Перший урок "У наших серцях -Україна"

Про матеріал
Дати учням перше поняття про школу, познайомити дітей одне з одним, виховувати повагу до школи та її мешканців, розвивати пізнавальні інтереси,виховувати любов до рідного краю, повагу до школи, бажання гарно вчитися. Перевірити знання учнів про Україну, народні символи, знання Конституції; виховувати любов до рідної країни, почуття громадянства і патріотизму.
Перегляд файлу

УРОК ПАТРІОТИЗМУ. В МОЄМУ СЕРЦІ - УКРАЇНА. ПЛАН-КОНСПЕКТ

Мета. Дати учням перше поняття про школу, познайомити дітей одне з одним, виховувати повагу до школи та її мешканців, розвивати пізнавальні інтереси.
Розвиток інтересу до навчання в школі;
Залучення учнів в учбово-пізнавальну діяльність через гру, спілкування; познайомити дітей одне з одним;
- викликати позитивні емоції від зустрічі з вчителем, школою, однокласниками;
- розвивати інтерес до навчання;
- виховувати любов до рідного краю, повагу до школи, бажання гарно вчитися.
Перевірити знання учнів про Україну, народні символи, знання Конституції; виховувати любов до рідної країни, почуття громадянства і патріотизму.
Обладнання. Панно із зображенням герба, прапора, калини, віночка, хліба, пшениці, соняшника, мальви, писанки, запис Гімну, вишиті рушники, серветки, калинові кетяги, презентація першого уроку, відеозаписи про Україну.

Вчитель.
Ми раді вас вітати у нашій світлиці
І дарувати хліб із золота-пшениці,
Щоб хліб святий був на столі,
Щасливі були люди в місті й селі.
Серця в нас сповнені любов'ю, миром,
Бажаєм, щоб зустріч була щирою.

(Гра «Утвори слово».)
Сьогодні ми з вами у нашій світлиці поведемо мову про найдорожче серцю кожної людини. Україна — це наш рідний край, наша дорога і мила Вітчизна, земля, де ми народилися, побачили і пізнали світ, почули колискову пісню, рідну мову — це найдорожча у світі Батьківщина. 

Що таке гімн? Гімн — це найголовніша пісня країни. Для гімну України написані слова, які виражають найсердечніші думки і прагнення нашого народу. їхній автор — український поет Павло Чубинський. До тексту підібрана ніжна і одночасно горда мелодія Михайла Вербицького. Всі найбільші свята українського народу проходять з урочистим виконанням нашого прекрасного Гімну.(Звучить гімн України)

Вчитель. Шановні батьки, любі діти та всі наші гості! Поміж багатьох свят у календарі є день, коли настрій усієї країни особливо урочистий і радісний. В цей день вулиці кожного міста, села знову розквітають від дитячого щебету, юнацьких посмішок та чарівної хуртовини осінніх квітів. Цей день – 1 вересня. День надій, мрій, сподівань. І сьогодні він ясним промінчиком постукав у вікна усіх школярів, запрошуючи їх до навчання. Я щиро вітаю вас зі святом — Днем знань. Від усієї душі бажаю вам міцного здоров'я та здійснення всіх бажань.

Щойно пролунав дзвоник на перший урок в житті наших малят. Вони стали першокласниками. Подивіться, шановні батьки, які в нас гарні діти: чепурні, веселі, жваві, непосидючі, розумні, кмітливі! Розпочинається новий навчальний рік, який завжди означає відкриття нової, осяйної і не завжди легкої дороги. Для вас же, і для малечі, і для дорослих, цей день являє собою початок нового, ще незвіданого шкільного життя. Сьогодні народжуються нові надії та справджуються мрії.

Як же себе почувають найголовніші на нашому святі першокласники?

А зараз давайте послухаємо головних на цьому святі, наших першокласників.

(Виступ першокласників)

За старовиною легендою діти які ідуть до школи це маленькі зернята,  які 6 років наповнювалися маминою і татовою любов’ю, бабусиною і дідусевою добротою, теплом і радістю всіх оточуючих. І саме сьогодні прийшов час засіяти поле для того, щоб виростити добрий урожай. Саме сьогодні турботливі руки батьків, вчителів, рідних людей посіють ці зернята і будуть плекати їх.

Прийде час і наше поле дасть добрий урожай, але зараз, що потрібно нашим зерняткам що б вирости? Якщо вам важко відповісти, подивіться на ваші парти - можливо, вам допоможуть малюнки?

Тепле сонечко зігріватиме своїми промінцями наші зернятка. Даруватиме тепло та любов.Веселі хмарки - напоять їх водичкою, такою прозорою та чистою як ваші мрії.Квіточки – зачарують своєю красою, допоможуть побачити красу, навіть там, де буде здаватися, що її немає.Красу нашого поля доповнять легкокрилі метелики, які будуть веселити нас своїми танцями.До квіточок за солодким нектаром прилетять працівниці – бджілки. Співаючи пісень про працю.Веселі комашки – сонечка знайдуть тут свої домівки.Ось так, з чистого аркуша паперу, народжується картина. З чистого листа розпочинається і життя нашого класу. У школі з’явилася – нова шкільна родина.

Протягом довгих шкільних років будуть зріти наші зернята. І кожен з вас буде вкладати в них свої старання і успіхи. . Залежить це і від вас, шановні родини, адже Ви є наймудрішими порадниками своїм дітям і найбільшими помічниками вчителів.

Тепер ваші діти стали і моїми, і я сподіваюся , що нашім дітям буде тепло і затишно в шкільній родині, яку ми будемо разом з вами створювати.

Хай життя нашого класу, який щойно народився, завжди б’ється чистою джерельною водою. Успіхів вам! Натхнення, терпіння, нових відкриттів на нелегких, але цікавих шкільних стежинах.

Хай доля вам стелиться рушниками!

Ви прийшли нині в перший клас.

Вчитись будете і радіти,

І рости кожен день і час.

Школа двері свої відкрила

І запрошує вчитись вас.

Бо знання — це велика сила!

Тож навчайтеся!

В добрий час!

(Інтерактивна вправа «Батьківщина».)

I.Сторінка перша. Столиця України.
Коли ми говоримо про нашу державу Україну, ми не можемо не згадати про нашу столицю — Київ. Що ви про неї знаєте? Хто вже побував у столиці?
(Гра «Додай слово «Україна».)
II.Сторінка друга. Державні символи України.
Кожна держава світу має свій герб, прапор та гімн. Це символ держави. 
В Конституції України у ст. 20 говориться: «Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України». Символ — грецьке слово, означає «знак».
Український прапор. Синь українського неба і золото неозорих пшеничних ланів переніс наш народ на свій прапор. Кольори ці мають ще інше значення «мир» і «багатство», бо народ наш є мирний і трудолюбивий. Працею в поті чола здобував він славу рідній землі. Коли ж злі вороги порушували спокій народу-трударя, він ставав воїном. А синьо-жовтий прапор кликав до бою, перемоги.
Наш народ має герб — тризуб. Це старовинний знак. Багато століть тому запровадив його в Україні київський князь Володимир Мономах. Княжий тризуб зображає старовинну зброю.   Нею  наші прадіди мужньо билися з численними ворогами, виборювали волю для свого народу. 
(Легенда про трьох братів: герб, прапор, гімн.)
III.Сторінка третя. Обереги України.
Народним символом українців є батьківська хата і святий хліб, вишитий рушник і материнська пісня, верба і калина, і хрещатий барвінок, дивовижна писанка, і вірний своєму краю лелека. Всі вони — наші давні і добрі обереги.Горять барвисті рушники. Гордістю кожної оселі був вишитий рушник. Від сивої давнини і до наших днів і у радості, і в горі рушник був незмінною частиною нашого добробуту. Рушники висіли скрізь — на вікнах, на образах. Без рушника не обходилася жодна подія у людському житті. По всій Україні поширений звичай перев'язувати рушниками сватів у разі згоди дівчини на одруження. А коли син вирушав у далеку дорогу, мати дарувала йому 
рушник, як оберіг від лиха і бажала, щоб рушником йому стелилася дорога в житті.За всіх часів і в усіх народів було найбільшою святістю, коли лежав на столі хліб. Хліб був мірилом життя. Будь-яке свято не обходилося без паляниці. Народжувалася дитина — йшли з хлібом, справляли весілля чи будували хату — неодмінно приходили з хлібом, дорогих гостей зустрічали хлібом-сіллю. З давніх-давен український народ славився не тільки працелюбністю, а і своїм талантом. Могли і пісню веселу чи сумну заспівати, і танець завзятий станцювати, і на народних інструментах зіграти.

(Це наше і це твоє. Відео про трембіту.)
Майже в усіх народів є улюблені рослини-символи. У канадців — клен, у росіян — берізка, а у нас — верба і калина. Правду каже прислів'я: «Без верби та калини нема України». Калина — це символ рідної землі, отчого краю, батьківської хати. Калинонька — це образ мами, батька, родини, цілого роду нашого прекрасного краю.
IV.Сторінка четверта. Мова наша калинова.
Наступну сторінку нашого уроку-свята ми присвячуємо нашій мелодійній, солов'їній, неповторній українській мові.

(Загадки про мову і Україну-мати.)

Фізхвилинка « Маленькі українці».

V.Сторінка п’ята. Конституція-основний закон України.
У державі все повинно бути затверджено, повинен існувати закон, за яким вона існує. Такий закон називається Конституцією. Існує він і у нашій суверенній державі. Конституція (основний Закон України) була прийнята 28 червня 1996 року — цей день став святковим у нашому календарі.
Ми всі, дорослі і маленькі, — громадяни України. А всі громадяни мають рівні права і обов'язки.А які обов'язки мають діти? Вони  повинні любити свою Батьківщину, бути її патріотами і гідними громадянами своєї держави. А ще діти повинні привчатися до різної праці, допомагати батькам. Обов'язок кожного — неухильно дотримуватися Конституції України, не порушувати права і свободи, честь і гідність інших людей.

(Гра «Так-ні».)
Щоб  бути  гарними  школярами  потрібно  виконувати  правила  учнів. А  ви  їх  знаєте? Зараз  перевіримо  і  пограємо  в  гру «Так  чи  ні». Якщо  «так»    плескайте  в  долоні,  а  якщо  «ні» –  тупочіть ногами.

Треба  гарно  вам  читати?  (Так)

Треба  менших  ображати?  (Ні)

На  перерві  пострибати?  (Ні)

А  всі  парти  пописати?  (Ні)

Друга  треба  виручати?  (Так)   

А  треба  слухати  матусю?  (Так)

Тоді  дратуйте  хоч  бабусю?  (Так)

У  школі  вибийте  шибки?  (Ні)

Учительці  робіть  все  навпаки? (Ні)

Брудне  взуття  носіть  у школу?  (Ні)

І  книги  кидайте  додолу?  (Ні)

Завжди  старших  поважайте!  (Так)

І  малюків  не  ображайте!  (Так)

-    Молодці!  Молодці! Усе правильно! Всі  правила  для учнів  ви  знаєте.

А що ж пообіцяють наші першокласники, щоб мами і тата не хвилювались?

Ви довели, що маєте право носити звання «УЧЕНЬ» Тепер ви учні. У цьому класі ви будете кожен день отримувати подарунки. Але не цукерки, не тістечка, а знання!

VI.Сторінка шоста. Привітання батьків.

Дорогі батьки, бабусі, дідусі, хресні батьки , тьоті і дяді. Ви – найважливіша частина великої шкільної родини. Ваша підтримка, лагідне слово, добра порада завжди будуть допомагати малюкам.Вам слово.

(Гра «Додай словечко».)

VII.Сторінка сьома. «Заповіді першокласника».

Готуй старанно уроки, а оцінки які будуть, такі й будуть.
Не ображайся без причини.
Частіше кажи: нумо дружити, нумо грати,  ходімо додому разом.
Не  будь  нечупарою,  діти  бруднуль не люблять.
Кличуть грати — йди, не кличуть -  попросись, це не соромно.
Не забирай чужого, але і свого не  віддавай.
Попросили — дай, намагаються відняти - спробуй захищатися.
Сам ні до кого не чіпляйся .І не висувайся!

Ти не кращий за всіх, ти не гірший за всіх.

Іди до школи, і хай вона буде тобі в радість.

(Гра « Незакінчене речення».)

VIII.Стрінка восьма. Побажання вчителя. Вручення памяток.

Учися, першокласнику!
 Відкрий науки світ.
Хай буде мрійним, радісним
 В науку твій політ.
Шануй батьків та вчителя
І з книгою дружи.
Будь добрим, праці відданим
Та старших поважай.
Навчайся мови рідної,
Люби свій рідний край!

Вже скінчилося свято 
І прощатись пора. 
Ми бажаємо Вітчизні 
Щастя, миру і добра.
Хліб-сіль на рушнику ми вам несем, 
Любов свою несем безмірну. 
Ми гостей добрих любим над усе! 
Як любим рідну Україну!
Гості наші дорогенькі, 
Добра вам бажаєм, 
І за звичаєм вкраїнським 
Хлібом пригощаєм.

IX.Сторінка девята. Робота в групах.

(Відео «Україна-це ми».)


 

 

 

docx
Додано
23 березня 2020
Переглядів
374
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку