Попелюшка тропічного лісу

Про матеріал
Матеріал для проведення засідання гуртка "Юні квітникарі". Документ містить розповіді про кімнатну рослину - бегонію, різноманітність її видів і сортів.
Перегляд файлу

 

Браницький ЗЗСО І-ІІІ ступенів

 

 

 

 

 

 

 

 

«Попелюшка » тропічного лісу

(Засідання гуртка юних квітникарів)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Керівник  Галатенко Світлана Василівна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Усе в світі міняється, одна лише природа постійна. Весну замінює літо, потім осінь, зима. А окрасою цієї природи є квіти, які квітнуть для щастя, радості і добра, прикрашаючи наші домівки, дворики, сквери, парки. Без квітів люди не уявляють свого життя. Вони є неповторним дивом в житті кожної людини.

       Уже не один рік у закладіі працює гурток „Юні квітникарі”, який відвідують учні 4–8 класів. Ми доглядаємо за квітами, розмножуємо їх, здійснюємо озеленення класних кімнат та шкільного коридору, а також проводимо спостереження по догляду за кімнатними рослинами.

        Своїми знаннями, практичними уміннями та навичками,  набутими у процесі роботи, ми ділимося з учнями всієї школи.  Раз на семестр проводимо відкриті засідання гуртка, на яких знайомимо учнів  з новими сортами квітів, способами їх розмноження та даємо поради по догляду за ними. Пропонуємо матеріал одного із таких засідань .

 

«Попелюшка » тропічного лісу

       Популярність кімнатних рослин у світі  зростає. Кожного разу ми відкриваємо для себе нову квітку. В цьому році нас захопила бегонія – „Попелюшка” тропічного лісу. Ця рослина приваблює своїм листям, а також чудовими квітками. Різноманітність видів і сортів бегонії відкриває широкі можливості для їх розведення. Тому ми пропонуємо прикрасити нашу школу цими чудовими квітами.

                           

          Бегонія – багаточисленна і доволі популярна кімнатна рослина. Вона була відкрита у VII ст.. натуралістом Шарлем Плюм’є під час експедиції на Антильські острови і названа на честь його патрона, губернатора Сан – Домінго, Мішеля Бегона. Зараз нараховуються більше 800 видів і майже 2000 садових форм.

        Найпопулярніші види бегоній: бегонія раковинолиста, бегонія багата, бегонія комірцеві „Кріспа” , тигрова бегонія, „Клеопатра”, бегонія клещевинолиста, королівська, бегонії, які постійно квітнуть, і окремі види бегоній, що розмножуються бульбами. Деякі їх види вже є у нашій школі.

 

 

                              

 

Розмножити бегонії ви можете так...

 

      Ми з’ясували, що розмножують бегонії декількома способами: листковими і стебловими живцями, відрізками кореневищ, жилкуванням листка, насінням. Найпоширеніший спосіб розмноження – розмноження частинами рослин – вегетативний. Найбільше таким чином розмножують рослини, які при насіннєвому розмноженні втрачають свої властивості, а також якщо таке розмноження є більш ефективним.

    Різні види бегонії мають свої особливості розмноження в залежності від типу коренів: для кореневищних бегоній кращим являється живкування, для бульбових бегоній – ділення бульб, для бегоній з мичкуватими коренями – розмноження насінням

   Кореневищні бегонії розмножуються стебловими або листковими живцями. У цьому випадку здоровий листок ділять на квадратні шматочки і кладуть нижньою частиною листка вниз у горщик із сумішшю з рівних частин піску і торфу. Живці повинні знаходитись у вологому середовищі, в захищеному від яскравого світла місті. Як тільки з’являться нові рослини, їх переносять на яскраве світло.

    Бульбові бегонії розмножують живкуванням або діленням бульб.

Бегонії з мичкуватими коренями розмножують насінням. Ці бегонії можна розмножувати і листковими або стебловими живцями.

 

 Розмножити бегонії ви можете так...

 

 

     

Розмноження стебловими живцями

 

        Такий метод застосовується в основному в період інтенсивного росту рослин з березня і до середини літа. При сприятливих для росту умовах живці зрізують два рази на рік.

        При нарізці бегонієвих живців завжди необхідно враховувати головне правило: живець, зрізаний для саджання, повинен бути не дуже м’яким, щоб не згнив, але і не дуже твердим, тому що йому важко укорінитися.

      Садити живці можна у великі горщики, які до половини заповнюють піском, сумішшю піску і торфу, або тільки торфом. При цьому живець не повинен досягати країв горщика, на який кладеться скло.

 

 

Розмноження листковими живцями

 

       Таким способом часто розмножують королівську бегонію. Робити треба так: листок королівської бегонії розрізати на трикутники так, щоб вузли з’єднання основних великих жилок попадали на вершини трикутника. Листковий живець накрити склянкою.

 

 

                                 

 

 

Розмноження паростковими живцями

 

     Зрізують частину стебла зі здоровою брунькою. Із бруньки виросте молоде стебло, а старе пустить коріння.

 

Розмноження листковими зародками

 

     Цей спосіб часто застосовується при розмноженні бегоній. Використовують властивості листка формувати в певних зонах особливі групи клітин, які розвиваються у нові рослини.

    

                             

           

       Необхідно зрізати листок, потім у місцях, де сходяться великі прожилки в одну, зробити надрізи. Розкласти листок на поверхні підготовленого ґрунту. У випадку недостатнього контакту з ним, листок можна пришпилити. Коли молоді рослини укоріняться, їх висадити у горщики.

 

    

Розмноження діленням

 

      Найбільш безпечний та надійний спосіб розмноження бегоній – ділення куща. Діленням розмножують старі бегонії, які вже розрослись. Завжди це потрібно робити в період пересаджування рослин ( з березня по травень).

 

 

                             

 

     Рослину потрібно витягти із горщика і обережно, струсивши землю, відокремити декілька дочірніх рослин. Місце з’єднання розрізати гострим ножем (ні в якому разі не можна розривати рослину).

    Окремі частини рослин пересадити в окремі горщики. Корені присипати ґрунтом і притиснути, щоб не залишилися повітряні кишені.

    Поливати помірно до тих пір, поки не з’явилися нові паростки.

 

Розмноження бульбами

 

 

     Спосіб розмноження бульбами для нас новий. В цьому році гуртківці вперше придбали бульби у спеціалізованому магазині, щоб виростити і розповсюдити особливі види бегонії. Коли з’явилися перші паростки, рослину перенесли у горщик з родючою землею, а пізніше їх розсадимо у горщики.  Більші бульби ділимо на частини, в яких є хоча б один сильний паросток.

     У деяких видів бегонії біля листків утворюються бульбочки, їх необхідно зібрати восени і зберігати в контейнерах при температурі 15 0С.

     Весною їх необхідно пересадити у маленькі горщики, прикривши тонким шаром мокрого торф’яного ґрунту. Їх тримають на світлі, а не на сонці. Коли рослини досягнуть 8см висоти, за ними доглядають як за звичайними бегоніями, але зацвітуть вони лише через 2 роки.

 

Розмноження насінням

 

Насіннєвий спосіб розмноження застосовується рідко. Насіння бегонії дуже дрібне, воно схоже на спори папороті. Ним розмножують ті рослини, в яких при цьому зберігаються бажані якості сорту.

 

 

 

   Землю для посіву потрібно просіяти і засипати в дерев’яний ящик.  Насіння рівномірно розподілити по поверхні вологого ґрунту. Зовсім дрібне насіння бегоній не покривати землею, а лише притиснути дощечкою.

    Поверх ящика поклати скло, зберігши між ним і землею відстань не менше 1 см. Під склом створюється необхідний для насіння мікроклімат, затримується волога. Насіння лише інколи оббризкувати.

 

  Кожній людині приємно, коли її кімната прикрашена рослиною, у якої найкраще декоративне листя та неповторні квіти. Звичайно, можна придбати її у магазині, але самостійно розмножена і вирощена бегонія буде дорожчою і прекраснішою. Необхідно багато зусиль та терпіння, але, повірте нам, вона того варта, адже саме ця рослина найпопулярніша і найпрекрасніша.

     Ми хочемо, щоб ви, розмножили, виростили , доглядали за нею, і бегонія віддячить вам своєю чарівністю.

 

 

                  

 

 

 

 

    Пройде небагато часу і ви зможете прикрасити нею свій дім, квітник, милуватися її красою.

 

 

 

                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
22 червня 2020
Переглядів
447
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку