Перська держава Ахеменідів

Про матеріал
Конспект з теми "Завоювання персів у Малій Азії". Основні походи, значення, та захоплення територій тогочасних держав з метою посилення Перської держави Ахеменідів.
Перегляд файлу

ЗАВОЮВАННЯ КИРА ІІ У МАЛІЙ АЗІЇ.

547р. до н.е. -  Кілікія, добровільно ппідкорилася перському цареві Киру ІІ, за що останній лишив на місцях локальних намісників, а не призначив нових – переважно персів, як то часто бувало. Натомість Кілікія, зобов’язувалася сплачувати йому данину, та поставляти воїнів  у разі необхідності.

Кілікія ( арм.  Կիլիկիա , др.-грец. Κιλικία , лат.  Cilicia ), Сісван ( арм.  Սիսվան ) - історико-географічна область на південному сході .

-         Утворена 612р. до н.е., після занепаду Ассирійської держави. Тривалий час балансувала у дипломатичних відносинах між Лідією, Мідією та Нововавилонським царством.

З VI століття до н.е. Кілікія як одна з сатрапій входила до складу перського царства Ахеменідів . 333 року до н. е. завойована Олександром Македонським . У 297-190 роках до н. е. перебувала під владою Селевкідів .

102 року до н. е. Кілікія була завойована Римом . У 84 році до н. е. увійшла до складу держави Великої Вірменії царя Тиграна II Великого . Остаточно утихомирена Римом в 67 році до н. е.

-         Після того, як Кир ІІ долучив до своїх територій Кілікію, то вирушив до кордону Лідійської держави, де правив цар Крез.

Крез

Крез - цар Лідії, правив з 560 до н. е. по 546 до н. е., у період найбільшої могутності держави.

Значно розширив територію Лідійського царства, підпорядкувавши грецькі малоазійські міста (Ефес, Мілет та інші) і приєднав майже всю західну частину Малої Азії до річки Галіс. Вступив у війну з Киром Великим, що завоювавши Мідію, почав захоплювати інші малоазійські території. Правління Креза завершилося із завоюванням Лідії персами. Був взятий в полон та за Геродотом був засуджений до спалення, але помилуваний Кіром, а за давньо-східними клинописними джерелами все ж був страчений.

-          Кир ІІ розгадав намір Креза протистояти йому, тож першим перехопив ініціативу, та взяв в облогу столицю Лідійського царства – місто Сарди. (Проте Кир, який знав про дії та наміри свого супротивника, вирішив напасти на нього зненацька і стрімко рушив до Сард. Жителі Сард зовсім не очікували такого нападу і дізналися про нього, лише коли перські війська з'явилися біля стін міста. Крез вивів свою армію кіннотників, озброєних списами, на рівнину перед Сардами. Кир за порадою свого полководця, мідійця Гарпага, поставив усіх верблюдів попереду війська, посадивши попередньо на них лучників (військова хитрість, до якої згодом вдавалися і багато інших полководців). Коні в лідійському війську, зачувши незнайомий запах верблюдів і побачивши їх, кинулися тікати. Однак лідійські вершники зіскочили з коней і почали битися пішими, але під натиском війська Кира змушені були відступити в Сарди і закритися в акрополі. Після 14-денної облоги перси взяли акрополь, вдершись з тіє сторони стіни яка вважалась неприступною і тому залишеної майже без охорони, а Крез був узятий в полон і доставлений Киру.)

-           

docx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
28 лютого
Переглядів
42
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку