Пересаджування та перевалка кімнатних рослин

Про матеріал
Конспект заняття "Пересаджування та перевалка кімнатних рослин ", для вихованців гуртка "Юні квітникарі"
Перегляд файлу

Практична робота Пересаджування та перевалка кімнатних рослин.

Мета. Ознайомити учнів із різноманітністю кімнатних рослин. розвивати навички догляду за кімнатними рослинами , вміння застосовувати теоретичні знання на практиці . Виховувати любов до праці з рослинами та бережливе ставлення до живої природи.

Обладнання. «Енциклопедія домашнього декоративного квітництва», ПК, види кімнатних рослин для пересадки, палички для розпушування ґрунту, посуд для вирощування рослин.

Базові поняття і терміни. квітучі рослини, декоративно-листяні, в’юнкі, ампельні рослини, кактуси.

Тип заняття. Формування умінь і навичок

Хід роботи:

І. Організаційний етап

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

  1.    Які кімнатні рослини ви знаєте?
  2.      Для чого потрібно поливати кімнатні рослини?
  3.      Чи доглядаєте ви за кімнатними рослинами вдома? Як ви це робите?
  4.      Які кімнатні рослини вам подобаються найбільше? Чому?
  5.      Поміркуй. Чому рослини тримають поблизу вікон?
  6.      Чи довго кімнатна рослина зможе рости в горщику без пересаджування у новий грунт ?

ІІІ. Мотивація пізнавальної діяльності учнів

Квіти – це завжди красиво. Звичайно, найкраще і найорганічніше вони виглядають у своєму рідному середовищі, на природі, на клумбах, але квіти кімнатні заворожують красою не менше, а інколи навіть і більше. А особливо коли йдеться про якісь цікаві, незвичайні і красиві квіти.

Наприклад, Космос криваво-червоний. Ця квітка може рости як в кімнаті, так і на вулиці.

Красива квіточка насиченого червоного кольору вабить не лише своїм виглядом. Основною її родзинкою є те, що пахне вона шоколадом!

 

Фішка наступної квітки теж частково запах. Але не для людей.

Називається ця кімнатна рослинка Венерина мухоловка. Так, вона справді вміє ловити мух! Цей миленький зубастик виділяє специфічний запах, що приваблює мух. Коли комаха опускається на квітку – та різко (менш ніж за секунду) захлопує свої створки. Як вона там її жує і перетравлює – напевно, не будемо заглиблюватись. Ось такий хатній «монстр».

 

 

 

Літопси – дуже красиві і оригінальні маленькі квіточки. Вони заввишки максимум 7 см. Але цвітуть дуже яскраво.

Виглядають оригінально завдяки листочкам цікавої форми, що нагадують копитце, а всередині – яскрава жовта квіточка. Їх ще називають живим камінням – бо й справді схожі на маленькі камінці

Як можна створити кімнатним рослинам умови , близькі до умов їхнього проживання в природі ?

 

 

 

 

IV.      Вивчення нового матеріалу

Пересаджування рослин

Усі кімнатні рослини потрібно регулярно пересаджувати для поліпшення умов живлення і збільшення об’єму землесуміші. Про необхідність пересаджування судять за розвитком кореневої системи. Рослину пересаджують тоді, коли коренями повністю переплетений грунт, і горщик стає тісним.

Молоді рослини, які швидко ростуть, вимагають щорічного пересаджування, а рослини, які ростуть повільно, пересаджують рідше – один раз на 2-3 роки. Пересаджують кімнатні рослини і у випадку захворювання коренів, псування горщика, поділу куща, пожовтіння листків.

В період цвітіння пересаджувати рослини не можна. Рослини, які зацвітають навесні, можна пересаджувати, якщо є така необхідність, після закінчення цвітіння. Хвойні кімнатні рослини пересаджують влітку після весняного росту. Всі цибулинні краще пересаджувати після періоду спокою.

Рослини зазвичай пересаджують у березні-квітні, коли вони починають посилено рости, для того, щоб вони протягом літа могли добре закріпитися і зміцніти. Деякі дрібні і ніжні рослини пересаджують у травні. Щоб виявити потребу пересаджування рослини, потрібно її вийняти з горщика і оглянути грудку землі. Для цього рослину з попередньо зволоженою грудкою перевертають на лівій руці, якою утримують від випадання грудки з рослиною, правою рукою тримають горщик і постукують ним об край столу, щоб зняти горщик з грудки землі. Горщик потрібно знімати повільно.

При цьому рослину з грунтом легко вийняти з горщика. Якщо грунт слабо оплетений коренями, і рослина виглядає здоровою, то її краще залишити в цьому ж горщику. Не порушуючи грудки грунту, попередньо підправивши дренаж, потім саджалкою або пальцем слід злегка утрамбувати грунт біля стінок. Дерев’яною паличкою можна зняти старий грунт і підсипати свіжий. Після цього рослину підливають.

Важливо прикинути, скільки землі буде потрібно, щоб заповнити проміжки між земляною грудкою і стінкою горщика, недосипаючи 1 см до країв горщика.

Треба використати такий же тип суміші землі, який був у попередньому горщику. Необхідно легенько ущільнити землю пальцями, додати ще землі, якщо потрібно, але обов’язково залишити приблизно 1 см до краю горщика для зручності поливання.

Після пересаджування рослину треба рясно полити. Якщо горщик досить великий, рослину не обов’язково пересаджувати щорічно; в цьому випадку достатньо замінити верхній шар землі завтовшки приблизно 2,5 см.

Перевалка рослин являє собою щадний варіант пересадки кімнатних рослин. При цьому методі пересадки рослина відчуває мінімальний стрес, тому, перевалку можна проводити незалежно від сезону. Але вона підходить не для кожного кімнатної рослини.
Основні умови проведення перевалки. Щоб успішно провести такий процес пересадки рослини, вкрай важливо, що його земляний ком разом з корінням вільної виходив з горщика. Попередньо квітку не треба поливати. Виходити коренева система повинна без пошкоджень. Тому перевалка можлива для рослин зі здоровою і добре розвиненою системою коренів.
Необхідні інструменти для перевалки: відповідний грунтовий субстрат.
Процес перевалки рослини
1. Спочатку в новий горщик засипається дренаж шаром до трьох сантиметрів. Зверху дренажу в горщик відправляється шар ґрунтового субстрату. Розрахувати кількість необхідно таким чином, щоб після посадки земляний ком виявився кілька сантиметрів нижче краю нового горщика. Для усадки ґрунтового субстрату, його необхідно полити водою.
2. Витягнуту зі старого горщика рослину необхідно поставити в центр нового горщика. Проміжки між грудкою землі і горщиком акуратно засипати субстратом. Періодично грунт ущільнювати.
3. Пересаджену рослину треба полити. Якщо субстрат сильно просів після процесу поливу, то можна досипати ще землі.
Зверніть увагу! Якщо на поверхні старого субстрату виявляється білий наліт мінеральних солей, то необхідно замінити верхню частину старого шару грунту.
Після вдалої перевалки цвітіння кімнатного рослини не повинно сповільниться. Якщо рослина цвіте, то перевалка також не завадить даного процесу. Не підійде даний щадний спосіб пересаджування в інший горщик для рослин, у якого загнивша або сильно зволожена коренева система. Також перевалка не підходить для рослин у ґрунті яких знаходяться шкідники. У перелічених ситуаціях необхідно лише пересадка в повністю новий субстрат, з супутньою обрізанням і видаленням коренів.
Це важливо знати! Перевалка буде малоефективним способом пересаджування для більшості динамічних і сильно квітучих рослин. Для нормального розвитку таким рослинам необхідний тільки свіжий живильний субстрат. На відміну від садових або рослин, які ростуть в дикій природі, коріння кімнатного рослини не можуть рухатися в пошуках поживних речовин у будь-якому напрямку. Тому, якщо горщик став для кореневої системи занадто маленьким, це може відбитися на зростанні квітки. Пересадку рослин рекомендується проводити навесні, але якщо зараз не найкращий сезон для повноцінної пересадки, можна спробувати метод перевалки.

Посуд для вирощування рослин Корисні поради

Найпоширенішими сучасними матеріалами, з яких виготовляють горщики, є глазурована та неглазурована кераміка, різні види пластмас, рідше застосовують дерево та метал. Для епіфітних рослин можливі контейнери з лози. Кожен з цих матеріалів має ряд переваг й недоліків. Вважається, що горщики з неглазурованої глини добре пропускають повітря до кореневої системи. Можливо, це й так, але вода в них, випаровуючись через стінки, залишає на внутрішньому боці солі, які не змогли профільтруватися разом з водою. Накопичуючись, вони стають джерелом отруєння коріння, яке ми прагнемо забезпечити киснем.

Керамічний глазурований посуд, який пропонують сучасні виробники, нерідко можна вважати справжнім витвором мистецтва. Багато з наших улюбленців заслуговує найкращих з них, але існує неписане правило: горщик не тільки не повинен бути суперником за красою з рослиною, але навіть не привертати до себе зайвої уваги.

Поліетиленові горщики різних кольорів та розмірів позбавлені багатьох недоліків керамічного посуду, гігієнічні в користуванні, мають естетичний зовнішній вигляд, але на внутрішній прозорій його поверхні можуть розвиватися синьо-зелені водорості, які виділяють продукти метаболізму, отруйні для коріння рослин. Запобігти доступу світла можна непрозорою прокладкою з поліетилену.

На посуді, що був у користуванні, не повинен залишатися грунт із збудниками хвороб та шкідниками. Перед садінням такий посуд ретельно миють та дезінфікують.

Для видалення зайвої поливної води у горщику обов'язково має бути дренажний отвір достатнього діаметра. Перед садінням або пересаджуванням рослин цей отвір накривають черепком (з розбитого керамічного посуду) та засипають дренажним, хімічно нейтральним матеріалом, який добре вбирає вологу. Це може бути керамзит, шматочки пінопласту.

Як правило, під час пересаджування горщик беруть на 2-3 см більший за попередній. Надмірна любов до рослини, що зумовлює вибір посуду занадто великого розміру, як правило, закінчується трагедією. Грунт, який рослина не використовує, закисає і в подальшому коріння її загниває.

Для рослин, які ростуть повільно, треба підбирати нові горщики на розмір більші від попередніх, а для тих, які ростуть швидко, - на два розміри. 

V.                 Практична робота «Пересаджування рослин»

Мета . Навчитись правильно пересаджувати кімнатні рослини .

Обладнання і матеріали: кімнатна рослина , яка потребує пересадки, горщик , грунт, вода для поливу, глиняні черепки, невеликі камінці чи пінопласт для дренажу .

Хід роботи .

1. Перед пересаджуванням добре полийте рослину.

2. Щоб грунт краще відійшов від горщика, вздовж його стінок декілька разів проведіть ножем.

3. Прикрийте лівою рукою рослину біля основи стебла, переверніть горщик догори дном. Правою рукою легко постукайте по дну, доки грудка грунту не вийде сама.

4. Обережно вийміть рослину з горщика .

5. Витрусіть непотрібну землю і обережно відірвіть відмерле чи зігниле коріння.

6. Покладіть на дно горщика декілька глиняних черепків, пінопласт або дрібних камінців, щоб дренажний отвір не забивався землею. Насипте трохи землі, притискаючи її.

7. Покладіть рослину у новий горщик, стежачи, щоб коренева шийка пересаджуваної рослини була розміщена по центру посуду та нижче на 1-2 см верхнього рівня горщика. Це дуже важливо тому, що глибоко посаджені квіти погано ростуть. Грунт повинен не доходити до країв горщика приблизно на 2 сантиметри, у великих горщиках - трохи нижче.

 8 . Полийте добре грунт, щоби він трохи осів . У наступні три-чотири тижні поливайте рослину не дуже сильно і не підживлюйте. Більшість рослин у цей період майже не утворюють нових листків. Після появи молодих паростків можна відновити регулярне підживлення рослин.

9 . Зробіть висновок , для чого потрібне пересаджування рослин .

VІ Підведення підсумків заняття.

Що нового дізнались на занятті?

Вам сподобалося садити вазони?

Який горщик виберемо для пересаджування кімнатних рослин?

VІІ. Завдання для саморозвитку та самовдосконалення. Скласти казку «Про що мріють кімнатні рослини?»

docx
Додано
3 квітня 2023
Переглядів
628
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку