План
уроку виробничого навчання
Тема програми: «Приготування та подача безалкогольних і алкогольних напоїв».
Тема уроку: «Приготування та подача глінтвейнів» .
Мета уроку: навчальна: навчити:
- правильно організувати робоче місце;
- виконувати правила санітарії та гігієни;
- дотримуватись техніки безпеки;
- дотримуватись правил ведення технологічного процесу.
Розвивальна:
- розвивати самостійність під час виконання технологічних операцій протягом всього робочого часу;
- розвивати працелюбність;
- формувати творчу активність;
- розвивати практичні вміння і навички з виконання прийомів праці при приготуванні коктейлів.
Виховна:
Тип уроку: урок удосконалення умінь та формування навичок.
Вид уроку: виконання індивідуальних робіт.
Дидактичне забезпечення: інструкційно- технологічні карти, підручник «Довідник бармена», презентація.
Технічні засоби навчання:
- ноутбук;
- проектор.
Обладнання:
- блендер;
- шейкер;
- ваги електронні.
Міжпредметні зв’язки :
- технологія приготування коктейлів;
- організація обслуговування;
- санітарія та гігієна.
Перебіг уроку
I. Організаційна частина
- перевірка готовності учнів до уроку;
- інструктаж з техніки безпеки.
II. Вступний інструктаж
1. Актуалізація опорних знань
- повідомлення теми та мети уроку;
- цільова установка проведення уроку.
2. Перевірка знань учнів
1. Характеристика робочого місця для бармена для приготування коктейлів з вершками.
2. Інструктаж з техніки безпеки і с/н при приготуванні коктейлів з вершками.
3. Характеристика коктейлів з вершками.
4. Технологія приготування коктейлів на основі коньяку і горілки.
5. Технологія приготування коктейлів на основі лікерів.
6. Технологія приготування коктейлів на основі настоянок.
- Аналіз і доповнення відповідей учнів, підведення підсумків.
ІІІ. Вивчення нового матеріалу
- повідомлення нової навчальної інформації;
- показ нових прийомів трудової діяльності.
План
IV. Поточний інструктаж
- видання завдань для самостійної роботи учнів та пояснення порядку їх виконання;
- розподіл учнів за робочими місцями:
- кожен учень виконує завдання згідно технологічної карти.
Завдання:
Приготувати такі глінтвейни:
- Повідомлення про критерії оцінювання виконуваних робіт.
- Цільові обходи майстра робочих місць учнів з метою перевірки.
Цільові обходи робочих місць з метою перевірки:
Перший обхід
б) контроль правильності користування інвентарем та інструментами;
в) індивідуальні та додаткові інструктажі на робочих місцях;
г)надання допомоги відстаючим учням.
Другий обхід
б) контроль за виконанням техніки безпеки при роботі з обладнанням;
в) показ окремим учням причин браку і порядок їх усунення.
Третій обхід
б) перевірка якості виконання завдання.
- прийом майстром виконаних робіт;
- прибирання робочих місць.
IV. Заключний інструктаж
- аналіз діяльності учнів на уроці;
- виявлення помилок, допущених учнями при приготуванні коктейлів;
- оцінювання роботи учнів на уроці.
V. Домашнє завдання
Скласти технологічні картки безалкогольних напоїв з морозивом.
Література
1. Сало Я.М. Довідник бармена. Л 2002р.
2. Саєнко Н.П., Волошенко Т. Д. Устаткування підприємств громадського харчування Підручник. – К: «ЛТЛ» 2005р.
3. Санітарія та гігієна закладів ресторанного господарства: Підручник О.В. Іванова Т.В. Капліна. – Суми: Університетська книга 2012р.
Майстер в/н Додурич Г.Я.