Перший урок для 6 класу 2018-2019 н.р.

Про матеріал

Перший урок на тему "Школярі об'єднують Україну". Захід проводиться у вигляді інтелектуальної квест-гри, для якої клас ділиться на 2 групи. Учні, виконуючи певні завдання здобувають певну кількість областей України. В кінці заходу ввесь клас збирає Україну, як суверену державу.

Перегляд файлу

Конспект першого уроку  2018-2019 н.р.

Клас: 6-А

Учитель: Шерстюк С.О.

Тема: Школярі об’єднують Україну.

Мета: виховання в учнів почуття патріотизму, національної гідності, любові та поваги до історії Батьківщини та рідного краю, поглиблювати знання учнів про Україну, про видатних українців; формувати переконання у нетлінності духовних скарбів народу; розвиток пізнавальної активності учнів.

Форма проведення: інтелектуально-пізнавальна гра.

Обладнання: мультимедійна дошка, презентація з мальовничими куточками України, глобус, магніти, портрети видатних українців, адміністративна карта України, два атласи України, різнокольорова мозаїка, картки зі словами – діалектами, чорна скринька з символікою України в середині (калина, вінок, вишитий рушник тощо), секундомір, ручки та папір, сигнальні картки 2 кольорів (червона та зелена).

Хід заходу

Кабінет святково прикрашений українською символікою,  кульками, стрічками тощо. На інтерактивній дошці демонструються слайди з мальовничими куточками України та грає тиха, легка українська музика.

Класний керівник: організаційний момент (вступне слово про початок нового навчального року, поздоровлення зі святом).

Виходять троє дітей(ведучих) з глобусом.

Ведучий 1.

Єднає нас, людей, планета,

Яка у Всесвіті одна,

І той, хто близько чи далеко,

Тобі мов брат або сестра.

Ведучий 2.

Нам разом на землі цій жити,

Любить і мріять, будувать, творить,

Щоб зберегти її, ми мусим щось робити,

Ми мусим діяти – не тільки говорить.

Ведучий 3.

Що можу я? Один – мізерно мало,

Та разом – сила чимала.

Від кожного залежить, щоб не стала

Вже завтра гіршою Земля.

Ведучий 1: Раді бачити Вас у цей чудовий день. Кожній людині мила своя сторона! Земля, на якій ви народились, є рідною для вас, бо на ній живуть ваші мама і тато, братики і сестрички, бабуся і дідусь – ваш рід, ваша родина. Родина до родини – то народ.

Ведучий 2: А куди ж народ без країни? Бо саме держава створює з сукупності людей націю, об’єднаних однією назвою, символами, мовою, історичною спадщиною. Ми – українці, є представниками великої держави Україна.

Ведучий 3: Україна – це наша земля, рідний край, наша країна з багатовіковою історією, мальовничою природою, чарівною піснею, і мудрими талановитими людьми. Це велика європейська держава.

Ведучий 1: Україна – це історія народу, який протягом багатьох віків боровся за свою свободу і незалежність. Це його славні лицарі Петро Сагайдачний, Іван Сірко, Богдан Хмельницький, Максим Залізняк, Іван Мазепа, Устим Кармалюк та багато інших, які віддали своє життя за щастя народу.

Ведучий 2: Це й такі відомі всьому світові діячі української культури, як Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко, Олександр Довженко, Марія Заньковецька, Микола Лисенко.

Ведучий 3: Нам справді є чим пишатися:

  1. Станція метро «Арсенальна» у Києві — найглибша у світі. Вона проходить під землею на глибині 105 м.
  2. Олешківські піски часто називають українською «Сахарою». Площа пісків, які розкинулися на території кількох районів Херсонської області, становить понад 160 тисяч гектарів, що робить їх найбільшою пустелею Європи. Олешківські піски добре видно з космосу.

Ведучий 1:

  1. Найдовший музичний інструмент у світі – це українська трембіта. Її довжина може досягати чотирьох метрів, а її звуки чутні більш ніж за десять кілометрів.
  2. Найбільша атомна електростанція Європи розміщена на сході України, біля міста Енергодар. Називається вона Запорізька й виробляє стільки енергії, скільки не виробляє жодна електростанція Європи.

Ведучий 2: /лунає мелодія української народної щедрівки «Щедрик»/

  1. А ось цю мелодію знає цілий світ під назвою Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. Хоч насправді це щедрівка, написана українським композитором Миколою Леонтовичем.
  2. На конкурсі краси мов в Парижі в 1934 році українська мова зайняла третє місце після французької та перської за такими критеріями: фонетика, лексика, фразеологія, структура речень. А за мелодійністю українська мова зайняла друге місце, після італійської.

Ведучий 3: Це лише крапля в морі наших світових досягнень. Давайте ж сьогодні перевіримо, наскільки глибокі у вас знання щодо України, її традицій, історії, видатних особистостей.

Ведучий 1: Перед тим, як ми почнемо нашу пізнавальну гру, необхідно розділитися на 2 команди та обрати капітанів /за допомоги класного керівника, учні діляться на 2 команди, обирають капітанів, отримують сигнальні картки, атласи, порожні аркуші паперу та ручки/.

Ведучий 2: Гра буде складатися з 5 раундів. За кожний з них команда, яка перемогла, буде отримувати певну кількість областей України. Переможе та команда, яка збере більшу частину нашої держави. Будьте уважні та зібрані. Кожній команді бажаємо успіху.

Ведучий 3: Перший раунд – «Правда чи брехня». До вашої уваги пропонується заслухати декілька фактів про нашу державу. Ваше завдання полягає у тому, щоб за допомогою сигнальних карток ви маєте дати відповідь, чи являється дане твердження правдивим чи хибним. Можете користуватися атласом. На обговорення командам дається 30 секунд, після яких капітан підіймає сигнальну картку: зелена – погоджуємося, червона – ні. За цей раунд ви можете отримати 3 області України.

Ведучий 1:

  1. Чи правда, що найбільшим водосховищем є Кременчуцьке? (Ні)
  2. На території України немає покладів нафти. Правда чи ні? (Ні)
  3. Найбільше українців мешкає в Україні. (Так)
  4. Україна розділяється на 22 області та Автономну Республіку Крим. (Ні)
  5. Україна – найбільша Європейська держава за територією. (Так)
  6. Україну омивають 3 моря: Чорне, Азовське та Київське. (Ні)
  7. Перша столиця України – Київ. (Ні)

/Підраховуємо кількість правильних відповідей кожної команди. Переможцям дістається 3 області/.

Ведучий 2: Другий раунд – «Діалекти». Перед вами знаходяться 2 стопки карток зі словами: перша – із загальновживаними, друга – з аналогічними словами – діалектами. Наприклад, загальновживане слово – сковорідка, а її аналогічне слово – діалект, – пательня. Переможе та команда, яка віднайде найбільше пар слів. За цей раунд команда переможець отримує 5 областей України.

Ведучий 3: На виконання цього раунду вам відводиться 1 хвилина. Працюйте в команді та дослухайтесь один до одного.

/команди починають працювати/

Правильні пари слів

Загальновживані слова

Діалекти

Чашка

Філіжанка

Ганчірка

Шмата

Велосипед

Ровер

Деруни

Бараболянки

Каструля

Баняк

Картопля

Мандибурка

Горище

Стрих

/Підраховуємо кількість правильних відповідей кожної команди. Переможцям дістається 5 областей/.

Ведучий 1: Раунд третій – «Відомі українці». Зараз на екрані будуть з’являтися портрети або фотокартки відомих українців. Ваше завдання полягає в тому, щоб назвати найбільше або найшвидше представлених людей за 1 хвилину. Проте називати буде не один представник команди, а кожен – по черзі. Яка команда впорається краще, та і отримає 3 області.

/На екрані починають з’являтися портрети відомих українців. Команди грають по черзі/.

Правильні відповіді для 1-ї команди


  1. Кузьма, Скрябін або Андрій Кузьменко
  2. Сергій Притула
  3. Брати Кличко
  4. Богдан Хмельницький
  5. Леонід Кучма
  6. Джамала
  7. Леся Українка
  8. Гурт The Hardkiss
  9. Ольга Сумська
  10. Женя Кошовий
  11. Андрій Шевченко
  12. Маша Єфросиніна
  13. Monatik (Дмитро Монатик)

 

Правильні відповіді для 2-ї команди


  1. Святослав Вакарчук
  2. Ольга Фреймут
  3. Олександр Усик
  4. Іван Мазепа
  5. Віктор Ющенко
  6. Руслана
  7. Тарас Шевченко
  8. Гурт О.Torvald
  9. Юрій Горбунов
  10. Олена Кравець
  11. Сергій Ребров
  12. Лілія Ребрик
  13. Потап

 

/Команда, яка впоралася краще, отримує 3 області України/

Ведучий 2: Раунд четвертий – «Чорна скринька». Перед вами знаходиться коробка, у якій знаходиться національний символ України. Зараз ви почуєте характеристику даного предмету. Після 1 хвилини командного обговорення, кожна з команд озвучить свій варіант. Виграє та команда, яка дасть правильну відповідь. Якщо ж з першої спроби ніхто не здогадався, у вас буде додаткова хвилина на роздуми. Впродовж всього часу кожна з команд може взяти 3 підказки, проте за кожну з них необхідно буде віддати 1 область команді-противнику. За даний конкурс можна отримати 3 додаткові області.

Ведучий 3: В коробці знаходиться символ українського роду. Колись у сиву давнину його пов'язували з народженням Всесвіту, вогненної трійці: Сонця, Місяця і Зірки. Тому й даний символ носить ім'я, що походить від старослов'янського назви Сонця – Коло. Що це?

/Діти думають. Після 1 хвилини дають відповідь. Якщо ніхто не вгадав, то думають додаткову хвилину. Можуть використовувати підказки, за кожну з яких віддають суперникам 1 із своїх областей. Перемагає та команда, яка перша здогадається, що в скриньці. Переможець отримує 3 додаткові області/.

Підказки командам

  1. Це символ дівочої краси.
  2. Має ягоди.
  3. Ягоди – червоного кольору.

Ведучий 1: П’ятий – останній раунд, – «Збери мозаїку». Даний раунд проходить в 5 етапів, на кожному з яких ви маєте зібрати національний символ України. На перший етап капітан має відправити 3 членів команди, на другий – 2, на третій – 2, на четвертий – 2, на п’ятий – 3 членів своєї команди. Просимо капітана розставити своїх учасників за їх партами: перша команда з лівого боку парти, друга – з правого.

/Капітани розставляють учасників на кожен етап/

Ведучий 2: На кожному етапі для виконання завдання відводиться певний час. Команда, яка збере мозаїку швидше або якісніше, перемагає та отримує 2 області нашої держави.

/На кожному етапі учні збирають мозаїку певного символу України/.

Елементи мозаїки

Етап

Символ

1

Результат пошуку зображень за запитом "прапор україни"

2

Результат пошуку зображень за запитом "символи україни"

3

Результат пошуку зображень за запитом "символи україни лелека"

4

Результат пошуку зображень за запитом "символи україни"

5

Результат пошуку зображень за запитом "соняшник"

/На кожному етапі команда-переможець отримує по 2 області України/

Класний керівник: А тепер давайте підрахуємо скільки отримали областей перша та друга команди /команди називають кількість зібраних ними областей/. Ви разом зібрали 25 областей, які складають нашу чарівну країну. У нас немає переможців та переможених, бо ми – єдині. Давайте тепер зберемо нашу незалежну, суверену, колоритну та дивовижну країну.

/Учні та класний керівник разом складають з областей Україну/.

 


Перший раунд

 

 

 

Другий раунд

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Третій раунд

/Розміщуємо на слайдах портрети відомих українців/

Четвертий раунд

/Кладемо в коробку певний символ. У мене – калина/

П’ятий раунд

 

/Друкуємо окремо картинки та розрізаємо їх за бажанням/

 

 

/Друкуємо карту України на форматі А1 або А0. По контуру вирізаємо/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Олійник Анжеліка Борисівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Скиданенко Іван Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дискантюк Надія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Кравець Тетяна Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Петренко Марина Миколаївна
    Гарний і цікавий урок! Автору -Браво!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Михайленко Валентина Костянтинівна
    Не нав'язливо, без фанатизму і дотепно.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Чепель Інна Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
docx
Додано
23 серпня 2018
Переглядів
8553
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку