заняття "Це – наше і це – твоє!"

Про матеріал

Тема: Це – наше і це – твоє!

Мета: формувати у вихованців морально-духовні цінності; розвивати пізнавальну активність вихованців; виховувати почуття патріотизму, національної гідності, любові та поваги до історії Батьківщини, рідного краю; поглиблення знань учнів про історію, культуру, традиції держави.

Обладнання: карта України, державні символи України, ноутбук, розмальовки.

Перегляд файлу

Тема: Це – наше і це – твоє!

Мета: формувати у вихованців морально-духовні цінності; розвивати пізнавальну активність вихованців; виховувати почуття патріотизму, національної гідності, любові та поваги до історії Батьківщини, рідного краю; поглиблення знань учнів про історію, культуру, традиції держави.

Обладнання: карта України, державні символи України, ноутбук, розмальовки.

І. Організаційна частина.

1.1. Емоційна та психологічна підготовка дітей до заняття.

- Дорогі діти! Нещодавно в усіх навчальних закладах України пролунав перший дзвони та розпочався новий навчальний рік.  Ви  почули багато привітань і побажань, від своїх батьків, вчителів та друзів, я також приєднуємось   до цих привітань і рада  вас вітати з  початком нового навчального року!

 1.2. Повідомлення теми та мети.  

 - Розпочинається нова сторінка нашого позашкільного життя. Та вже по традиції перше заняття особливе. Сьогодні воно присвячене нам усім, нашому народу, нашій  вільній і незалежній державі  – Україні, якій цього року виповнилося 25 років.

- Сьогодні, діти, ми більше дізнаємося про скарби нашої рідної країни, про те, чим вона славиться, про те, чим ми можемо пишатися.

ІІ. Робота над темою заняття.

2.1. Про історію України.

- У нас розкішна земля, з великими можливостями. Земля, на якій Бог зібрав всі дива. Ми любимо свободу і вміємо захищати її. Ми творці, бо сильні духом. Ми різні, ми вільні. Україна у кожного своя, але для нас вона одна єдина. Їй лише 25 років, але вона прекрасна і вільна, з давньою історією, якою ми можемо пишатися. Вона сягає у тисячолітню глибину.

Перша держава на території України з’явилася 7 тисяч років назад. Українські землі були заселені мирними хліборобами, закоханими у свою землю, мужніми та непереможними. Трипільська цивілізація, яка виникла на території України, була найдавнішою з усіх відомих. Знахідки цієї цивілізації були знайдені саме на нашій Україні, одна з таких відомих знахідок – пектораль.

Перегляд мультфільму з циклу мультфільмів «Це наше і це твоє. Неймовірні археологічні знахідки» Телеканал ПЛЮСПЛЮС (Посилання для перегляду – https://www.youtube.com/watch?v=BZ8PJkFmUjA)

2.2. Державні символи України.

- Кожен народ гордий з того, що він має свою державу, свою мову. Кожен народ – патріот своєї країни., він любить її, поважає її закони, і бореться за її незалежність і волю.

- А ми, українці, зовсім недавно здобули свою незалежність.

- А хто знає коли ми її здобули? (24 серпня 1991 року)

- Так, саме 24 серпня 1991 році наша країна стала  незалежною державою. Тепер у нас є своя воля, своя мова.

- У кожної країни світу є свої символи.

Символ — це умовне позначення якогось предмета, явища. У статті 20 (1 розділ) Конституції України записано: «Державними символами України є Державний прапор України, герб i гімн».

- Ми маємо свою державу. Пригадайте і назвіть символи нашої держави. Державний Герб України – тризуб (керівник демонструє Державний Герб України), прапор синьо-жовтий (керівник демонструє Державний Прапор України). А третім символом є Державний Гімн України – урочиста патріотична пісня, яка уславлює державу.

Легенда про символи України

- Чи знаєте ви, що  існує легенда про символи держави.

– Давно-давно жила жінка. І було у неї три сини. Росли сини чесними, сміливими, дуже любили свою матусю, готові були віддати за неї своє життя. Попідростали і вирішили піти у світ прославляти свою матір. Вирушив у дорогу найстарший син. Мати на згадку подарувала йому золоту корону з трьома промінцями. Пішов син між люди. І за трипроменеву корону, яка зігрівала людей і вела вперед, показувала шлях до кращого життя, дали першому синові ім’я Тризуб.

Настала черга середнього сина. Йому мати в дорогу подарувала синьо – жовтий одяг. Своїми звитяжними справами прославляв він свою матір. Одержав середній син ім’я Прапор.

А там, де був наймолодший син, завжди лунала дзвінкоголоса пісня. Адже мама своєму наймолодшому синові подарувала соловейків голос. І одержав син за свій джерельний голос, величний спів ім’я Гімн. І з того часу йдуть поруч три брати — Тризуб, Прапор, Гімн і прославляють рідну неньку

2.3. Народні символи України

- Кожна держава має свої народні символи. А які ви знаєте українські народні символи?

- Якими народними символами пишається Україна?

- Народним символом українців є батьківська хата і святий хліб, вишитий рушник і материнська пісня, верба і калина, і хрещатий барвінок, і віночок, і дивовижна писанка, і вірний своєму краю лелека. Всі вони — наші давні і добрі обереги.

Перегляд мультфільму «Це наше і це твоє. Знана у всьому світі вишивка - наша!»

 https://www.youtube.com/watch?v=OoCECorpbsg  

Загадки

У вінку зеленолистім,

у червоному намисті

видивляється у воду

на свою дівочу вроду.

 (Калина – символ краси та дівочої вроди)

На портреті висить, красується,

Всі в світлиці ним милуються.

(Рушник - це духовний символ українського народу, рідного краю, батьківської оселі, тепла материнських рук).

Довгі ноги — довгий ніс.

Прилетів — обід приніс.

Смачних жабеняток

Для своїх маляток. (Лелека - батьківщини сімейного щастя)

Фізкультхвилинка  «З насіння в дерево»

  (Виконується під спокійну музику з елементами звуків лісу.)

  Керівник гуртка  пропонує дітям перетворитися в маленьке насіннячко (згорнутись на килиму, піджати ноги, голову закрити руками). Матінка природа дуже дбайливо ставиться до насіння, поливає його (гладить по голові і тілу), доглядає. З теплим весняним сонечком насіннячко починає проростати (піднімаються). У нього розкриваються листочки (руки тягнуться вгору), зростає стеблинка (витягується тіло), з’являються гілочки з бутонами (руки в сторони, пальці стиснуті в кулачки). Настає радісний момент – бутони лопаються (різко розтискаються кулачки), паросток перетворюється в

прекрасну сильну квітку. Настає літо, квітка гарнішає, милується собою

(оглянути себе), посміхається квітам-сусідам (посмішки сусідам), кланяється їм, злегка доторкається до них своїми пелюстками (кінчиками пальців дотягнутися до сусідів). Але ось подув вітер, настає осінь. Квітка гойдається в різні боки, бореться з негодою (розгойдування руками, головою, усім тілом). Вітер зриває пелюстки і листя (опускаються руки, голова), квітка згинається, хилиться до землі і лягає на неї. Пішов зимовий сніжок. У квіточці залишилось маленьке насіннячко (згорнутися на підлозі). Сніг укутав насіннячко, йому тепло і спокійно. Скоро знову настане весна, і воно оживе. Це все наша запашна, співуча, сповнена музики та квіткових пахощів Україна.

2.4. Природа України

- Добре коли є ліс! Дерева зупиняють вітер, затримують сніг, дозволяючи вирощувати великі врожаї. Але у безводних степах замало води, щоб ліс виріс сам. Тож люди самі зробили це диво, висадивши кожне дерево та кущ своїми руками. Зараз у Великоанадольському лісі височенні, як хмарочоси, дуби.

Перегляд мультфільму «Це наше і це твоє. Найвідоміший рукотворний ліс - наш!»

 (https://www.youtube.com/watch?v=Q292lxKy2f0)

2.5. Перегляд відеороликів  телеканалу ПЛЮСПЛЮС:

- Зараз  ми ще більше дізнаємося про скарби нашої рідної країни, про те, чим вона славиться, про те, чим ми можемо пишатися.

Після перегляду мультфільму вас чекає цікава вікторина. В добру путь!

- «Легендарні обереги – наші!»

- «Незламний дух кобзарства»

-  «Різдвяні традиції. Щедрик»

-  «Всесвітньо відомий танок Гопак – наш!»

- «Особлива червона фарба - наша!»

Вікторина « Пізнай Україну!»

— Які  обереги характеризують українську націю?

— На вашу думку, чому ляльку-мотанку виготовляють без голки і ножиць?

— Ким ще, окрім співців, були кобзарі?

— Ця пісня лунала навіть у відомих голлівудських фільмах, зокрема у відомій дитячій кінострічці «Один вдома». Чи знаєте ви що це за пісня?

— Не лише піснями славиться Україна. Візитною карткою українського народного мистецтва є й танець. Чи знаєте ви його назву? Чому український народний танець має назву «Гопак»? Що потрібно було для того, аби вправно виконати елементи танцю?

—Від чого набув кольору червоний фарбник?

Робота з розмальовками.

ІІІ. Заключна частина.

- Безумовно, багата наша Батьківщина. Стільки цікавих місць, неймовірно красивих культурних реліквій береже вона в собі. Бережіть свою Батьківщину, любіть свій рідний край, бережіть природу, прикрасьте нашу країну своїми добрими вчинками, щоб і ваше ім'я, ймення вашого роду звучало у віках лише з добрим словом.

 

doc
Додано
14 серпня 2018
Переглядів
1192
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку