Презентація Галчинський " Пісня про солдатів з Весерплятте"

Про матеріал

Презентація знайомить коротко із життям і творчістю К. Галчинського та його поезією " Пісня про солдатів з Вестерплятте" . Подається аналіз поезії. Презентація допоможе вчителю під час проведення уроку, особливо при дистанційному навчанні.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Друга світова війна у європейській поезіїВчитель зарубіжної літератури Г.І. Кузьменко. Підгородненський ліцей №4

Номер слайду 2

Константи Ільдефонс Галчинський( 1905- 1953)

Номер слайду 3

Константи Галчинський (Ільдефонс – його своєрідний псевдонім) народився у Варшаві 23 січня 1905 року в сім’ї залізничника: Закінчивши гімназію, Галчинський у 1923-1926 роках навчався у Варшавському університеті на відділенні класичної англійської філології, де вивчав класичну англійську філософію, світову культуру й літературу. Дуже любив музику, тому через усю його творчість проходить образ скрипки.

Номер слайду 4

У 1931-1933 роках Галчинський працював референтом із питань культури в польському консульстві в Берліні. У 1934-1936 роках поет із сім’єю мешкав у Вільнюсі.1939 року поета призвали до армії.  Константи Галчинський пройшов через всі кола пекла 1939 року. 24 серпня 1939 року Константи Галчинський отримує мобілізаційну повістку. А вже 17 вересня потрапляє в полон.

Номер слайду 5

Два вірші, датовані 16 вересня,— «Пісня про солдатів Вестерплятте» і «Сон солдата» — дружині поета Наталії передає один із друзів. А потім на поета чекає шестирічне табірне життя. Інколи до дружини, Наталії Галчинської, доходять вірші її чоловіка… Кінець війни Галчинський зустрічає на кордоні Нідерландів. Знайомі в Італії по пам’яті збирають і видають том його віршів..

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Після війни працював у популярному журналі «Пшекруй» («Огляд»). Злигодні воєнних років підірвали здоров’я поета. Перші два інфаркти – 1940 та 1952 років – Галчинський переміг, а третій виявився фатальним: 6 грудня 1953 року поета не стало.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Робота над поезією Читання статті у підручнику ст. 94 « Робота архіваріуса»Виразне читання вірша ст. 95

Номер слайду 12

Цей вірш розповідає про бій польських солдатів з німцями під містом Вестерплятте. Автор показує як один за одним вмирали солдати, але вони з оптимізмом дивилися у майбутнє, і навіть на небі вони захисники Варшави. Рік написання – 1939 Жанр: патріотичний вірш. Тема: розповідь про героїчний опір захисників з Вестерплятте.Ідея: возвеличення солдатського подвигу захисників від загарбників. Основна думка: захист своєї землі – святий обов’язок кожного громадянина

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Епітети: весела путь, на осяйні поляни, даль бездонну, рівний крок, час чудесний, теплі дні, вересі небеснім. Порівняння: «стояли…, як мур». Персоніфікація: путь веде, зір плине, слух сяга зірок, стане сніг кружляти. Метафора: «дні спинили плин», «до неба лавами ішли солдати з Вестерплятте», «ми в хмарах після бур», «не брали нас гармати».

Номер слайду 15

Інверсія: пішли солдати, боліли рани, стояли ми, в даль бездонну, не згаять час чудесний, подмуть вітри. Антитеза: «вітри зими – теплі дні «боліли рани – весела путь». Повторення «Солдати з Вестерплятте».

Номер слайду 16

pptx
Додано
15 листопада 2022
Переглядів
2504
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку