28 серпня о 18:00Вебінар: Методи і прийоми корекційної педагогіки, які можна використати на будь-якому уроці

Підготовка здобувачів освіти до ЗНО

Про матеріал
Підготовка учнів до ЗНО з географії, 11 клас Деякі питання, які виникають під час підготовки та можливі способи їх вирішення.
Перегляд файлу

Підготовка учнів до ЗНО з географії, 11 клас

Деякі питання, які виникають під час підготовки та можливі способи їх вирішення:

Питання

Спосіб вирішення

1. Вкажіть, яке озеро на Землі є найсолонішим:

А. Байкал

Б. Балхаш

В. Мертве море

Г. Севан

Відповідь: В, але насправді на Землі є озера, що мають ще вищу солоність (Ассаль, Ельтон, Баскунчак, Дон Жуан, Віда), тому варто уточнити:

Вкажіть серед зазначених озеро, яке є найсолонішим:

2. Вкажіть пустелю Африки, на території якої у липні холодніше, ніж у січні:

А. Калахарі

Б. Гобі

В. Атакама

Г. Сахара

Відповідь: А, але за правилами усі об’єкти-альтернативи мають знаходитися в Африці, наприклад:

А. Калахарі

Б. Лівійська

В. Нубійська

Г. Сахара

3. Виберіть правильне твердження щодо материка Австралія:

А. Переважаючі середньомісячні температури взимку і влітку нижче +10°С

Б. Найвологіший клімат на заході материка

В. Клімат материка малопридатний для життя

Г. У тропічному кліматичному поясі виділяють дві кліматичні області: тропічну пустельну і тропічну вологу

Відповідь Г, але варіант В за певних умов теж можна вважати правильним, тому варто уточнити:

В. Клімат на всій території материка малопридатний для життя

 

4. Вкажіть, який з термінів, що характеризує чинники формування клімату, є «зайвим»:

А. температура повітря

Б. сонячна радіація

В. циркуляція атмосфери

Г. підстильна поверхня

Відповідь: А, але з формулювання завдання можна зробити висновок, що всі терміни характеризують чинники формування клімату, тому не зрозуміло, за якою ознакою вирізнити «зайвий». Можливе формулювання: Вкажіть, яка з характеристик НЕ є чинником формування клімату:

5. Вкажіть, яка з річок є другою за довжиною в Україні:

А. Дніпро.

Б. Південний Буг.

В. Дунай.

Г. Дністер.

Можливі дві правильні відповіді (А – Дніпро є другою за довжиною серед річок, що протікають територією України; Г – Дністер є другою за довжиною річкою в межах України (за іншими даними такою є Південний Буг). З огляду на це варто прийняти перше тлумачення змісту завдання і уточнити його для учнів.

6. Вкажіть відповідність між назвами монархічних держав і формами монархічного правління:

1. Малайзія       А. Королівство

2. Катар             Б. Султанат

3. Японія           В. Емірат

4. Норвегія        Г. Імперія

                           Д. Герцогство

Відповідь: 1-Б, 2-В, 3-Г, 4-А, але правильним можна вважати і варіант 1-А, оскільки виборним монархом в Малайзії є Верховний правитель (король, по-малайски — Янг ді-Пертуан Агонг). Тому варто внести зміни:

1.Оман               А. Королівство

2. Катар             Б. Султанат

3. Японія            В. Емірат

4. Норвегія         Г. Імперія

                            Д. Герцогство

  1.            Оберіть країни, що межують з Україною на заході:
  1.                  Польща - державний кордон проходить по р. Буг і р. Прип’ять
  2.                  Білорусь - державний кордон проходить по рівнині і лише на невеликому відтинку по Балтійському морю
  3.                  Росія - країна з найдовшою протяжністю державного кордону
  1.                  Угорщина - найкоротший державний кордон
  2.                  Словаччина - державний кордон проходить по гірській місцевості
  3.                  Молдова - державний кордон проходить по р. Дунай
  4.                  Румунія - державний кордон на південному заході на двох відтинках

Відповідь: 1, 4, 5, але у формулюваннях альтернатив є інформація, що не відповідає дійсності (кордон із Польщею НЕ проходить по р. Прип’ять; а з Білоруссю – НЕ проходить по Балтійському морю, а кордон з Угорщиною не найкоротший). Крім того за певних умов правильними можна вважати і відповіді 6 і 7. Тому варто змінити формулювання: Оберіть правильні сполучення «країна – характеристика кордону з Україною»:

7 Румунія - державний кордон на південному заході з Вінницькою та Одеською областями

Відповідь: 3,5,6.

8. Вкажіть відповідність між об’єктами природно-заповідного фонду та областями України, у межах яких вони розташовані:

1 Природний заповідник «Розточчя»

2 Шацький національний природний парк

3 Український степовий природний заповідник

4 Регіональний ландшафтний парк «Меотида»

А Харківська

Б Волинська

В Львівська

Г Донецька

Д Вінницька

Відповідь: 1-В, 2-Г, 3-?, 4-Г. Об’єкти Українського степового природного заповідника знаходяться в Донецькій та Запорізькій областях, тому варто внести зміни:

3 Природний заповідник «Михайлівська цілина»

А Сумська

Відповідь: 1-В, 2-Г, 3-А, 4-Г.

9. Визначте відповідність між позначеннями корисних копалин та тектонічними структурами України, у межах яких вони залягають:

Описание: http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSbvwZRHN8__NG8m_ki54w9PXbeCrdWy5atwpXDplNzJDEljkkmGA1.           А. Український щит

2.           Б. Донецька складчаста споруда

3.           В. Дніпровсько-Донецька западина

4.           Г. Скіфська платформа

             Д. Передкарпатський прогин

 

Правильна відповідь: 1-В;2-Б;3-А;4-Д, але можливий і варіант 1-А.

Варто замінити

1.

Відповідь: 1-Г,2-Б, 3-А, 4-Д

Завдання спрямоване на встановлення відповідності між корисними копалинами і тектонічною будовою. А утворення родовищ торфу у першу чергу зумовлене кліматичними і геолого-геоморфологічними умовами.

10.Вкажіть ознаку морського типу клімату:

А значні річні амплітуди температур

Б значні добові амплітуди температур

В дуже морозна зима

Г незначні річні амплітуди

Відповідь: Г, але альтернативи А і Г є такими, що заперечують одна одну, що суперечить правилам тестології. До того ж не зрозуміло, амплітуда якого показника малась на увазі у відповіді Г (очевидно – температур), тому варто змінити варіант

Г значна кількість опадів протягом року

11.Вкажіть назву найвищої точки Західної Європи:

А Монблан

Б Ельбрус

В Говерла

Г Джомолунгма

Відповідь: А, але при такому формулюванні завдання УСІ альтернативи мають відноситися до Західної Європи, тому його слід змінити:

 Вирізніть серед зазначених вершин Євразії ту, що є найвищою точкою Західної Європи:

12. Зазначте, які форми рельєфу охоплюють більшу частину природної зони Степу:

А. Низовини

Б. Височини

В. Гірські області

Г. Кряжі

Відповідь А, але варто уточнити дистрактори, оскільки кряж є формою височини або плоскогір’я, а гірська область – не назва форми рельєфу, а назва території з особливим рельєфом.

А. Низовини

Б. Височини

В. Гори

Г. Плоскогір’я

13. Оберіть варіант, у якому перелічені основні галузі тваринництва економічно розвинутих країн:

А. Екстенсивне пасовищне скотарство, вівчарство, бджільництво

Б. Племінне конярство, верблюдівництво, вівчарство

В. М’ясне і молочне скотарство на базі кормо виробництва

Г. Пасовищне оленярство, собаківництво, форельне господарство

Відповідь В, але у такому вигляді перелік основних галузей тваринництва економічно розвинутих країн є неповним і негомогенним, тому варто його уточнити:

В. Високоінтенсивне м’ясне і молочне скотарство та птахівництво

 

14. Вкажіть, які народи, що населяють Африку, належать до європеоїдної раси:

А. Нілоти

Б. Бербери

В. Пігмеї

Г. Малагасійці

Відповідь Б, але серед варіантів перераховані не усі народи, що відповідають умові, а один, тому варто використовувати форму однини:

Вкажіть серед зазначених народів, що населяють Африку, той, що належить до європеоїдної раси:

15.Вкажіть відповідність між тектонічними структурами та корисними копалинами, що з ними пов’язані:

  1.   Український щит
  2.   Дніпровсько-Донецька западина
  3.   Причорноморська западина і j......
  4.   Донецька складчаста структура

А нафта

Б кам’яна сіль

В сірка

Г кам’яне вугілля

Д буре вугілля

Відповідь : 1-Д, 2-А, 3-Б, 4-Г, але можливі і відповіді: 4-Б, тому варто замінити:

Б лікувальні грязі

16.. Визначте відповідність між містами та їх основними функціями:

1. Київ, Донецьк, Харків

2. Алупка, Євпаторія, Бердянськ

3. Ясинувата, Жмеринка, Ковель

4. Тернопіль, Вінниця, Полтава

А. Прикордонні міста

Б. Обласні центри

В. Транспортні центри

Г. Найбільші наукові, освітні, культурні, багатогалузеві промислові центри

Д. Міста-курорти

Відповідь: 1-Г, 2-Д, 3-В, 4-Б, але формально можливий варіант 1-Б, тому варто уточнити:

1. Київ, Донецьк, Харків

2. Алупка, Євпаторія, Бердянськ

3. Ясинувата, Жмеринка, Ковель

4. Тернопіль, Вінниця, Полтава

А. Прикордонні міста

Б. Багатофункціональні центри

В. Транспортні центри

Г. Найбільші наукові, освітні, культурні, багатогалузеві промислові центри

Д. Міста-курорти

17.. Визначте правильні твердження щодо властивостей вод океанів:

А найбільшу солоність мають водні маси тропічних широт

Б найбільшу солоність мають водні маси екваторіальних широт

В температура і солоність океанічних вод змінюється лише від екватора до полюсів

Г середня солоність океанічних вод становить 37 %

Відповідь: А. Але, по-перше, у завданні з вибором однієї правильної відповіді використовують форму однини:

Визначте правильні твердження щодо властивостей вод океанів:

По-друге, альтернативи А і Б є такими, що заперечують одна одну, тому альтернативу Б варто змінити:

Б найменшу солоність мають водні маси екваторіальних широт

18. Вкажіть, яке озеро України має найбільшу площу:

А. Ялпуг

Б. Світязь

В. Синевір

Г. Липовецьке

Відповідь А. Ялпуг, але зазначене формулювання питання має правильну відповідь Сасик (Кундук) – 205,5 км2 (Ялпуг – 149,0 км2), тому варто або змінити формулювання питання: Вкажіть, яке із зазначених озер України має найбільшу площу, або замінити :

Г. Сасик (Кундук)правильна відповідь.

19. Виберіть одиницю природного районування, яку виділяють у межах гірських країн:

А. Фізико-географічні краї

Б. Природні зони

В. Фізико-географічні області

Г. Підзони

Варто уточнити зміст питання, оскільки мова йде про множину: Зазначте, на які одиниці природного районування  поділяються гірські країни

Відповідь: В

20. Вкажіть відповідність між морями і  океанами, до яких вони належать:

1. Балтійське         А. Тихий

2. Чукотське         Б. Північний Льодовитий

3. Охотське           В. Індійський

4. Аравійське       Г. Атлантичний

                              Д. Південний

Відповідь 1-Г, 2-Б, 3-А, 4-В, але у змісті діючої програми з географії НЕ розглядається варіант поділу Світового океану на п’ять океанів, у т.ч. Південний, тому варто внести відповідні зміни у завдання, наприклад:

Вкажіть відповідність між океанами і морями, які до них належать:

1. Тихий                                    А. Балтійське

2. Північний Льодовитий      Б. Чукотське

3. Індійський                            В. Охотське

4. Атлантичний                     Г. Аравійське

                                                   Д. Каспійське

Відповідь: 1-В, 2-Б, 3-Г, 4-А

21. Вкажіть відповідність між тектонічними структурами і корисними копалинами, що з ними пов’язані:

1. Карпатська складчаста споруда

2. Дніпровсько-Донецька западина

3. Причорноморська западина

4. Український щит

А. Поліметалеві руди

Б. Залізні руди

В. Природний газ

Г. Нафта

Д. Кам’яне вугілля

Відповідь: 1-А, 2-Г, 3-В, 4-Б, але можливі варіанти: 1-В, 1-Г, 2-В, тому варто внести зміни:

1. Закарпатська западина

2. Дніпровсько-Донецька западина

3. Донецька складчаста споруда

4. Український щит

А. Поліметалеві руди

Б. Залізні руди

В. Природний газ

Г. Калійна сіль

Д. Кам’яне вугілля

Відповідь: 1-А, 2-В, 3-Д, 4-Б

22. Вкажіть відповідність між поняттями та їх тлумаченням:

1. Кооперування

2. Економічна інтеграція

3. Комбінування

4. Спеціалізація

А. Процес ітернаціоналізації господарського життя, зближення, об’єднання економік ряду країн…

Друкарська помилка у визначенні:

Процес інтернаціоналізації господарського життя, зближення, об’єднання економік ряду країн…

23. Вкажіть, правильно місцеву назву зони степів Північної Америки

Технічна помилка

Вкажіть місцеву назву зони степів Північної Америки

24. Визначте характерні особливості китайського експорту:

А. Значна частка наукоємної продукції машинобудування і продукції авіакосмічної галузі

Б. Переважає вивіз продукції гірничовидобувної, легкої промисловості і сільського господарства

В. Переважає продукція важкої промисловості та автомобілебудування

Г. Переважає продукція АПК і суднобудування

У такому виді жоден із варіантів відповіді не задовольняє умови тестового завдання, тому варто внести зміни:

А. Значна частка наукоємної продукції машинобудування і продукції авіакосмічної галузі

Б. Переважає вивіз побутової електроніки, продукції легкої промисловості і сільського господарства

В. Переважає продукція важкої промисловості та автомобілебудування

Г. Переважає продукція АПК і суднобудування

Відповідь Б

25. Визначте, який нахил має Земля до площини орбіти:

А. 23° 27´

А. 66° 33´

А. 30° 27´

А. 59° 33´

Відповідь Б, але формулювання питання потребує уточнення:

Визначте, який нахил має вісь Землі до площини орбіти:

26. Вкажіть назву поселення, в якому розташоване одне мале або середнє промислове підприємство:

А промисловий пункт

Б промисловий вузол

В промисловий центр

Г промислова агломерація

Відповідь: А, але формулювання завдання НЕ відповідає його змісту (в альтернативах перераховані не окремі поселення, а елементи територіальної структури), тому варто завдання сформулювати так:

Укажіть елемент територіальної структури господарства, в якому розташоване одне мале або середнє промислове підприємство:

27. Визначте відповідність між паралелями на карті та значенням їхньої широти:

1. Північне Полярне коло

2. Південний тропік

3. Південне полярне коло

4. Північний тропік

А. 23° пд. ш.

Б. 66° пн. ш.

В. 23° пн. ш.

Г. 66° пд. ш.

Д. 90° пн. ш.

Відповідь: 1-Б, 2-А, 3-Г, 4-В, але значення географічної широти ліній указано не точно:

А. 23°27´  пд. ш.

Б. 66°33´  пн. ш.

В. 23°27´  пн. ш.

Г. 66°33´  пд. ш.

Д. 90°00´  пн. ш.

28. Вкажіть, якого походження Гавайські острови:

А. Материкового

Б. Вулканічного

В. Коралового

Г. Намивного

Відповідь Б, але у шкільній географії намивний тип островів не вивчається, тому варто внести зміни:

А. Материкового

Б. Вулканічного

В. Коралового

Г. Геосинклінального

29. Визначте правильні твердження щодо внутрішніх вод Африки:

Завдання з вибором однієї правильної відповіді, тому має бути форма однини:

Визначте правильне твердження щодо внутрішніх вод Африки:

30. Оберіть правильне визначення поняття «полонини»:

А. Карпатські ліси:

Б. Степові ділянки лісостепу

В. Гірські луки в Кримських горах

Г. Гірські луки в Карпатах

Відповідь Г, але сама відповідь не зовсім точна. Крім того, два варіанти (А і Г) є такими, що заперечують один одного, тому варто внести зміни:

А. Безлісі території в межах лісової зони:

Б. Степові ділянки лісостепу

В. Гірські луки в Кримських горах

Г. Субальпійські луки в Карпатах

31. Виберіть район, у якому зосереджено понад половину світових запасів нафти:

А Північна Америка

Б країни Близького й Середнього Сходу

В Північна Африка

Г Західний Сибір

Відповідь: Б, але з метою забезпечення гомогенності альтернатив відповідь слід сформулювати:

Б Південно-Західна Азія

32. Зазначте, який регіон світу за образним висловом завжди «пахне порохом і нафтою»:

А Південно-Східна Азія

Б Близький і Середній Схід

В Південна Азія

Г Східна Азія

Відповідь: Б, але з метою забезпечення гомогенності альтернатив відповідь слід сформулювати:

Б Південно-Західна Азія

33. Вкажіть характерні особливості розвитку транспорту Великої Британії:

А морський транспорт відіграє важливу роль тільки в міжнародних перевезеннях

Б трубопровідний починає розвиватись, але частка поки що незначна

В у вантажних внутрішніх перевезеннях лідирує залізничний транспорт

Г повітряний транспорт за внутрішніми перевезеннями пасажирів посідає перше місце у Західній Європі, а за міжнародними поступається тільки США

Завдання з вибором однієї правильної відповіді, тому має бути форма однини:

Вкажіть характерну особливість розвитку транспорту Великої Британії:

34.Визначте правильне твердження щодо розвитку автомобілебудування у світі:

  1.                  найвідоміші автомобілебудівні концерни США - «ФІАТ» і «Рено»
  2.                  провідне місце у світовому автомобілебудуванні належить Росії
  3.                  лідером світового автомобілебудування є Японія
  4.                  значні потужності автоскладання сворено у країнах Південно-Східної Азії, що орієнтуються на дешеву робочу силу
  5.                  Україна сворила унікальні технології хімічної промисловості для обслуговування автомобілебудування світу
  6.                  автомобілебудування Німеччини значною мірою зорієнтоване на експорт
  7.                  Індія - значний експортер автомобілів разом з Японією

Відповідь: 3, 4, 6. Але, по-перше, в останні роки лідером світового автомобілебудування є Китай, по-друге,  альтернативи 2 і 3 є такими, що взаємно виключають одна одну. Тому варто внести зміни:

2 Росія входить до трійки провідних виробників автомобілів у світі

3 лідером світового автомобілебудування є Китай

35. Вкажіть назву кліматичного поясу чи типу клімату, який характеризує діаграма:

А екваторіальний пояс

Б субекваторіальний пояс

В тропічний пояс, пустельна область

Г тропічний пояс, волога область

Відповідь: Б, але, по-перше, кожному поясу притаманний певний тип клімату; по-друге, у завданні мова по типи клімату, а у альтернативах – кліматичні області, тому варто уточнити формулювання:

Визначте тип клімату за діаграмою:

А екваторіальний

Б субекваторіальний

В тропічний пустельний

Г тропічний вологий

36. Зазначте, які геологічні відклади в Україні є наймолодшими:

А. Докембрійські

Б. Кайнозойські

В. Мезозойські

Г. Палеозойські

Відповідь Б, але це стосується не лише України, а й усієї території Землі, тому варто спростити:

Зазначте, які геологічні відклади є наймолодшими:

37. Вкажіть місто, у якому розташований найбільший міжнародний аеропорт в Україні:

А Київ

Б Бориспіль

В Донецьк

Г Сімферополь

Відповідь: Б, але за певних умов правильною є відповідь А (аеропорт «Бориспіль» обслуговує Київ, до того ж сам аеропорт знаходиться НЕ у Борисполі, а за 6 км від нього), тому варто змінити формулювання завдання:

Вкажіть назву найбільшого міжнародного аеропорту в Україні:

А «Київ» (Жуляни)

Б «Бориспіль»

В «Донецьк»

Г «Сімферополь»

38. Визначте відповідність гірських порід за походженням:

Г алюмінієва руда

Відповіді: 1-А, 2-В, 3-Д, 4-Б, але серед альтернатив порушена гомогенність (алюмінієва руда – не назва гірської породи, крім того алюмінієвою рудою можуть бути різні породи), тому варто замінити, наприклад:

Г кам’яна сіль

39. Визначте, якою буде відносна висота між найвищим і найнижчим об’єктами на материку Євразія:

Відповідь: В, але висота – це характеристика об’єкта, а між об’єктами визначається перевищення, тому варто уточнити:

Визначте перевищення найнижчою і найвищою точками Євразії:

40. Вкажіть, як називається час серединного меридіана певного часового поясу:

А. Місцевий час

Б. Поясний час

В. Літній час

Г. Декретний час

Відповідь Б, але зі змісту питання не до кінця зрозуміло, що мається на увазі, оскільки формально усі відповіді можуть бути правильними, тому варто уточнити зміст питання:

Вкажіть, як називається час у межах певного часового поясу, що дорівнює часу його серединного меридіана:

41. Зазначте, в яких двох українських містах діє метрополітен:

А. Київ і Дніпропетровськ

Б. Ялта і Миколаїв

В. Донецьк і Харків

Г. Сімферополь і Львів

Відповідь: А, але формулювання питання не зовсім вдале (в Україні метрополітен діє у трьох містах), тому варто уточнити питання:

Укажіть пару міст України, в яких діє метрополітен:

А. Київ і Дніпропетровськ

Б. Ялта і Миколаїв

В. Донецьк і Харків

Г. Сімферополь і Львів

42. Оберіть варіант, у якому правильно охарактеризовано машинобудування Росії:

А. Має потужну авіакосмічну промисловість, космодроми в Плісецьку і Капустиному Яру

Б. Має розвинутий військово-промисловий комплекс з районом зосередження на Далекому Сході

В. Має розвинутий військово-промисловий комплекс з районом зосередження на Уралі і Півночі Росії

Г. Має потужну авіакосмічну промисловість, космодром у Байконурі

Відповідь А, але тестове завдання має текстологічні похибки, оскільки відповіді А і Г, Б і В є такими що виключають одна одну

43. Вкажіть відповідність між містами й адміністративно-територіальними одиницями, у межах яких вони розташовані:

1. Євпаторія

2. Новгород-Сіверський

3. Алчевськ

4. Умань

А. Черкаська обл.

Б. Донецька обл.

В. Чернігівська обл.

Г. АР Крим

Д. Київська обл.

У такому варіанті завдання відсутній варіант відповідності для міста Алчевськ (1-Г, 2-В, 3-?, 4-А), оскільки залишилися варіанти: Б. Донецька обл. та Д. Київська обл., які не відповідають умові, тому варто внести зміни:

1. Євпаторія

2. Новгород-Сіверський

3. Алчевськ

4. Умань

А. Черкаська обл.

Б. Луганська обл.

В. Чернігівська обл.

Г. АР Крим

Д. Київська обл.

Відповідь: 1-Г, 2-В, 3-Г, 4-А

44. Пригадайте, що таке ґрунт:

А. Ґрунт – це гірські породи і мінерали

Б. Ґрунт – це верхній пухкий шар Землі, що обробляється

В. Ґрунт – це перегній, перероблений рослинами і тваринами

Г. Ґрунт – це верхній пухкий родючий шар гірських порід

У такому вигляді завдання не має правильної відповіді, тому варто змінити один із варіантів відповіді на правильний:

Г. Ґрунт – це поверхневий пухкий шар суходолу Земної кулі, якому властива родючість.

45. Оберіть правильне твердження, що стосується печери Мармурова:

А. Найдовша печера України

Б. Має еолове походження

В. Розташована на Поділлі

Г. Має карстове походження

Відповідь Г, але у завданні допущена тестологічна похибка – два варіанти відповіді (Б і Г) є такими, що заперечують один одного, тому варто внести зміни:

Б. Відкрита у кінці ХІХ століття

46. Зазначте, які повітряні маси, які найбільше впливають на формування клімату України:

А. Арктичні

Б. Тропічні

В. Помірні

Г. Субтропічні

Відповідь В. Помірні, але варіант відповіді Г. Субтропічні містить географічну помилку – такого типу повітряних мас не існує. Тому доцільно замінити:

Г. Екваторіальні

47. Вкажіть найважливіші чинники розміщення підприємств хімічної промисловості Німеччини:

А. Власна гірничо-хімічна промисловість

Б. Траси нафтопроводів і портові міста

В. Лояльне природоохоронне законодавство

Г. Наявність висококваліфікованих кадрів

Завдання вимагає визначення одного найважливішого чинника (з чотирьох варіантів три є достатньо вагомими чинниками для Німеччини). Тому варто внести уточнення у питання.

Вкажіть найважливіший на сьогодні чинник розміщення підприємств хімічної промисловості Німеччини:

Відповідь: Г

48. Визначте відповідність між населеними пунктами та середньорічною кількістю опадів на їх території:

1. Ужгород             А. 650 мм

2. Рівне                   Б. 350 мм

3. Черкаси               В. 550 мм

4. Сімферополь      Г. 750 мм

                                 Д. 450 мм

Питання виходить за межі вимог чинної навчальної програми з географії (учні не повинні знати річної кількості опадів у всіх обласних центрах; існують інші дані про кількість опадів в цих містах), тому варто внести зміни:

Визначте відповідність між населеними пунктами та приблизною середньорічною кількістю опадів:

1. Львів                    А. 600 – 700 мм

2. Київ                      Б. 450 – 500 мм

3. Полтава              В. 550 – 600 мм

4. Луганськ              Г. 700 – 800 мм

                                 Д. 400 – 450 мм

Відповідь: 1-Г, 2-А, 3-В, 4-Б

49. Визначте відповідність між населеними пунктами та середньорічною кількістю опадів на їх території:

1. Львів                            А. 650 мм

2. Запоріжжя                   Б. 350 мм

3. Суми                           В. 550 мм

4. Луцьк                          Г. 750 мм

                                        Д. 450 мм

Питання виходить за межі вимог чинної навчальної програми з географії (учні не повинні знати річної кількості опадів у всіх обласних центрах; існують інші дані про кількість опадів в цих містах), тому варто внести зміни:

Визначте відповідність між населеними пунктами та приблизною середньорічною кількістю опадів:

1. Львів                              А. 600-650 мм

2. Запоріжжя                   Б. 350-400 мм

3. Суми                              В. 550-600 мм

4. Луцьк                             Г. 700-800 мм

                                          Д. 450-500 мм

Відповідь: 1-Г, 2-Д, 3-В, 4-А

50. Виберіть проекцію, у якій створено подану карту:

А конічна рівнопроміжна

Б циліндрична

В азимутальна пряма

Г азимутальна поперечна

Відповідь А, але з метою забезпечення гомогенності альтернатив варто змінити варіант відповіді Б циліндрична рівнокутна

51. Зазначте, хто відкрив Австралію:

А. Фернан Магеллан

Б. Абель Тасман

В. Христофор Колумб

Г. Васко да Гама

Відповідь Б, але формулювання питання не зовсім вдале, оскільки першим європейцем, що досяг берегів Австралії, вважається Біллем Янсзон. Абель Тасман довів, що Австралія – не архіпелаг, а єдиний материк

52. Визначте відповідність між типами озер за походженням й назвами водних об’єктів України:

1. Заплавне          А. Сасик

2. Карстове          Б. Світязь

3. Льодовикове   В. Бребенескул

4. Вулканічне      Г. Липовецьке

                             Д. Ялпуг

Відповідь: 1-Д, 2-Б, 3-В, 4-Г, але варто уточнити, Сасик (Кундук) (лиманне), чи Сасик-Сиваш (залишкове).

53. Визначте, які лінії на карті з’єднують точки з однаковою висотою над рівнем моря:

А. Ізогіпсами

Б. Ізобарами

В. Ізогієтами

Г. Пунктирами

Відповідь А, але можлива відповідь Г (напівгоризонталі на топографічних картах мають вид пунктирів), тому варто внести зміни:

Г. Ізотермами

54. Зазначте, з якими країнами на сході не має спільних кордонів:

А. Росія, Туреччина

Б. Росія, Молдова

В. Польща, Росія

Г. Польща, Угорщина

Відповідь Г, але формулювання питання не зовсім точно узгоджено з варіантами відповідей, тому варто уточнити:

Зазначте групу країн, з якими Україна має спільні кордони на заході:

55. Вкажіть відповідність між типами озер за походженням їхніх улоговин і запропонованими прикладами:

1. Лиманне          А. Синевир

2. Заплавне          Б. Кагул

3. Загатне            В. Світязь

4. Вулканічне     Г. Синє

                             Д. Сасик

Відповідь: 1-Д, 2-Б, 3-А, 4-Г, але за умови, що Д. Сасик (Кундук)

56. Визначте, як називають мешканців пустелі Сахара:

А. Туареги

Б. Малагасійці

В. Бушмени

Г. Пігмеї

Відповідь А, але формулювання самого питання не зовсім точно узгоджене з варіантами відповідей (по-перше, туареги – не єдиний народ, який мешкає у Сахарі, по-друге, місце проживання – не єдина ознака народу), тому варто внести уточнення:

Визначте серед зазначених народ, який мешкає в Сахарі:

57. Виберіть показник, який лежить в основі поділу території на фізико-географічні країни:

А. Особливості геоморфологічної будови території

Б. Співвідношення тепла та вологи

В. Ступінь континентальності клімату

Г. Спільність тектонічної будови та макрорельєфу

Відповідь Г, але як у самому питанні, так і правильному варіанті відповіді є похибки (показники мають числовий вимір, у питанні мова про чинники; природні країни мають подібність загальних рис будови поверхні (рівнини, гори), а це форми мегарельєфу), тому варто зміст завдання уточнити:

Виберіть чинник, який лежить в основі поділу території на фізико-географічні країни:

А. Особливості геоморфологічної будови території

Б. Співвідношення тепла та вологи

В. Ступінь континентальності клімату

Г. Спільність тектонічної будови та мегарельєфу

 

docx
Пов’язані теми
Географія, 11 клас, Контрольні роботи
Інкл
Додано
3 лютого
Переглядів
201
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку