Планування фізичної культури та виховання у 1-4 класах «методичний посібник»

Про матеріал
Методичний посібник містить теорію та практику з таких актуальних питань: планування у фізичному вихованні; вимоги до планування у фізичному вихованні; педагогічний контроль і облік у фізичному вихованні; документи планування, що складаються учителем; календарні плани-конспекти на групу уроків; календарний план графік розподілу навчального матеріалу; з предмета фізична культура 1-4 клас.
Перегляд файлу

ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСНА РАДА

  ІНСТИТУТ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

 

      

 

Планування фізичної культури та виховання у 1-4 класах

«методичний посібник» 

 

 

 

 

 

Чернівці – 2015

 

 

 

 

Схвалено Вченою радою Інституту післядипломної

педагогічної освіти  Чернівецької області

Протокол № 3/29 від  19/06/2015р  

 

 

 

 

   Укладачі:

Гавлюк В. В., методист НМЦ Виховної роботи Інституту післядипломної 

 педагогічної освіти  Чернівецької області

 

 Гринюк В. І., вчитель вищої категорії  Мамаївского  ЗНЗ I-III ст. №1

 

 Серна В.С. .вчитель вищої категорії Реваківського   ЗНЗ I-III ст.

 

 

   Рецензенти:

 Жукотинський К.К., начальник  обласного управління  Комітету фізичного   

 виховання та  спорту МОН України, кандидат педагогічних наук, доцент  

                                                   

 Бирка М.Ф., Доцент кафедри педагогіки психології та теорії управління Інституту 

 післядипломної  педагогічної освіти  Чернівецької області, кандидат педагогічних 

 наук                                                    

 

 

 

 

 

    Відповідальний за випуск :

  Білянін Г.І., директор Інституту післядипломної  педагогічної освіти    

  Чернівецької  області,  кандидат педагогічних наук, доцент

 

 

 

 

У виданні детально розглянуті форми та методи планування фізичної культури та виховання. Методичний посібник містить теорію та практику з таких актуальних питань: планування у фізичному вихованні; вимоги до планування у фізичному вихованні; педагогічний контроль і облік у фізичному вихованні; документи планування, що складаються учителем; календарні плани-конспекти на групу уроків; календарний план графік розподілу навчального матеріалу;  з предмета фізична культура 1-4 клас.

Методичний  посібник «Планування фізичної культури та виховання у 1-4 класах» відповідає сучасним вимогам щодо рівня навчально-методичного забезпечення, мають практичне значення та можуть бути рекомендованими до використання у навчально-виховному процесі.

 

 

 

 

 

 

Зміст

 

1. Планування у фізичному вихованні

2. Вимоги до планування у фізичному вихованні

3. Педагогічний контроль і облік у фізичному вихованні

4. Документи планування, що складаються учителем

5. Календарні плани-конспекти на групу урокі

6. Календарний план графік розподілу навчального матеріалу.

7. Рухливі ігри середньої інтенсивності.

8. Рухливі ігри малої інтенсивності

9. Перелік літературних джерел


 1.Планування у фізичному вихованні

 

Планування фізичного виховання — це попередня розробка й визначення на майбутню діяльність цільових настанов і задач, змісту, методики, форм організації й методів навчально-виховного процесу з конкретним контингентом що займаються.

По строках планування розрізняють наступні його види: перспективне, поточне (етапне) і оперативне.

Перспективне планування — це планування на тривалий строк (наприклад, у загальноосвітній школі на кілька років з розподілом програмного матеріалу по роках навчання).

Поточне планування охоплює етапи роботи (наприклад, у загальноосвітній школі — це планування на навчальну чверть).

Оперативне планування здійснюється на найближчий час (на майбутнє заняття).

Планування вимагає глибоких різнобічних професійних знань і практичного досвіду, завжди передбачає творчий підхід, тому що воно не визначається твердими рамками методичних приписань.

 

2. Вимоги до планування у фізичному вихованні

 

1. Цільова спрямованість педагогічного процесу. Полягає у вимозі визначення кінцевої мети цього процесу та підпорядкуванні (підборі) усього його змісту, методів і форм організації досягненню поставленої мети. Інакше кажучи, з методичного арсеналу викладача (тренера) використовувати те, що безпосередньо служить реалізації мети.

Намічена мета повинна бути реальною. Тому викладачеві (тренерові) необхідно тверезо оцінити можливості її досягнення (підготовленість, витрати навчального часу, наявність матеріально-технічної бази та ін.).

Основою для розробки цільових настанов служать програмно-нормативні положення системи фізичного виховання (розрядні норми й вимоги спортивної класифікації, вимоги державних програм по фізичному вихованню для різних контингентів населення). Із установленням мети створюється конкретна перспектива в педагогічній роботі.

Ціль конкретизують цілою системою супідрядних (часток, проміжних) педагогічних завдань із визначенням послідовності та строком їхньої реалізації. Всі завдання варто формулювати ясно, однозначно й так, щоб вони легко піддавалися оцінці і контролю. Тому їх конкретизують по можливості в кількісних показниках (навчальних нормативах, тестових результатах), що дозволяють застосовувати математико-статистичні методи оцінки досягнень (отриманих результатів).

2. Всесторінність планування завдань педагогічного процесу. Вимога полягає в тому, щоб виходячи з поставленої мети досить повно передбачати освітні, оздоровчі та загально виховні завдання і намічати відповідні їм засоби, методи і форми організації занять.

  1. Облік закономірностей фізичного виховання. Планування тільки тоді ефективно, коли воно ґрунтується на об'єктивних закономірностях фізичного виховання (на закономірностях формування рухових умінь і навичок, розвитку фізичних якостей і паралельно засвоєння знань по даному предмету) і на відповідним їм педагогічних принципах (систематичності, доступності та індивідуалізації, прогресування й ін.). У плануванні процесу фізичного виховання треба також ураховувати біологічні закономірності росту та розвитку організму людини, вікові психологічні особливості.
  2. Конкретність планування. Вимога складається в строгій відповідності намічуваних завдань, засобів і методів фізичного виховання підготовленості що займаються й умовам занять (учбово-матеріальна база, кліматичні умови та ін.).

Ступінь конкретизації залежить від тимчасового періоду, на який складається план. Чим менше строк, на який складається план, тим він більшою мірою конкретизується. Самим конкретним (деталізованим) планом є план-конспект одного уроку (заняття).

Методична послідовність планування. При розробці будь-якого плану бажано дотримуватися такої послідовності основних операцій.

1. Перш ніж приступити до планування, треба мати певні відомості про контингент, що займається, для якого має бути скласти план (про стан здоров'я, рівні фізичної й спортивно-технічної підготовленості та ін.). Без таких відомостей не можна повноцінно здійснити планування. Крім того, дані потрібні для комплектування однорідних по стану здоров'я та рівню підготовленості груп при проведенні курсу фізичного виховання в загальноосвітніх школах, середніх спеціальних і вищих навчальних закладах і інших організаціях.

Викладач одержує необхідні попередні відомості за допомогою співбесіди з тими, з ким має бути вести заняття, проведення серед них анкетування, контрольних випробувань (тестування), використання даних лікарсько-фізкультурного обстеження.

  1. Визначаються і конкретизуються мети та завдання навчально-виховного процесу стосовно до конкретного контингенту, що займається і конкретним умовам ведення занять.
  2. Виходячи з поставлених завдань, встановлюються нормативи та вимоги, які повинні бути виконані на відповідних етапах.
  3. Визначаються розділи програми занять і розрахунок навчального часу на розробку теоретичного та практичного змісту програми, її проходження.
  4. Планується раціональна послідовність проходження навчального матеріалу (теоретичного та практичного) по періодах, етапах, окремих заняттях і уточнюються обсяг і інтенсивність навантажень.
  5. Визначається загальна організація роботи з реалізації плану, підбираються методи й форми занять для рішення поставлених педагогічних завдань.
  6. На закінчення приступають до зведеного текстуально-описовому або табличному оформленню плану. При цьому проглядаються й погоджуються всі його пункти, розділи, параметри навантажень і т.д. Коли це можливо, зміст планів рекомендується виражати в наочній формі, використовуючи засоби графічного зображення, різні кольори. Наочні форми планів дозволяють цілісно сприймати різні елементи змісту, показники й представити взаємозв'язок між ними.

Таким чином, планування носить послідовний характер і здійснюється по ознаці від узагальненого до більше детального.

Характеристика основних документів планування у фізичному вихованні. Основними документами планування у фізичному вихованні є: навчальний план, навчальна програма, план-графік навчального процесу, робітник (тематичний) план, розклад занять, плани-конспекти занять. Всі документи планування логічно й змістовно зв'язані між собою. Кожний наступний документ більше приватного характеру розробляється відповідно до попереднім. Разом з тим кожний документ має своє призначення в системі планування, виконує певну функцію. У цілому ж реалізація основних документів планування повинна забезпечити необхідну організацію, оптимальний вибір засобів і методики педагогічного процесу з даним контингентом що займаються.

По своєму функціональному призначенню всі документи планування діляться на три типи.

1. Документи, що визначають основну спрямованість і зміст навчального процесу в загальноосвітніх школах, коледжах професійної освіти, середніх і вищих спеціальних навчальних закладах. До них ставляться навчальний план і навчальна програма. Ці документи є державними й обов'язковими для виконання.

2. Документи, що визначають порядок організації процесу фізичного виховання (план-графік навчального процесу та розклад занять).

3. Документи методичного характеру, у яких переважно відбита методика фізичного виховання (робітник план і план-конспект заняття).

Навчальні плани та програми по фізичному вихованню для загальноосвітніх шкіл, середніх і вищих спеціальних навчальних закладів, спортивних шкіл і інших організацій розробляються державними органами (міністерствами, комітетами). Плани-графіки навчального процесу, робочі плани й плани-конспекти уроків розробляються самими викладачами, виходячи з відправних офіційних документів - навчального плану й, програми.

Навчальний план являє собою основний (вихідний) документ, на основі якого здійснюється вся багатогранна робота з фізичного виховання в державних навчальних закладах всіх рівнів.

Навчальним планом установлюються:

а) загальна тривалість занять по фізичному вихованню в загальноосвітній школі, навчальному закладі; спортивної спеціалізації в ДЮСШ і інших спортивних школах;

б) розділи (види) програмного матеріалу із вказівкою годин на їхнє проходження по роках навчання.

Навчальна програма - це документ планування навчальної роботи, у якому визначаються:

а) цільові настанови та загальні завдання педагогічного процесу: у загальноосвітній школі - курсу фізичного виховання, у ДЮСШ - спортивного тренування по вибраному виду спорту;

б) обсяг знань, умінь і навичок, якими повинні оволодіти діти в планований строк занять, і перелік основних фізичних вправ і інших засобів, що забезпечують рішення поставлених завдань;

в) рівень теоретичної, загальнофізичної та спортивної підготовленості, виражений у залікових вимогах і навчальних нормативах (тестових показниках), що повинні досягти діти на кожному році та по закінченні навчання в освітній установі.

Програма по фізичному вихованню складається в основному з 4 розділів:

1) уроки фізичної культури;

2) фізкультурно-оздоровчі заходи в режимі навчального дня;

3) фізична культура в позаурочний час;

4) фізкультурно-масові й спортивні заходи.

Навчальні програми мають наступну типову структуру:

1) пояснювальна записка, у якій розкриваються мета та завдання курсу фізичного виховання, вказуються особливості контингенту дітей, характеризується структура програми, рекомендуються методи та форми занять, даються вказівки по плануванню та обліку й ін.;

2) навчальний матеріал по теоретичному та практичному розділах (перелік основних теоретичних тем для вивчення, опис всіх фізичних вправ, що підлягають освоєнню по роках навчання), а також залікові вимоги й навчальні нормативи по освоєнню рухових дій і розвитку фізичних якостей;

3) додаток, у якому приводиться список рекомендується літератури, що, зразки планів, заявок, типовий табель спортивного інвентарю й устаткування, необхідного для забезпечення занять по фізичній культурі, зразкові карти фізичної підготовленості й розвитку учнів і ін.

Навчальна програма розробляється відповідно до встановленого навчального плану змістом і обсягом годин, відведених на кожний розділ і в цілому на всі розділи занять.

План-графік навчального процесу визначає найбільш доцільну послідовність проходження матеріалу теоретичного та практичного розділів навчальної програми по місяцях і тижням протягом одного року (навчального - у загальноосвітній школі й річному циклі спортивного тренування в ДЮСШ). У плані-графіку також вказується кількість відведених годин на кожний розділ і розподіл тимчасових витрат на проходження матеріалу розділів по тижнях протягом року.

План-графік складається для однорідних навчальних груп (наприклад, у школі для кожної паралелі класів, вузі для груп того самого курсу й навчального відділення).

Порядок проходження видів практичного розділу навчальної програми залежить від сезонних умов і наявності спортивних споруд. Однак головним у визначенні раціональної послідовності проходження навчального матеріалу програми є педагогічні закономірності процесу фізичного виховання (формування рухових навичок, спрямованого розвитку фізичних якостей і ін.).

Програмний матеріал розподіляється по навчальних тижнях у порядку поступового наростання вимог до дітей як по складності техніки виконання вправ, так і по фізичному навантаженню.

У плані-графіку визначаються номери уроків, на яких планується прийом заліків або контрольних змагань по кожному розділу програми.

План-графік — це чисто організаційний документ (методика фізичного виховання в ньому не відбита). Він дає лише загальне цілісне уявлення про проходження програмного матеріалу протягом навчального року.

Робочий (тематичний) план складається на основі навчальної програми й річного плану-графіка проходження програмного матеріалу і являє собою послідовний виклад змісту кожного уроку навчальної чверті (семестру). У практиці фізичного виховання робочий план має різні назви - тематичний план, план на одну чверть, на один семестр. У робочому плані в більше конкретизованому виді, чим у плані-графіку навчального процесу, представлені використовувані засоби й відбитий методика навчання руховим діям і виховання фізичних якостей. Кваліфіковано складений робочий план значною мірою виконує функцію методичного забезпечення навчального процесу. Робочі плани становлять у текстовій і графічній формі.

У зміст робочого плану входять:

1) конкретні навчально-виховні завдання уроків (загальні й частки);

2) теоретичні відомості по фізичному вихованню;

3) основні засоби (фізичні вправи), способи їхнього застосування й величини навантажень (із зазначенням їхнього обсягу й інтенсивності на кожний урок);

4) контрольні вправи (тести) для визначення успішності засвоєння програмного матеріалу й рівня фізичної підготовленості учнів.

При розподілі в робочому плані навчального матеріалу по уроках необхідно керуватися наступними методичними положеннями:

  1. дотримуватися дидактичного правила від простого до складного, при цьому брати до уваги підвищений рівень, фізичної підготовленості учнів у процесі їхніх систематичних занять;
  2. при розучуванні рухової дії недоцільно робити більші перерви між уроками, тобто варто застосовувати концентроване в часі навчання;

3) усіляко використовувати позитивний взаємозв'язок вправ з різних розділів програми й уникати розучування на одному уроці негативно взаємодіючих рухових дій;

4) на заняттях, де заплановане навчання руховим діям, варто передбачати повідомлення основ знань про техніку досліджуваної дії, вплив цієї фізичної вправи на організм, правила забезпечення безпеки при його виконанні;

  1. для вирішення завдань фізичного виховання варто використовувати на уроці засоби, що роблять різнобічний вплив на фізичний розвиток дітей;
  2. кількість і зміст завдань на одному уроці повинні відповідати можливостям що дітей і учбово-матеріальному забезпеченню уроку.

У робочому плані фіксується методична послідовність проходження навчального матеріалу й одночасно розкривається зміст кожного конкретного уроку.

Розклад занять повинен бути по можливості постійним, стабільним і передбачати приблизно рівні проміжки часу між заняттями по фізичному вихованню.

План-конспект уроку (заняття) розробляється на кожне конкретне заняття на основі робочого плану і являє собою повний деталізований сценарій майбутнього уроку. У ньому вказуються номер заняття за робочим планом, основні й частки завдання уроку, підбираються необхідні засоби для їхнього рішення з позначенням параметрів навантаження (кількість повторень, інтенсивність, тривалість) і відпочинку по всіх вправах, розробляються організаційно-методичні вказівки.

 

3. Педагогічний контроль і облік у фізичному вихованні

 

Педагогічний контроль — це система заходів, що забезпечують перевірку запланованих показників фізичного виховання для оцінки застосовуваних засобів, методів і навантажень.

Основна мета педагогічного контролю — це визначення зв'язку між факторами впливу (засобу, навантаження, методи) і тими змінами, які відбуваються в, що займаються в стані здоров'я, фізичного розвитку, спортивної майстерності й т.д. (фактори зміни).

На основі аналізу отриманих у ході педагогічного контролю даних перевіряється правильність підбора засобів, методів і форм занять, що створює можливість при необхідності вносити корективи в хід педагогічного процесу.

У практиці фізичного виховання використовується п'ять видів педагогічного контролю, кожний з яких має своє функціональне призначення.

1. Попередній контроль проводиться звичайно на початку навчального року (навчальної чверті, семестру). Він призначений для вивчення складу що займаються (стан здоров'я, фізична підготовленість, спортивна кваліфікація) і визначення готовності учнів до майбутніх занять (до засвоєння нового навчального матеріалу або виконанню нормативних вимог навчальної програми). Дані такого контролю дозволяють уточнити навчальні завдання, засоби й методи їхнього рішення.

2. Оперативний контроль призначений для визначення термінового тренувального ефекту в рамках одного навчального заняття (уроку) з метою доцільного чергування навантаження й відпочинку. Контроль за оперативним станом що займаються (наприклад, за готовністю до виконання чергової вправи, чергової спроби в бігу, стрибках, до повторного проходження відрізка лижної дистанції й т.п.) здійснюється за такими показниками, як подих, працездатність, самопочуття, ЧСС і т.п. Дані оперативного контролю дозволяють оперативно регулювати динаміку навантаження на занятті.

3. Поточний контроль проводиться для визначення реакції організму дітей на навантаження після заняття. З його допомогою визначають час відновлення працездатності дітей після різних (по величині, спрямованості) фізичних навантажень. Дані поточного стану що займаються є основою для планування змісту найближчих занять і величини фізичних навантажень у них.

  1. Етапний контроль служить для одержання інформації про кумулятивний (сумарному) тренувальному ефекті, отриманому протягом однієї навчальної чверті або семестру. З його допомогою визначають правильність вибору й застосування різних засобів, методів, дозування фізичних навантажень що займаються.
  2. Підсумковий контроль проводиться наприкінці навчального року для визначення успішності виконання річного плану-графіка навчального процесу, ступеня рішення поставлених завдань, виявлення позитивних і негативних сторін процесу фізичного виховання і його складових. Дані підсумкового контролю (стан здоров'я що займаються, успішність виконання ними залікових вимог і навчальних нормативів, рівень спортивних результатів і т.п.) є основою для наступного планування навчально-виховного процесу.

Методи контролю. У практиці фізичного виховання застосовуються наступні методи контролю: педагогічне спостереження, опитування, прийом навчальних нормативів, тестування, контрольні й інші змагання, найпростіші лікарські методи (вимір ЖЄЛ - життєвої ємності легенів, маси тіла, станової сили й ін.), хронометрування заняття, визначення динаміки фізичного навантаження на занятті по ЧСС і ін.

Більшу інформацію викладач одержує за допомогою методу педагогічних спостережень. Спостерігаючи в ході заняття за учнями, викладач звертає увагу на їхнє поводження, прояв інтересу, ступінь уваги (зосереджене, неуважне), зовнішні ознаки реакції на фізичне навантаження (зміна подиху, кольори й вираження особи, координації рухів, збільшення пітливості та ін.).

Метод опитування представляє можливість одержати інформацію про стан їхніх власних показників, що займаються на підставі, про самопочуття до, під час і після занять (про болі в м'язах та ін.), про їхні прагнення й бажання. Суб'єктивні відчуття — це результат фізіологічних процесів в організмі. З ними треба вважатися й у той же час пам'ятати, що вони не завжди відбивають щирі можливості що займаються.

Контрольні змагання й тестування дозволяють одержати об'єктивні дані про ступінь тренованості й рівні фізичної підготовленості що займаються. Вони дуже показові й на їхній основі роблять відповідні висновки й коректування в планах. Так, наприклад, якщо рівень фізичної підготовленості не підвищується або стає нижче, те переглядають зміст, методику занять, фізичні навантаження.

Для контролю за освоєнням техніки фізичної вправи можуть використовуватися деякі вправи, що підводять, застосовувані на даному етапі навчання.

Основним методом контролю за засвоєнням знань є усне опитування, що вимагає відповідей у вигляді:

1) оповідання (наприклад, про значення занять фізичними вправами);

2) опису (наприклад, зовнішньої форми й послідовності рухів, що становлять рухова дія);

3) пояснення (наприклад, біомеханічних закономірностей конкретних рухів);

4) показу варіантів виконання фізичної вправи або його окремих компонентів.

У практиці фізичного виховання застосовується письмове опитування за допомогою програм контролю знань із вибірковими варіантами відповідей (програмований контроль знань). Порівняння результатів у попередньому, поточному й підсумковому контролі, а також зіставлення їх з вимогами програми фізичного виховання дозволяють судити про ступінь рішення відповідних навчальних завдань, про зрушення у фізичній підготовленості дітей за певний період. А це полегшує диференціювання засобів і методів фізичного виховання й підвищує об'єктивність результатів навчальної роботи.

Здійснюючи фізичне виховання, необхідно систематично перевіряти, оцінювати й ураховувати стан здоров'я що займаються, рівень їхнього фізичного розвитку, результати спортивної діяльності, старанність, поводження.

До обліку пред'являють ряд вимог: своєчасність, об'єктивність, точність і вірогідність, повнота, простота й наочність. Розрізняють наступні види обліку: попередній (до початку організації педагогічного процесу), що тече (безперервний у процесі роботи, від заняття до заняття) і підсумковий (по завершенню періоду роботи, наприклад, навчального року).

У зміст поточного обліку входить реєстрація: відвідуваності занять; пройденого матеріалу й виконаного обсягу й інтенсивності навантажень; виконання навчальних вимог і норм; даних про оцінки знань, умінь і навичок; відомостей про стан здоров'я що займаються.

Основним документом обліку служить журнал обліку навчальної роботи групи (класу).

Значення проведеної викладачем роботи з обліку не зводиться, звичайно, до формальної реєстрації відомостей для офіційного звіту. Ці дані повинні піддаватися систематичному аналізу, творчому осмисленню й узагальненню, використовуватися в майбутній роботі. Саме на такій основі впровадження нового можливе постійне поліпшення якості навчального процесу, збагачення його засобів і раціоналізація методики.

4. Документи планування, що складаються учителем:

- графік розподілу часу проходження навчального матеріалу на рік;

- графік навчально-виховної роботи з фізичної культури на рік;

- робочий план на чверть чи півріччя;

- конспекти уроків.

Графік розподілу часу проходження навчального матеріалу складається на основі конкретного обсягу навчального матеріалу і завчасно розроблених програм вивчення основних фізичних вправ з кожного розділу шкільної програми.

 

При складанні графіку проходження навчального матеріалу необхідно дотримуватись таких вихідних позицій:

- збереження наступності засвоєння матеріалу як у середині розділів, так і між ними;

- забезпечення випереджаючого розвитку фізичних якостей;

- поступове підвищення функціональних можливостей учнів;

- періодичне повторення вправ на уроці і в самостійних заняттях учнів для міцного засвоєння;

- забезпечення системи контролю за ходом навчального процесу;

- використання різноманітних засобів для формування оптимального емоційного стану учнів;

- забезпечення різнобічного впливу на опорно-руховий апарат і функції організму;

- оптимальне розумове, фізичне і координаційне навантаження;

- відповідність обсягу навчального матеріалу тривалості уроку.

Планування розділів шкільної програми може бути паралельне, послідовне і змішане.

Паралельне планування передбачає включення в урок матеріалу з різних розділів програми.

Послідовне планування передбачає почергове вивчення вправ легкої атлетики, спортивних ігор, гімнастики і т.д.

Змішане планування проходження навчального матеріалу — комбінація першого і другого способів, тобто деякі розділи вивчаються паралельно, інші — окремо. Матеріал з розділів «Лижна підготовка» І «Плавання» завжди вивчається концентровано.

Безпосереднє планування навчального матеріалу реалізується шляхом добре продуманого розміщення певних умовних позначок в клітинках, що відповідають конкретним вправам і номерам уроків. Так, наприклад, повторення найбільш важливих для даної серії уроків вправ (Х); попереднє розучування (ПР); закріплення (З); удосконалення (У); контроль (К); домашнє завдання (О).

Робочий план. Цей документ планування повинен відбити подальше більш детальне планування ходу і результатів навчально-виховного процесу на відносно невеликий, але логічно завершений період часу. Робочий план складається поурочно, як правило, на одну навчальну чверть для кожної паралелі класів. У графі «Основна частина уроку» записують конкретні освітні, виховні і оздоровчі завдання на кожний урок, не допускаючи розбіжності з планом графіком. Потім окреслюють шляхи вирішення кожної задачі, тобто вказують характер загально-розвиваючих вправ (наприклад, вправи з великими м’ячами або обручами) і конкретно записуються спеціальні вправи, які будуть запропоновані учням у підготовчій частині уроку.

Плануючи зміст заключної частини уроку, потрібно передбачити зв’язок проведеного уроку з наступним. Це досягається шляхом добре продуманої системи домашніх завдань.

 

Конспект уроку (результат безпосередньої підготовки учителя до уроку) розробляється на основі робочого плану для паралельних класів з урахуванням особливостей роботи у кожному з них.

Підготовка конспекта починається з уточнення завдань наступного уроку і аналізу отриманих результатів на попередньому уроці. У кінці конспекту вказують на необхідну матеріально-технічну базу: прилади, обладнання, наочні посібники,технічні засоби навчання тощо.


 

 

                               

                                                                                                                                             

Календарний план-графік розподілу навчального матеріалу

на перший семестр____________ для_____ класу

 

 

 

Теми та елементи

Номер та дата проведення уроку

К-ть годин

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Теоретичні знання

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправи  для формування культури  рухів  з елементами гімнастики

Організовуючі вправи(шикування)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Положення тіла у просторі(сіди,упори, виси)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Елементи акробатики

(групування)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправи для оволодіння навичками пересувань

Ходьба, біг

 

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Танцювальні кроки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лазіння та перелізання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 вправи для формування постави і профілактики плоскостопості.

ЗРВ  на місці, в русі, з предметами

 

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Вправи на  поставу та  для профілактики плоскостопості

 

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Вправи для

опанування на-

вичок,роб.З мячем

Вправи з великим м’ячем

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправи з малим м’ячем

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправи для

опанування на-

вичок стрибків.

Стрибки зі скакалкою

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стрибки у висоту, глибину

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стрибки у довжину з місця

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ігри для активного відпочинку

Рухливі й народні ігри, естафети

 

 

X

 

 

X

 

 

 

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 Вправи для розвитку фіз. якостей

Швидкість

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

Витривалість

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

Гнучкість

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

Сила

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

Координація

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

Всього годин:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учитель фізичної культури_____________________

 

 

Календарний план-графік розподілу навчального матеріалу

на другий семестр____________ для_____ класу

 

 

 

 

 

Теми та елементи

Номер та дата проведення уроку

К-ть годин

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

81

82

83

84

85

86

87

38

89

90

91

92

93

94

95

96

97

98

99

100

101

102

103

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Теоретичні знання

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Організовуючі вправи(шикування)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Положення тіла у просторі(сіди,упори, виси)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Елементи акробатики

(групування)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ходьба, біг

 

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Танцювальні кроки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лазіння та перелізання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗРВ  на місці, в русі, з предметами

 

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Вправи на  поставу та  для профілактики плоскостопості

 

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

 

Вправи з великим м’ячем

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправи з малим м’ячем

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стрибки зі скакалкою

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стрибки у висоту, глибину

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стрибки у довжину з місця

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рухливі й народні ігри, естафети

 

 

X

 

 

X

 

 

 

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

 

X

 

Швидкість

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Витривалість

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гнучкість

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сила

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Координація

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всього годин:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Учитель фізичної культури_____________________


                                                                                                                                                 

                                                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                       Календарний план-конспект на групу уроків

  Для  1 класу      з ______ по _______ урок   на 1  семестр  20___/20__  навчального року   Тема :формування  культури рухів     

Структура та зміст

 

 

І. Підготовча частина    10-15 хв.

Організаційно-методичне забезпечення

 

Номер уроку, дата уроку , направленість , дозування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Теоретична підготовка

1. Історія  розвитку спору в україні

2. Правила з техніки безпеки  на уроці

3. Загальна характеристика здорового способу життя

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Фізична підготовленість :

а. організовуючі вправи (шикування)

 

 

 

б.  ЗРВ на місці в русі ,та з

Предметами

.

 

 

 

 

 

Ходьба біг

 

організовуючі вправи: основну стійку, стійку ноги нарізно, широку стійку; команди «Рівняйсь!», «Струнко!», «Вільно!», «Кроком руш!», «Клас, стій!», «У колону по одному - Ставай!», «В одну шеренгу – Ставай!», «У коло – Ставай!», «Відставити!»; розмикання приставними кроками в колоні, у шерензі, у колі; повороти на місці  «Праворуч!», «Ліворуч!», «Кругом!» (стрибком); загальнорозвивальні вправи: без предмета (імітаційного характеру), із гімнастичною палицею, з прапорцями, з м’ячами, із скакалкою; комплекс для формування правильної постави та профілактики плоскостопості; комплекс ранкової гігієнічної гімнастики; комплекс фізкультурної паузи;

на носках, п’ятах, з високим підніманням стегна, у напівприсіді, у присіді, з різними положеннями рук, ходьбу «змійкою» з високим підніманням стегна, із закиданням гомілок, із зміною напрямку; із різних вихідних положень; «човниковий» біг 4 х 9 м; біг з високого старту до 30 м; біг до 500 м; чергування ходьби та бігу до 1000 м;

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

В.  )Вправи на поставу та для профілактики плоскостопості

ходьба на носках, з перекатами з п’ят на носки, “гусінь”, “ведмідь клишоногий”, ходьба, біг, стрибки;

дотримується:

вимог щодо послідовності виконання вправ на формування правильної постави.

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

ІІ. Основна частина         20-25  хв.

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. положення тіла в просторі  сіди

сіди (ноги нарізно, на п’ятах, зігнувши ноги );

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. упори  

упори (присівши, лежачи, лежачи ззаду, стоячи, стоячи на колінах);

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.  виси;

виси (стоячи, лежачи);

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. елементи акробатики групування 

групування (сидячи, лежачи), перекати в групування, перекид боком;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 Рухливі й народні ігри ,естафети

 

“Совонька”, “Колобки та їжачки”, “Збирання  листя”, “Слухай сигнал”, «Театр звірів», «Життя лісу», «Літає – не літає», «Клас, струнко!», “На свої місця”, “Вершники-спортсмени”, «Швидко стати в шеренгу», “Переліт птахів”, “Секретне завдання”, “Тихо-гучно”;

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

6. ( розвитк фізичних якостей)

 а сили

 

 

вправи з подоланням власної ваги

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

б швидкості

повторний біг  3-4 х 10 м; біг в упорному положенні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 в витривалості

біг почергово з ходьбою, пересування на лижах; біг на дистанцію до 400 м;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

г  гнучкості

пружинячі рухи у широкій стійці, “напівшпагат, “шпагат”: махові  рухи руками і ногами;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

д  кординації

пересування по підвищеній і обмеженій за площиною опорі, подолання природних перешкод

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Заключна частина        2- 3хв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вимірювання пульсу

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

1. Вправи для відновлення дихання та самопочуття.

Повільний біг, ходьба з простими вправами, глибоке дихання на місці

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

2. Підведення підсумків, зауваження, оцінювання.

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           Вчитель                                                              З-закріпити  О-ознайомити Н – навчити  У-удосконалити  П – повторити                     

 

                                                             Календарний план-конспект на групу уроків 

Для  1 класу      з ______ по _______ урок   на 1 семестр  20___/20__  навчального року   Тема : школа пересувань     

Структура та зміст

 

 

І. Підготовча частина    10-15 хв.

Організаційно-методичне забезпечення

 

Номер уроку, дата уроку , направленість , дозування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Теоретична підготовка

1. Історія  розвитку спору в україні

2. Правила з техніки безпеки  на уроці

3. Загальна характеристика здорового способу життя

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Фізична підготовленість :

а. організовуючі вправи (шикування)

 

 

 

б ЗРВ на місці в русі ,та з

Предметами

.

 

 

 

 

 

Ходьба біг

 

організовуючі вправи: основну стійку, стійку ноги нарізно, широку стійку; команди «Рівняйсь!», «Струнко!», «Вільно!», «Кроком руш!», «Клас, стій!», «У колону по одному - Ставай!», «В одну шеренгу – Ставай!», «У коло – Ставай!», «Відставити!»; розмикання приставними кроками в колоні, у шерензі, у колі; повороти на місці  «Праворуч!», «Ліворуч!», «Кругом!» (стрибком); загальнорозвивальні вправи: без предмета (імітаційного характеру), із гімнастичною палицею, з прапорцями, з м’ячами, із скакалкою; комплекс для формування правильної постави та профілактики плоскостопості; комплекс ранкової гігієнічної гімнастики; комплекс фізкультурної паузи;

на носках, п’ятах, з високим підніманням стегна, у напівприсіді, у присіді, з різними положеннями рук, ходьбу «змійкою» з високим підніманням стегна, із закиданням гомілок, із зміною напрямку; із різних вихідних положень; «човниковий» біг 4 х 9 м; біг з високого старту до 30 м; біг до 500 м; чергування ходьби та бігу до 1000 м;

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

В.  Вправи на поставу та для профілактики плоскостопості

ходьба на носках, з перекатами з п’ят на носки, “гусінь”, “ведмідь клишоногий”, ходьба, біг, стрибки;

дотримується:

вимог щодо послідовності виконання вправ на формування правильної постави.

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

ІІ. Основна частина         20-25  хв.

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. танцювальні кроки 

приставний крок в сторону, вперед, назад; крок галопу; крок польки; елементи українських народних танців, танцювальна комбінація на 32 такти;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.  лазіння та перелізання 

по горизонтальній та похилій (кут 20 градусів) перелізання через перешкоду, висотою до 80 см; підлізання під перешкодою;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. пересування на лижах

перенесення лиж, пересування в колоні з лижами ступаючим і ковзним кроком;     подолання      дистанції    до 600 м;повороти на місці переступанням

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. плавання

вправи на суші – підготовчі вправи для звикання до води; вправи у  воді - вправи для ознайомлення з диханням у воді; рухи руками і ногами,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 Рухливі й народні ігри ,естафети

«Ой, у полі жито», “По гриби”, “До своїх прапорців”, “Ми весела дітвора” ,“Виклик номерів”, “Вовк у канаві”, “Будиночки”,

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

6.  розвитку фізичних якостей)

 а сили

 

 

вправи з подоланням власної ваги

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

б швидкості

повторний біг  3-4 х 10 м; біг в упорному положенні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 в витривалості

біг почергово з ходьбою, пересування на лижах; біг на дистанцію до 400 м;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

г  гнучкості

пружинячі рухи у широкій стійці, “напівшпагат,

“шпагат”: махові  рухи руками і ногами;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

д  кординації

пересування по підвищеній і обмеженій за площиною опорі, подолання природних перешкод

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Заключна частина        2- 3хв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вимірювання пульсу

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

1. Вправи для відновлення дихання та самопочуття.

Повільний біг, ходьба з простими вправами, глибоке дихання на місці

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

2. Підведення підсумків, зауваження, оцінювання.

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

                                              

                  Вчитель                                                              З-закріпити  О-ознайомити Н – навчити  У-удосконалити  П - повторити

 

                                                                     Календарний план-конспект на групу  уроків 

Для  1 класу      з ______ по _______ урок   на 1 семестр  20___/20__  навчального року   Тема : вправи для опанування навичками володіння м’ячем   

Структура та зміст

 

 

І. Підготовча частина    10-15 хв.

Організаційно-методичне забезпечення

 

Номер уроку, дата уроку , направленість , дозування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Теоретична підготовка

1. Історія  розвитку спору в україні

2. Правила з техніки безпеки  на уроці

3. Загальна характеристика здорового способу життя

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Фізична підготовленість :

а. організовуючі вправи (шикування)

 

 

 

б.  ЗРВ на місці в русі ,та з

Предметами

.

 

 

 

 

 

Ходьба біг

організовуючі вправи: основну стійку, стійку ноги нарізно, широку стійку; команди «Рівняйсь!», «Струнко!», «Вільно!», «Кроком руш!», «Клас, стій!», «У колону по одному - Ставай!», «В одну шеренгу – Ставай!», «У коло – Ставай!», «Відставити!»; розмикання приставними кроками в колоні, у шерензі, у колі; повороти на місці  «Праворуч!», «Ліворуч!», «Кругом!» (стрибком); загальнорозвивальні вправи: без предмета (імітаційного характеру), із гімнастичною палицею, з прапорцями, з м’ячами, із скакалкою; комплекс для формування правильної постави та профілактики плоскостопості; комплекс ранкової гігієнічної гімнастики; комплекс фізкультурної паузи;

на носках, п’ятах, з високим підніманням стегна, у напівприсіді, у присіді, з різними положеннями рук, ходьбу «змійкою» з високим підніманням стегна, із закиданням гомілок, із зміною напрямку; із різних вихідних положень; «човниковий» біг 4 х 9 м; біг з високого старту до 30 м; біг до 500 м; чергування ходьби та бігу до 1000 м;

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

В.  Вправи на поставу та для профілактики плоскостопості

ходьба на носках, з перекатами з п’ят на носки, “гусінь”, “ведмідь клишоногий”, ходьба, біг, стрибки;

дотримується:

вимог щодо послідовності виконання вправ на формування правильної постави.

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

ІІ. Основна частина         20-25  хв.

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.  вправи з малим м’ячем (тенісним або гумовим);

 

вправи з малим м’ячем: тримання м’яча, підкидання м’яча правою і лівою рукою; ловіння м’яча однією та двома руками після відскоку від стіни, підлоги; метання м’яча правою і лівою рукою із-за голови, стоячи на місці; метання м’яча у вертикальну ціль з відстані 8-10 м;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. вправи з великим м’ячем (гумовим, футбольним №3, волейбольним, для міні-баскетболу);

  

вправи з великим м’ячем: тримання м’яча; підкидання м’яча і ловіння його після відскоку від підлоги; передавання м’яча з рук у руки у колі, в колоні, шерензі, праворуч, ліворуч, над головою, під ногами; перекидання м’яча у парах; удари м’яча об підлогу однією та двома руками; ведення м’яча на місці правою і лівою рукою; ведення м’яча носком у кроці; зупинка м’яча, що котиться підошвою; ведення м’яча носком; удари внутрішньою стороною ступні по нерухомому м’ячу;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 Рухливі й народні ігри ,естафети

 

Липкі кущики”, “Хто влучніше?” “Гравець у колі”, “Влучно в ціль”, “Світлофор”, “Хвостики ”,“Жонглер”, “Передав – сідай!”, “Займи вільне коло”, “Займи вільне коло”, «Приборкувач м’яча»;

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

4. (розвитк фізичних якостей)

 а сили

 

 

вправи з подоланням власної ваги

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

б швидкості

повторний біг  3-4 х 10 м; біг в упорному положенні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 в витривалості

біг почергово з ходьбою, пересування на лижах; біг на дистанцію до 400 м;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

г  гнучкості

пружинячі рухи у широкій стійці, “напівшпагат,

“шпагат”: махові  рухи руками і ногами;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

д  кординації

пересування по підвищеній і обмеженій за площиною опорі, подолання природних перешкод

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Заключна частина        2- 3хв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вимірювання пульсу

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

1. Вправи для відновлення дихання та самопочуття.

Повільний біг, ходьба з простими вправами, глибоке дихання на місці

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

2. Підведення підсумків, зауваження, оцінювання.

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

                                              

                  Вчитель                                                              З-закріпити  О-ознайомити Н – навчити  У-удосконалити  П – повторити

 

 

 

                                                                     Календарний план-конспект на групу уроків 

Для  1 класу      з ______ по _______ урок   на 1 семестр  20___/20__  навчального року   Тема :вправи для опанування  стрибків    

Структура та зміст

 

 

І. Підготовча частина    10-15 хв.

Організаційно-методичне забезпечення

 

Номер уроку, дата уроку , направленість , дозування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Теоретична підготовка

1. Історія  розвитку спору в україні

2. Правила з техніки безпеки  на уроці

3. Загальна характеристика здорового способу життя

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Фізична підготовленість :

а. організовуючі вправи (шикування)

 

 

 

б ЗРВ на місці в русі ,та з

Предметами

.

 

 

 

 

 

Ходьба біг

 

організовуючі вправи: основну стійку, стійку ноги нарізно, широку стійку; команди «Рівняйсь!», «Струнко!», «Вільно!», «Кроком руш!», «Клас, стій!», «У колону по одному - Ставай!», «В одну шеренгу – Ставай!», «У коло – Ставай!», «Відставити!»; розмикання приставними кроками в колоні, у шерензі, у колі; повороти на місці  «Праворуч!», «Ліворуч!», «Кругом!» (стрибком); загальнорозвивальні вправи: без предмета (імітаційного характеру), із гімнастичною палицею, з прапорцями, з м’ячами, із скакалкою; комплекс для формування правильної постави та профілактики плоскостопості; комплекс ранкової гігієнічної гімнастики; комплекс фізкультурної паузи;

на носках, п’ятах, з високим підніманням стегна, у напівприсіді, у присіді, з різними положеннями рук, ходьбу «змійкою» з високим підніманням стегна, із закиданням гомілок, із зміною напрямку; із різних вихідних положень; «човниковий» біг 4 х 9 м; біг з високого старту до 30 м; біг до 500 м; чергування ходьби та бігу до 1000 м;

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

В.  Вправи на поставу та для профілактики плоскостопості

ходьба на носках, з перекатами з п’ят на носки, “гусінь”, “ведмідь клишоногий”, ходьба, біг, стрибки;

дотримується:

вимог щодо послідовності виконання вправ на формування правильної постави.

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

ІІ. Основна частина         20-25  хв.

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.стрибки

стрибки на  місці на одній, двох ногах, з поворотами праворуч, ліворуч, кругом; з просуванням вперед, назад, у присіді правим та лівим боком;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.  стрибки зі скакалкою

стрибки зі скакалкою: стрибки поодинці, парами через довгу скакалку, що гойдається, обертається вперед, назад; стрибки на двох ногах, почергово, обертаючи скакалку вперед;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. стрибки в глибину

стрибки в глибину з висоти до 40 см з м’яким приземленням; зіскок із гімнастичної лави вигнувшись;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. стрибки в висоту

5.стрибки в довжину

стрибки у висоту через гімнастичну палицю, гумову мотузку з місця, з прямого розбігу; застрибування на підвищену опору стрибки у довжину з місця поштовхом однієї, двох ніг;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 Рухливі й народні ігри ,естафети

 

“Хто більше?”, “Стрибунці-горобчики”, “Стрибки по “купинах”, «Через зони»;

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

6.  розвитк фізичних якостей) а сили

 

вправи з подоланням власної ваги

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

б швидкості

повторний біг  3-4 х 10 м; біг в упорному положенні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 в витривалості

біг почергово з ходьбою, пересування на лижах; біг на дистанцію до 400 м;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

г  гнучкості

пружинячі рухи у широкій стійці, “напівшпагат,

“шпагат”: махові  рухи руками і ногами;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

д  кординації

пересування по підвищеній і обмеженій за площиною опорі, подолання природних перешкод

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Заключна частина        2- 3хв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вимірювання пульсу

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

1. Вправи для відновлення дихання та самопочуття.

Повільний біг, ходьба з простими вправами, глибоке дихання на місці

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

2. Підведення підсумків, зауваження, оцінювання.

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

                         

                       Вчитель                                                              З-закріпити  О-ознайомити Н – навчити  У-удосконалити  П - повторити

 

                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                          

                                                                               Календарний план-конспект на групу уроків

  Для  2 класу      з ______ по _______ урок   на 1 семестр  20___/20__  навчального року   Тема : формування культури рухів     

 

Структура та зміст

 

 

І. Підготовча частина    10-15 хв.

Організаційно-методичне забезпечення

 

Номер уроку, дата уроку , направленість , дозування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Теоретична підготовка

1. Загартування як засіб зміцнення здоров’я.

2. Правила з техніки безпеки  на уроці

3 Олімпійські ігри Стародавньої Греції.

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Фізична підготовленість :

а. організовуючі вправи (шикування)

 

 

 

б.  ЗРВ на місці в русі ,та з  предметами

 

 

 

 

 

 

 

Ходьба біг

організовуючі вправи: команди “Розійдись!”, “Ширше крок!”; поворот “Кругом!” за розподілом, розподіл на 1-2, по порядку; перешикування з колони (шеренги) по одному в колону (шеренгу) по два і навпаки за розподілом;  перешикування із колони по одному в колону по три (чотири) способом послідовних поворотів ліворуч за раніше позначеними орієнтирами;

вправи для м’язів шиї: нахили та повороти голови;

вправи для верхніх кінцівок і плечового поясу: згинання та розгинання верхніх кінцівок, кругові рухи руками, нахили в сторони, пружинчасті рухи;

для м’язів тулуба з вихідних положень: нахили, повороти, прогинання та вигинання тулуба у положенні упору стоячи на колінах;

для м’язів живота: ходьбу: “протиходом”, “змійкою”;  із зупинкою за сигналом; із вантажем (мішечки) на голові; ходьбу по підвищеній опорі приставними кроками правим і лівим боком, на носках (гімнастична лава, низька колода) з різним положенням рук почергово з поворотами, присіданнями;

біг: із зміною напрямку, спиною уперед; із зупинками стрибком та у кроці за зоровим і слуховим сигналами; пересування приставними кроками правим, лівим боком; “повторний” біг 3 х 10 м; різновиди “човникового” бігу 4 х 9 м; біг 30 м з високого старту; біг почергово з ходьбою до 1000

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

В.  Вправи на поставу та для профілактики плоскостопості

ходьба по дрібних предметах, біг на носках, ходьба перекатами з п’яти на носок, “гусениця”, “ведмідь клишоногий”, перекладання та захоплення дрібних предметів пальцями ніг, стрибки;

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

ІІ. Основна частина         20-25  хв.

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.  сіди

сіди (кутом, з нахилом уперед, на правому (лівому стегні);

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. упори  

упори (лежачи на стегнах, лежачи на передпліччях);

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.  виси;

виси ( вис на зігнутих руках, вис стоячи позаду, вис зависом однією ногою, вис зависом двома ногами), підтягування у висі (хлопці), у висі лежачи (дівчата);

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. елементи акробатики групування 

перекати в групуванні; перекид вперед; стійка на лопатках із зігнутими та прямими ногами

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 Рухливі й народні ігри ,естафети

 

Заборонений рух”, “Виставка картин”, “Світлофор”, “Подоляночка”, “Мак”, “Дрова”;

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

6. ( розвитк фізичних якостей)а сили

підтягування у висі (хлопці) та у висі лежачи;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

б швидкості

прискорення з різних вихідних положень, повторний біг 3 х 10 м, біг із прискореннями за сигналом, стрибки зі скакалкою;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 в витривалості

біг у чергуванні з ходьбою до 1000 м, пересування на лижах до 1000 м; біг на дистанцію до 500 м малої інтенсивності; їзда на велосипеді;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

г  гнучкості

махові рухи правою і лівою ногою у бічній і лицьовій площині, стоячи біля опори та під час ходьби; прогинання та вигинання тулуба у положенні упору стоячи на колінах; викрути рук зі скакалкою

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

д  кординації

положення тіла у просторі, розслаблення м’язів рук, ніг, тулуба у різних положеннях;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Заключна частина        2- 3хв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вимірювання пульсу

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

1. Вправи для відновлення дихання та самопочуття.

Повільний біг, ходьба з простими вправами, глибоке дихання на місці

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

2. Підведення підсумків, зауваження, оцінювання.

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

                                              

                  Вчитель                                                              З-закріпити  О-ознайомити Н – навчити  У-удосконалити  П – повторит

                                                                       

                                                                                      

                                                                      Календарний план-конспект на групу уроків

Структура та зміст

 

 

І. Підготовча частина    10-15 хв.

Організаційно-методичне забезпечення

 

Номер уроку, дата уроку , направленість , дозування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Теоретична підготовка

1. Загартування як засіб зміцнення здоров’я.

2. Правила з техніки безпеки  на уроці

3 Олімпійські ігри Стародавньої Греції Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Фізична підготовленість :

а. організовуючі вправи (шикування)

 

 

б.  ЗРВ на місці в русі ,та з  предметами

 

 

 

 

 

 

 

Ходьба біг

 команди “Розійдись!”, “Ширше крок!”; поворот “Кругом!” за розподілом, розподіл на 1-2, по порядку; перешикування з колони (шеренги) по одному в колону (шеренгу) по два і навпаки за розподілом;  перешикування із колони по одному в колону по три (чотири) способом послідовних поворотів ліворуч за раніше позначеними орієнтирами;вправи для м’язів шиї: нахили та повороти голови; вправи для верхніх кінцівок і плечового поясу: згинання та розгинання верхніх кінцівок, кругові рухи руками, нахили в сторони, пружинчасті рухи;для м’язів тулуба з вихідних положень: нахили, повороти, прогинання та вигинання тулуба у положенні упору стоячи на колінах;для м’язів живота: ходьбу: “протиходом”, “змійкою”;  із зупинкою за сигналом; із вантажем (мішечки) на голові; ходьбу по підвищеній опорі приставними кроками правим і лівим боком, на носках (гімнастична лава, низька колода) з різним положенням рук почергово з поворотами, присіданнями;біг: із зміною напрямку, спиною уперед; із зупинками стрибком та у кроці за зоровим і слуховим сигналами; пересування приставними кроками правим, лівим боком; “повторний” біг 3 х 10 м; різновиди “човникового” бігу 4 х 9 м; біг 30 м 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

В.  Вправи на поставу та для профілактики плоскостопості

ходьба по дрібних предметах, біг на носках, ходьба перекатами з п’яти на носок, “гусениця”, “ведмідь клишоногий”, перекладання та захоплення дрібних предметів пальцями ніг, стрибки;

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

ІІ. Основна частина         20-25  хв.

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. танцювальні кроки 

позиції ніг, поперемінний крок, крок галопу, елементи українського народного танцю; ритмічні завдання; танцювальна композиція на 32 такти;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.  лазіння та перелізання 

по похилій лаві, встановленій під кутом 45 градусів, в упорі присівши; підтягування у положенні лежачи на горизонтальній та похилій гімнастичній лаві однойменним і різнойменним способом; по гімнастичній стінці вгору і вниз різнойменним способом;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. пересування на лижах

одночасний однокроковий, одночасний двокроковий ходи, поперемінний двокроковий хід;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. плавання

багаторазові видихи у воду; вправи для ознайомлення з рухами  ногами як у плаванні стилями кроль на грудях та кроль на спині біля нерухомої опори, у безопорному положенні;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 Рухливі й народні ігри ,естафе

“Космонавти”, “Гуси”, “Сірий кіт”, “Альпіністи”, “Виклик номерів”, ”Бездомний заєць”, “Посадка картоплі”, естафети;

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

6. ( розвитк фізичних якостей)а сили

підтягування у висі (хлопці) та у висі лежачи;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

б швидкості

прискорення з різних вихідних положень, повторний біг 3 х 10 м, біг із прискореннями за сигналом, стрибки зі скакалкою;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 в витривалості

біг у чергуванні з ходьбою до 1000 м, пересування на лижах до 1000 м; біг на дистанцію до 500 м малої інтенсивності; їзда на велосипеді;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

г  гнучкості

махові рухи правою і лівою ногою у бічній і лицьовій площині, стоячи біля опори та під час ходьби; прогинання та вигинання тулуба у положенні упору стоячи на колінах; викрути рук зі скакалкою

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

д  кординації

положення тіла у просторі, розслаблення м’язів рук, ніг, тулуба у різних положеннях;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Заключна частина        2- 3хв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вимірювання пульсу

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

1. Вправи для відновлення дихання та самопочуття.

Повільний біг, ходьба з простими вправами, глибоке дихання на місці

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

2. Підведення підсумків, зауваження, оцінювання.

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

  Для  2 класу      з ______ по _______ урок   на_____ семестр  20___/20__  навчального року   Тема :навички  пересувань     

 Вчитель                                                              З-закріпити  О-ознайомити Н – навчити  У-удосконалити  П – повторит

                                                                        

                                                                                Календарний план-конспект на групу уроків

  Для  2 класу      з ______ по _______ урок   на_____ семестр  20___/20__  навчального року   Тема :  вправи для опанування навичками володіння м’ячем      

Структура та зміст

 

 

І. Підготовча частина    10-15 хв.

Організаційно-методичне забезпечення

 

Номер уроку, дата уроку , направленість , дозування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Теоретична підготовка

1. Загартування як засіб зміцнення здоров’я.

2. Правила з техніки безпеки  на уроці

3 Олімпійські ігри Стародавньої Греції

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Фізична підготовленість :

а. організовуючі вправи (шикування)

 

 

б.  ЗРВ на місці в русі ,та з  предметами

 

 

 

 

 

 

 

Ходьба біг

організовуючі вправи: команди “Розійдись!”, “Ширше крок!”; поворот “Кругом!” за розподілом, розподіл на 1-2, по порядку; перешикування з колони (шеренги) по одному в колону (шеренгу) по два і навпаки за розподілом;  перешикування із колони по одному в колону по три (чотири) способом послідовних поворотів ліворуч за раніше позначеними орієнтирами;

вправи для м’язів шиї: нахили та повороти голови;

вправи для верхніх кінцівок і плечового поясу: згинання та розгинання верхніх кінцівок, кругові рухи руками, нахили в сторони, пружинчасті рухи;

для м’язів тулуба з вихідних положень: нахили, повороти, прогинання та вигинання тулуба у положенні упору стоячи на колінах;

для м’язів живота: ходьбу: “протиходом”, “змійкою”;  із зупинкою за сигналом; із вантажем (мішечки) на голові; ходьбу по підвищеній опорі приставними кроками правим і лівим боком, на носках (гімнастична лава, низька колода) з різним положенням рук почергово з поворотами, присіданнями;

біг: із зміною напрямку, спиною уперед; із зупинками стрибком та у кроці за зоровим і слуховим сигналами; пересування приставними кроками правим, лівим боком; “повторний” біг 3 х 10 м; різновиди “човникового” бігу 4 х 9 м; біг 30 м з високого старту; біг почергово з ходьбою до 1000

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

В.  Вправи на поставу та для профілактики плоскостопості

ходьба по дрібних предметах, біг на носках, ходьба перекатами з п’яти на носок, “гусениця”, “ведмідь клишоногий”, перекладання та захоплення дрібних предметів пальцями ніг, стрибки;

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

ІІ. Основна частина         20-25  хв.

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.   вправи з малим м’ячем (тенісним або гумовим);

вправи з малим м’ячем: метання малого м’яча у щит (1 х 1 м) з відстані 8-10 м на висоті 2-3 м; метання малого м’яча у горизонтальну ціль шириною 2 м з відстані 6-8 м; метання малого м’яча із-за голови на дальність;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.  вправи з великим м’ячем (гумовим, футбольним №3, волейбольним для міні-баскетболу 

: кидки м’яча знизу із положення сидячи та стоячи, передавання і ловіння м’яча двома руками від грудей (у колі, парах, трійках), передачі м’яча двома руками з ударом об підлогу; ведення м’яча з одночасними кроками правою та лівою рукою; зупинки м’яча, що котиться, підошвою та внутрішньою стороною ступні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 Рухливі й народні ігри ,естафети

Гонка м’ячів”, “М’яч сусіду”, “М’яч середньому”, “Влучно в ціль”, “Снайпери”;

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

4. (розвиток фізичних якостей)  а сили

підтягування у висі (хлопці) та у висі лежачи;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

б швидкості

прискорення з різних вихідних положень, повторний біг 3 х 10 м, біг із прискореннями за сигналом, стрибки зі скакалкою;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 в витривалості

біг у чергуванні з ходьбою до 1000 м, пересування на лижах до 1000 м; біг на дистанцію до 500 м малої інтенсивності; їзда на велосипеді;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

г  гнучкості

махові рухи правою і лівою ногою у бічній і лицьовій площині, стоячи біля опори та під час ходьби; прогинання та вигинання тулуба у положенні упору стоячи на колінах; викрути рук зі скакалкою

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

д  кординації

положення тіла у просторі, розслаблення м’язів рук, ніг, тулуба у різних положеннях;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Заключна частина        2- 3хв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вимірювання пульсу

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

1. Вправи для відновлення дихання та самопочуття.

Повільний біг, ходьба з простими вправами, глибоке дихання на місці

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

2. Підведення підсумків, оцінювання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                    Вчитель                                                              З-закріпити  О-ознайомити Н – навчити  У-удосконалити  П – повторит

                                                      

                                                              

                                                                       Календарний план-конспект на групу уроків

Структура та зміст

 

 

І. Підготовча частина    10-15 хв.

Організаційно-методичне забезпечення

 

Номер уроку, дата уроку , направленість , дозування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Теоретична підготовка

1. Загартування як засіб зміцнення здоров’я.

2. Правила з техніки безпеки  на уроці

3 Олімпійські ігри Стародавньої Греції Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Фізична підготовленість :

а. організовуючі вправи (шикування)

 

 

б. (школа постави) ЗРВ на місці в русі ,та з  предметами

 

 

 

 

 

 

 

Ходьба біг

 команди “Розійдись!”, “Ширше крок!”; поворот “Кругом!” за розподілом, розподіл на 1-2, по порядку; перешикування з колони (шеренги) по одному в колону (шеренгу) по два і навпаки за розподілом;  перешикування із колони по одному в колону по три (чотири) способом послідовних поворотів ліворуч за раніше позначеними орієнтирами;вправи для м’язів шиї: нахили та повороти голови; вправи для верхніх кінцівок і плечового поясу: згинання та розгинання верхніх кінцівок, кругові рухи руками, нахили в сторони, пружинчасті рухи;для м’язів тулуба з вихідних положень: нахили, повороти, прогинання та вигинання тулуба у положенні упору стоячи на колінах;для м’язів живота: ходьба: “протиходом”, “змійкою”;  із зупинкою за сигналом; із вантажем (мішечки) на голові; ходьбу по підвищеній опорі приставними кроками правим і лівим боком, на носках (гімнастична лава, низька колода) з різним положенням рук почергово з поворотами, присіданнями;біг: із зміною напрямку, спиною уперед; із зупинками стрибком та у кроці за зоровим і слуховим сигналами; пересування приставними кроками правим, лівим боком; “повторний” біг 3 х 10 м; різновиди “човникового” бігу 4 х 9 м; біг 30 м 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

В.  (школа постави)Вправи на поставу та для профілактики плоскостопості

ходьба по дрібних предметах, біг на носках, ходьба перекатами з п’яти на носок, “гусениця”, “ведмідь клишоногий”, перекладання та захоплення дрібних предметів пальцями ніг, стрибки;

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

ІІ. Основна частина         20-25  хв.

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. стрибки

на місці з поворотами на 45, 90, 180 градусів, по «купинах», вистрибування з присіду;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.стрибки з скакалкою

на двох ногах, на двох ногах із проміжними стрибками на місці; поперемінно відштовхуючись ногами на місці, обертаючи скакалку вперед;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. стрибки в глибину

: з висоти до 80 см з м’яким приземленням; різко вигнувшись з висоти 60-80 см;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. стрибки в висоту та в довжину

стрибки  через перешкоди висотою до 50 см поштовхом однією та двома ногами; стрибки у висоту з прямого розбігу з місця поштовхом однієї та двох ніг; стрибки у довжину із присіду в присід;.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 Рухливі й народні ігри ,естафети

(школа активного відпочинку рекреації)

“Космонавти”, “Гуси”, “Сірий кіт”, “Альпіністи”, “Виклик номерів”, ”Бездомний заєць”, “Посадка картоплі”, естафети;

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

6. (школа розвитку фізичних якостей)а сили

підтягування у висі (хлопці) та у висі лежачи;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

б швидкості

прискорення з різних вихідних положень, повторний біг 3 х 10 м, біг із прискореннями за сигналом, стрибки зі скакалкою;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 в витривалості

біг у чергуванні з ходьбою до 1000 м, пересування на лижах до 1000 м; біг на дистанцію до 500 м малої інтенсивності; їзда на велосипеді;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

г  гнучкості

махові рухи правою і лівою ногою у бічній і лицьовій площині, стоячи біля опори та під час ходьби; прогинання та вигинання тулуба у положенні упору стоячи на колінах; викрути рук зі скакалкою

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

д  кординації

положення тіла у просторі, розслаблення м’язів рук, ніг, тулуба у різних положеннях;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Заключна частина        2- 3хв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вимірювання пульсу

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

1. Вправи для відновлення дихання та самопочуття.

Повільний біг, ходьба з простими вправами, глибоке дихання на місці

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

2. Підведення підсумків, зауваження, оцінювання.

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

  Для  2 класу з ___ по ___ урок   на 1 семестр  20___/20__  навчального року Тема : вправи для опанування  стрибків     

 Вчитель                                                              З-закріпити  О-ознайомити Н – навчити  У-удосконалити  П – повторит

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                          

                                                                 Календарний план-конспект на групу уроків

  Для 3 класу      з ______ по _______ урок   на1 семестр  20___/20__  навчального року   Тема : формування  культури рухів     

Структура та зміст

 

 

І. Підготовча частина    10-15 хв.

Організаційно-методичне забезпечення

А кл.

Б кл.

В кл

Номер уроку, дата уроку , направленість , дозування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Теоретична підготовка

1. Відродження сучасних олімпійських ігор

2. Правила з техніки безпеки  на уроці

3.  Фізичні навантаження та реакція на них серцевих скорочень.

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Фізична підготовленість :

а. організовуючі вправи (шикування)

 

 

 

б. (формування  постави) ЗРВ на місці в русі ,та з  предметами

 

 

 

 

 

 

 

Ходьба біг

організовуючі вправи: перешикування із колони по одному в колону по три (по чотири) способом послідовних поворотів ліворуч; перешикування із одієї шеренги уступами за розрахунком на 9, 6, 3, на місці;

вправи для плечового пояса і верхніх кінцівок: згинання та розгинання рук, пружинячі рухи, викрути;

для м’язів спини, живота та тулуба з вихідних положень лежачи на спині, животі та стоячи в упорі на колінах, статичні вправи на рівновагу;

для м’язів нижніх кінцівок: присіди, напівприсіди, випади, стрибки;

загальнорозвивальні вправи в русі:

ходьба, біг, стрибки, випади, повороти тулуба під час бігу, вправи на координацію, викрути тулуба;

загальнорозвивальні вправи з предметами:

з гімнастичними палицями, м’ячами, зі скакалками, обручами, мішечками піску на голові під час ходьби;ходьбу по діагоналі, ходьбу зі зміною частоти кроку; ходьбу із прискоренням та уповільненням; ходьба зі зміною довжини кроку; ходьбу зі зміною напрямку за звуковим сигналом;

біг: із зміною напрямку, спиною уперед; із зупинками стрибком та у кроці за зоровим і слуховим сигналами; пересування приставними кроками правим, лівим боком; “повторний” біг 3 х 10 м; різновиди “човникового” бігу 4 х 9 м; біг 30 м з високого старту; біг почергово з ходьбою до 1000

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

В.  Вправи на поставу та для профілактики плоскостопості

ходьба, біг на носках, ходьба перекатами з п’яти на носок, “гусінь”, “ведмідь клишоногий”, стрибки;

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

ІІ. Основна частина         20-25  хв.

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.  сіди

нахили тулуба у  сіді з різними положеннями ніг; перехід із сіду на правому стегні у сід на лівому стегні;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. упори  

згинання і розгинання рук в упорі на стегнах, в упорі лежачи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.  виси;

підтягування у висі лежачи; розмахування у висі на високій перекладині; підтягування у висі (хлопці);

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. елементи акробатики групування 

перекид назад в упор стоячи на колінах, в упор присівши; два перекиди вперед злитно; “міст” із положення лежачи;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 Рухливі й народні ігри ,естафети

( активний відпочинок рекреаціїя

“Клас, струнко!”, “Вгадай, чий голос?”;

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

6. ( розвитк фізичних якостей)   а сили

підтягування у висі (хлопці) та у висі лежачи;

загальнорозвивальні вправи з обтяженням в обох руках ( вага – 200 г);

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

б швидкості

біг за м’ячем, обручем, що котиться; прискорення до 10 м;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 в витривалості

рівномірний біг у повільному темпі (до 6 хв., можливий перехід на ходьбу, враховуючи індивідуальні особливості учня)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

г  гнучкості

рухи руками, ногами і тулубом амплітудного характеру з поступовим збільшенням амплітуди рухів; вправи біля гімнастичної стінки:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

д  кординації

перекидання малого м’яча під піднятою ногою, перекидання через плече (під плечем) з однієї руки в другу; ловіння великого м’яча двома руками за спиною після підкидання вгору;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Заключна частина        2- 3хв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вимірювання пульсу

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

1. Вправи для відновлення дихання та самопочуття.

Повільний біг, ходьба з простими вправами, глибоке дихання на місці

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

2. Підведення підсумків, зауваження, оцінювання.

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

                                              

                  Вчитель                                                              З-закріпити  О-ознайомити Н – навчити  У-удосконалити  П – повторит

 

                                                                                      

 

                                                                     Календарний план-конспект на групу уроків

  Для 3 класу      з ______ по _______ урок   на_____ семестр  20___/20__  навчального року   Тема : навички пересувань     

Структура та зміст

 

 

І. Підготовча частина    10-15 хв.

Організаційно-методичне забезпечення

 

Номер уроку, дата уроку , направленість , дозування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Теоретична підготовка

1. Відродження сучасних олімпійських ігор

2. Правила з техніки безпеки  на уроці

3.  Фізичні навантаження та реакція на них серцевих скорочень.

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Фізична підготовленість :

а. організовуючі вправи (шикування)

 

 

 

б. (школа постави) ЗРВ на місці в русі ,та з  предметами

 

 

 

 

 

 

 

Ходьба біг

організовуючі вправи: перешикування із колони по одному в колону по три (по чотири) способом послідовних поворотів ліворуч; перешикування із одієї шеренги уступами за розрахунком на 9, 6, 3, на місці;

; вправи для м’язів спини, живота та тулуба з вихідних положень лежачи на спині, животі та стоячи в упорі на колінах, статичні вправи на рівновагу;

для м’язів нижніх кінцівок: присіди, напівприсіди, випади, стрибки;

загальнорозвивальні вправи в русі:

ходьба, біг, стрибки, випади, повороти тулуба під час бігу, вправи на координацію, викрути тулуба;

загальнорозвивальні вправи з предметами:

з гімнастичними палицями, м’ячами, зі скакалками, обручами, мішечками піску на голові під час ходьби;ходьбу по діагоналі, ходьба зі зміною частоти кроку; ходьбу із прискоренням та уповільненням; ходьбу зі зміною довжини кроку; ходьбу зі зміною напрямку за звуковим сигналом;

біг: із зміною напрямку, спиною уперед; із зупинками стрибком та у кроці за зоровим і слуховим сигналами; пересування приставними кроками правим, лівим боком; “повторний” біг 3 х 10 м; різновиди “човникового” бігу 4 х 9 м; біг 30 м з високого старту; біг почергово з ходьбою до 1000

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

В.  Вправи на поставу та для профілактики плоскостопості

ходьба, біг на носках, ходьба перекатами з п’яти на носок, “гусінь”, “ведмідь клишоногий”, стрибки;

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

ІІ. Основна частина         20-25  хв.

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. танцювальні кроки

кроки з притупуванням, “вірьовочка”, “вихилясник”, “припадання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.лазіння та перелізання

по похилій гімнастичній лаві (кут нахилу 45 градусів) захват каната ногами у положенні сидячи; лазіння по канату, закріпленому над похилою гімнастичною лавою

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.пересування на лижах

1000 м вивченими ходами;

лижні ходи – одночасний безкроковий, поперемінний двокроковий; спуски у низькій стійці;

підйоми“драбинкою”;гальмування“плугом”;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. плавання 

стрибок у воду з бортика; багатократні видихи у воду із зануренням

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 Рухливі й народні ігри ,естафети

( активний відпочиок рекреація)

“Гуси-лебеді”, “Квач”, “Команда швидконогих”, “Білі ведмеді”, “Горішки”, “Повінь”, “Запорожець на Січі”;

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

6. ( розвитк фізичних якостей)   а сили

підтягування у висі (хлопці) та у висі лежачи;

загальнорозвивальні вправи з обтяженням в обох руках ( вага – 200 г);

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

б швидкості

біг за м’ячем, обручем, що котиться; прискорення до 10 м;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 в витривалості

рівномірний біг у повільному темпі (до 6 хв., можливий перехід на ходьбу, враховуючи індивідуальні особливості учня)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

г  гнучкості

рухи руками, ногами і тулубом амплітудного характеру з поступовим збільшенням амплітуди рухів; вправи біля гімнастичної стінки:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

д  кординації

перекидання малого м’яча під піднятою ногою, перекидання через плече (під плечем) з однієї руки в другу; ловіння великого м’яча двома руками за спиною після підкидання вгору;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Заключна частина        2- 3хв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вимірювання пульсу

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

1. Вправи для відновлення дихання та самопочуття.

Повільний біг, ходьба з простими вправами, глибоке дихання на місці

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

2. Підведення підсумків, зауваження, оцінювання.

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

                                              

                  Вчитель                                                              З-закріпити  О-ознайомити Н – навчити  У-удосконалити  П – повторит

 

                                                                         

 

                                                                        Календарний план-конспект на групу уроків

  Для 3 класу      з ______ по _______ урок   на 1 семестр  20___/20__  навчального року   Тема :  :вправи для опанування навичками володіння м’ячем  

Структура та зміст

 

 

І. Підготовча частина    10-15 хв.

Організаційно-методичне забезпечення

 

Номер уроку, дата уроку , направленість , дозування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Теоретична підготовка

1. Відродження сучасних олімпійських ігор

2. Правила з техніки безпеки  на уроці

3.  Фізичні навантаження та реакція на них серцевих скорочень.

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Фізична підготовленість :

а. організовуючі вправи (шикування)

 

 

 

б. ЗРВ на місці в русі ,та з  предметами

 

 

 

 

 

 

 

Ходьба біг

організовуючі вправи: перешикування із колони по одному в колону по три (по чотири) способом послідовних поворотів ліворуч; перешикування із одієї шеренги уступами за розрахунком на 9, 6, 3, на місці;

; вправи для плечового пояса і верхніх кінцівок: згинання та розгинання рук, пружинячі рухи, викрути;

для м’язів спини, живота та тулуба з вихідних положень лежачи на спині, животі та стоячи в упорі на колінах, статичні вправи на рівновагу;

для м’язів нижніх кінцівок: присіди, напівприсіди, випади, стрибки;  ходьба з гімнастичними палицями, м’ячами, зі скакалками, обручами, мішечками піску на голові під час ходьби;ходьбу по діагоналі, ходьбу зі зміною частоти кроку; ходьба із прискоренням та уповільненням; ходьбу зі зміною довжини кроку; ходьбу зі зміною напрямку за звуковим сигналом;

біг: із зміною напрямку, спиною уперед; із зупинками стрибком та у кроці за зоровим і слуховим сигналами; пересування приставними кроками правим, лівим боком; “повторний” біг 3 х 10 м; різновиди “човникового” бігу 4 х 9 м; біг 30 м з високого старту; біг почергово з ходьбою до 1000

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

В.  Вправи на поставу та для профілактики плоскостопості

ходьба, біг на носках, ходьба перекатами з п’яти на носок, “гусінь”, “ведмідь клишоногий”, стрибки;

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

ІІ. Основна частина         20-25  хв.

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. вправи з малим мячем

підкидання і ловіння м’яча після поворотів, присідань, оплесків

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. вправи з великим м’ячем:

елементи баскетболу (м’яч для міні-баскетболу)

ловіння і  передачі м’яча двома руками від грудей на місці та в русі (у парах, трійках, колонах); ловіння і  передачі м’яча однією рукою від плеча; ведення м’яча правою і лівою рукою із зміною напрямку, швидкості, кидки м’яча у кошик з близьких  дистанцій однією рукою від плеча;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 елементи футболу (м’яч футбольний №3)

 

зупинки м’яча; ведення м’яча вивченими способами з обведенням стійок, “вісімкою”, по колу; удари вивченими способами на точність; фінти “відходом”, “ударом”, “зупинкою”;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 Рухливі й народні ігри ,естафети

 активний відпочинк рекреація

У горизонтальну мішень” “Слухай сигнал”,  “Захист фортеці”, “М’яч у колі”, “Боротьба за м’яч”, міні-футбол, міні-баскетбол;

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

5. ( розвитк фізичних якостей)а сили

підтягування у висі (хлопці) та у висі лежачи;

загальнорозвивальні вправи з обтяженням в обох руках ( вага – 200 г);

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

б швидкості

біг за м’ячем, обручем, що котиться; прискорення до 10 м;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 в витривалості

рівномірний біг у повільному темпі (до 6 хв., можливий перехід на ходьбу, враховуючи індивідуальні особливості учня)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

г  гнучкості

рухи руками, ногами і тулубом амплітудного характеру з поступовим збільшенням амплітуди рухів; вправи біля гімнастичної стінки:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

д  кординації

перекидання малого м’яча під піднятою ногою, перекидання через плече (під плечем) з однієї руки в другу; ловіння великого м’яча двома руками за спиною після підкидання вгору;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Заключна частина        3-5хв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вимірювання пульсу

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

1. Вправи для відновлення дихання та самопочуття.

Повільний біг, ходьба з простими вправами, глибоке дихання на місці

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

2. Підведення підсумків, зауваження, оцінювання.

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

                  Вчитель                                                              З-закріпити  О-ознайомити Н – навчити  У-удосконалити  П – повторит

 

 

                                                                          

                                                                                  Календарний план-конспект на групу уроків

  Для 3 класу      з ______ по _______ урок   на1 семестр  20___/20__  навчального рокуТема : вправи для опанування стрибків    

Структура та зміст

 

 

І. Підготовча частина    10-15 хв.

Організаційно-методичне забезпечення

А кл.

Б кл.

В кл

Номер уроку, дата уроку , направленість , дозування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Теоретична підготовка

1. Відродження сучасних олімпійських ігор

2. Правила з техніки безпеки  на уроці

3.  Фізичні навантаження та реакція на них серцевих скорочень.

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Фізична підготовленість :

а. організовуючі вправи (шикування)

 

 

 

б. (школа постави) ЗРВ на місці в русі ,та з  предметами

 

 

 

 

 

 

 

Ходьба біг

; організовуючі вправи: перешикування із колони по одному в колону по три (по чотири) способом послідовних поворотів ліворуч; перешикування із одієї шеренги уступами за розрахунком на 9, 6, 3, на місці;

 вправи для плечового пояса і верхніх кінцівок: згинання та розгинання рук, пружинячі рухи, викрути;

для м’язів спини, живота та тулуба з вихідних положень лежачи на спині, животі та стоячи в упорі на колінах, статичні вправи на рівновагу;

для м’язів нижніх кінцівок: присіди, напівприсіди, випади, стрибки;

загальнорозвивальні вправи в русі:

ходьба, біг, стрибки, випади, повороти тулуба під час бігу, вправи на координацію, викрути тулуба;

загальнорозвивальні вправи з предметами:

з гімнастичними палицями, м’ячами, зі скакалками, обручами, мішечками піску на голові під час ходьби;ходьбу по діагоналі, ходьбу зі зміною частоти кроку; ходьбу із прискоренням та уповільненням; ходьбу зі зміною довжини кроку; ходьбу зі зміною напрямку за звуковим сигналом;

біг: із зміною напрямку, спиною уперед; із зупинками стрибком та у кроці за зоровим і слуховим сигналами; пересування приставними кроками правим, лівим боком; “повторний” біг 3 х 10 м; різновиди “човникового” бігу 4 х 9 м; біг 30 м з високого старту; біг почергово з ходьбою до 1000

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

В.  Вправи на поставу та для профілактики плоскостопості

ходьба, біг на носках, ходьба перекатами з п’яти на носок, “гусінь”, “ведмідь клишоногий”, стрибки;

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

ІІ. Основна частина         20-25  хв.

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.  стрибки зі скакалкою

стрибки зі скакалкою на одній, двох ногах, обертаючи скакалку вперед і назад з проміжними та без проміжних стрибків

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. опорні стрибки

застрибування на гімнастичний місток; з розбігу 5-7 м застрибування на гімнастичний козел (кінь)  в ширину в упор стоячи на колінах – перехід в упор присівши – зіскок вигнувшись; з розбігу 5-7 м

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.  стрибок у висоту

висоту з розбігу способом “переступання”;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. стрибок у довжину

з розбігу 7-9 кроків способом “зігнувши ноги”;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 Рухливі й народні ігри ,естафети

 

Кружилиха”, “Переміна місць”, “Піймай жабу”;

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

6.  розвитк фізичних якостей)а сили

підтягування у висі (хлопці) та у висі лежачи;

загальнорозвивальні вправи з обтяженням в обох руках ( вага – 200 г);

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

б швидкості

біг за м’ячем, обручем, що котиться; прискорення до 10 м;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 в витривалості

рівномірний біг у повільному темпі (до 6 хв., можливий перехід на ходьбу, враховуючи індивідуальні особливості учня)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

г  гнучкості

рухи руками, ногами і тулубом амплітудного характеру з поступовим збільшенням амплітуди рухів; вправи біля гімнастичної стінки:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

д  кординації

перекидання малого м’яча під піднятою ногою, перекидання через плече (під плечем) з однієї руки в другу; ловіння великого м’яча двома руками ;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Заключна частина        2- 3хв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вимірювання пульсу

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

1. Вправи для відновлення дихання та самопочуття.

Повільний біг, ходьба з простими вправами, глибоке дихання на місці

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

2. Підведення підсумків, зауваження, оцінювання.

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

                                              

                  Вчитель                                                              З-закріпити  О-ознайомити Н – навчити  У-удосконалити  П – повторит

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                   

                                                                        

                                                                                 Календарний план-конспект на групу уроків

  Для 4 класу      з ______ по _______ урок   на1 семестр  20___/20__  навчального року   Тема :формування  культури рухів     

Структура та зміст

 

 

І. Підготовча частина    10-15 хв.

Організаційно-методичне забезпечення

 

Номер уроку, дата уроку , направленість , дозування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Теоретична підготовка

1.  Символіка Олімпійських ігор

2. Правила з техніки безпеки  на уроці

3.   Основні прийоми самоконтролю

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Фізична підготовленість :

а. організовуючі вправи (шикування)

 

 

 

б. (школа постави) ЗРВ на місці в русі ,та з  предметами

 

 

 

 

 

 

 

Ходьба біг

: організовуючі вправи: перешикування із колони по одному в колону по два (чотири) дробленням і зведенням і, навпаки, із колони по два (чотири) розведенням і злиттям; поняття про частини і точки розмітки гімнастичної зали;

загальнорозвивальні вправи на місці вправи для м’язів шиї: нахили та повороти голови; для м’язів шиї: нахили та повороти голови; для м’язів верхніх кінцівок плечового поясу: згинання та розгинання рук, пружинчасті рухи, нахили, викрути для м’язів спини, живота, тулуба: з різних вихідних положень, вправи на рівновагу, статичні вправи; для м’язів нижніх кінцівок: присіди, напівприсіди, випади, стрибки;загальнорозвивальні вправи в русі: кроки, ходьба, біг з поворотами тулуба, вправи на координацію;загальнорозвивальні вправи з предметами: з гімнастичними палицями, м’ячами, зі скакалкою, з мішечками піску на голові під час ходьби;вправи на відчуття правильної постави: :  ходьбу по спіралі; шеренговим кроком; ходьбу зі зміною напрямку за зоровим сигналом;біг   із різних вихідних положень (сидячи спиною до напрямку бігу, лежачи на спині тощо), біг по слабопересіченій місцевості до 1000 м; біг з подоланням перешкод вертикальних (висотою до 60 см) та горизонтальних (шириною до 1 м); біг із зміною швидкості та напрямку за зоровим сигналом; біг 30 м з низького старту;

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

В. Вправи на поставу та для профілактики плоскостопості

вправи для попередження плоскостопості: ходьба, біг на носках, ходьба перекатами з п’яти на носок, “гусінь”, “ведмідь клишоногий”, стрибки;

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

ІІ. Основна частина         20-25  хв.

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.  сіди

перехід із сіду на п’ятах з нахилом в упор лежачи на стегнах перехід із сіду в сід зігнувши ноги та в сід кутом; лежачи перехід із сіду в упор ззаду;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.  виси та упори  

упор на низьких паралельних брусах; махом однієї та поштовхом другої ноги переворот в упор на низькій перекладині (хлопці); махом однієї та поштовхом другої ноги переворот в упор на нижню жердину (дівчата

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. елементи акробатики    

“міст” із положення стоячи (з допомогою); стійка на голові і руках із зігнутими ногами (хлопці, з допомогою);

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.елементи рівноваги

ходьбу по підвищеній та обмеженій опорі (гімнастична лава, низька колода) у поєднанні з перехресними поворотами,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 Рухливі й народні ігри ,естафети

«Фігури», «Займи вільне місце», «Слухай музику»;

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

6. ( розвитк фізичних якостей)а сили

загальнорозвивальні вправи з набивними м’ячами (вага – 1 кг), з гантелями (вага – 500 г);

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

б швидкості

 біг з високим підніманням стегна через предмети  біг з різних вихідних положень на дистанцію 10-15м;прискорення до 15 м;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 в витривалості

повторний біг 3-5 х 30м стрибки зі скакалкою до 2 хв подолання смуги перешкод

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

г  гнучкості

у положенні лежачи на спині одночасне відведення рук і ніг назад; вправи на розтягування в парах; пружинчасті похитування у положенні “шпагат”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

д  кординації

довільне подолання поодиноких перешкод; подолання смуги перешкод (разом з  акробатичними елементами, висами перелізаннями, підлізанннями);

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Заключна частина        2- 3хв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вимірювання пульсу

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

1. Вправи для відновлення дихання та самопочуття.

Повільний біг, ходьба з простими вправами, глибоке дихання на місці

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

2. Підведення підсумків, зауваження, оцінювання.

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

                                              

                  Вчитель                                                              З-закріпити  О-ознайомити Н – навчити  У-удосконалити  П – повторит

 

 

                                                                           Календарний план-конспект на групу уроків

  Для 4 класу   з ______ по _______ урок   на1 семестр  20___/20__  навчального року.Тема :оволодіння навичками  пересувань     

Структура та зміст

 

 

І. Підготовча частина    10-15 хв.

Організаційно-методичне забезпечення

 

Номер уроку, дата уроку , направленість , дозування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Теоретична підготовка

1.  Символіка Олімпійських ігор

2. Правила з техніки безпеки  на уроці

3.   Основні прийоми самоконтролю

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Фізична підготовленість :

а. організовуючі вправи (шикування)

 

 

 

б.  ЗРВ на місці в русі ,та з  предметами

 

 

 

 

 

 

 

Ходьба біг

: організовуючі вправи: перешикування із колони по одному в колону по два (чотири) дробленням і зведенням і, навпаки, із колони по два (чотири) розведенням і злиттям; поняття про частини і точки розмітки гімнастичної зали;

загальнорозвивальні вправи на місці вправи для м’язів шиї: нахили та повороти голови; для м’язів шиї: нахили та повороти голови; для м’язів верхніх кінцівок плечового поясу: згинання та розгинання рук, пружинчасті рухи, нахили, викрути для м’язів спини, живота, тулуба: з різних вихідних положень, вправи на рівновагу, статичні вправи; для м’язів нижніх кінцівок: присіди, напівприсіди, випади, стрибки;

загальнорозвивальні вправи в русі: кроки, ходьба, біг з поворотами тулуба, вправи на координацію;

загальнорозвивальні вправи з предметами: з гімнастичними палицями, м’ячами, зі скакалкою, з мішечками піску на голові під час ходьби;

вправи на відчуття правильної постави: :  ходьбу по спіралі; шеренговим кроком; ходьбу зі зміною напрямку за зоровим сигналом;

біг   із різних вихідних положень (сидячи спиною до напрямку бігу, лежачи на спині тощо), біг по слабопересіченій місцевості до 1000 м; біг з подоланням перешкод вертикальних (висотою до 60 см) та горизонтальних (шириною до 1 м); біг із зміною швидкості та напрямку за зоровим сигналом; біг 30 м з низького старту; біг по прямій; фінішування; біг зі зміною лідера;

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

В.  Вправи на поставу та для профілактики плоскостопості

вправи для попередження плоскостопості: ходьба, біг на носках, ходьба перекатами з п’яти на носок, “гусінь”, “ведмідь клишоногий”, стрибки;

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

ІІ. Основна частина         20-25  хв.

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.  танцювальні кроки

бігунець”; “голубець”; ритмічні завдання; фрагмент танцю “Гопак” (32 такти);

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. лазіння та перелізання

лазіння по вертикальному канату у три прийоми;  подолання лазінням, смуги із 5-7 перешкод;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.  плавання ,вправи на суші і в воді

 загальнорозвивальні вправи; вправи із гумовими джгутами; ковзання на спині (руки притиснуті до тулуба); ковзання на спині (руки притиснуті до тулуба)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. пересування на лижах

Спуски,підйоми,гальмування,лижні ходи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 Рухливі й народні ігри ,естафети

 

–“Шишки, жолуді, горіхи”, естафети з лазінням та перлізанням. рух у похідному строю, зміну темпу руху; подолання “умовного болота” по купинах; підлаз та перелаз через повалене дерево

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

6. ( розвитк фізичних якостей)а сили

загальнорозвивальні вправи з набивними м’ячами (вага – 1 кг), з гантелями (вага – 500 г);

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

б швидкості

 біг з високим підніманням стегна через предмети  біг з різних вихідних положень на дистанцію 10-15м;прискорення до 15 м;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 в витривалості

повторний біг 3-5 х 30м стрибки зі скакалкою до 2 хв подолання смуги перешкод

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

г  гнучкості

у положенні лежачи на спині одночасне відведення рук і ніг назад; вправи на розтягування в парах; пружинчасті похитування у положенні “шпагат”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

д  кординації

довільне подолання поодиноких перешкод; подолання смуги перешкод (разом з  акробатичними елементами, висами перелізаннями, підлізанннями);

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Заключна частина        2- 3хв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вимірювання пульсу

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

1. Вправи для відновлення дихання та самопочуття.

Повільний біг, ходьба з простими вправами, глибоке дихання на місці

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

2. Підведення підсумків, зауваження, оцінювання.

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

                                              

                  Вчитель                                                              З-закріпити  О-ознайомити Н – навчити  У-удосконалити  П – повторит

                                                                    

                                                                               Календарний план-конспект на групу уроків

  Для 4 класу  з ______ по _______ урок   на1 семестр20___/20__  навчального року   Тема :вправи для опанування навичками володіння м’ячем

Структура та зміст

 

 

І. Підготовча частина    10-15 хв.

Організаційно-методичне забезпечення

 

Номер уроку, дата уроку , направленість , дозування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Теоретична підготовка

1.  Символіка Олімпійських ігор

2. Правила з техніки безпеки  на уроці

3.   Основні прийоми самоконтролю

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Фізична підготовленість :

а. організовуючі вправи (шикування)

 

 

 

б.  ЗРВ на місці в русі ,та з  предметами

 

 

 

 

 

 

 

Ходьба біг

: організовуючі вправи: перешикування із колони по одному в колону по два (чотири) дробленням і зведенням і, навпаки, із колони по два (чотири) розведенням і злиттям; поняття про частини і точки розмітки гімнастичної зали;

загальнорозвивальні вправи на місці вправи для м’язів шиї: нахили та повороти голови; для м’язів шиї: нахили та повороти голови; для м’язів верхніх кінцівок плечового поясу: згинання та розгинання рук, пружинчасті рухи, нахили, викрути для м’язів спини, живота, тулуба: з різних вихідних положень, вправи на рівновагу, статичні вправи; для м’язів нижніх кінцівок: присіди, напівприсіди, випади, стрибки;

загальнорозвивальні вправи в русі: кроки, ходьба, біг з поворотами тулуба, вправи на координацію;

загальнорозвивальні вправи з предметами: з гімнастичними палицями, м’ячами, зі скакалкою, з мішечками піску на голові під час ходьби;

вправи на відчуття правильної постави: :  ходьбу по спіралі; шеренговим кроком; ходьбу зі зміною напрямку за зоровим сигналом;

біг   із різних вихідних положень (сидячи спиною до напрямку бігу, лежачи на спині тощо), біг по слабопересіченій місцевості до 1000 м; біг з подоланням перешкод вертикальних (висотою до 60 см) та горизонтальних (шириною до 1 м); біг із зміною швидкості та напрямку за зоровим сигналом; біг 30 м з низького старту; біг по прямій; фінішування; біг зі зміною лідера;

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

В. Вправи на поставу та для профілактики плоскостопості

вправи для попередження плоскостопості: ходьба, біг на носках, ходьба перекатами з п’яти на носок, “гусінь”, “ведмідь клишоногий”, стрибки;

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

ІІ. Основна частина         20-25  хв.

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.  вправи з малим мячем

метання м’яча“із-за спини через плече” на дальність з місця; метання м’яча у вертикальну    ціль

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. вправи з великим мячем  елементи баскетболу  

ловіння і  передачі м’яча двома руками від грудей на місці та в русі (у парах, трійках, колонах); кидки м’яча у кошик з близьких та середніх дистанцій однією рукою від плеча;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.  елементи футболу (м’яч футбольний №3)

ведення м’яча вивченими способами з обведенням стійок, “вісімкою”, по колу; удари вивченими способами на точність;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4  елементи гандболу  

ловіння м’яча двома руками; передачі м’яча однією рукою на місці  кидок м’яча зігнутою рукою зверху; ведення м’яча правою і лівою рукою;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 Рухливі й народні ігри ,естафети

 

У горизонтальну мішень” “Слухай сигнал”,  “Захист фортеці”, “М’яч у колі”, “Боротьба за м’яч”, міні-футбол, міні-баскетбол;

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

6.  розвитк фізичних якостей)а сили

загальнорозвивальні вправи з набивними м’ячами (вага – 1 кг), з гантелями (вага – 500 г);

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

б швидкості

 біг з високим підніманням стегна через предмети  біг з різних вихідних положень на дистанцію 10-15м;прискорення до 15 м;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 в витривалості

повторний біг 3-5 х 30м стрибки зі скакалкою до 2 хв подолання смуги перешкод

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

г  гнучкості

у положенні лежачи на спині одночасне відведення рук і ніг назад; вправи на розтягування в парах; пружинчасті похитування у положенні “шпагат”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

д  кординації

довільне подолання поодиноких перешкод; подолання смуги перешкод (разом з  акробатичними елементами, висами перелізаннями, підлізанннями);

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Заключна частина        2- 3хв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вимірювання пульсу

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

1. Вправи для відновлення дихання та самопочуття.

Повільний біг, ходьба з простими вправами, глибоке дихання на місці

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

2. Підведення підсумків, зауваження, оцінювання.

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

                                              

                  Вчитель                                                              З-закріпити  О-ознайомити Н – навчити  У-удосконалити  П – повторит

                                                                    

 

                                                                        Календарний план-конспект на групу уроків

  Для 4 класу      з ______ по _______ урок   на1 семестр  20___/20__  навчального року   Тема :  стрибкові вправи    

Структура та зміст

 

 

І. Підготовча частина    10-15 хв.

Організаційно-методичне забезпечення

 

Номер уроку, дата уроку , направленість , дозування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Теоретична підготовка

1.  Символіка Олімпійських ігор

2. Правила з техніки безпеки  на уроці

3.   Основні прийоми самоконтролю

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Фізична підготовленість :

а. організовуючі вправи (шикування)

 

 

 

б. ЗРВ на місці в русі ,та з  предметами

 

 

 

 

 

 

 

Ходьба біг

: організовуючі вправи: перешикування із колони по одному в колону по два (чотири) дробленням і зведенням і, навпаки, із колони по два (чотири) розведенням і злиттям; поняття про частини і точки розмітки гімнастичної зали;

загальнорозвивальні вправи на місці вправи для м’язів шиї: нахили та повороти голови; для м’язів шиї: нахили та повороти голови; для м’язів верхніх кінцівок плечового поясу: згинання та розгинання рук, пружинчасті рухи, нахили, викрути для м’язів спини, живота, тулуба: з різних вихідних положень, вправи на рівновагу, статичні вправи; для м’язів нижніх кінцівок: присіди, напівприсіди, випади, стрибки;

загальнорозвивальні вправи в русі: кроки, ходьба, біг з поворотами тулуба, вправи на координацію;

загальнорозвивальні вправи з предметами: з гімнастичними палицями, м’ячами, зі скакалкою, з мішечками піску на голові під час ходьби;

вправи на відчуття правильної постави: :  ходьбу по спіралі; шеренговим кроком; ходьбу зі зміною напрямку за зоровим сигналом;

біг   із різних вихідних положень (сидячи спиною до напрямку бігу, лежачи на спині тощо), біг по слабопересіченій місцевості до 1000 м; біг з подоланням перешкод вертикальних (висотою до 60 см) та горизонтальних (шириною до 1 м); біг із зміною швидкості та напрямку за зоровим сигналом; біг 30 м з низького старту; біг по прямій; фінішування; біг зі зміною лідера;

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

В.  Вправи на поставу та для профілактики плоскостопості

вправи для попередження плоскостопості: ходьба, біг на носках, ходьба перекатами з п’яти на носок, “гусінь”, “ведмідь клишоногий”, стрибки;

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

ІІ. Основна частина         20-25  хв.

Вимірювання пульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.   стрибки зі скакалкою

 

: стрибки зі скакалкою на одній, двох ногах, обертаючи скакалку вперед і назад з проміжними та без проміжних стрибків

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. опорні стрибки

: застрибування на гімнастичний місток; з розбігу 5-7 м застрибування на гімнастичний козел (кінь) настрибування на гімнастичного козла (коня)  в ширину в упор присівши 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. стрибки у висоту

з розбігу способом “переступання”; серійні вистрибування з упору присівши;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. стрибки у довжину

з розбігу 7-9 кроків способом “зігнувши ноги”;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 Рухливі й народні ігри ,естафети

(

“Кружилиха”, “Переміна місць”, “Піймай жабу”;

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

6. розвитк фізичних якостей)      а сили

загальнорозвивальні вправи з набивними м’ячами (вага – 1 кг), з гантелями (вага – 500 г);

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

б швидкості

 біг з високим підніманням стегна через предмети  біг з різних вихідних положень на дистанцію 10-15м;прискорення до 15 м;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 в витривалості

повторний біг 3-5 х 30м стрибки зі скакалкою до 2 хв подолання смуги перешкод

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

г  гнучкості

у положенні лежачи на спині одночасне відведення рук і ніг назад; вправи на розтягування в парах; пружинчасті похитування у положенні “шпагат”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

д  кординації

довільне подолання поодиноких перешкод; подолання смуги перешкод (разом з  акробатичними елементами, висами перелізаннями, підлізанннями);

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Заключна частина        2- 3хв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вимірювання пульсу

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

1. Вправи для відновлення дихання та самопочуття.

Повільний біг, ходьба з простими вправами, глибоке дихання на місці

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

2. Підведення підсумків, зауваження, оцінювання.

 

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

х

 

                    Вчитель                                                              З-закріпити  О-ознайомити Н – навчити  У-удосконалити  П – повторит

 

 

             Орієнтовна сітка розподілу програмового матеріалу в навчальних годинах для уроків фізичної культури 1-4 клас

 

Розділи і теми

Кількість годин

класи

   1

   2

     3

    4

І. Теоретико-методична підготовка

    3

    3

      3

    3

ІІ. Способи фізкультурної діяльності:

  1. Школа культури рухів з елементами гімнастики
  2. Школа пересувань
  3. Школа м’яча
  4. Школа стрибків
  5. Школа активного відпочинку (рекреації)
  6. Школа сприяння розвитку фізичних якостей
  7. Школа постави

 

  1. Визначення динаміки змін показників розвитку  фізичних якостей

 

  1. Резервний час

 

     17

 

     26

     12

       8

     17

 

      17

 

      25

      14

        8

     16

 

      17

 

      24

      16

        8

      15

 

     17

 

     24

     17

       8

      10

 

У змісті відповідних розділів програми

 

На всіх уроках

       

 

2

 

      20

 

 

2

 

20

 

 

2

 

20

 

 

6

 

20

                                          Всього:

105

105

105

105

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                            

 

                                                                                        План

розподілу навчальних годин за елементами програмного матеріалу

                                  для учнів     класу на 20___- 20___навчальний рік                                    

Теми та елементи

Кількість годин

І семестр

48 годин

ІІ семестр

57 годин

1.

Теоретичні та методичні знання

 

 

 

 

 

 

 

2.

Мкола культури рухів з елементами (гімнастики)

 

 

 

 

 

 

 

3.

Школа пересувань

 

 

 

 

 

 

 

4.

Школа мяча

 

 

 

 

 

 

 

5.

Школа стрибків

 

 

 

 

 

6.

Школа активного відпочинку і реакриації

 

 

 

 

 

7.

Школо сприянню розводку фізичних якостей

 

 

 

 

 

8.

Школа постави

 

 

 

 

 

9.

Резервний час

 

 

 

 

 

 

Всього годин на рік :

 

 

 

 

 

 Вчитель фізичної культури :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                           

                    Календарний  план – графік розподілу навчального матеріалу   для     класу                                     

________________________________________________________________________________

                                             на   І  півріччя 20 ___  - 20 ___  навчального року

 

 

 

 

 

 

 

Розділи та теми

Всього годин

 

 

Дати проведення, номери уроків, дозування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

І

Навчальний пріоритетний матеріал

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Теоретичні та методичні знання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Рухливі та народні ігри

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Школа постави

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Школа культури рухів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Школа перисувань

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Школа мяча

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Школа стрибків

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Школа активного відпочинку

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

Школа сприянню розвитку фізичних якостей

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Возначення динаміки змін показників розвитку фізичних якостей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Резервний час

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчитель фізичної культури :

  

 

 

 

 

 

 

                    

                  

 

                         Календарний  план – графік розподілу навчального матеріалу   для     класу                                     

________________________________________________________________________________

                                             на   І  півріччя 20 ___  - 20 ___  навчального року

 

 

 

 

 

 

 

Розділи та теми

Всього годин

 

 

Дати проведення, номери уроків, дозування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

39

40

41

42

43

44

45

46

47

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І

Навчальний пріоритетний матеріал

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Теоретичні та методичні знання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Рухливі та народні ігри

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Школа постави

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Школа культури рухів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Школа перисувань

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Школа мяча

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Школа стрибків

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Школа активного відпочинку

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

Школа сприянню розвитку фізичних якостей

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Возначення динаміки змін показників розвитку фізичних якостей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Резервний час

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчитель фізичної культури :

 

 

 

 

 

 

 

             

   Календарний  план – графік розподілу навчального матеріалу   для     класу                                     

________________________________________________________________________________

                                             на   2  півріччя 20 ___  - 20 ___  навчального року

 

 

 

 

 

 

 

Розділи та теми

Всього годин

 

 

Дати проведення, номери уроків, дозування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

81

82

83

84

85

І

Навчальний пріоритетний матеріал

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Теоретичні та методичні знання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Рухливі та народні ігри

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Школа постави

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Школа культури рухів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Школа перисувань

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Школа мяча

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Школа стрибків

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Школа активного відпочинку

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

Школа сприянню розвитку фізичних якостей

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Возначення динаміки змін показників розвитку фізичних якостей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Резервний час

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчитель фізичної культури :

 

 

 

               

 

 

 

 

 

                    Календарний  план – графік розподілу навчального матеріалу   для     класу                                     

________________________________________________________________________________

                                             на   2  півріччя 20 ___  - 20 ___  навчального року

 

 

 

 

 

 

 

Розділи та теми

Всього годин

 

 

Дати проведення, номери уроків, дозування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

86

87

88

89

90

91

92

93

94

95

96

97

98

99

100

101

102

103

104

105

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І

Навчальний пріоритетний матеріал

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Теоретичні та методичні знання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Рухливі та народні ігри

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Школа постави

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Школа культури рухів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Школа перисувань

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Школа мяча

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Школа стрибків

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Школа активного відпочинку

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

Школа сприянню розвитку фізичних якостей

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Возначення динаміки змін показників розвитку фізичних якостей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Резервний час

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчитель фізичної культури :

 

 

 

                   

 

. Рухливі ігри середньої інтенсивності

Влучай у м’яч

Гравці утворюють дві команди і стають на протилежних сторонах

залу. Кожний гравець має по маленькому м’ячу. Посеред залу на табуретці

лежить волейбольний м’яч. Учитель дає несподіваний сигнал, після чого

всі одночасно кидають свої м’ячі у великий м’яч, намагаючись збити його в

бік «противника». Коли м’яч буде збито, гравці збирають свої м’ячі і

стають на свої місця, після чого гра за сигналом продовжується. Команда,

яка більше разів зіб’є м’яч (в бік противника»), виграє.

Влучно в ціль

Місце для гри окреслюють середніми лицьовими і бічними лініями.

За кожною з лицьових ліній ставлять в ряд п’ять городків, між якими

залишається відстань у півкроку. Городки розміщують з лівого боку

окреслених ліній. Середньою лінією місце гри розмежовується на дві

однакові частини.

Гравців поділяють на дві команди, однакові за кількістю учасників.

Кожна з команд розташовується на своїй частині поля, як їй зручніше, на

відстані 10 – 12 м від городків.

Усі гравці одержують по маленькому м’ячику. За сигналом керівника

гра починається.

Кожна команда намагається швидше збити м’ячами всі городки

другої команди.

Та команда, якій вдається зробити це, перемагає.

Правила. 1. Для збирання м’ячів можна виходити з-за бічних ліній,

але не можна переступати через середню лінію, яка обмежує ділянку гри.

Навмисне заступати і захищати свої городки не дозволяється.

Гравець, що підібрав м’яч у полі, повинен перейти з ним за бічну

лінію.

В тому разі, коли команді довго не вдається збити всі городки другої,

гра закінчується за наказом керівника. Перемога присуджується тій

команді, яка збила більшу кількість городків.

 

 

 

 

3. Вовк у канаві

Посередині майданчика креслять дві паралельні лінії на відстані

80–100 см одна від одної – це «канава». По краях майданчика на відстані

одного-двох кроків від межі креслять «дім кіз». Учитель призначає одного

гравця «вовком», решта – «кози».

Всі кози розташовуються на одній стороні майданчика (дім). Вовк

стає у канаву.

За сигналом учителя «Вовк у канаві» кози біжать на протилежну

сторону майданчика, перестрибуючи через канаву, а вовк у цей час

намагається їх піймати (доторкнутися). Спійманих він відводить (вправо і

вліво) в кут канави. Потім на слові учителя «Вовк у канаві» кози

перебігають на другу сторону, перестрибуючи через канаву.

Після трьох-чотирьох перебіжок (згідно з умовою) всі спіймані кози

повертаються в свій дім і призначається (обирається) інший «вовк» (але не

із спійманих кіз).

Триває гра 5 – 7 хв.

Правила. 1. Кози вибігають з дому за сигналом «Вовк у канаві».

2. Вовк може ловити кіз тільки в канаві.

3. Коза вважається спійманою, якщо вовк доторкнувся до неї в той

момент, коли вона перестрибувала канаву або попала в канаву хоча б

однією ногою.

В’юни

Учасники поділяються на команди по 6-8 гравців. Кожна команда

шикується у колону по одному.

Хід гри: За сигналом направляючий у кожній команді повертається

кругом, після чого другий гравець бере його за пояс і вони виконують

поворот удвох, потім утрьох, чотирьох і т.д.

Як тільки останній у колоні виконає поворот, гра закінчується. Ця

команда і буде переможцем.

 

 

 

 

 

 

Горобці – стрибунці

На підлозі креслять коло, у центрі якого «кіт» – ведучий. Інші гравці –

«горобчики» – поза колом.

Хід гри: За сигналом керівника «горобчика» починають стрибати у

середину кола та вистрибувати з нього , а «кіт» намагається спіймати кого-

небудь з них у той час, коли «горобчик» знаходиться у середині кола. Той,

кого спіймали, стає «котом», а кіт – «горобчиком» і гра повторюється.

«Горобчики» стрибають на одній, двох ногах. Той, хто перебігає коло,

вважається спійманим.

Інвентар: крейда.

День і ніч

Дві команди стають спиною одна до одної на середині майданчика на

відстані 1,5 –2 м. У кожної команди на краю майданчика є «дім» на відстані

10 – 15 м від середньої лінії. Одна команда зветься «День», друга – «Ніч».

Коли вчитель викликає одну з команд. Наприклад, «День», тоді ця

команда біжить до свого «дому», а команда «Ніч» її наздоганяє.

Підраховують кількість спійманих. Якщо вчитель сказав: «Ніч» – то,

навпаки, команда «День» наздоганяє.

Спіймані гравці продовжують грати в своїй команді. Гра

повторюється певну кількість разів. Виграє та команда, яка спіймає більше

гравців іншої команди.

 

Вказівки до гри. Обидві команди треба викликати однакову

кількість разів.

До своїх прапорців

Гравці поділяються на 3 – 4 команди. У кола, що накреслені на

відстані 6 м від лицьової лінії, на рівній відстані один від одного, стають

ведучі (за кількістю команд), тримаючи в руках різні за кольором

прапорці. Гравці кожної, команди стають у коло навколо своїх ведучих.

Гравці повинні запам’ятати колір прапорця, що його тримає ведучий. У 10

м від протилежної лицьової лінії паралельно їй на однаковій відстані один

 

 

 

 

від одного кладуть м’ячі (за кількістю гравців).

Опис гри. За сигналом гравці підходять до м’ячів (не ближче 1 м)

повторюють одна за одною вправи, які виконує учитель. У цей час ведучі

швидко міняються місцями (можна мінятись і прапорцями). Коли

відбулася зміна ведучих, подається другий сигнал, за яким гравці беруть

по м’ячу, що лежить навпроти і, визначивши, де знаходиться прапорець

їхньої команди, швидко ведуть м’яч до них і стають у колону по одному за

ведучими, які тримають у піднятій руці прапорець даної команди.

Перемагає команда, яка швидше вишикується за своїм прапорцем.

Правила гри. Гравцям забороняється дивитись у бік ведучих під час

виконання вправ; навмисно заважати веденню м’яча гравцям інших

команд. За кожне таке порушення команда штрафується очком.

До обруча

Усі гравці шикуються за лінією в дві колони з однієї сторони

майданчика (залу). Попереду за 4 – 6 м від кожної колони покладено по

обручу. За сигналом учителя направляючі кожної колони повзуть до

обруча, стають на одне коліно, піднімають обруч із землі і міцно тримають

його так, щоб діти могли пролізти крізь нього. За другим сигналом з колон

починають повзти до обруча учні, що стоять другими, пролізають крізь

нього і замінюють перших біля обруча. Перші біжать на кінець своєї

колони, по дорозі доторкаються долонею до третіх у своїх колонах і т. д.

Переможцем вважається та колона, гравці якої швидше проповзуть

крізь обруч.

Правила. 1. Черговий гравець починає повзти тільки після того, коли

той, хто повернувся, доторкнеться до його долоні.

2. Гравець, який повернувся, доторкнувшись до долоні й ступного

гравця, стає в кінець своєї колони.

Естафета з обручем

Для гри потрібні два дерев’яні або пластмасові обручі. Змагаються

дві команди по 5 чоловік, вони шикуються шеренгами навпроти один

перед одним. Відстань між гравцями в командах півтора – два кроки.

 

 

 

 

Крайньому в кожній команді дають обруч.

Хід гри: За сигналом капітани пропускають обруч через себе, а потім

передають сусідньому гравцю. Той виконує те ж саме, передає обруч

третьому тощо. Останній повертає його таким же чином назад. Гра

продовжується до тих пір, доки обруч не повернеться до капітана. Виграє

команда, гравці якої виконали все швидше і не зробили помилок.

Варіанти:

можна використовувати для гри декілька (3–5) обручів. За

сигналом, піднявши обруч вгору, капітан передає його сусіду, який

пропускає його через себе, піднімає і передає тому, хто стоїть поряд.

Поступово капітан віддає всі обручі на другий кінець шеренги. Виграє

команда, яка зробила це швидше.

можна провести естафету. В 10–15м перед кожною шеренгою

лежать обручі. Завдання кожного гравця добігти до обруча, підняти його,

пропустити через себе і повернутися назад, доторкнувшись рукою до

наступного. Виграє команда, яка виконала вправу швидше.

Інвентар: обручі.

Земля, вода, вогонь, повітря

Учасники гри стають у коло, у центрі – ведучий.

Хід гри: Кидаючи м’яч кому-небудь з гравців, він вигукує одне з

4-х слів: «земля», «вода», «вогонь», «повітря». Якщо ведучий скаже

«земля», то той, хто ловить м’яч, повинен швидко назвати яку-небудь

свійську тварину, або дику тварину; «вода» – рибу; «повітря» – птаха. А

якщо ведучий вигукне «вогонь» – усі учасники гри повинні, розмахуючи

руками, швидко обернутися кругом. М’яча при цьому ніхто не ловить.

Ведучий сам піднімає м’яч із землі і гра триває. Неуважні виконують певну

фізичну вправу (присідають, віджимаються від підлоги тощо), а потім

знову приймають участь у грі.

Злови мавпочку

Гравці, які вдають мавпочок, розміщуються на одному боці

майданчика, де є прилади для лазіння. На протилежному боці майданчика

 

 

 

 

знаходяться ловці мавп (2 – 4 чол.).

Хід гри: Ловці домовляються між собою про те, які рухи вони будуть

робити, а потім виходять на середину і показують їх. Мавпочки залазять на

драбини і звідти спостерігають за рухами ловців. Виконавши рухи, ловці

повертаються назад, а мавпочки злізають, наближаються до того місця, де

були ловці, і повторюють рухи. За сигналом керівника: «Ловці!» - мавпочки

біжать до своїх драбин. А ловці намагаються наздогнати їх до того, як

мавпочки залізуть на драбини. Потім ті мавпочки, яких спіймали,

допомагають ловцям квачити інших мавпочок.

Інвентар: гімнастичні драбини.

Крізь кільце

Хід гри: Гравці стоять в колонах або в шеренгах на гімнастичній

лавці. В руках перших номерів по кільцю діаметром до 50см. За сигналом

гравець пролазить крізь кільце, потім другий, третій тощо.

Інвентар: лавка, кільце.

М’яч по землі

Діти стають у коло, присідають, а ведучий у колі. Діти перекочують

м’яч один одному, а ведучий намагається перехопити.

Якщо йому вдається це зробити, то ведучим стає той, хто останнім

перекочував м’яч. М’яч не можна кидати, а тільки котити по землі.

М’яч середньому

Гравці утворюють три-чотири кола. В середині кожного кола стоїть

ведучий; він по черзі кидає м’яч своїм гравцям, а гравці кидають м’яч назад

ведучому. Одержавши м’яч від останнього свого гравця, ведучий піднімає

його вгору. Команда, в якої м’яч менше падав на землю і яка раніше від

інших закінчила перекидання м’яча, виграє.

М’яч у стінку

Команди стоять у колоні по одному за 5–8 м від стінки. Перші гравці

кожної команди тримають у руках по м’ячу. За сигналом вони кидають

м’яч у стінку так, щоб він, перескочивши від неї, вдарився об підлогу. Другі

номери ловлять м’яч, що відскочив від підлоги, кидають його в стінку і

 

 

 

 

стають у кінець колони. Наступний гравець повторює завдання, і так до

останнього. Перемагає команда, яка закінчить гру першою.

На прогулянку

Гравці розміщуються по всьому майданчику, стоячи у накреслених

колах. Ведучий залишається поза колами. Він говорить: «На прогулянку!» –

всі вибігають зі своїх кіл і рухаються по майданчику. За командою: «Дощ

іде!» стараються зайняти кола, а кому їх не вистачило, той стає ведучим.

Подвійний баланс

Хід гри: Перед кожною командою стоїть гімнастична колода, а в

руках у направляючих гімнастична палка. За сигналом перші номери,

утримуючи палку на долоні або на пальцях, проходять швидким кроком по

колоді. Після цього вони беруть палку в руки і біжать до лінії старту,

передають її наступному гравцю і т.д.

Інвентар: колода, гімнастична палка.

Поїзд

Гравці поділяються на дві команди. Креслять лінію старту і фінішу.

Діти стоять у колоні по одному, кладуть руки на плечі свого гравця, який

стоїть попереду. Перший у колоні «тепловоз», а інші – «вагончики». За

сигналом керівника поїзд починає їхати. Виграє команда, яка швидше

перетне лінію фінішу.

Попадання м’ячем у ведучого

Гравці утворюють коло, ставши один від одного на відстані двох-

трьох кроків. Вибирають ведучого, який стає всередині кола. Гравці, що

стоять у колі, не виходячи за лінію, кидають невеликого м’яча у ведучого.

Ведучий ухиляється від м’яча. Гравець, що влучив у ведучого, міняється з

ним місцем.

По похилій дошці

Гравців поділяють на дві колони. Перед ними ставлять похило

дві гімнастичні лави або дві дошки. За сигналом учителя перші учні з

кожної колони підходять до гімнастичних лав і починають лізти

по них знизу вгору. Лазіння довільне. Закінчивши свій шлях, вони

 

 

 

 

опускаються на землю біжать до своїх колон і доторкаються до долоні

другого гравця. Другий виходить до гімнастичної лави й робить усе так

само, як і перший, і так доти, доки всі в колоні закінчать лазіння по

гімнастичній лаві. Переможцем вважається колона, гравці якої швидше і

правильно закінчать лазіння.

Правила. 1. Черговий гравець підходить до гімнастичної лави тільки

після того, як гравець, що повернувся, доторкнувся до його долоні.

2. Той, хто доторкнувся до долоні наступного гравця, стає в кінець

своєї колони.

3. Правильним лазінням вважається таке, при якому гравець

жодного разу не оступився на дошці, а також якщо нога гравця не звисає

під час лазіння.

Пролізання під планкою

Гравці стоять у колонах по одному. За сигналом вчителя вони біжать

до позначки, пролізаючи під планкою, встановленою на висоті 0,5 м

ногами вперед. Повертаючись, пролізають головою вперед. Планку

встановлюють на відстані 5 – 6 м від лінії старту. Перемагає команда, яка

швидше виконала завдання.

. Рухливі ігри малої інтенсивності

Баба-сліпуха

Гравці довільно розміщуються на майданчику. Кожне місце

обмежують (квадратиком, колом). Міняти його не можна. Гру розпочинає

«баба-сліпуха». Їй закривають очі, обводять довкола й залишають на

середині грища. Після цього учасники просять «бабку» в гості. Тоді

«сліпуха» шукає навпомацки дітей, які встають, приклякають, сідають

тощо. Це все вони роблять з метою обману «сліпушки», проте мусять при

цьому бодай рукою або ногою доторкнутися до неї.

Коли «сліпуха» торкнеться або спіймає когось, стане на його місце, то

сама визволяється, а її роль виконує спійманий.

Відгадай по голосу

Діти, взявшись за руки, утворюють коло. В центрі кола поїть ведучий

 

 

 

 

із заплющеними очима. Діти йдуть по колу вправо і співають:

Дружно діти: раз, два, три!

Разом вліво поверни.

(Повертаються і йдуть у протилежний бік).

А як скажем: «Скок, скок, скок», –

Відгадай, чий голосок.

Слова «Скок, скок, скок» промовляє тільки один з гравців, заздалегідь

призначений учителем. Коли діти промовлять усі слова, ведучий

розплющує очі й намагається відгадати, хто вимовив слова «Скок, скок,

скок». Якщо він відгадав, то цей гравець змінює ведучого, і гра

повторюється знову.

Вітер і флюгер

Вчитель спершу з’ясовує, чи знають учні, де північ, південь, захід і

схід, а потім пропонує їм таку гру.

Вчитель – «вітер», учні – «флюгери». Коли вчитель говорить:

«Вітер дме з півдня», «флюгери» повертаються на південь і витягують

руки вперед (долоні разом). Коли вчитель каже: «Вітер дме зі сходу» –

«флюгери» повертаються на схід. Якщо вчитель говорить:

«Буря», «флюгери» обертаються на місці, «штиль» – усі завмирають. Гру

проводять у швидкому темпі. Переможцем вважають того, хто зробить

найменше помилок.

Заборонений рух

Керівник стає з гравцями у коло і пропонує виконувати за ним усі

рухи, за виключенням раніше встановленого ним забороненого. Той, хто

помиляється, виконує заборонений рух, отримує штрафне очко. Потім гра

продовжується. По закінченню гри підраховують очки. Хто набрав

найменше штрафних очок – той і переміг.

Знайди річ

Один з гравців виходить з кімнати, решта дітей залишається. У

певному місці ховають дрібну річ (каштан, ключ, книжку тощо).

 

 

 

 

 

За сигналом учень, що вийшов, повертається до кімнати. Діти

зустрічають його тихою піснею. Коли він наближається до захованої речі,

пісня стає гучнішою і, навпаки коли він віддаляється від речі, пісня стихає.

Гра закінчується, коли учень знайде заховану річ.

Пісню можна замінити сплесками у долоні.

Карлики і велетні

Група ділиться на дві команди: одна-карлики, друга – велетні.

Хід гри. По команді керівника діти зображують вказані персонажі.

Зображуючи велетнів – піднімаються на носки, руки угору зовні,

потягнутись; зображуючи карликів – присідають з прямою спиною руки в

сторони або за голову, лікті назад. Після виконання дії ролі змінюються.

Клас, струнко!

Учитель стоїть обличчям до дітей, які вишикувалися в одну

шеренгу. Він подає команди. Команда виконується тільки в тому разі, коли

перед нею вчитель говорить слово «клас». Той, хто помиляється,

робить крок уперед, але продовжує грати. Гра триває не більше трьох

хвилин. Після її закінчення вчитель називає найбільш уважних. Згідно з

правилами гри крок уперед роблять і ті гравці, які не виконали своєчасно

правильної команди.

Засвоюються стройові команди, виробляються увага та швидкість

реакції.

Моргання

Усі стають обличчям до середини кола, утвореного парами (один за

одним). Віддаль між парами 2–3 кроки. Учень, який не має пари, ходить по

середині і мимохідь несподівано «моргає» одному з гравців, який стоїть у

внутрішньому колі. Той біжить до ведучого, але партнер, який стоїть

позаду нього, намагається його затримати. Коли ж викликаний усе ж

втече, то він стає ведучим. Гра продовжується до моменту зниження

зацікавленості.                  9. Падаюча палка

Хід гри: Гравці стають у коло (10-12 чол.). В центрі кола стоїть

ведучий з гімнастичною палкою. Всі гравці розраховуються за порядком

 

 

 

 

номерів. Ведучий ставить палку на підлогу, а зверху її трохи притримує.

Потім він називає якийсь номер гравця і відпускає палку. Гравець, чий

номер був названий, повинен схопити палку. Якщо вона впала, то гравець

стає ведучим, а ведучий займає місце гравця і отримує його номер.

Інвентар: гімнастична палка.

Попади у мішень

Учні утворюють дві команди і стають на протилежних сторонах

майданчика. Кожний гравець тримає в руках малий м’яч, всередині

майданчика лежить великий м’яч.

Вчитель дає сигнал, після чого всі водночас кидають свої м’ячі у

великий м’яч, намагаючись зсунути його на бік суперника. Коли м’яч буде

зрушено, гравці збирають свої м’ячі й стають на місця; гра продовжується.

Виграє команда, яка більше разів зрушить м’яч суперника.

Прихований дзвіночок

Дану гру можна проводити і на вулиці, і в кімнаті. Визначивши того,

хто водитиме, всі стають по колу або по прямій лінії. Тримаючи руки за

спиною, гравці обережно, так, щоб дзвіночок не задзвенів, передають його

один одному, а той, хто водить, старається визначити, у кого знаходиться

дзвіночок та вихопити його. Якщо він стоїть далеко від дзвіночка, гравці

можуть задзеленчати, щоб подражнити його. Водити починає той, у кого

дзвіночок забрали.

Хто підходив?

Гравці стають півколом. Попереду спиною до решти стає ведучий. За

вказівкою вчителя один з гравців підходить до ведучого, доторкається до

його плеча і швидко стає на своє місце. Ведучий чітко рахує: «раз, два, три»,

обертається і хоче помітити, хто з гравців до нього підходив. Якщо ведучий

вгадав, то вони міняються ролями; якщо не вгадав, то до нього підходить

інший гравець, гра продовжується.

Варіант. Усі гравці стають у коло, в середині кола – ведучий. Ведучий

заплющує очі або зав’язує хусткою. За вказівкою вчителя один з гравців,

що стоїть у колі, підходить до ведучого, злегка доторкується до нього

 

 

 

 

рукою, називаючи його ім’я. Ведучий по голосу або на дотик (одяг,

волосся) повинен угадати, хто з гравців до нього підходив. Якщо вгадає, то

вони міняються ролями. Якщо помилиться, то він продовжує бути

ведучим. Якщо ведучий тричі помилився, то обирають на цю роль іншого

гравця. Якщо гравців багато, то краще утворювати два-три кола, щоб

ведучі швидше змінювалися.

Правило. Змінювати голос не можна.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                        

 

                                                                    Література:

  1. Верхошанский Ю.В. Основы специальной физической подготовки спотрсменов.— М.: ФиС, 1988.— 331 с.
  2. Голобородько В.А. Педагогический подход к оценке //Физическая культура в школе.— 1978.— № 12.— С. 21.
  3. Иванов Н.Д. Обучение метанию малого мяча в VI классе //Физическая культура в школе.— 1985.— № 7.— С. 20-23.
  4. Линець М.М. Основи методики розвитку рухових якостей.— Львів: Штабар, 1997.— 207 с.
  5. Линець М.М., Андрієнко Г.М. Витривалість, здоров’я, працездатність.— Львів, 1993.— 131 с.
  6. Матвеев Л.П. Теория и методика физической культуры: Учебн. для институтов физ. культуры — М.: ФиС, 1991.— 543 с.
  7. Мейксон Г.Б., Шаулин Е.Б. Самостоятельные занятия учащихся по физической культуре.— М., 1986.
  8. Новосельский В.Ф. Методика урока физической культуры в старших класах: Учебное пособие.— К.: Рад. школа, 1989.—128 с.
  9. Определение физической подготовленности школьников /Под. ред. Б.В.Сермеева.— М.: Педагогика, 1973.— 104 с.
  10. Петров В.А. Примерные обучающие программы // Физическая культура в школе.— 1983.— № 10.— С. 28-29.
  11. Петров В.А. Примерные обучающие программы //Физическая культура в школе.— 1983.— № 10.— С. 28-29.
  12. Тер-Ованесян А.А., Тер-Ованесян И.А. Обучение в спорте.— М.: ФиС, 1993.— С. 181.
  13. Филин В.П. Воспитание физических качеств у юных спортсменов.— М.: ФиС, 1974.— 232 с.
  14. Шитикова Г.Ф. Оценка навыков и умений у младших школьников //Физическая культура в школе.— 1977.— № 3.— С. 14-18.
  15. Шиян Б.М. Методика фізичного виховання школярів.— Львів: ЛОНМІО, 1996.— 232 с.

 

 

doc
Додано
24 травня 2020
Переглядів
8656
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку