Підприємницька діяльність - презентація

Про матеріал
Мета уроку сформувати знання про підприємництво і підприємство. Презентація як допоміжний ілюстративний матеріал форм та методів роботи під час уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підприємницька діяльність. Урок громадянської освіти в 10-му класі

Номер слайду 2

Емоційне налаштування на роботу. Вправа «Хвастощі» Кожен повинен похвалитися перед класом своєю якістю, умінням. Вправа «Я в тобі впевнений/впевнена»Подивіться в очі сусідові по парті. Потім по черзі висловіться, щоразу починаючи фразу наступними словами: «Я впевнена, що ти ...» Наприклад: «Я впевнена, що ти допоможеш мені, якщо мені буде потрібно», «Я впевнений, що ти ніколи не скажеш про мене погано ».

Номер слайду 3

Оцінювання під час уроку. Під час сьогоднішнього уроку буде оцінюватись робота в групах (парах). Тема нашого уроку «Підприємницька діяльність», тому сьогодні ви будете заробляти гроші. Підприємці завжди ризикують і мають безліч конкурентів, отож, сьогодні пануватиме дух змагання. Бажаю всім успіху і підприємливості!!!

Номер слайду 4

Спонсор нашого уроку – Прикольний банк

Номер слайду 5

Правила роботи Умійте слухати одне одного. Говорити повинен хтось один. Говорити слід по суті. Необхідно поважати почуття інших. Приниження гідності – неприпустиме. Висловлюватися слід, спершу піднявши руку. З повагою ставитися до всіх без винятку. Розподіліть обов’язки в групі. Кожен виконує свої обов’язки. Обговоріть отримані результати. Зробіть висновки. У разі необхідності зверніться до консультанта.

Номер слайду 6

Розподіл на групи1 група «Укрбізнес»Врожай, володіння, прогрес2 група «Промінвест Україна»Прорив, нові починання, партнерство

Номер слайду 7

Дайте відповіді на питання:1. Чому люди, які є чужоземцями, мають різні релігії, і навіть воювали одні з одними, хочуть торгувати між собою?2. Чому чесний, з добрими намірами політик спокушається пропонувати економічну політику - підвищення ціни на цукор - яка погіршить становище багатьох громадян?3. Якщо право голосувати є привілеєм, за який американці віддавали життя, чому так мало американців приходять на вибори?4. Чому фермери в Бразилії, відомі як справжні господарі землі і розсудливі ділові люди, знищують акри тропічних лісів, земля під якими, як відомо, непридатна для землеробства і скотарства?5. Чому американці купують фотоапарати, автомобілі та інші товари, вироблені робітниками інших країн, тоді як громадяни США безробітні?6. Багато людей знають, що загальна середня освіта та навчання в коледжі справді забезпечують більший доход. Проте немало учнів не дуже наполегливі в навчанні.7. Чому люди вчиняють злочини, якщо заздалегідь відомо, що їх можуть покарати?8. Багато країн з великою чисельністю населення багаті. Багато країн з великою чисельністю населення бідні. Чому це так?9. Чому риболовецькі флоти цілеспрямовано виловлювали так багато риби, що окремі види зникли?

Номер слайду 8

словникова робота. Підприємництво – це самостійна, ініціативна, пов’язана з ризиком діяльність суб’єкта господарювання по виробництву продукту, наданню послуг, торгівлі з метою отримання прибутку. Підприємство – це самостійний господарський суб’єкт, що має право юридичної особи і здійснює виробничу, науково-дослідну та комерційну діяльність з метою одержання прибутку.

Номер слайду 9

Робота в групах. Завдання для 1 групи «Укрбізнес»1. Використовуючи інформаційну картку та підручник, з’ясуйте та поясніть, що таке підприємницька діяльність та вкажіть передумови виникнення підприємництва.2. Які риси притаманні підприємцям? Які функції виконують підприємці? Завдання для 2 групи «Промінвест Україна»1. Використовуючи інформаційну картку та підручник, з’ясуйте та поясніть, що таке підприємство?2. Вкажіть основні ознаки підприємства.3. Вкажіть організаційні форми підприємств, їх переваги та недоліки.

Номер слайду 10

Підприємницька діяльність – необмежене поле застосування зусиль. Вона різноманітна, як різноманітні людські потреби. Всі численні прояви підприємництва, що властиві ринковій економіці, можна згрупувати таким чином: виробниче підприємництво, комерційне підприємництво, посередницьке підприємництво, фінансове підприємництво (в тому числі страхове підприємництво).

Номер слайду 11

Передумови розвитку підприємництва

Номер слайду 12

Економічні передумови полягають у тому, що на ринку діють багатосуб’єктні (приватні, державні, кооперативні, колективні) власники, що сприяє свободі господарчо-виробничій і підприємницькій діяльності; рішення з ведення бізнесу, пошуку партнерів, використанню фондів і грошей, які приймаються на свій страх і ризик.

Номер слайду 13

Політичні передумови – це створення сприятливого політичного клімату для підприємництва; розробка і здійснення стабільної політики в країні; захист з боку влади всіх форм власності; ефективна податкова, кредитна, митна та інша політика. Юридичні передумови характеризуються тим, що підприємництво ґрунтується на законодавстві, нормативних актах країни, які однакові для всіх учасників ринку. Вони мають створити для всіх учасників однакові „правила гри”.

Номер слайду 14

Психологічні передумови проявляються у створенні позитивного відношення членів суспільства до підприємництва. Нажаль в Україні життя кількох поколінь проходило в умовах негативного ставлення до підприємництва, що має свої наслідки і зараз.

Номер слайду 15

Найхарактерніші риси підприємця:- виготовлення нового блага або нової якості певного блага;- освоєння нового ринку збуту;- отримання нового джерела сировини чи напівфабрикатів;- впровадження нового методу виробництва;- проведення відповідної реорганізації.- воля та здібності;- бачення ситуації у реальному світлі;- здатність “пливти проти течії”, долаючи опір соціальних сил;- здійснювати вплив на інших результатами свого успіху, духовною свободою, цілеспрямованою витратою сил та енергії.

Номер слайду 16

ФУНКЦІЇ ПІДПРИЄМНИЦТВАТворча функція підприємництва полягає у сприянні реалізації нових ідей, здійсненні техніко-економічних, наукових розробок, проектів, що пов’язані з господарським ризиком. Ресурсна функція підприємництва передбачає, що воно націлене не найбільш ефективне використання матеріальних, трудових, фінансових, інтелектуальних та інформаційних ресурсів з урахуванням досягнень науки, техніки, управління та організації виробництва. Організаційна функція підприємництва зводиться до поєднання ресурсів виробництва в оптимальних пропорціях, здійснення контролю за їх використанням.

Номер слайду 17

Підприємство – це самостійний господарський суб’єкт, що має право юридичної особи і здійснює виробничу, науково-дослідну та комерційну діяльність з метою одержання прибутку. Підприємство – це основна ланка господарства країни. Від рівня діяльності підприємства залежить процес виробництва матеріальних благ, задоволення потреб населення, його життєвий рівень, результати використання виробничих фондів, науково-технічний прогрес, тобто ефективність господарювання.

Номер слайду 18

Основні ознаки підприємства:самостійність у системі господарства країни. Підприємство має самостійний баланс, розрахунковий рахунок у банку, печатку з назвою підприємства, товарний знак;закінчений цикл відтворення, тобто вироблена підприємством продукція може в умовах поділу праці набувати форму товару;підприємство - це самостійний товаровиробник, тобто воно виробляє основну масу продукції не для власного споживання, а для покупців;підприємство має бути не тільки самостійним, але й повинно отримувати прибуток, тобто бути рентабельним;у своєму складі воно не має інших юридичних осіб, але може мати складну внутрішню структуру; всі підрозділи підприємства не є юридичними особами, тобто не мають права самостійно виступати суб’єктами ринкових відносин;підприємство має свій трудовий колектив з його специфічними інтересами;підприємство є складовою частиною народногосподарського комплексу, що визначена на основі поділу праці. Воно повинно мати свою нішу у народному господарстві, знайти споживачів своєї продукції в умовах конкурентної боротьби.

Номер слайду 19

Одноосібне володіння – це організаційно-правова форма підприємства, за якою людина одноосібно володіє і управляє ним, бере на себе весь ризик збитків або отримує весь прибуток. Переваги: Безпосереднє управління власником. Невеликі первинні капіталовкладення. Власник отримує весь прибуток. Власник може закрити підприємство, коли це необхідне. Недоліки:1. Повна майнова відповідальність.2. Обмеженість капіталу.3. Труднощі в одержані кредиту.4. Велика кількість обов’язків і функцій при організації і функціонуванні виробництва.

Номер слайду 20

Товариство (партнерство) – підприємство, яке засновано двома або більшою кількістю співвласників; це форма організації бізнесу, яка об’єднує по домовленості партнерів з їх фінансовими ресурсами. Основні переваги: 1. Підприємством володіє дві та більше особи.2. Збитки розподіляються між партнерами.3. Інвестиційні можливості вищі ніж в одноосібних володіннях.4. Розподіл управлінської відповідальності.5. Податки розподіляються між усіма партнерами. Недоліки: 1. Необмежена майнова відповідальність кожного з партнерів.2. Різні погляди або інтереси партнерів затримують прийняття рішень. 3. Невеликий розмір капіталу.

Номер слайду 21

Корпорація (або акціонерне товариство) — форма організації бізнесу, де власником виступають акціонери (власник акцій), керівництво здійснюється рішеннями зборів акціонерів та ради директорів, прибуток розподіляється у вигляді дивідендів на акції. Переваги:1. Обмежена відповідальність.2. Ефективна форма залучення грошей.3. Можливість при необхідності збільшення розмірів виробництва товарів і послуг.4. Введення нових технологій і сучасної техніки.5. Досягнення конкурентоспроможності.6. При ефективній роботі отримання прибутку і дивідендів.7. Зниження ризику банкрутства. Недоліки: 1. Складний і дорогий процес організації та управління корпорацією.2. Високий ступінь конкурентної боротьби.3. Подвійне оподаткування.

Номер слайду 22

Відповідно до форм власності, встановлених Законом України «Про власність», можуть діяти підприємства таких видів:індивідуальне підприємство, засноване на особистій власності фізичної особи та виключно на її праці;сімейне підприємство, засноване на власності та праці громадян України — членів однієї сім'ї, які проживають разом;приватне підприємство, засноване на власності окремого громадянина України, з правом найму робочої сили;колективне підприємство, засноване на власності трудового колективу підприємства, кооперативу, товариства, громадської та релігійної організації;державно-комунальне підприємство, засноване на власності адміністративно-територіальних одиниць;державне підприємство, засноване на державній формі власності;спільне підприємство, засноване шляхом об'єднання майна різних власників.

Номер слайду 23

За розміром підприємства бувають: Малі;Середні;Великі.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Визначаємо переможців. Кожна група перераховує зароблені за урок гроші. Перемагає та, яка заробила найбільшу суму.

Номер слайду 26

Домашнє завдання. Опрацюйте тему за підручником.

Номер слайду 27

Дякую за роботу !!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Нестерук Наталія Романівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 жовтня 2021
Переглядів
3550
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку