План - конспект уроку на тему "Загальні поняття про вату та марлю, вимоги до неї"

Про матеріал
Розробка містить конспект розповіді викладача та питання у вигляді карток - завдань для закріплення нового матеріалу. План - конспект буде корисним викладачу з предмету матеріалознавство, професія "Перукар (перукар - модельєр).
Перегляд файлу

 

                                                        План-конспект уроку 15

Тема програми №4: Допоміжні матеріали

Тема уроку: Загальні поняття  про вату та марлю,  вимоги до неї

 Мета уроку:

навчальна: сформувати  знання про вату, вимоги до неї

 розвивальна: розвивати в учнів вміння відбирати інформацію із різних джерел, вміння систематизувати та узагальнювати навчальний матеріал;

виховна: сприяти формуванню стійкого пізнавального інтересу до предмету.

Тип уроку: засвоєння нових знань

Методи і прийоми організації навчальної діяльності учнів: розповідь,індивідуальне опитування, робота з картками - завданнями

Дидактичне забезпечення: міні – схеми «Класифікація вати», «Вимоги до вати та марлі»

Матеріально-технічне забезпечення: ПК, мультимедійний проектор, натуральні зразки вати , марлі

Електроні засоби навчання: слайдова презентація «Вата та марля» , відеоролик «Виготовлення вати»

Міжпредметні зв’язки: перукарська справатема «дезінфекція інструменту»;

 1. Організаційна частина:

  •       перевірка наявності учнів;
  •       перевірка готовності учнів до уроку.

2.Мотивація навчальної діяльності учнів

Тема програми : Допоміжні матеріали

Тема уроку: Загальні поняття  про вату та марлю, вимоги до неї

В роботі перукаря використовуються не лише інструменти та пристосування, а й допоміжні матеріали. Одними з них є вата і марля. Під час виконання багатьох видів робіт вони застосовуються, наприклад під час вичісування дрібно стриженого волосся використовується вата, для зупинки кровотечі під час порізу і т.д.Тому ви маєте сьогодні дізнатися що являє собою вата та марля, які їх властивості роль.

3.Формування нових знань:

  Розповідь.     Вата – це бавовна, яка добре очищається від насіння, залишків коробочок та інших домішок, потім розтріпується і розчісується на спеціальних машинах.

       Вата поділяється на:

      -   звичайну;

-   гігроскопічну.

   В медичній практиці звичайна вата використовується при: 

- накладанні шин при переломах;- для компресів.  Тому її називають ще компресною.    Вона має кремовий або сірий колір, майже не всмоктує воду, але добре всмоктує органічні розчинники.       Вата компресна являє собою злегка оброблену бавовну, волокна якої містять жирові, воскоподібні та інші речовини.     Вата гігроскопічна. Виготовляється із звичайної вати кращої якості, яка спочатку знежирюється тривалим і повторним кип’ятінням у розчині їдкого натру (0,5-4,0%) або розчині соди з милом, потім вибілюється у водних розчинах хлорного вапна, Після цього вату старанно промивають до одержання нейтральної реакції промивних вод. Далі її сушать і добре розчісують.  Вата гігроскопічна використовується у медичній практиці для перев’язок. Вона повинна добре розшаровуватися і вільно ділитися на окремі паралельні шари довільної товщини. За кордоном вату іноді відбілюють сірчаними сполуками, а потім підсинюють. Однак при цьому у ваті утворюється багато шматків волокон і пилу внаслідок руйнування волокон бавовни. Тому для зв’язування пилу вату додатково обробляють  розчином мила й органічних кислот, від чого вона стає приємною на дотик і хрусткою при натискуванні. В кінцевому результаті отримують вату, яка має гарний товарний вигляд, але при цьому вона стає менш гігроскопічною.Вата гігроскопічна, яка відповідає вимогам Держстандарту, має рівний білий колір без блиску. Вона менш пружна, ніж звичайна вата, тому добре пресується при пакуванні. Добре вичесана, має високу поглинальну здатність і капілярність, нейтральну реакцію.

За вимогами Держстандарту вата гігроскопічна виготовляється з:

- бавовни не нижче I сорту (це гігроскопічна очна вата, яка застосовується в очній практиці);                       - бавовни не нижче Ш сорту (це хірургічна вата, яка застосовується в хірургічній практиці та в інших галузях медицини);  - бавовни не нижче V сорту ( це гігієнічна побутова вата; застосовується для побутових санітарно-гігієнічних потреб населення).

           За вимогами Державної Фармакопеї вата гігроскопічна повинна бути:

-         білою;

-          без запаху;

-          нейтральної реакції;

-          легко розшаровуватися;

-          не повинна  містити залишки коробочок бавовни.

           Під мікроскопом вата має вигляд довгих, скручених одноклітинних волокон, оболонка яких складається з клітковини, а внутрішній шар – білковий.

           Вата гігроскопічна фасується у пакети по 15, 25, 50,100 г. Вона скатується у рулони і загортається в компактний папір чи обгортку з іншого (полімерного) матеріалу. Пакет зав'язується ниткою або заклеюється.

На упаковці наносяться наступні реквізити:

-         назва виробника та його адреса із вказанням контактних телефонів;

-          назва виробу;

-          маса;

-          реєстраційний номер;

-          ДСТУ або ТУ;

-          штрих-код країни;

-          дата виготовлення;

-          термін придатності (якщо вата стерильна).

           З гігроскопічної вати отримують стерильну вату шляхом стерилізації в паровому стерилізаторі насиченою парою при температурі 120 град. - 45 хв., або 132 град.-20 хв.            Перед стерилізацією вата  гігроскопічна пакується в пергаментний папір,  на упаковці проставляються такі ж реквізити, як і на звичайній ваті. Крім того пишеться слово “стерильна”, і вказується термін придатності. Стерильна вата випускається по 25, 50, 100 і 250 г. Термін зберігання – 5 років.

     Крім вати звичайної та гігроскопічної, застосовуються й інші види:

-         антисептична (просочена антисептиками);

-          кровоспинна (просочена розчином заліза хлориду).

Матеріалами, близькими за структурою до бавовняної вати, є:

-         вата льняна;

-          вата віскозна.

           Перша за своїми якостями аналогічна бавовняній ваті, а віскозна мало гігроскопічна, тому що її волокна не мають пустот.  

Марля (від французького Марлі - серпанок) , дуже легка , прозора , пухка , гігроскопічна бавовняна тканина полотняного переплетення з рідко сплетених ниток (простого плетіння) , зазвичай білого кольору. Назва походить від містечка в Марлі- ле -Руа , де знаходилася фабрика , вперше дала настільки дешевий матеріал , що він міг успішно конкурувати з корпією ( charpie - Шарп ) . Марля випускається вибілена рідше сувора . Вживається в медицині як перев'язувальний матеріал , а також у швейному виробництві для швейного приклада , в поліграфії для наклейки карт і т. п. Процес виробництва марлі увазі особливу технологію обробки та відбілювання продукції . Тканина проходить поетапну опрацювання , згідно всім існуючим стандартам , до отримання кінцевого продукту.Існує кілька видів марлі. Вибілена марля бавовняна буває нестерильна і стерильна медична . Нестерильна марля в основному служить протиральним матеріалом , оскільки має масу корисних властивостей : відмінно вбирає рідини , добре вичавлюється і швидко сохне. Сукупність відмінних властивостей даного матеріалу , сприяють широкому застосуванню марлі в господарстві та в санітарних роботах . Стерильна медична марля використовується за призначенням - в медицині. З неї виготовляються марлеві тампони , бинти та перев'язувальні серветки.Марля належить (разом з полотном , батистом , коленкором , канвою , мусліном та ін , що відрізняються лише щільністю плетіння , товщиною і якістю пряжі ) до тканин серпанкового [ тафтяна , полотняного або гроденаплевого ( Gros -де -Неаполь )] переплетення , в якому уточнюючи нитка проходить по черзі над однією і під однією ниткою основи . Для забезпечення цих властивостей марлю готують з очищеної знежиреної та вибіленої пряжі та знепліднювати звичайними методами стерилізації при високій температурі в автоклавах. Для медичних потреб застосовується гігроскопічна марля . В Україні при виробництві марлі медичної застосовують пряжу середнього ступеня скручування. Марля з пряжі слабкого скручування особливо гігроскопічна, тому її доцільно використовувати для виготовлення серветок, турунд, дренажів, операційних кульок, хоча вона не міцна і легко розповзається.  З прядильних підприємств пряжа надходить до ткацьких підприємств, де з неї виготовляють марлю шляхом переплетіння ниток пряжі під прямим кутом, тобто поперечна нитка проходить через повздовжню то зверху, то знизу. Такий спосіб плетіння називається простим полотняним. Повздовжні нитки називають основою, а поперечні – утоком. Властивість марлі,  як і інших тканин, залежить не тільки від властивостей пряжі, але й від компактності, тобто кількості ниток в 1  кв. см. по основі і по утоку. Вироблена на ткацьких підприємствах марля кремового (сірого) кольору, не має достатньої гігроскопічності. З неї вогнем знімають ворсинки, знежирюють і відбілюють.Одержана марля складається з самої клітковини, м'яка, гігроскопічна, без твердих частинок, не сипка і застосовується для  медичних цілей.

             Марля гігроскопічна:

-         повинна мати допустиму вологість до 7%;

-          вміст жиру – до 0,5%;

-          залишок золи після спалювання – 0,3%;

-          повинна добре змочуватися;

-          мати нейтральне середовище;

-          не повинна містити крохмаль.

             Для отримання стерильної марлі гігроскопічну марлю стерилізують в паровому стерилізаторі насиченою парою так само, як і вату.

 

4.  Відповідь викладача на запитання учнів

5. Закріплення нового матеріалу:

Робота з картками –завданнями

 

Картка №1 :  1. Дати визначення ваті

                        2. Пояснити: звідки пішла назва «Марля»  та де вона вживається   

                                                             

Картка №2 :  1. Назвати види вати

                        2. Дати характеристику вимогам марлі гігроскопічній     

 

Картка №3 :  1. Дати характеристику компресній ваті                                                              

                             2.В чому полягає простий спосіб плетіння марлі

 

Картка №4 :  1. Як виготовляють гігроскопічну вату

                        2. Назвати вимоги до гігроскопічної вати

 

Картка №5 :  1.Дати характеристику видам марлі                                                                  

                        2.Які є близькі матеріали до бавовняної вати

6. Підведення підсумків:

-      аналіз діяльності учнів у процесі всього уроку;

  •       аналіз причин помилок, зроблених учнями на уроці, та засобів їх усунення;
  •       повідомлення і обгрунтування оцінок

 

7. Домашнє завдання: Підготувати інформацію про види перукарських робіт під час яких застосовуються вата та марля

 

docx
Додав(-ла)
Соловйова Інна
Додано
15 квітня 2019
Переглядів
2884
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку