Озера, озерні улоговини та їх утворення.

Про матеріал

сформувати в учнів понятття «озеро» формувати знання учнів про походження озерних улоговин, розвивати вміння створювати образ об'єкта; розвивати навички роботи з контурною картою, виховувати любов до природи, естетичне сприйняття навколишнього світу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

ОЗЕРО – природна заглибина на суходолі, заповнена водою. Озера займають майже 1,4 площ суші. Це в 7 разів більше поверхні Каспійського моря - найбільшого озера світу. Розподілені озера нерівномірно.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Тектонічні – утворюються в місцях розломів та опускання земної кори. Наприклад: Байкал, Танганьїка, Ньяса та ін.

Номер слайду 5

Байкал - найглибше озеро земної кулі. Його максимальна глибина - 1620 м, що перевищує глибини багатьох морів світу. Назву цьому озеру, що в перекладі означає «багате озеро», дали якути. Озеро простягується з північного сходу на південий захід на 636 км, має найбільшу ширину - 79 км. За космічними фотознімками встановлено, що в Байкал несуть свої води 1128 постійних або тимчасових річок і струмків різної довжини, а витікає тільки одна Ангара.

Номер слайду 6

Залишкові (реліктові) – залишки давніх морських басейнів. Наприклад: Каспійське море-озеро, Аральське море-озеро, Чад, Донузлав (Україна) та ін. Каспійське море - найбільше в світі солоне озеро. Має характерні морські й озерні ознаки. На території, яку воно займає — 376 тис. км , - могла б розміститись така європейська держава, як Німеччина. Найбільша глибина 1025 м. Протяжність по меридіану 1200 км, ширина - 325 км. Рівень Каспійського моря лежить нижче рівня Світового океану, він значно коливається. Підйом рівня в морі почався з 1978 року. У Каспійському морі близько 50 невеликих островів. У Каспійське море несуть свої води 130 річок, у тому числі Волга, Терек, Урал, Кура.

Номер слайду 7

Аральське море-озеро

Номер слайду 8

Льодовикові – улоговини яких виорані давніми льодовиками. Наприклад: Онезьке, Ладозьке, Великі озера Північної Америки. Онезьке озеро Площа водного дзеркала становить 9,7 тис. кмІ; (без островів). Найглибшою частиною озера є північна де глибина сягає 127 м. Середня глибина в центральній частині становить 50-60 м, ближче на південь дно піднімається до 20-30 м. У північній частині озера багато жолобів, що чергуються з високими підйомами дна, які утворюють так звані «банки», на яких часто ловлять рибу промислові траулери.

Номер слайду 9

Аральське море — одне з найбільших солоних озер світу. До 1960 р. площа водної поверхні 66, 1 тис км , об'єм 1064 км". найбільша глибина - 69 м. За останні десятиліття через постійне використання вод Амудар'ї і Сирдар'ї рівень моря знизився майже на 13 м. Відбулося відокремлення меншої північно-східної частини Аральського моря, площа й об'єм моря скоротилась до 37 тис. км2 і 24 км3 відповідно. Територія, що прилягає, перетворюється в пустелю Каракум. Зараз ведеться пошук шляхів уповільнення подальшого висихання озера.

Номер слайду 10

Великі озера - найбільше скупчення прісної води в західній півкулі. Включають в себе озера: Верхнє, Гурон, Мічиган, Ері, Онтаріо. Загальна площа 245,2 тис км2. Об'єм води 22,7 тис. км . озера виникли приблизно 20 тис років тому і мають тектонічне походження. Великі озера розташовані уступами, сполучені між собою короткими порожистими багатоводними річками. Найнижче розташоване озеро Онтаріо, яке з'єднане з озером Ері короткою (58 км) річкою Ніагарою.

Номер слайду 11

Загатні – утворилися внаслідок гірських обвалів і зсувів, що перегородили долини гірських потоків.. Наприклад: Синевир (Україна).

Номер слайду 12

Синевир Між лісистими хребтами Українських Карпат в Межигірському районі Закарпатської області на висоті 989 м над рівнем моря знаходиться найбільше в цих горах озеро Синевір. Його площа 7 га, середні глибини 16-17 м, найбільша 24 м.

Номер слайду 13

Легенда про походження озера Дуже давно гори належали багатому графу, і люди працювали на нього: пасли овець і корів, рубали ліс. У графа була дуже красива донька Синь, її так назвали тому, що її очі були синіші від неба. Одного разу граф взяв дочку з собою в гори, поки граф перевіряв роботу лісорубів, дочка збирала на галявині квіти. І раптом вона почула звуки дудки, коли вона підійшла ближче то побачила на галявині хлопця, який грав — це був Вір-пастух. Побачивши дівчину, він перестав грати. Так вони і познайомились, після цього дівчина часто приходила в гори до пастуха. Вони почали зустрічатися, і покохали одне одного. Коли батько дізнався про це він заборонив їм зустрічатися, але вони не могли вже жити одне без одного. І тоді граф показав убити Віра, його люди скинули на нього камінь із скали. Дізнавшись про це Синь прибігла до того місця, обняла камінь і заплакала. Довго вона плакала, поки на тому місці не утворилось озеро, вода в озері синя і чиста, як очі Синь, а посередині озера видно верх каменя. З того часу озеро називається Синевір.

Номер слайду 14

Лиманні – водойми відокремлені від моря піщаними косами.

Номер слайду 15

Вулканічні – утворені в кратерах згаслих вулканів. Вулканічне кратерове озеро Каваг Ієн на півдні острова Ява, переповнене концентрованою сульфатною кислотою.

Номер слайду 16

Озеро Вікторія Площа 68 тис. км.2, довжина 337 км, найбільша ширина 275 км. Є частиною водосховища Вікторія. Безліч островів. Впадає багатоводна річка Кагера, витікає річка Білий Ніл. Озеро судноплавне, місцеві жителі займаються рибальством. Озеро Вікторія є відносно молодим, в його теперішньому вигляді воно формується тільки 400 000 років тому, коли внаслідок тектонічних рухів та значних розломів, для більшості водяних артерій регіону був перекритий їх сталий раніший потік, й більшість вод хлинули в велику долину-котловину, яка сформувалася внаслідок цих процесів.

Номер слайду 17

Озеро Балхаш Озеро, яке розміщене у Центральній Азії - у західній частині Балхашу вода прісна, а в східній - солонувата. Винуватицею такого незвичайного на перший погляд явища є річка Ілі, яка впадаючи в озеро, опріснює його західну частину. А витягнута серпоподібна форма озера не сприяє швидкому перемішуванню води.

Номер слайду 18

Озеро Ейр Озеро розташоване в пустелі в центральній Австралії, в північній частині штату Південна Австралія. Басейн озера Ейр є закритою улоговиною, нижня частина якої вкрита щільним засоленим шаром ґрунту — це ложе озера, що відкривається через сезонне коливання рівня води. Але навіть у сухий сезон в озері залишається трохи вологи, яка зазвичай збирається в невеликих озерцях, розкиданих по солоному дні озера. Озеро Ейр називають «мертвим серцем Австралії», оскільки під час посухи озеро нагадує соляну пустелю. Такі періоди тут досить часте явище, тому поблизу майже немає рослин і тварин. Навколишні пейзажі у сухий період нагадують дивовижну неживу планету. У цей час сюди з'їжджаються вчені, туристи, фотографи і натуралісти. Вчені-мікробіологи вивчають особливості організмів, що живуть у солених водах озера. Існує теорія, що умови життя тут приблизно такі, як на Марсі.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Стічні – з яких витікають річки.

Номер слайду 21

Безстічні – з яких жодна річка не витікає.

Номер слайду 22

Проточні - в які річка як втікає так і витікає.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Мертве море. «Море солі», «Асфальтове море», «Содомське море» — так ще називають Мертве море, що межує з Йорданією на сході і з Ізраїлем на заході. Це безстічне гіперсолене озеро вважається одним з найбільш унікальних в світі. Пропонуємо вам дізнатися деякі цікаві факти про Мертве море.1. Поверхня моря розташована більш ніж на 400 м. нижче рівня світового океану, тому вважається найнижчою точкою планети....

Номер слайду 25

Солоні озера Криму.

ppt
Додано
21 жовтня 2018
Переглядів
14886
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку