План-конспект «День гідності та свободи. Пам’ятаємо, шануємо, гордимося».

Про матеріал
Ознайомлення вихованців з історією виникнення історичної дати - «Дня гідності та свободи». Вшанування патріотизму і мужності громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів України та її європейського вибору.
Перегляд файлу

План-конспект виховної години гуртка  «М’яка іграшка», Гр. №1, керівник Бацман О.В.

Рівень навчання: основний.

Вік вихованців: 11-14 років.

 Дата проведення: 19.11.2020.

Тема: «День гідності та свободи. Пам’ятаємо, шануємо, гордимося».

Мета: Ознайомити з історією виникнення історичної дати - «Дня гідності та свободи». Вшанувати патріотизм і мужність громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів України та її європейського вибору,  прищеплювати любов до Батьківщини, розвивати бажання стати гідними громадянами України.

Обладнання: прапор України, комп’ютер, презентація, відеоролик, плакати.

Форма проведення: бесіда

 Хід:

Керівник:

 Наша година спілкування присвячена «Дню гідності та свободи».

Сьогодні ми дізнаємося про історію виникнення цієї історичної дати та вшануємо патріотизм й мужність громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.

З метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і  майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, а також віддаючи належне шанування патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року і в листопаді 2013 - лютому 2014 стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів Української держави та її європейського вибору, президентом України 13 листопада 2014 року було підписано указ про щорічне відзначення 21 листопада Дня гідності і свободи.

 

День Гідності та Свободи, об’єднав дві знакові події у новітній історії країни – Помаранчеву революцію 2004 року та Революцію Гідності 2013 року.

 З чого все почалося?

22 листопада 2004 року – початок Помаранчевої революції в Україні, загальнонаціональних протестів, мітингів та інших акцій громадянської непокори. Українці тоді, через фальсифікації під час голосування і підрахунку голосів на виборах президента України, вперше вийшли на Майдан і добилися повторних виборів. Однак, влада, встановлена в Україні на той момент, так і не змогла реалізувати більшості очікувань, покладених на неї народом.

21 листопада 2013 року уряд України вирішив зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію Україна - ЄС. Пізно ввечері на знак протесту проти такого рішення уряду на майдані Незалежності в Києві почали збиратися люди.  Народний  протест розвинувся в національну революцію .

Революцію було названо Євромайданом, але цей термін передавав її суть тільки до ночі з 30 листопада на 1 грудня. Тоді для розгону майданівців злочинна влада застосувала силу. І це був тільки початок. Протести перетворилися з проєвропейських на антиурядові та стали значно масштабнішими.

З цієї ночі Майдан  перетворився на Єврореволюцію — революцію гідності. Єдиний символ Революції гідності – прапор України. Єдиний духовний помічник – національний гімн.

Майдан став випробуванням на цінність особистості  людини, виміром людськості та гідності.

Гідність  за визначенням, – це поняття моральної свідомості, яка виражає уявлення про цінність усякої людини, як моральної особистості, а також категорія етики, яка означає особливе моральне ставлення людини до самої себе, і ставлення до неї з боку суспільства, у якому визнається цінність особистості.

На майдані в Києві вже були перші жертви, чути було стогони поранених, але українці з рідкісною впертістю боролися далі. Ніхто не думав відступати.

 Небезпека стала очевидною. Із останніх сил боронилася молодь від ворога, який розстрілював її на короткій дистанції.

18-20 лютого – пік Революції гідності. Відбулися криваві сутички в центрі Києва, підпалено Будинок профспілок та вбито багатьох майданівців, які стали Героями Небесної сотні.

Вихованці читають вірші:

          1-й : А сотню вже зустріли небеса…

                  Летіли легкою, хоч майдан ридав.

                  І з кров’ю перемішана сльоза

                  А батько сина ще не відпускав!

          2-й : Й заплакав Бог, побачивши загін:

                   Спереду – сотник, молодий, вродливий

                   І юний хлопчик в касці голубій

                   І вчитель літній – сивий-сивий.

         3-й:   І рани їхні вже не їм болять.

                   Жовто-блакитний стяг покрив їм тіло,

                   Як крила ангела, злітаючи назад,

                   Небесна Сотня в вирій полетіла…

 

                      4-й:  Сьогодні на заздрість усім ворогам

Будується наша Вкраїнська держава

Її незалежність потрібна всім нам

І ми помилятись не маємо права.

Історія наша нам більш не простить,

Забудьмо зловісні сварки та чвари.

Як зрадим Вкраїну в цю жадану мить,

Нам знов не минути всім Божої кари.

Згадаймо, як предки боролись колись,

В боях здобували і волю, і славу:

Як річеньки крові за край наш лились,

За рідну Вітчизну, Вкраїнську державу.

 

Керівник:

Майдан став символом боротьби, символом утвердження прагнень до європейських цінностей. Люди, які ціною власного життя змінили історію України, активісти, які полягли на Майдані, були з різних куточків України, різних національностей, різного віку й віросповідання, різних професій. Але їх назавжди об’єднали любов до України та прагнення змінити життя кожного українця на краще. Їхній приклад має зупинити й тих, хто нині розпалює вже нове, інше протистояння.

Дивлячись на нинішнє становище нашої країни, можна впевнено стверджувати, що немає такого українця, який би не бажав миру і спокою Україні.

Без усякого сумніву, мине зовсім небагато часу і про захисників нашої держави писатимуть книги, зніматимуть кінофільми, на прикладах беззавітного служіння рідній Батьківщині, беззаперечного виконання священного обов’язку – стати на захист кордонів держави, коли в цьому є гостра потреба, – виховуватиметься не одне покоління українців. Бо вони – справжні герої, які у нерівному двобої протиставили  свій патріотизм, відповідальність, безмежну любов до країни, яку ототожнюють зі своїм рідним краєм, найдорожчими людьми. І саме за це їм наша людська вдячність і низький уклін.

Слава Україні! І вічна пам’ять героям!

Перегляд ілюстрацій:

http://fakty.ictv.ua/wp-content/uploads/2016/11/17/maidan04_650x410.jpg http://fakty.ictv.ua/wp-content/uploads/2016/11/18/XsKQDkhB89Y.jpg

Картинки по запросу день гідності та свободи історія виникнення     

Картинки по запросу день гідності та свободи історія виникнення                              

Перегляд презентації, відеоролику «21 листопада - День гідності та свободи.»

https://www.youtube.com/watch?v=FSeQLoWcgD8  

Перегляд відеоролику «Я – Українець»

Керівник гуртка пропонує гуртківцям поділиться своїми враженнями після перегляду відеоролика.

Використана література:

http://www.memory.gov.ua/ - Український інститут національної пам’яті.

           

docx
Додано
28 листопада 2020
Переглядів
713
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку