирні, солом'яні та іграшки з природного матеріалу – сіна, реп'яхів, рогози, листя, качанів кукурудзи, тирси, вербової кори, льону, різноманітних квітів, овочів.

Номер слайду 7

7Іграшки з текстильних матеріалів. Народні ляльки-іграшки пов'язані з обрядово-ритуальними ляльками, які виготовлялися до певних дат і подій та з різних приводів (весілля, посухи, хвороби тощо)

Номер слайду 8

8 Дерев’яна іграшка. Дерево - матеріал, який у сільських умовах фактично завжди під рукою. Тому найбільше іграшок-саморобок роблять саме із дерева. Це свистки, мороки, візки, колиски, мініатюрний посуд, знаряддя праці, лялькові меблі і зброя.

Номер слайду 9

9 Сирна іграшка. На Гуцульщині й донині роблять іграшки із сиру — коників, баранців, бичків. Розміри фігурок невеликі: 10 см заввишки та 16 завдовжки. Цим промислом займаються жінки.

Номер слайду 10

10Іграшки із соломи

Номер слайду 11

11Іграшки із трави, листя кукурудзиІграшки із соломи і трави - типові екологічні іграшки. Авторами цих іграшок зазвичай були сільські умільці-хлібороби. Виготовляли брязкальця ромбічної форми, брязкальця у формі кулі, "дзеркала", бичків, оленів, коників, ляльок різного типу, "павучків" тощо

Номер слайду 12

12 Глиняна іграшкаІз глини ліпили фігурки ”паночок”, ”кумів”, вершників на конях, півників, котиків, зозульок. У різних місцевостях України гончарі виготовляли також дрібний дитячий посуд - "монетки", який є узагальненим, лаконічним повторенням "дорослого" місцевого посуду. Називався він "монетки", бо давався на здачу, коли купляли посуд. Глиняні іграшки виготовляли переважно дружини й діти гончарів. За сезон сім’я гончаря виробляла кілька возів іграшок. На ярмарках та базарах вони користувалися попитом.

Номер слайду 13

13 Символіка іграшки. Сопілка символізує мелодичну душу українського народу. Свищики – оберіг, шумові ефекти якого, за повір’ям відганяють злих духів.

Номер слайду 14

14 Технологія виготовлення керамічної іграшки. Технологія виготовлення іграшок, підготовка глини майже всюди були однаковими. Глину змішували з дрібним просіяним піском і розводили з водою, перетворюючи у в’язке тісто. З нього й ліпили іграшки. Спочатку їх висушували, а через кілька днів обпалювали. В залежності від якості і складу місцевих глини й піску, поверхня іграшок набувала певного кольору і фактури. Для прикраси в різних центрах використовували кольорову поливу або розпис.

Номер слайду 15

15 Регіональні особливості керамічної іграшки. Найвідоміші місця виготовлення народних іграшок в Україні – Івано-Франківщина (Косів, Кути), Львівщина (Яворів, Стара Сіль), Закарпаття (Ужгород), Полтавщина (Опішня, Хомутець), Дніпропетровщина (Петриківка), Київщина (Васильків), Черкащина (с. Громи), Тернопільщина (Калагарівка, Великий Кунинець, Вишневець), Вінниччина (Бар, Бубнівка), Житомирщина (Баранівка), Хмельниччина (Адамівка), Волинь (Ковель), Одещина. Характерні особливості української народної іграшки

Номер слайду 16

16 Опішня. Опішня — центр українського народного мистецтва (кераміка, ткацтво), що здобув широку популярність з 19 ст.

Номер слайду 17

17 Опішнянська іграшка. В Опішні виготовляли іграшки, подібні до знарядь праці і посуду („монетки”); свистунці: коники, баранці, гуски, курки, півники, качки; вершники на коні, мама з дитиною, жінка з куркою, ведмідь; сюжетні іграшки: „Весілля на Полтавщині”, „Хлібороб”.

Номер слайду 18

18 Опішнянська іграшка. Для Опішнянської іграшки характерні рослинні орнаменти, хвилясті, прямі, ламані лінії, крапки, кружечки, мазки. Вироби покриває розпис локальними колірними плямами (в основному крупно намальований стилізований рослинний узор), підкреслюючи їх декоративну узагальненість.

Номер слайду 19

19 Косів Околиці Косова багаті на глину. Тож гончарство тут розвивалось з давніх часів. Ужитково-декоративна кераміка, якою ми знаємо її сьогодні, зароджувалась десь наприкінці 18 - початку 19 століть.    Нині в Косові працює ціла група молодих народних майстрів, художників-професіоналів, які з глини виготовляють скульптурки-іграшки та скульптурні композиції на різноманітну тематику.                                                                                  

Номер слайду 20

20 Косівська іграшка. Найчастіше зустрічаються свищики: птахи, тварини, які здебільшого мають стилізовану форму.

Номер слайду 21

21 Косівська іграшка. Для глиняной іграшки Косівщини характерний розпис зеленим, червоно-брунатним та жовтим кольором по білому, жовтувато-білому тлі та жовтим, білим і зеленим кольорами по червоно-брунатному тлі. Візерунок – рослинно-геометричний.

Номер слайду 22

22 Фізкультхвилинка. Встаньте, діти, посміхніться. Землі нашій поклоніться.І до сонця потягніться. В різні боки нахиліться,Веретеном покрутіться,Раз – присядьте, два – присядьте,І за парти тихо сядьте.

Номер слайду 23

23 Оздоблення іграшки за українськими народними мотивами. Етапи виконання роботи.1) Використовуючи шаблон намалюйте іграшку.2) Доберіть кольори й розфарбуйте іграшку гуашшю одного кольору.3) Почекайте, поки робота висохне.4) Прикрасьте свою іграшку декором.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лесів Мар'яна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 березня 2019
Переглядів
5823
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку