План-конспект відкритого уроку на тему: «Декоративне пакування подарунків»

Про матеріал
Розробка плану-конспекту відкритого уроку на тему: «Декоративне пакування подарунків» професія «Флорист» (11 клас)
Перегляд файлу

1

 

Розробка плану-конспекту відкритого  уроку на тему:

«Декоративне пакування подарунків»

професія «Флорист»

(11 клас)

Тема:  Декоративне пакування подарунків

Мета:

навчальна: ознайомити учнів з технікою пакування подарунків, навчити упаковувати подарунки;

виховна: сприяти прищеплюванню поваги до традицій і культури свого народу, формування художнього смаку; виховувати дбайливе ставлення, працьовитість, акуратність.

розвиваюча:  розвивати сенсомоторику - узгодження в роботі очі і руки, координацію рухів, гнучкості, точності у виконанні дій, прагнення до пізнання й оволодіння специфікою цього виду майстерності, а також увагу, мислення;

Тип уроку: формування практичних умінь та навичок.

Об’єкт праці: пакування подарунків.

Наочність: зразки матеріалів для упаковки подарунків, технологічні картки поетапного пакування подарунків, емблеми команд, жетони, листівки з запитаннями.

Обладнання: ножиці, степлер, тейп-стрічка, олівець, пакувальний декоративний папір, прозора плівка, подвійний папір, металева плівка, шовковий папір, органза, газетний папір, пакувальні пакети, тканини, кольоровий картон для творчості, декоративні шнури, бісер, стеклярус, мереживо, наклейки.

Місце проведення: майстерня з флористики комунального закладу «Міжшкільне навчально-виробниче об’єднання».

 

Хід уроку:

І. Організаційний момент.

  Привітання, відмітка відсутніх, призначення чергових, перевірка готовності до уроку.

ІІ. Перевірка вивченого матеріалу.

 Аналіз помилок, допущених на минулому уроці, обговорення способів їх усунення та запобігання.

 Теоретична перевірка домашнього завдання здійснюється у формі гри: учнів поділяють на три команди, звучить запитання, відповідь на яке, має дати команда, члени якої першими піднімають руку; за правильну відповідь команда отримує жетон; перемагає команда, яка отримала більшу кількість жетонів. Результати гри заносяться у журнал.

Актуалізація опорних знань

 Що враховують при виборі подарунка?

 Що враховують при виборі способу прикраси подарунка?

 Які використовують пакувальні матеріали?

 Чим відрізняється гармонійний декор від контрастного?

 Як використовувати забарвлення пакувальних матеріалів?

 Завдання.

Сьогодні на уроці ми повинні навчитися декоративно пакувати подарунки. Отже, запишіть у зошитах дату та тему уроку: «Декоративне пакування подарунків».

ІІІ. Викладення нового матеріалу.

Вручення подарунків є приємним і радісною подією. Необхідно пам’ятати, що головну цінність становить сам подарунок. Тому всі прикраси, які використовуються, декоративні матеріали повинні гармоніювати з ним по стилю і залежить від того, кому і з якого приводу призначений подарунок             

Визначальним фактором при виборі способу прикраси подарунка є його характер, розмір, форма, колір і подія з приводу якого його будуть дарувати.

Прикраса на подарунку не повинно займати більше 1/3 об'єму самого подарунка. Необхідно стежити за тим, щоб подарунок можна було дістати без праці з упаковки.

Для пакування подарунка використовують  різні декоративні пакувальні матеріали: пакувальний декоративний папір, прозора плівка, подвійний папір, металева плівка, шовковий папір, органза, газетний папір, пакувальні пакети, тканини, кольоровий картон для творчості, декоративні шнури, бісер, стеклярус, мереживо, наклейки, пір’я, стрази, сезаль, рафія, камені, гілля, коряги, солому, штучні квіти, овочі, фрукти, ягоди.

Вибір пакувальних і декоруючих матеріалів залежить від того, яку композицію необхідно виконати - контрастну або гармонійну.

Гармонічній декор - це пастельні тони, відтінки одного кольору, пакувальний матеріал однорідної поверхні або фактури.

Контрастну - використовують яскраві контрастні кольори, поєднуючи між собою матеріали різних фактур.

При декоративному оформленні подарунків дуже важливо підібрати гармоніюють один з одним, забарвлення пакувальних матеріалів.

Білий - незважаючи на те, що він чудово поєднується з усіма кольорами, його краще не робити основним у композиції, а поєднувати в контрасті з іншими матеріалами по кольору та фактурі.

Помаранчевий – колір радісний, святковий, поєднується з ярко-червоним, синім, фіолетовим, зеленим, коричневим.

Червоний - не рекомендують використовувати для великих подарунків, підходить для маленьких коробок,поєднується з білим, жовтим, рожевим, сірим,золотим.

Рожевий – фіолетовим, бардовим, білим.

Виготовлення новорічного паперового пакету для подарунка

Напередодні Нового року та Різдва всі ми готуємо подарунки рідним і друзям. Подарунок, вибраний з душею, тим більше порадує одержувача, якщо ви упакуєте його власними руками.

  1.               Виміряйте периметр або діаметр подарунка, для якого ви робите упаковку. Від рулону паперу відріжте шматок, рівний отриманому результату, плюс кілька сантиметрів на склейку і свободу в кладення подарунка. Висота готової упаковки буде приблизно на чверть менше ширини рулону (деяка кількість паперу піде на виготовлення дна і зміцнення верхнього краю сумочки). Складіть підготовлений лист вдвічі так, щоб залишилося приблизно 1-2 см на склейку. Промажте край клеєм для паперу і з'єднайте краї аркуша разом. Вийде складений ("сплющений") навпіл "циліндр".
  2.               Виміряйте ширину подарунка. Відступіть від лінії згину необхідну кількість сантиметрів, додавши трохи (щоб подарунок входив потім в упаковку вільно), і складіть заготовку навпіл ще раз. Пропрасуйте згини. Розправивши заготівлю, ви повинні отримати чотирикутну "трубу" за розміром подарунка.
  3.          Двічі загніть верхню частину заготовки - на відстані приблизно 3 і 6 см від краю. Ці лінії необхідні, щоб пізніше "обробити" верх сумочки, зробивши його більш щільним. На цьому етапі заготовку можна підрізати, зменшивши (якщо це необхідно) упаковку-сумочку по висоті.
  4.          Загніть нижню частину заготовки. По цій лінії далі буде формуватися дно. Розмір цієї загнутої частини залежить від ширини сумочки - готове дно не повинно бути "дірявим".
  5.  

Закладіть боку загнутої частини. Короткі сторони складіть всередину, збираючи дно. Трикутники, на які перетворилися довгі сторони, склейте між собою. Використовуйте тільки клей для паперу, щоб виріб не «повело».

  1.          По намічених лініях згину акуратно складіть верх упаковки, двічі підвернувши краї всередину. Тепер верх став більш щільним.
  2.          Шилом проколіть дві пари симетричних отворів по верхньому краю упаковки. У них будуть вставлятися відрізки шнура - ручки.
  3.          Відріжте два однакових шматка шнура, розрахувавши довжину ручок. За допомогою відрізка волосіні просмикніть в тонкі отвори кінці шнурків. Складіть з волосіні петлю, протягніть петлю з виворітного боку в отвір. В петлю вкладіть кінець шнурка. Обережно витягніть петлю зі шнурком на виворітну сторону. Постарайтеся не порвати папір. З'єднайте кінці шнурків, зв'язавши їх між собою. Можна зафіксувати шнурок по-іншому - наприклад, зав'язавши на його кінцях звичайні вузлики. Наклейте декоративні елементи на бічну поверхню упаковки. Зробіть це за допомогою клейового пістолета.

Виготовлення новорічного подарунка

Найпростіший і дешевий спосіб упакувати подарунок - купити паперовий подарунковий пакет і покласти туди подарунок, або купити подарункову коробку відповідного розміру, покласти подарунок в коробку і потім вже всі разом в пакет. Багато хто так і роблять. Але якщо ви не шукайте легких шляхів і хочете, щоб ваш подарунок був самим-самим, давайте творити разом!

Дуже зручно, якщо сам подарунок вже має свою рідну коробочку (якщо немає - радимо підібрати підходящого розміру), нам залишиться лише за допомогою пакувальної кольорового паперу, степлера, клею, різних стрічок і прикрас створити яскраву оригінальну упаковку.

 

 

 

Вам знадобиться:

пакувальний папір новорічної забарвлення;

стрічка;

дзвіночки;

маленькі ялинові віночки;

невеликі пластикові ялинкові прикраси, намистини і інше.

моментальний клей;

двостороння клейка стрічка;

степлер;

ножиці.

Хід роботи:

  1. Оберніть коробочку пакувальної папером і акуратно заклейте краю.
  2. Оберніть стрічкою коробку так, як показано на малюнку, закріпіть степлером в місці з'єднання і краї стрічки зав'яжіть бантиком.
  3. Вінок із штучних гілок прикрасьте на свій розсуд стрічками і різними прикрасами, прив'яжіть ниткою або приклейте до вінка дзвіночок, банти з червоної стрічки.
  4. За допомогою двосторонньої клейкої стрічки закріпите вінок на коробці.
  5. Подарунок готовий!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Різні види декоративного пакування подарунків

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Закріплення нового матеріалу

 

Узагальнення та систематизація знань з декоративного пакування подарунків відбувається у формі гри «Лотерея», учні по черзі витягають з коробки листівки з запитаннями  та відповідають на них.

(Учням роздаються технологічні картки та вони починають працювати).

Поточний інструктаж.

 В ході практичного заняття здійснювались обходи робочих місць учнів

Під час обходів при необхідності здійснюється індивідуальний або фронтальний інструктаж.

Заключний інструктаж.

Здійснювалась допомога по організації завершення роботи.  Відмічались позитивні сторони і найбільш характерні недоліки в роботі групи.

Оцінювались роботи учнів. В разі виявлення помилок у роботі, майстер пояснює чому вони виникли і показує способи їх усунення.

Підведення підсумків.

Підводяться підсумки роботи учнів за день.

При необхідності задати питання для виявлення рівня засвоєння учнями матеріалу уроку; для виправлення допущених помилок і дефектів в роботі.

Підвести підсумки роботи кожної команди.

Дати коротку характеристику роботи кожного учня і повідомити оцінки.

Домашнє завдання.

Вивчити теоретичний матеріал з декоративного пакування подарунків та виконати практичну роботу, в якій проявити свої творчі здібності, креативне мислення, уяву та художній смак.

 Прибирання робочого місця.

Кожний з учнів разом з майстром виробничого навчання прибирають робочі місця.

Чергові прибирають флористичну майстерню та здають її майстру виробничого навчання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Новорічний паперовий пакет для подарунків.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

docx
Пов’язані теми
Технології, Розробки уроків
Додано
22 травня 2020
Переглядів
1072
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку