План-конспект заняття .Тема «Вироби з шпагату,виготовлення народної ляльки»

Про матеріал
ІсторІя народної лльки,її види та технології виготовлення.Заняття наравлена на розширення уявлень про народні звичаї , про символізм речей в обрядах, ознайомлення з народним видом ремесла - виготовленням ляльки,виховуванні інтересудо традицій українського народу.
Перегляд файлу

ПНЗ «ЦДЮТ Металургійного району» КМР

 

 

 

 

 

План- конспект заняття  гуртка

за темою.

«Вироби з шпагату,виготовлення  народної ляльки»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала :

керівник гуртка  «Берегиня»

 Зорочкіна О.Б

 

 

 

Тема: « Вироби з шпагату,виготовлення  народної ляльки».

Тип заняття: вивчення нового матеріалу.

Мета : Формування знань  уявлень про народні звичаї та ознайомлення з народною іграшкою.

Головні завдання:

Навчальні - розширення уявлень про  народні звичаї , про символізм речей в обрядах, ознайомлення з народним видом ремесла - виготовленням ляльки.

Розвиваючі - розвиток творчих здібностей та творчого мислення,

Виховні - виховувати інтерес до  традицій українського народу, виховувати естетичний смак.

Методи навчання: лекція, бесіда, завдання дослідницького характеру  з використанням інтернет ресурсів.

 Хід уроку:

1.Організаційний момент .

Вітання. Поставлення  цілей і завдань Вивчення нової теми .

 Сьогодні ми з вами починаємо вивчати розділ «Робота з текстильними матеріалами» , тема « Вироби з шпагату,виготовлення ляльки».

2.Лекція .

Історія ляльок майже така ж довга, як і історія всього людства. Як тільки з'явився "людина розумна", а у нього народилися діти, постало питання про розвазі маленьких чад. Правда, ляльок стародавні люди ще не знали. В якості іграшок вони давали своїм дітям різні камінчики і деревинки. Перші дійшли до нас дитячі ляльки були виявлені на території Єгипту. У Древній Русі також знали про ляльок. У простих сім'ях їх для своїх дітей робили мами. У ганчіркові ляльки грали як дівчатка, так і хлопчики. Будучи частиною культури, лялька зберігає в своєму образі риси створює її народу. Ляльок робили за певними правилами. Існувало повір'я, що при виготовленні ляльок не можна було використовувати колючі і ріжучі предмети, якими людина могла поранитися. Тому тканину і нитки для ляльок треба було тільки рвати руками. А ще неодмінною умовою виготовлення ляльки була її безликість. Лялька не мала ... особи. Так як вона грала роль оберега, то її боялися повністю уподібнити людині. За народними повір'ями, лялька "з обличчям" як би набувала душу і тим самим ставала небезпечною для дитини. Вважалося, що вона може наврочити дитину, принести нещастя. Але не тільки цим була зумовлена ​​її безликість. Гра з такою безликої лялькою спонукала дитини уявляти, фантазувати, вигадувати її настрій і характер, представляти її в різних ігрових ситуаціях.

Ляльки можна поділити на три групи: обрядові, оберегові та гральні.

Обрядову ляльку виготовляли до певних свят і називали відповідно: Коляда, Весільна, Масляна, Вербниця, Веснянка, Пасхальна, Купавка тощо.

Оберегові   створювали для певної функції: на вагітність і здоров’я, на добробут і багатство, на злагоду, успіх і щастя. У середину таких ляльок закладали цілющі трави, а іноді монети.

Ігрові ляльки для дітей були не тільки забавками, а й допомагали розвивати дрібну моторику, а також формували у дівчат навички майбутнього материнства

    В Україні народну ляльку робили з соломи, тканини, шматочків старого одягу, ниток. Спосіб простий - перекручування й перев'язування тканини. На обличчі такої ляльки різними нитками намотується хрест. Ляльок - мотанок або не одягали або шили їм одяг. Іноді це були мініатюрні народні костюми, традиційні для тієї чи іншої місцевості. Колись такі ляльки робили всюди: наші прапрабабусі інших ляльок і не знали. Мотанка виготовляється з доступного дешевого матеріалу і без будь-яких інструментів. Може бути сплетена з соломи або зовсім без застосування нитки. «Лялькою» називається і перший обжинковий сніп, закручений особливим способом. Голова приєднується дуже просто: до колодки, до трісці, до кукурудзяного початку та ін. Мотанка навіть може не мати рук, тільки обгортається тканиною. І тут вже годиться все, що знайдеться в господарств.

   Сьогодні ми поговорами про ляльки вироблені з шпагату( Шпагат — міцна нитка з волокон рослиного походження) або ниток,мотузок.

Лялька «Коза»

Ляльку «Козу» робили на святки, коли відбувався перехід до Нового року. Вона «допомогала» здійснювати бажання. Коза-створіння веселе й безтурботне. Тому її вважали оберегом гарного настрою в родині. Якщо до оселі на святки завітає «Коза», то Новий рік буде веселим і радісним.

 

новогодняя коза

Го-го-го Коза, го-го сірая

Ой розходися-розвеселися

По сьому двору по веселому!

Де Коза ходить там жито родить

Де не буває там вилягає!

Де Коза ногою там жито копою

Де Коза рогом там жито стого

Надулась жила Коза ожила!

Тай пішла Коза тай стрибаючи

Тай гасаючи своїх діточок тай шукаючи!

 

 

Лялька  «Сонячний кінь».

Коник мотанка ✈

У слов’янській культурі Кінь – це символ енергії й сили, пристрастей та інстинктів, а також вірності і відданості у праці, у щоденних турботах. Предковічно коні були помічниками богів, воїнів-козаків і, головне, хліборобів. Кінь - працьовитий, войовничий і творчий дух. Сонячний кінь – це символ нескінченної творчої енергії. Він біжить крізь час та вимір протягом багатьох тисячоліть та залишає за собою вогонь – силу, яка запалює новими ідеями творчих та свідомих людей. Мотанка "Сонячний Кінь" буде нести в собі й властивості оберегу саме для тієї родини, яка його змотала власноруч.

Лялька «Птах»

Кукла мотанка "Птица счастья". Сувенир, магнитик на холодильник магнит: 150  грн. - Поделки / рукоделие Пшеничное на Olx

Лялька-оберіг - "Птах щастя" вважалася берегинею сімейного щастя і благополуччя. Такий оберіг висів у кожній хаті, поміщали його зазвичай під стелею в передпокої, щоб кожен, хто входить пройшов під ним. Робилося це спеціально, що оберіг забрав все негативне, з чим людина може прийти в будинок і пропускає в будинок тільки добре.

 

Лялька «Десятиручниця»

. Десятиручка -помічниця | Натхнення "очманілих ручок"

 Мотанка Десятиручка виправдовує свою назву — це лялечка-помічниця з 10 ручками (погодьтесь, двох рук не завжди вистачає для впорядкування всіх справ). За легендою, богиня Мокоша подарувала таку помічницю молодій працьовитій жіночці, яка щойно вийшла заміж та дуже хотіла догодити своєю роботою в новій родині. І з такою допомогою все пішло на лад. З того часу дівчата на вечорницях насамперед виготовляли для себе помічниць-Десятиручок; така лялечка входила й до посагу нареченої

Виготовляли Десятиручок на свято Покрова, 14 жовтні, коли закінчувались польові роботи та починались хатні клопоти. Робили їх з соломи чи мочала та спалювали — вважалось, що, згораючи, Десятиручка передає силу та вправність своїх рук господині.

3.Закріплення пройденого матеріалу

- З чого виготовляли іграшки наші предки?

 - На які групи  ми можемо поділити народні ляльки?

- Коли виготовляють ляльку «Козу»?

 - Де вішали оберіг « Птах»?

- Коли виготовляли лялку «Десятиручницю»?

4. Домашнє завдання

Вивчити конспект. Підготуватися до практичної роботи:  картон, лінійку, шпагат,ножиці,нитки різного кольору.

Використані ресурси:

http://lubny-kultura.kl.com.ua/2019/12/17/svit-lyalki-motanki-valentini-bodil/

https://ladynews.biz/rukodelie/80-koza-dlja-koljadok-obrjadovaja-kukla.html

httphttps://www.cultura.kh.ua/uk/materiali/1394-traditsijni-ljalki-ta-oberegis://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=kjg1gCYRkfY

https://promtek2000.com.ua/?p=27628
 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

docx
Додано
28 березня 2021
Переглядів
545
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку