Павло Тичина. "Не бував ти у наших краях"

Про матеріал

Павло Тичина. Коротко про поета і край, де він народився. Майстерне відтворення краси природи, яка надихає ліричного героя й зміцнює його патріотичні почуття. «Не бував ти у наших краях!»

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Павло Тичина. Коротко про поета і край, де він народився. Майстерне відтворення краси природи, яка надихає ліричного героя й зміцнює його патріотичні почуття. «Не бував ти у наших краях!»

Номер слайду 2

Номер слайду 3

ЗАВДАННЯ. Запишіть у зошит тему «Павло Тичина. «Не бував ти у наших краєх!» та цікаві факти про Павла Тичину.

Номер слайду 4

Творчість1918 р. – преша збірка «Сонячні кларнети». Власний поетичний стиль – кларнетизм.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Чернігівщина – рідний край Павла Тичини.

Номер слайду 7

Екскурсія музеєм-квартирою Павла Тичини.

Номер слайду 8

Не бував ти у наших краях!Не бував ти у наших краях!Там же небо — блакитні простори... Там степи, там могили, як гори. А веснянії ночі в гаях!.. Ах, хіба ж ти, хіба ти це знаєш,Коли сам весь тремтиш, весь смієшся, ридаєш,Серце б’ється і б’ється в грудях... Не бував ти у наших краях. Не бував ти у наших краях,Бо відтіль не таким би вернувся!Чув про степ, що ген-ген простягнувся? —Єсть там люди — й зросли у степах,Що не люблять, не вміють ридати. Що не можуть без пісні і нивки зорати!Тебе ж завжди я бачу в сльозах... —Не бував ти у наших краях.

Номер слайду 9

Паспорт вірша (записати в зошит)Тема: розповідь ліричного героя про красу рідного краю, козацьку славу, працьовитість та співучість земляків.Ідея: уславлення гармонії людини з природою; любов до рідної землі. Жанр: пейзажна лірика. Основна думка: кожна людина є дитиною свого краю. Художні засоби: Епітети: « блакитні простори; «веснянії ночі». Метафори: серце б'ється, степ простягнувся. Порівняння: могили, як гори. Зорові образи: небо, степи, могили, гори, гаї, люди, нивки, сльози. Слухові образи: звук степу (шелест трав), пісня, сміх, ридання. Образи кольорів: блакитний.

Номер слайду 10

Домашнє завдання. Прочитати поезію Павла Тичини «Не бував ти у наших краях!». Виписати із стр. 201 поняття «ліричний герой». Прочитайте вірші «Гаї шумлять» та «Блакить мою душу обвіяла»; складіть паспорт одного з віршів.

Номер слайду 11

Джерела:https://galinfo.com.ua/news/128_rokiv_tomu_narodyvsya_pavlo_tychyna_tsikavi_fakty_279336.htmlhttps://cheline.com.ua/news/culture/chernigivshhina-turistichna-ekskursiya-siverskim-krayem-foto-8173https://uk.wikipedia.org/wiki/Файл: Сонячні_кларнети._Обкладинка.jpeghttps://www.istpravda.com.ua/articles/2013/01/28/110325/https://tsdkffa.archives.gov.ua/News/Tuchuna/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Fedorenko Olena Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
19129
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку