План уроку виробничого навчання «Система рахунків для обліку витрат.»

Про матеріал
План уроку виробничого навчання по професії "Офісний службовець бухгалтерія" на тему: «Система рахунків для обліку витрат.»
Перегляд файлу

ДНЗ»Крижопільський професійний будівельний ліцей»

Майстер виробничого навчання            Малютяк Г.О.

 

__________________

 

ПЛАН УРОКУ ВИРОБНИЧОГО НАВЧАННЯ

 

Група № 32

Професія: «Оператор комп’ютерного набору. Конторський (офісний) службовець (бухгалтерія).»

Тема: «Облік витрат.»

Тема уроку: «Система рахунків для обліку витрат.»

Мета уроку:

Навчальна:

  • Формування основних знань та понять в організації обліку витрат на виробництво;
  • Опанування прийомів класифікації витрат на виробництво;

Розвивальна:

  • Сприяти логічному мисленню;
  • Розвивати увагу, пам’ять;
  • Розвивати вміння порівнювати набуті знання,вміння аналізувати;
  • Розвивати пізнавальну активність та самостійність;

Виховна:

  • Виховувати пізнавальну зацікавленість до предмету та привчати працювати творчо;
  • Прищепити почуття відповідальності, порядності та  поваги до обраної професії.

Тип уроку:урок засвоєння нових знань

Методи проведення: наочні методи, практичні методи, словесні, пояснювально-ілюстративний метод

Матеріальне оснащення: ПК, дошка

Міжпредметні зв’язки: економіка,діловодство.

 

Структура уроку

І. Організаційний етап (2 хв):

1.1. Привітання.

1.2. Перевірка присутності учнів.

1.3. Перевірка готовності учнів до уроку.

ІІ. Актуалізація опорних знань (10 хв):

2.1. Оголошення критеріїв оцінювання.

2.2. Інтелектуальна гра.

( В ході даного етапу уроку, учні,  даючи відповідь на запитання, отримують картки з балами, які при підведенні підсумків уроку будуть переведені у відповідні оцінки. Кожен з учнів має право отримати тільки один жетон з балом при умові, що відповідь правильна.)

ІІІ. Вивчення нового матеріалу (20 хв):

3.1. Повідомлення теми та мети уроку.

3.2. Виклад основного навчального матеріалу.

Для обліку витрат на виробництво Планом рахунків бухгалтерського обліку передбачені рахунки:

20 «Основне виробництво» .;

23 «Допоміжні виробництва»;

24 «Загальновиробничі витрати»;

66 «Загальногосподарські витрати»;

28 «Брак у виробництві»;

97 «Витрати майбутніх періодів»;

96 «Резерви майбутніх витрат».

Для забезпечення обліку витрат виробництва за елементами і статтями калькуляції всі витрати основного виробництва групують за видами продукції, що виготовляється на рахунку 20.

Для визначення собівартості продукції і послуг допоміжних виробництв використовують рахунок 23 «Допоміжні виробництва». За призначенням, економічним змістом та відношенню до балансу цей рахунок відповідає рахунку 20 «Основне виробництво».

Облік витрат з управління та обслуговування виробництв ведуть на збірно-розподільчих рахунках 25 «Загальновиробничі витрати» і 26 «Загальногосподарські витрати». На рахунку 25 відображаються витрати цеху, на рахунку 26 враховують витрати по управлінню підприємством. Рахунки 25 і 26 активні, сальдо не мають, в балансі не відображаються. Витрати, віднесені протягом місяця на ці рахунки, в кінці місяця розподіляються між видами продукції пропорційно прийнятій базі розподілу.

Система виробничих рахунків дозволяє згрупувати витрати і вести їх облік в наступній послідовності:

- Відображаються елементи витрат за місяць на дебеті виробничих рахунків (матеріали, заробітна плата, амортизація і т. Д.);

- Списуються витрати майбутніх періодів і резервуються майбутні витрати даного місяця;

- Загальновиробничі витрати списуються або розподіляються між роботами і послугами допоміжних виробництв;

- Підсумовуються і розподіляються загальновиробничі витрати основних цехів і загальногосподарські витрати;

- Визначаються втрати від шлюбу і включаються в собівартість продукції;

- Визначається собівартість незавершеного виробництва основного виробництва і випущеної продукції.

Облік витрат на виправлення браку і коштів, витрачених на остаточний шлюб, ведуть на калькуляційних рахунках 28 «Шлюб у виробництві». Рахунок активний, сальдо не має, в балансі не відображається.

Особливо важливе значення мають правильна організація аналітичного обліку і його своєчасність. Дані аналітичного обліку - база даних або необхідна інформація для аналізу, контролю, планування, управління і керівництва господарською діяльністю підприємства.

Дані аналітичного обліку використовуються при складанні внутрішньої звітності, яка будується на інформації про види, кількість, одиницях виміру, цехах-виробниках, статтях витрат, що випускається. Аналітичний облік ведуть у розвиток всіх синтетичних рахунків з обліку витрат на виробництво.

За рахунками 20 «Основне виробництво» і 23 «Допоміжні виробництва» аналітичний облік організується по кожному замовленню, виду, робіт, виду продукції окремо, в розрізі статей калькуляції та місць виконання робіт (цех). Для цього розроблені картки (відомості) аналітичного обліку виробництва.

Аналітичний облік в розвиток синтетичного рахунку 20 «Основне виробництво» повинен забезпечити угруповання інформації по залишках незавершеного виробництва на початок і кінець місяця, за витратами за звітний місяць, за сумами, списаним у вигляді витрат на остаточний шлюб, на собівартість випущеної продукції, виконаних робіт, наданих послуг. При цехової структурі управління аналітичний облік витрат необхідно організувати в розрізі кожного цеху за статтями витрат.

Аналітичний облік за рахунками 20 «Основне виробництво» і 23 «Допоміжні виробництва» ведуть в картках обліку виробництва.

На основі первинних документів, які фіксують операції по віднесенню витрат на виробництво (вимог, лімітно-забірних карт, нарядів на виконання робіт та ін.), Складаються розроблювальні таблиці розподілу витрат матеріалів, транспортно-за- готовітельних витрат, зворотних відходів, нарахованої заробітної плати, відрахувань з заробітної плати, розподілу загальногосподарських і загальновиробничих витрат і справки- розрахунки бухгалтерії.

Інформація, розрахована в розроблювальних таблицях, заноситься в картки обліку виробництва.

При цехової структурі управління виробництвом кожна стаття калькуляції в картці підрозділяється по цехам.

При нормативному методі обліку витрат зазначені показники розшифровуються за нормами, відхилень від норм, змін норм.

Аналітичний облік за рахунком 25 «Загальновиробничі витрати» організовується у відомості № 12 «Витрати цеху». Це регістр аналітичного і синтетичного обліку. Він відкривається щомісяця по кожному цеху окремо для обліку витрат в синтетичному розрізі по дебету рахунків 20,23,28 і в аналітичному розрізі по рахунках 25/1 та 25 з кредиту кореспондуючих рахунків. Дані аналітичного обліку являють собою статті витрат. Так, в рахунок 25/1 включені статті: амортизація обладнання і транспортних засобів, експлуатація обладнання, поточний ремонт обладнання і транспортних засобів, внутрішньозаводське переміщення вантажів тощо.

За наведеними вище статтями плануються витрати, а значить, і організовується бухгалтерський облік. Відомість № 12 має шахову форму графления, в яку записуються суми господарських операцій по рахунках. Переваги відомості № 12 - наявність показників: «Підсумки за місяць», «За кошторисом за місяць», «Фактично з початку року», «За кошторисом на квартал (рік)» до рахунків 25/1 і 25. Зіставлення цих показників дає можливість виявити резерви для зниження собівартості продукції, боротися з перевитратами. Дані «Фактично з початку року» використовуються для аналізу витрат з управління та обслуговування виробництв. Аналітичний облік загальногосподарських витрат здійснюється у відомості № 15 точно в такому ж порядку, як і за рахунками 25/1 та 25 у відомості № 12, т. Е. За статтями витрат.

Відомість № 15 відкривається щомісяця і заповнюється на підставі тих самих документів, що і відомість № 12.

У відомості № 15 ведеться також аналітичний облік по рахунках 96 «Резерви майбутніх витрат» і 97 «Витрати майбутніх періодів» за статтями витрат і по місцях виникнення витрат. Обороти по дебету і кредиту рахунків 96 і 97 у відомості № 15 визначаються не тільки за місяць, але і з початку року. Крім того, ці рахунки мають сальдо як на початок року, так і на кожний звітний період, що також фіксується у відомості № 15.

Синтетичний облік виробничих витрат по цехах обмежується показниками відомостей № 12 і 15, а по підприємству в цілому використовується журнал-ордер № 10.

Остаточна сума оборотів по кредиту виробничих рахунків щомісяця розраховується в журналі-ордері №10 / 1

IV. Узагальнення і закріплення знань (10 хв).

4.1. Інтелектуальна гра.

( В ході даного етапу уроку, учні,  даючи відповідь на запитання кросворду, отримують картки з балами, які при підведенні підсумків уроку будуть переведені у відповідні оцінки. Кожен з учнів має право взяти тільки один жетон з балом при умові, що відповідь правильна)

V. Підведення підсумків уроку та оцінювання знань учнів (2хв).

Оцінювання знань учнів з урахуванням карток з балами.(Якщо учень був активний на уроці можна додати картку на 2 бали, якщо не дуже активний – на 1 бал)

VІ. Домашнє завдання (1 хв).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Економіка, Розробки уроків
Додано
10 листопада 2020
Переглядів
768
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку