Патріотизм і ностальгія за далекою батьківщиною як провідний настрій «Кримських сонетів» (сонети №8 «Гробниця Потоцької», №14 «Пілігрим»)

Про матеріал
Презентація до уроку на тему "Патріотизм і ностальгія за далекою батьківщиною як провідний настрій «Кримських сонетів» (сонети №8 «Гробниця Потоцької», №14 «Пілігрим»)"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Сонет – це ліричний вірш, що складається з 14 рядків, з чітко вираженою системою римування та строгою будовою. Вперше сонет з'явився на початку ХІІІ століття в Італії. Пов’язаний із творчістю Данте та Петрарки. Цикл сонетів – сукупність творів, об'єднаних задумом автора в естетичну цілісність. Сонет Італійський – два чотиривірші (катрени), два тривірші (терцети) Англійський – три катрени і двовірш. Найвидатніші майстри світового сонета: Ф. Петрарка, В. Шекспір, А. Міцкевич

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

“Гробниця Потоцької” Недалеко від ханського палацу підноситься гробниця, збудована в східному стилі, з круглим куполом. Серед мешканців Криму існує переказ, що цей пам'ятник був поставлений Керім-Гіреєм на могилі невільниці, яку він кохав. Була то ніби полька, з роду Потоцьких. (із подорожніх записів Адама Міцкевича)

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Засоби художньої виразності: епітети (художні означення), порівняння (зіставлення двох предметів або явищ), анафора (єдинопочаток), метафори (приховане порівняння), уособлення (зображення неживих предметів, при якому вони наділяються властивостями живих істот). Основні прийоми: антитеза (протиставлення), психологічний паралелізм Синтаксис сонетів: окличні, питальні речення, риторичні запитання.

Номер слайду 19

Герой “ Кримських сонетів ”: Здійснює подорож невідомою країною і відкриває її красу. Мандри душі: шукає себе, своє минуле, дорогу серцю країну. Шукає, але не знаходить. Краса Криму зачаровує, але не втішає його. Ліричний герой – патріот, поет, тонко відчуває красу і гармонію природи. Схильний до філософських роздумів. Замріяний і мужній, залишився вірний своїм ідеалам.

Номер слайду 20

18 сонетів об'єднує спільна ідея – ностальгія за батьківщиною, яку змушений був покинути поет. Ностальгія – нудьга за батьківщиною, сум за минулим, втраченим.

Номер слайду 21

О.С. Пушкін, вражений досконалістю сонетів Міцкевича, поставив його в один ряд із такими визначними майстрами сонету: Данте Петрарка Шекспір

Номер слайду 22

Проблемне запитання: «Чи можна вважати «Кримські сонети» А. Міцкевича не лише щоденником подорожі, але й щоденником душі?»

Номер слайду 23

Щоб вам судить мене, в мені вам треба жити. А. Міцкевич

Номер слайду 24

«НЕЗАКІНЧЕНЕ РЕЧЕННЯ» Я дізнався (лась) … Я зрозумів (ла), що … Мене вразило … Мене здивувало … Мені захотілося … Мене надихнуло …

Номер слайду 25

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: Вивчити один із сонетів Адама Міцкевича напам’ять. Вміти аналізувати вибрану поезію за поданою схемою.

Номер слайду 26

ppt
Додано
31 березня 2021
Переглядів
556
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку