Походження українського козацтва. Перші Січі.

Про матеріал
Матеріал презентації допоможе:  Визначати причини виникнення українського козацтва;  Застосовувати та пояснювати поняття: «козак», «Січ», «Запорозька Січ»;  Характеризувати господарську діяльність та звичаї козаків;  Показувати на картімісця розташування січей – фортець та Запорозької Січі;  Удосконалити навички роботи з різними історичними джерелами, давати характеристику діяльності історичних діячів, вміння робити висновки, аналізувати історичний матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виникнення українського козацтва

Номер слайду 2

ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВАГрабіжницькі походи кримських орд та султанських військ і нездатність влади організуватинадійний захист. Посилення соціального і національно- релігійного гноблення. Поширення панщини та запровадження кріпацтва спонукали українських селян до масових утеч.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Поява козацтва Перша згадка про українських козаків — 1492 р. Протягом XVI ст. провідною верствою українського суспільства стало козацтво. Займаючись «уходництвом», козаки осідали на островах Велика і Мала Хортиця, Томаківка за порогами Дніпра. Для захисту від турків споруджували січі.

Номер слайду 5

Дмитро Вишневецький. На острові Мала Хортиця було збудовано січ1556 р. Вишневецький із загоном у 600 кіннотників і командою на 18 чайках узяв приступом Очаків1563 р. під час походу потрапив у полон і був страчений. Героїзм князя уславлені в народній думі «Про козака Байду»

Номер слайду 6

Запорізька Січ мала свою територію. Землі Війська Запорізького поділялася на паланки. Уся повнота влади належала Січовій (Військовій) раді, на якій право голосу мав кожен запорожець.

Номер слайду 7

Запорізька Січ. Укріплення. Церква. КуреніКанцелярія. Майстерніppt_xxshearppt_x

Номер слайду 8

Військове та адміністративне керівництво

Номер слайду 9

Козацькі клейноди. Українське козацтво мало свої символи-відзнаки — клейноди (корогва, бунчук, булава, каламар, литаври, печатка з гербом).

Номер слайду 10

Клейноди Запорозької СічіКорогва ( військовий прапор) Запорозької Січі найчастіше мала червоний колір, білий хрест посередині та сонце, місяць, зірки в кутах. Герб Запорозької Січі - козак з шаблею при боці і рушницею на лівому плечі - був зображений на січовій печатці.

Номер слайду 11

Литаври (тулумбус)-це мідна чаша (казан), обтягнута з відкритого боку шкірою. Литаври (тулумбус) Тулумбус був невід’ємною частиною воєнного побуту козаків Запорізької Січі. Ним скликали раду козаків чи старшин, повідомляли про загрозу ворожого нападу, передавали накази по полку під час бою. Вирушаючи в похід, зв’язкові полкові брали з собою литаври, прив’язуючи їх до сідла.

Номер слайду 12

Мала Хортиця (1556р.). Першою відомою Запорізькою Січчю вважається фортеця, зведена українським православним князем Дмитрам Вишневеньким на о. Мала Хортиця

Номер слайду 13

У 80-х рр. XVI ст. з’являється термін «січові козаки». Умовами прийняття на Січ були: знання української мови, православна віра, уміння володіти зброєю. Січовий козак мав дотримуватися традицій товариства і клятви на вірність йому, бути неодруженим.

Номер слайду 14

Реєстрове козацтво. У 1572р. польський король Сигізмунд II Август видав універсал про прийняття на державну службу 300 козаків. Реєстровим козакам була встановлена виплата з польської казни, вони не підпорядковувалися місцевій владі. Козацька старшина отримала знаки влади — клейноди

Номер слайду 15

Козацькі гармати, мортири та ядра. Козацька зброя

Номер слайду 16

Бойовий човен - чайка Ніяких надбудов та захистків од негоди козаки на чайках не робили. Зате ставили по два стерна - на носі та кормі і посередині щоглу. Було по 6 - 8 весел з кожного борту. Екіпаж, залежно від розміру судна, становив від 50 до 70 чоловік.

Номер слайду 17

Озброєння козаків. Пістоль. Захалявні ножіШаблі Бойовий молоток-топірець ("келеф" або "чекан»)Спис

Номер слайду 18

Внутрішній світ козаків Запорозькі козаки були :вірними товаришамидобрими друзямимирними сусідами до своїх соратників за ремеслом

Номер слайду 19

У вільний час Високі шанувальники пісень, дум і рідної музики, запорожці любили послухати своїх боянів, сліпців-кобзарів, нерідко самі складали пісні й думи і самі бралися за кобзи, які були в них улюбленим музичним інструментом.

Номер слайду 20

Одяг у козаків був простий — гостроносі чоботи, широкі шаровари, сорочка, жупан, висока гостра шапка зі смушковою околицею.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Значення козацтва в історії України: заселили степові, запустілі землі; захищали південні райони України від турецько-татарських нападів;брали участь у народних повстаннях;сформували основи козацької державності.

Номер слайду 23

Відомо вісім дніпровських січей.

Номер слайду 24

Дякую за увагу!

pptx
Додано
23 квітня 2020
Переглядів
2871
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку