"Письменницькі літературні вітражі"

Про матеріал
Познайомити читачів з кращими зразками сучасної української літератури, з творчістю українського письменника -Володимира Лиса. Навчати здобувачів освіти бути духовно сильними людьми з чіткою власною позицією; Розвивати любов до книги, до читання; Виховувати учнів свідомими особистостями з загальнолюдськими ідеалами добра, милосердя, справедливості.
Перегляд файлу

Письменницькі літературні вітражі

(до Всесвітнього дня письменника)

https://1.bp.blogspot.com/-8oleIlug6hU/XkPz5WH8FNI/AAAAAAAAJQo/ZJjRRKS946sOG36lBiyaLU9ws65yzhvigCLcBGAsYHQ/s320/unnamed.jpg

Мета. Познайомити читачів з кращими зразками сучасної української літератури, з творчістю Володимира Лиса. Навчати користувачів бути духовно сильними людьми з чіткою власною позицією;  Розвивати любов до книги, до читання; Виховувати учнів  свідомими особистостями  з загальнолюдськими ідеалами добра, милосердя, справедливості.

Обладнання. Мультимедійна презентація «Художній світ В.Лиса», книжкова виставка «Відчуй смак коронованого слова », інтерактивна вправа «У центрі уваги – роман», повідомлення-презентації учнів про твори  В. Лиса, роздатковий  матеріал.

Епіграф.               «Всякий автор хоче писати так, щоб його зрозуміли; але при цьому потрібно писати про те, що варто розуміння»

 Ж. Лабрюйер.

Словничок.  Вітраж – сюжетна декоративна композиція зі скла (літературна композиція творів сучасних українських  авторів)

 

Бібліотекар.  Вітаємо наших читачів, користувачів, гостей і запрошуємо до бібліотечної зали на слово щире, на бесіду мудру.

Березень багатий на визначні події для книголюбів і всіх, хто щодня опановує мистецтво слова. У березні ми святкуємо – Всеукраїнський тиждень дитячої книги, Всесвітній день поезії, вшановуємо пам'ять великого Кобзаря-Тараса Шевченка, Всесвітній день письменника, про який ми і поговоримо сьогодні з вами.

 Всесвітній день письменника є приводом для вшанування літературних діячів.

Неможливо уявити собі сучасне життя без літератури. Навіть ті, для кого читання не є улюбленим дозвіллям, стикаються з літературними творами, адже сценарій до фільму, стаття в журналі або газеті – це теж праця письменника.

       Наведу цікаві факти з життя відомих письменників

Тарас Шевченко за своє життя написав 237 віршів і поем; Олександр Дюма-батько — 420 романів, а Михайлу Булгакову знадобилося 12 років на написання роману «Майстер і Маргарита». Микола Гоголь працював над створенням «Мертвих душ» тільки стоячи  і мав пристрасть до рукоділля: в’язав на спицях шарфи, кроїв сестрам сукні, ткав пояси, до літа шив собі шийні хустки. Агата Крісті страждала на дисграфію, тобто практично не могла писати від руки. Всі її знамениті романи були надиктовані. Едгар Аллан  По все життя боявся темряви, а Оноре де Бальзак завжди писав у темряві. Марк Твен був непоганим винахідником. Серед його розробок - блокнот з відривними листочками для журналістів, шафа з розсувними полицями,  а також самий геніальний з його винаходів - машинка для зав’язування краваток!

      Сьогодні в світі налічується близько 150-200 тисяч професійних письменників і пишуть вони більш ніж 150 мовами.

     Професія письменника нелегка, багатогранна і заслуговує глибокої поваги. Хоч ця професія з'явилася багато століть назад, майстри слова отримали своє свято лише у 1986 році на засіданні 48 конгресу Міжнародного ПЕН - клубу.  3 березня за рішенням Конгресу Міжнародного ПЕН - клубу відзначається Всесвітній день письменника. Назва клубу розшифровується як Poets, Essayists, Novelists, що в перекладі означає «поети, есеїсти, романісти». Абревіатура( PEN) з англійської мови  означає «ручка»  (для письма).  ПЕН - клуб  - це організація,  яка була заснована в Лондоні ще в 1921 році. Ініціатором  створення даної  організації (клубу) була англійська письменниця Кетрін Емі Доусон - Скотт. Найперший склад ПЕН - клубу очолив Джон Голсуорсі.

 Відтоді Всесвітній день письменника відзначають щорічно 3 березня майже у всіх країнах світу.

Це свято  відзначають не лише романісти, прозаїки, поети, памфлетисти, публіцисти, фантасти, фейлетоністи, новелісти, есеїсти та інші майстри слова. Його по праву вважають своїм журналісти, історики та блогери.  

          У цей день вони збираються, щоб обговорити тенденції сучасної літератури, нагородити найталановитіших авторів, послухати нові вірші та уривки творів своїх колег.

        З нагоди такого чудового свята пропоную  вам  декілька ідей:

  1.  Літературні  гадання (ворожіння)  практичне завдання

 Долучитися до них можна навіть не виходячи з дому – просто візьміть з полиці улюблену збірку поезій чи повістей, загадайте номер сторінки і рядка (чи, абзац) – і, може, саме ці слова дадуть вам якусь підказку, наштовхнуть на правильне рішення чи просто надихнуть провести свій вечір знайомлячись із творчістю того чи іншого  автора. Мені під руку підвернулася поетична збірка……. У кожного  з вас своя…..

(практичне завдання)

  1. Міні-конкурс  «Літературне сузір’я»     (плакат – слайд)

Бібліотекар. Сучасний читач потребує сучасної книги. Нову хвилю української літератури – яскраву, різножанрову, захопливу, - яка є дзеркалом сьогодення і скарбом для майбутніх поколінь створює «Коронація слова» (Міжнародний літературний конкурс)

  1. Інтерактивна гра  «У центрі уваги - роман» (посилання на сайт бібліотеки)

http://learningapps.org/watch?v=phxmuy4ej16

 

(Бібліотекар робить огляд книжкової  виставки, де представлена сучасна українська література)

 Бібліотекар.                                    Література!

Дивна таємниця, пізнання злива,

Ти духу велич і натхнення сил.

Даруєш мить, прекрасну, незабутню.

Ти Всесвіт образів, думок, світил!

  «Література – це простір свободи та правдолюбства»,  -  писав  Алеш  Штегер (словенський письменник).

  • А що для вас література, які асоціації  вона викликає у вас особисто?

(Бесіда з учнями – асоціативний кущ)

(література –це письмо, передача думки, захоплення, продукт писемності, мистецтво слова, витвір людської думки, мистецьке знаряддя, спілкування, вираження думок і почуттів, це людинознавство, подорож, душа, праця і талант)

Бібліотекар. Сьогодні, вшановуючи працю, талант, творчість багатьох письменників, я хочу зупинитися і більш детальніше познайомити вас із творчістю відомого сучасного українського письменника Володимира Лиса.

То ж давайте зануримося в його дивовижно-художній світ.

Талановитий український письменник, прозаїк і драматург, журналіст,майстер витонченого слова і глибоко народний письменник. Володимир Лис – справжній феномен сучасності, творами якого захоплюються як політична,так і культурна еліта України. Член Національної спілки письменників України (2004) та  Асоціації  українських   письменників, який народився 26 жовтня 1950 року   поблизу села Згорани,  Любомльський район, Волинська область. Освіту здобув  (за фахом журналіст) у Львівському державному університеті імені Івана Франка. Нині працює редактором газети «Волинь».

Учень - Літератор.  Володимир Лис  у літературі дебютував як драматург, п'ять його п'єс було поставлено в різних театрах України, на українському радіо. Як прозаїк заявив про себе 1985 року. Сам він про процес своєї роботи говорить: «Я ніколи не сідаю писати твір, не склавши своєрідного плану -конспекту. Потім за цим планом пишу. Але дуже часто буває, що по ходу дія завертає в абсолютно неочікуваний бік. Тоді я йду вслід за своєю інтуїцією». Це характеризує його як свідомого та серйозного автора, саме тому твори   Володимира Лиса вигравали також     конкурси  радіоп’єс, а самого автора у 2010 році було визнано «Митцем року».

        В останні роки в поважного волинського журналіста Володимира Лиса  зійшла зірка його кар’єри  літератора. Але слава знайшла його тоді, коли твори взяли участь у національному конкурсі “Коронація слова”.  У 2000 році диплом цього конкурсу отримав його роман  “Романа”,  а у 2001 році – роман “Маска”

Учень-літератор. Справжнім успіхом письменника визнають книгу “Століття Якова”. Його назвали «найкращим романом десятиліття» (за версією тієї ж «Коронації…»), й, окрім того, він отримав масу схвальних відгуків від критиків. Це те, що варто читати…

(учні  представляють читачам твори В. Лиса «Століття Якова»,

«Маска», «Соло для Соломії»,»Обітниця»)  (доповнення на слайдах)

Спогади сучасників про Лиса В.С.:

1.«Така людина, як пан Лис, просто мала з’явитися на нашому літературному небосхилі. Він – той талант, який навчився грати за законами ринку, тому може принести в широкі маси якість справжньої літератури»     (О. Забужко)

2. «Володимир Лис не побоявся звернутися до ніби немодного сьогодні жанру родинної саги, Більш того, написав роман майже реалістичний – психологічно дуже переконливий».                                                                     

                                                                                        (Віра Агєєва експерт БІ-Бі-СІ)

3.«Мені пощастило, що був членом журі «Коронації слова» - інакше ще довго міг би не прочитати «Століття Якова». Шкода, що цей роман не може мати продовження. Але далі буде Володимир Лис…                                  ( А.Куликов)

4. «Володимир Лис – майстер витонченого слова. Він уважний до всього, зокрема до мови : дрібними мазками виписуючи образи, сюжети, уважно веде нас крізь лабіринти історії.                                                                             (Високий замок)

5. «Вразило «Століття Якова». Гадаю, що так само схвилює читачів і ця книжка, де постає непроста, гірка, але горда доля волинянки Соломії, яка виразно висвітлюється у притаманному Лисові письмі»                             (А. Дімаров)

Бібліотекар. Володимир Лис – найтитулованіший з українських письменників.

(див.слайд) https://sites.google.com/view/biblioteka22/%D0%B2%D1%96%D1%80%D1%82%D1%83%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%96-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8

Цитати письменника:

«Люблю спілкуватися з людьми, з якими просто приємно спілкуватися. Зараз можу собі дозволити розмовляти з тим, із ким хочу».

«Почуваюся щасливим, бо займаюся тільки літературою. Література – це для мене свого роду психотерапія душі».

Бібліотекар. Сьогодні ми мали змогу познайомити вас із кращими зразками сучасної української літератури, зокрема з  творчістю Володимира Лиса.  Нехай література буде для вас справжнім відкриттям, читайте і отримуйте насолоду від прочитаного.

 

Література:

1.Лис В. С. Століття Якова : роман / Володимир Лис ; передм. О. Забужко. 4-те вид. – Харків : Книжковий клуб «Клуб Сімейного Дозвілля»,  2017. – 240с.

2.Лис В.С.  Соло для Соломії : роман / Володимир Лис ; передм. Т.  Прохаська. – Харків :  Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2013. -368с.

3. Вербич  В.  Роман-пісня Володимира Лиса: зцілення світлим болем непроминальної любові [Текст ] / В. Вербич  // Українська літературна газета. – 2014. -28 лют.–с.4

4. Володимир Лис. «Втеча в слово і допомогла зберегти душу»  [Електронний ресурс] . – Режим доступу : http://www.litgazeta.com.ua/node/

5. Літературні вітражі Володимира Лиса.  [Електронний ресурс] . – Режим доступу: http://libgonchar.org/index.php?option=com_content&view=article&id=267%3A2014-11-

 

.

    Роботу підготувала:

Ніна Кваша

Завідувачка бібліотеки

Білоцерківської загальноосвітньої школи №22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
9 лютого 2022
Переглядів
470
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку