Як заморожувати продукти
заморозити продукти максимально швидко — одразу, коли ви їх приготували, купили або зібрали. Чим свіжіші будуть заморожені продукти, тим довше вони зберігатимуться не втративши своїх властивостей.
фруктів або ягід, їх можна опустити у цукровий сироп перед першим заморожуванням.
Перед заморожуванням свіжих овочів, їх варто бланшувати у киплячій воді декілька хвилин. Це, також, допоможе зберегти їх смак, текстуру та колір.
Термін зберігання заморожених продуктів
Як довго можуть зберігатись продукти у морозильній камері? Відповідно до рекомендацій ВОЗ, при -20ºС їжа у морозилці може зберігатись скільки завгодно. Правда, це термін безпечності її споживання, а не того, що смак та текстура продукту залишаться незмінними.
Який же ж оптимальний термін зберігання заморожених продуктів.
Овочі
Овочі (переважна більшість) — 12-18 міс.
Гриби сирі — 10-12 міс.
Гриби приготовані — 10-12 міс.
Трави — 4-6 міс.
Фрукти
Фрукти з кісточкою — 10-12 міс.
Фрукти без кісточки — 2-3 міс.
Ягоди — 10-12 міс.
М'ясо
Яловичина сира— 6-12 міс.
Яловичина приготована— 2-3 міс.
Ягня сире — 6-12 міс.
Ягня приготоване — 2-3 міс.
Свинина сира — 6-12 міс.
Свинина приготована — 2-3 міс.
Сосиски — 1-2 міс.
Бекон скибочки— 1-2 міс.
Бекон цілим шматком— 6-9 міс
Птиця та дичина
Курятина та птиця сира — 9 міс.
Курятина та птиця приготована — 4 міс.
Качка та дичина сирі — 6 міс.
Качка та дичина приготовані — 2-3 міс.
Риба
Риба сира — 3-8 міс.
Морепродукти сирі — 3-8 міс.
Риба приготована — 2-3 міс.
Морепродукти приготовані — 3 міс.
Молочні продукти
Молоко — 3 міс.
Вершкове масло — 6-9 міс.
Вершки — 4 міс.
Збиті вершки (домашні) — 1-2 міс.
Вершковий сир — 2 міс.
Твердий сир — 6-8 міс.
Яйця — 12 міс.
Хлібобулочні вироби
Тісто для хлібу/бісквіту — 2-3 міс.
Хліб/бісквіт готові — 3 міс.
Булочки готові — 3 міс.
Оладки/млинці готові — 2 міс.
Вагомий вплив на заморожування продуктів має не тільки температура, а й розміри порції продукту, який заморожується. Найкраще заморожувати продукти у порціях разового використання. Менша та тонша порція замерзне повністю за менший проміжок часу.
Найкраще заморожувати продукти у формі брикетів, товщиною не більше 4 см. Зменшення товщини брикету до 2 см зменшить час заморожування у 2-2,5 рази.
Час заморожування брикетів (2 або 4 см відповідно)
«Заморожуйте на здоров'я»
«Если мы осуждены на то, чтобы есть, будем есть хорошо».
А.Брийя-Соварен