План уроку № 7 з предмета «Технологія штукатурних робіт 3 розряду»

Про матеріал
План уроку № 7 з предмета «Технологія штукатурних робіт 3 розряду» Модуль ШТ-3(2-3).1. Виконання робіт перед оштукатурюванням поверхонь ШТ – 3(2-3).1.1.Підготовка поверхонь під оштукатурювання Тема уроку №7: Пристрої для виконання опоряджувальних робіт на висоті
Перегляд файлу

План уроку № 7 з предмета «Технологія штукатурних  робіт 3 розряду»

Модуль ШТ-3(2-3).1. Виконання робіт перед оштукатурюванням поверхонь

ШТ – 3(2-3).1.1.Підготовка поверхонь під оштукатурювання

Тема уроку №7: Пристрої для виконання опоряджувальних робіт на висоті

Компетентності:                                                                                    Загальнопрофесійні компетентності – формувати знання та уміння, при вивчені пристроїв для виконання опоряджувальних робіт на висоті  та їх  класифікаціях.                                               

Ключові компетентності – формувати  психологічні, когнітивні, соціально-особистісні, інформаційні, комунікативні здібності й уміння , що дають змогу особі розуміти ситуацію, досягати успіху в особистісному і професійному житті, набувати соціальної самостійності та забезпечують ефективну професійну й міжособистісну взаємодію.

Професійні компетентності – формувати знання та уміння особи, які дають їй змогу виконувати трудові функції, швидко адаптуватися до змін у професійній діяльності та є складовими відповідної професійної кваліфікації.                        Тип уроку: урок засвоєння нових знань

Методи проведення уроку: лекція-діалог,  індивідуальне опитування,  самостійна робота з таблицями, самостійна робота з Інтернет-ресурсами,.

Мотивація:  виконання штукатурних робіт не можливо без  пристроїв для  виконання опоряджувальних робіт на висоті, тому  сучасний штукатур повинен пристрої для  виконання опоряджувальних робіт на висоті, що дає формувати загальнопрофесійні, ключові, професійні компетентності.

Міжпредметні зв’язки:  предмет «Охорона праці»

Методичне забезпечення: завдання для перевірки домашнього завдання  для уроку № 7 з предмету «Технологія штукатурних робіт 3 розряду», опорні конспекти для оздобувачів освіти для уроку з № 7: «Пристрої для виконання опоряджувальних робіт на висоті» з предмета «Технологія штукатурних робіт 3 розряду», опорний конспект для здобувачів освіти «Вимоги до риштувань та помостів»,  завдання для перевірки засвоєння нового матеріалу, тестове завдання для закріплення нового матеріалу,  електронний підручнику «Штукатурні роботи» https://docs.google.com/document/d/1p3XeT-mCYQ37YRlyiAN5GNa-BNvHlTDg/edit , плакат  «Ручний інструмент, інвентарь і пристрої для штукатура»(  п.ш.5), плакат «Пристрої для виконання опоряджувальних робіт на висоті” (п.ш.4), 

Домашнє завдання

Обов’язковий мінімум

1.Опрацювати параграф 4.2 підручник Т.Є.Остапчеко «Технологія опоряджувальних робіт» та  інтернет ресурси;

електронний підручнику «Штукатурні роботи» https://docs.google.com/document/d/1p3XeT-mCYQ37YRlyiAN5GNa-BNvHlTDg/edit

Творчий рівень   

Виконати на вибір одне завдання.

2. Виконати презентацію  «Пристрої для виконання опоряджувальних робіт на висоті»

3. Записати Тік-Ток на теми:« Види пристроїв  для виконання опоряджувальних робіт на висоті »

 

 

 

 

Перебіг уроку

1. Організаційна частина 2 хвилини.

2. Актуалізація знань – 8 хвилин.  

3. Викладання нового матеріалу – 22 хвилин.

4. Закріплення нового матеріалу – 10 хвилин.

5. Завдання для наступного уроку – 3 хвилини.

1. Організаційна частина

2. Актуалізація знань

Для актуалізації знань здобувачам освіти пропонується виконати  завдання для перевірки домашнього завдання  для уроку № 7 з предмету «Технологія штукатурних робіт 3 розряду», використовуючи електронний підручнику «Штукатурні роботи» https://docs.google.com/document/d/1p3XeT-mCYQ37YRlyiAN5GNa-BNvHlTDg/edit 

 

 

 

 

 

Викладання нового матеріалу

Під час опорядження будь-якого будинку або споруди доводиться виконувані роботу на висоті, тому необхідні риштування і помости. Помости звичайно влаштовують усередині приміщення, а риштування – зовні. Якщо усередині будинку є високі приміщення, то там також улаштовують риштування. За опоряджувальних робіт застосовують інвентарне риштування і помости, що відповідають вимогам індустріального будівництва.

Установлюють риштування і помости на міцній і щільній спланованій основі. Якщо зовнішнє риштування передбачається використовувати тривалий час, улаштовують жолобки для виводу дощової води. За улаштування помостів і риштувань їхні опорні стояки встановлюють за виском.

Для зручного виконання штукатурних робіт ширина настилу на помостах і риштуваннях має становити не менше, ніж 1,5 м, між настилами у світлі – не менше, ніж 1,8 м.

Настил повинен мати рівну поверхню. Між дошками або щитами припустимі щілини, розмір яких не перевищує 10 мм.

За обштукатурювання фасадів відстань від настилу до стіни має не перевищувати 150 мм, за обштукатурювання внутрішніх поверхонь – 100мм.

Усі настили риштування, розташовані на висоті понад 1,1 м над рівнем землі, повинні мати огорожу заввишки не менше, ніж 1 м. Дерев’яні поручні роблять обструганими.

Усі навантаження на риштуваннях і помостах мають не перевищувати допустимих норм. На 1 м2 металевого риштування для штукатурних робіт допускається рівномірне навантаження 200 кгс.

Щоб уникнути ураження електричним струмом, робочі електропроводи мають не торкатися риштування. Риштування має бути заземленим.

 

Після улаштування риштування і помостів заввишки до 4 м їх приймає виконавець робіт, а понад 4м – комісія, акт приймання якої затверджується головним інженером організації.

 

Пересувні інвентарні столики, їх будова та призначення

Пересувні інвентарні столики конструктивно схожі до помостів, але призначення і виробничі можливості в них відрізняються. Виробляють їх з металевих труб або кутової сталі.

           Пересувні інвентарні столики:

-  різновисотний;

- двовисотний;

- універсальний.

 

https://3.bp.blogspot.com/-qk4Zw6P-nSg/WlKotTNfkmI/AAAAAAAACaY/Z9JV_SdzsM4AEBsuzxs9aNZkreHHPnYJgCLcBGAs/s400/%25D0%25B0%25D0%25B0%25D0%25B0%25D0%25B0.PNGhttps://3.bp.blogspot.com/-D2vN0GhO3u8/WlKoteeZ3FI/AAAAAAAACaU/ADtTNe5qKY4KMLI-hA3QGYpjAx2vdN21QCLcBGAs/s320/%25D0%25BF%25D1%2580.PNG

 

Пересувні інвентарні столики, їх будова та призначення

https://2.bp.blogspot.com/-RngqFLTxCPs/WlKo2yo-ZBI/AAAAAAAACag/d5qMmWrJevofv9mN_8AkvAm0yDcjuIIAQCEwYBhgL/s640/111.PNG

 

https://2.bp.blogspot.com/-KcFH-kAHCZ4/WlKo2_pTBPI/AAAAAAAACac/A_2Fq39G1q4uwVpkElZtUzARxuFlmxpUQCLcBGAs/s640/22.PNG

 

 

Помости, їх види та застосування.

Під час опорядження будь-якого будинку або споруди доводиться виконувані роботу на висоті, тому необхідні помости. Помости звичайно влаштовують усередині приміщення. Установлюють помости на міцній і щільній спланованій основі. Кінці стояків спирають на підкладки з дощок завтовшки не менше ніж 50 мм і завдовжки на 400 мм більші  ніж поперечна відстань між двома стояками.

Інвентарні помости застосовують для роботи на незначній висоті як у середині будинків,так і на фасадах. Звичайно використовують інвентарні помости з металевих труб. Вони легко збираються і розбираються ,мають піднімальні пристрої, що дає можливість піднімати або опускати їх на ту чи іншу висоту. Настил має вигляд дерев’яного щита.

Дерев’яні помости застосовують, коли немає інвентарних. Помости складаються зі стояків, до яких прибивають прогони. На прогони укладають дошки, утворюючи настил. Замість стояків можна використовувати козли. Їх установлюють на певній відстані від одного, укладають на них прогони. Ці помости потрібно добре розклинювати, щоб вони не хиталися під час роботи.

Універсальні збірно-розбірні пересувні помости витримують навантаження до 150 кгс (15,3 Н). Виготовляють помости з тонкостінних труб. Їхня маса становить 121 кг; висота робочого настилу від рівня підлоги – 2200 мм; довжина площадки – 1950 мм, ширина – 1000 мм. Помости встановлені на колесах, що дозволяє вільно пересувати їх фронтом робіт. Для безпеки робіт помости мають огорожу. За обштукатурювання стель помости варто влаштовувати  такої висоти, щоб робітники не діставали головою до 15-20 см. Це створює найбільш сприятливі умови для роботи.

 

https://1.bp.blogspot.com/-KQ6qJH8ibxo/WlKpw57RyII/AAAAAAAACaw/rXEFAMg6m7QZ3bAtQCxrNY6whTJ5XNB2QCLcBGAs/s640/33.PNG

 

Риштування, їх види та технічна характеристика.

Інвентарні риштування бувають трубчасті, струнні (підвісні), рамні, модульні, клинохомутові.   Основним параметром для класифікації будівельних риштувань є спосіб з’єднання окремих елементів.
  Відповідно до нього виділяють наступні типи: клинові будівельні риштування,хомутові будівельні риштування, рамні будівельні риштування.

 

Інвентарні металеві риштуваня

 

https://1.bp.blogspot.com/-zR-ra6Zf8s8/WlKqliEEJcI/AAAAAAAACa8/vlaYDPlRz6sgaRKTHICadxoDaDM_IvVQwCLcBGAs/s640/44.PNG

 

 

 

 

Трубчасті безболтові риштування застосовують для штукатурення фасадів будинків заввишки до 40 м. Вони складаються з опор, прогонів, поперечок, поруччя та дерев’яного настилу. До кінців прогонів і поперечок приварено гачки, а

  вздовж опор на відстані 2 м один від одного – спеціальні патрубки.

Під час монтажу риштувань гачки прогонів і поперечок вставляють у відповідні патрубки опор.  Опори встановлюють  уздовж стіни на відстані 2 м одна від одної.Ширина риштувань 1,65 м.

 

Нижні кінці опор вставляються у спеціальні башмаки, які спираються на дерев’яні підкладки, підмощені під кожну пару опор. Риштування  прикріплюють до стін гачками, які закладають у петлі анкерних болтів, заздалегідь закріплених у стіні. На прогони укладають інвентарні дерев’яні щити настилу. Настили риштувань обгороджують інвентарним поруччям заввишки не менше 1 м, у  нижній частині якого закріплюють бортову дошку заввишки не менше 15 см. Окремі яруси риштувань поєднують сходами.



https://4.bp.blogspot.com/-cXXVdN-wvzM/WlKr3v2txeI/AAAAAAAACbM/FMTh5z6hG7sXJM6qwjYYR6Qfz7y5MhktwCEwYBhgL/s640/77.PNG 

Приставні драбини і драбинки

Для виконання штукатурних робіт використовують також драбини. Вони міцні, легкі, їх можна переносити з одного місця на інше.

Драбини виготовляють з якісної деревини чи труб. Драбини заввишки до 3м роблять завширшки 0,5м, а за більшої висоти ширину драбин збільшують. Знизу драбини рекомендується робити трохи ширше, ніж угорі. Ніжки драбин бувають нерозсувні та розсувні. Нижні кінці драбин забезпечуються упорами у вигляді гострих металевих шипів, наконечників. Для бетонних підлог наконечники бувають гумові, для дерев’яних підлог – металеві.

Дрібні та ремонтні роботи у середині приміщень  виконують з дерев’яних драбин-столиків. На їхніх широких площадках можна розташовувати матеріали й інструменти. У сходових клітках зручно працювати на драбинках з висувними ніжками.

Для зручності роботи на драбинах до їхніх щаблів кріплять приставні площадки. Їх виготовляють з кутової сталі такого перерізу, що може витримати навантаження на робочу площадку до 200кгс. Верх площадки має дерев’яний настил. До однієї драбини можна приставити дві площадки: одну для робітника, іншу – для матеріалу.

 

https://3.bp.blogspot.com/-4cP6M8IuTpI/WlKs1rBsd_I/AAAAAAAACbY/R0TRN5ForJAnSKQZZPBPnTCYjfMPvT7hACLcBGAs/s640/88.PNG

 

https://1.bp.blogspot.com/-NchpiAS5UAY/WlKtHZM9zFI/AAAAAAAACbc/qwLDqewuCz8tm13jDf2ZKuHgq5C7LdyIgCLcBGAs/s640/99.PNG

Пересувні вишки, їх види та призначення.

 

Пересувні вишки бувають самопідйомні та збірно-розбірні, їх використовують при опорядженні фасадів будівель висотою до 4-х поверхів і для робіт в приміщеннях з високо розміщеною стелею. Будівельні вишки-тури також застосовуються для виконання штукатурних робіт. Використання вишок можливо як зовні будівлі, так і всередині. Серед основних відмінностей будівельних вишок від будівельних риштувань їх простота монтажу. Є різні будівельні вишки полегшені, універсальні, з полімерним антикорозійним покриттям.  Істотним обмеженням використання вишок служить їх максимальна висота – не більше  20-30 метрів.

Також, крім вище зазначених використовуються телескопічні вишки.

 

https://3.bp.blogspot.com/-M8A8RNEXJAM/WlKvKJqMUmI/AAAAAAAACbo/zYMscMgQcIccXguEtPv10kkAg6oVEP1vACLcBGAs/s640/10.PNG

 

https://2.bp.blogspot.com/-O24PgoFlTBk/WlKv7pONqfI/AAAAAAAACb4/XQ324bpb_SACkiRAshfF9bDe39EaHSWTQCLcBGAs/s640/121.PNG

 

 

https://4.bp.blogspot.com/-LMOIyMd40NQ/WlKv7kV2nsI/AAAAAAAACb0/H8U06aHniy0apd6bCkK3vqA_U9m37UE9gCLcBGAs/s640/1234.PNG

Вишка-тура полегшена 2,0м х 2,0м при порівняно невеликій поверхні робочого настилу дозволяє досягати робочої висоти практичнодо 22 метрів. Зважаючи простоту монтажу і демонтажу конструкції також часто застосовують для виконання внутрішніх ремонтно-оздоблювальних робіт.Незаперечною перевагою вишок-тур полегшених 2,0м х 2,0м є їх мобільність: виріб з легкістю переміщається з одного робочого місця на наступне
 

https://4.bp.blogspot.com/-gEUcLIc0JiA/WlKwp6OphhI/AAAAAAAACcE/hkbwbUIAD8ItD_rndnLi3geqR2V0ZJmMQCLcBGAs/s1600/%25D1%2584%25D1%2584%25D1%2584%25D1%2584%25D1%2584%25D1%2581.PNG

Пересувна збірно-розбірна вишка-тура призначена для роботи в

приміщеннях заввишки 6 м. Висота вишки від підлоги до рівня площадки становить 4 м; розміри робочої площадки для окремо влаштованої вишки 2x2 м; допустиме навантаження – 200 кгс (20,4 Н). Загальна маса вишки – 414 кг. За необхідності суцільного підмощування встановлюють кілька вишок, а між ними встановлюють перехідні щити потрібної довжини і ширини. Ці вишки мають колеса і легко пересуваються фронтом робіт.

 

 

 https://2.bp.blogspot.com/-0VwtkommmwQ/WlKwp2G4ndI/AAAAAAAACcA/5T_MsVvYi5At50zbdz7SUxKDsOkcP9w7wCLcBGAs/s320/%25D1%2587%25D1%2581%25D0%25BC%25D1%2581.PNG

Вишка тура СВ-20 містить у собі кілька

рівнів на яких можуть виконуватися будівельні роботи. Вишки тури застосовуються як для внутрішніх будівельних і опоряджувальних робіт, так і для зовнішніх робіт.Відмінність застосування вишок – тур від будівельних риштувань полягає у тому,що їх доцільно використовувати коли площі і висота одночасної роботи не великі.Також вони відрізняються тим, що вони мобільні і їх легко пересунути з місця намісце не розбираючи конструкції.

Телескопічна вишка на  пневмоколісному візку

Пересувні вишки  бувають самохідні або їх пересувають робітники. Порівняно з риштуваннями вишки мають невелику площадку, але можутьрозсуватись на висоту від 15 до 32,5м

Телескопічна вишка на пневмоколісному візку пересувається робітниками, має дві платформи – верхню і середню.  Довжина площадки 3м з огорожею заввишки до 1м.Кожна робоча площадка має кран-укосину, за допомогою якого піднімаютьматеріали для опоряджувальних робіт.

https://3.bp.blogspot.com/-I40SmG5KrQo/WlKx2vnlrZI/AAAAAAAACcU/ghbVVKg-tn4_LqRd-Pa9HnDXKWQ09UtswCLcBGAs/s320/%25D0%25B2%25D0%25B0%25D0%25BF555555555.PNGАвтовишка заввишки 32,5м має одномісну площадку. Автовишка змонтована на автомашині й може пересуватися не тільки в межах одного об’єкта, але й з одного об’єкта на інший. 1 – візок;2 – електрообладнання; 3 – лебідка;4 – домкрат; 5, 7 – платформи; 6 – кран-укосина;8 – телескопічна колона.

Пересувна телескопічна вишка призначена для проведення монтажних, ремонтних і загальнобудівельних робіт на промислових підприємствах, у великих торгових і виставкових центрах, спортивних залах, аеропортах, на фасадах будівель.

Колиски самопідіймальні, їх види.

За принципом переміщення вони бувають самопідйомні, обладнані електролебідками  та такі, які піднімають за допомогою лебідок, установлених на землі. Самопідйомні колиски різних марок ЛОС-100-120, ЛС-80-250, ЛЭ-30-250, ЛП-11М, ТП-11 відрізняються одна від одної габаритами та тонажністю.Самопідйомна колиска ТП-11 найбільш зручна в експлуатації. Вона призначена  для піднімання двох робітників і 100 кг вантажу на висоту до 100 м. Робоча  площадка колиски розміром 0,97x4,4 м витримує навантаження до 300 кг. Колиска  складається з металевого каркаса з поруччям, двох електролебідок, суцільнометалевого настилу із захисним бортом заввишки 15 см

 

https://2.bp.blogspot.com/-suEUgelYWxI/WlK2oo00v0I/AAAAAAAACcs/Z8QvIPZ6U8MdQgy6c4WrZtfMhi9LIemsQCLcBGAs/s640/%25D1%2580%25D0%25BE%25D0%25BB.PNG

Рис.14. Колиски:

а – самопідйомна ТП-11; б – одномісна самопідйомна ЛОС-100-120

 

 

 

 

Піднімають колиску за допомогою двох сталевих тросів, які перекидаються через блоки, розміщені на кінцях консольних балок, що закріплюються на даху  або горищному перекритті.

 

Після включення лебідок в електромережу троси починають намотуватись на відповідні барабани лебідок і піднімають колиску. При переключенні лебідки на зворотний рух троси розмотуються і колиска опускається. Одномісну самопідйомну колиску ЛОС-100-120 застосовують для виконання дрібних ремонтних робіт на фасадах будинків і фарбування ринв. Вона  складається з металевого каркаса, електролебідки, суцільного металевого настилу з захисним бортом заввишки 15 см. Колиска призначена для піднімання одного робітника і 20 кг вантажу на висоту до100 м. Піднімається вона за допомогою одного троса.

 

Колиски самопідіймальні, їх видиhttps://2.bp.blogspot.com/-VLLq7Hk4_5g/WlK4hfeOfKI/AAAAAAAACc4/CM9CT7w8nYklQKc_UMVLgS-zBJFJqYidgCLcBGAs/s640/%25D1%258C%25D0%25BE%25D0%25BB.PNG

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 Для перевірки засвоєння нового матеріалу вам пропонується заповнити таблицю використовуючи опорний конспект для здобувачів освіти «Вимоги до риштувань та помостів»

 

Вимоги до риштувань та помостів

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10

 

11

 

12

 

13

 

14

 

15

 

 

 

 

Опорний конспект для здобувачів освіти «Вимоги до риштувань та помостів»

1. Установлюють риштування і помости на міцній і щільній спланованій основі.

2. Якщо зовнішнє риштування передбачається використовувати тривалий час, улаштовують жолобки для виводу дощової води.

3. За улаштування помостів і риштувань їхні опорні стояки встановлюють за виском.

4. Кінці стояків спирають на підкладки з дощок завтовшки не менше, ніж 50 мм і завдовжки на 400 мм більші, ніж поперечна відстань між двома стояками.

5. Підкладки щільно укладають на основі. Вирівнювати їх клинами, уламками дощок цеглинами категорично забороняється.

6. Для зручного виконання штукатурних робіт ширина настилу на помостах і риштуваннях має становити не менше, ніж 1,5 м, між настилами у світлі – не менше, ніж 1,8 м.

7. Настил повинний мати рівну поверхню. Між дошками або щитами припустимі щілини, розмір яких не перевищує 10 мм.

8. За обштукатурювання фасадів відстань від настилу до стіни має не перевищувати 150 мм, за обштукатурювання внутрішніх поверхонь – 100 мм.

9. Усі настили риштування, розташовані на висоті понад 1,1 м над рівнем землі, повинні мати огорожу заввишки не менше, ніж 1 м. Дерев’яні поручні роблять обструганими.

10. Усі навантаження на риштування і помости мають не перевищувати норм на 1 м2 металевого риштування для штукатурних робіт допускається рівномірне навантаження 200 кгс.

11. Щоб уникнути ураження електричним струмом, робочі електропроводи мають не торкатися риштування. Риштування має бути заземленим.

12. Після улаштування риштування і помостів заввишки до 4 м їх приймає виконавець робіт, а понад 4м – комісія, акт приймання якої затверджується головним інженером організації.

13. Влаштовувати і демонтувати риштування і помости дозволяється тільки робітникам, які пройшли спеціальний інструктаж.

14. Працювати на риштуванні під час грози та вітру силою 6 балів і більше забороняється.

15. Працювати на висоті понад 6 м дозволяється, якщо улаштовано не менше двох настилів: робочий (верхній) і захисний. Коли необхідно виконувати роботу одночасно з двох настилів на різних ярусах, їх має бути не менше, ніж три. Виконання робіт у кількох ярусах на одній вертикалі без проміжних настилів між ними забороняється.

 

docx
Пов’язані теми
Технології, Розробки уроків
Додано
21 січня 2022
Переглядів
457
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку