Поняття про технологію. Види технологічної діяльності. %клас

Про матеріал
Електронний посібник «Мультимедійне забезпечення уроків трудового навчання у 5 класі» є творчим доказом урізноманітнення форм та способів подачі навчального матеріалу учням у навчально-виховному процесі, допоможе вміло виготовляти вироби в техніці «аплікація», набуваючи теоретичних знань і практичних навичок на уроках трудового навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

5 клас Поняття про технологію. Види технологічної діяльностіОзнайомлення з правилами внутрішнього розпорядкута безпечної праці в навчальній майстерні. Підготувала. Партика Н. С.вчитель трудового навчання

Номер слайду 2

Техноло́гія (від грец. τεχνολογια,— майстерність, спосіб виробництва) — наука про способи (набір і послідовність операцій, їх режими) забезпечення потреб людства за допомогою (шляхом застосування) технічних заслбів (знарядь праці). Технологічна діяльність — це процес перетворення матеріалів (сировини) з метою створення нових предметів, речей, меблів, устаткування для задоволення власних потреб. Технологічна культура — це рівень розвитку перетворювальної діяльності людини, що виражається в сукупності досягнутих технологій матеріального й духовного виробництва. Технологічний процес Предмет праці Засоби праціСама праця

Номер слайду 3

Праця — діяльність людини для задоволення власних потреб і благ шляхом використання засобів праціЗа́соби пра́ці — речі або їх комплекс, за допомогою яких людина виробляє життєві блага, тобто це інструменти і обладнання, машини і устаткування, земля і дороги, виробничі будівлі і споруди.

Номер слайду 4

 Що називаємо інструментом? Яке його призначення?  Який ви знаєте інструмент для обробітку картону, тканини, шиття, в'язання, вишивки, приготування їжі?

Номер слайду 5

Успіх заняття залежить від правильно організованого робочого місця. Дотримання правил внутрішнього розпорядку в шкільній майстерні, незабуваючи про санітарну та особисту гігієну. Організація робочого місця:• оглянути своє робоче місце й підготувати його до роботи;• працювати тільки на своєму робочому місці й не залишати його без дозволу вчителя;• дбайливо зберігати інструмент, економно використовувати матеріал.

Номер слайду 6

Правила внутрішнього розпорядку в шкільних майстернях1. Приходити на заняття за кілька хвилин до дзвінка.2. Заходити в майстерні організовано з дозволу вчителя.3. Перед початком заняття надіти робочий одяг (халат або фартух із нарукавниками, берет чи косинку).4. Правильно одягати робочий одяг (підбирати під косинку волосся, заправляти рукава та кінці косинки).5. Працювати на своєму робочому місці, не залишати його без дозволу вчителя.6. Не відволікатися від роботи розмовами, не заважати працювати іншим.7. Не залишати робоче місце без дозволу вчителя.8. Перевіряти стан робочого місця, наявність і справність інструментів.9. Обережно і дбайливо поводитися з інструментами й матеріалами, використовувати їх тільки за призначенням. Не вмикати електричні прилади й обладнання без дозволу вчителя, не крутити ручки й важелі верстатів і верстаків, не торкатися електричних проводів та рухомих частин механізмів.10. Після закінчення роботи прибрати своє робоче місце.

Номер слайду 7

Загальні правила виробничої санітарії та особистої гігієни1. Перед виконанням робіт ознайомитися з правилами безпечної праці й особистої гігієни, додержувати їх під час виконання робіт.2. Робочий одяг має бути охайним.3. Додержувати порядку та чистоти на робочому місці.4. Під час перерви виходити з майстерні й провітрювати приміщення.5. Не класти на робоче місце непотрібні інструменти та матеріали.6. Виконувати роботу тільки справними інструментами.7. Рівно сидіти за столом, трішки вперед нахилити голову.8. Сидіти слід на всій поверхні стільця, на відстані 10…15 см від краю стола. Відстань від очей до виробу, що виготовляється, повинна бути 30…35 см (неправильна робоча поза псує поставу, спричинює швидку втомлюваність і шкодить роботі органів травлення).9. Під час роботи світло має падати зліва або спереду.10. Після завершення роботи прибирати робоче місце.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Галицкая Наталия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 березня 2020
Переглядів
4075
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку