Поради:"Забезпечення навчальних потреб дітей із церебральним паралічем"

Про матеріал
Поради батькам щодо забезпечення навчальних потреб дітей із церебральним паралічем. Якщо у малюка церебральний параліч, то для успішного розвитку, особливо у ранньому віці, О.В. Чеботарьова рекомендує надавати таку допомогу.... Розвиток дрібної моторики дітей, наголошує О.В. Чеботарьова, потребує наступних видів роботи з нормалізації функцій дрібних м'язів рук:..
Перегляд файлу

Поради батькам щодо забезпечення навчальних потреб дітей із церебральним паралічем

Церебральний параліч – це порушення моторних функцій і контролю м'язів внаслідок ураження мозку перед, під час або невдовзі після народження дитини.

Якщо у малюка церебральний параліч, то для успішного розвитку, особливо у ранньому віці, О.В. Чеботарьова рекомендує надавати таку допомогу.

-         Налагодьте емоційний контакт з дитиною.

-         Розмовляйте з малюком спокійним голосом.

-         Грайтеся з малюком, підбираючи яскраві іграшки за віком.

-         Дотримуйтеся чіткого розпорядку дня.

-         Спілкуйтеся з дитиною, усміхайтеся до неї.

-         Виконуйте з нею лікувальну гімнастику, різні види масажу після рекомендацій та інструктажу фахівців.

-         Гуляйте з дитиною на свіжому повітрі, активізуючи мовленнєве спілкування та спрямовуйте увагу дитини на сприймання навколишнього світу.

Розвиток дрібної моторики дітей, наголошує О.В. Чеботарьова, потребує наступних видів роботи з нормалізації функцій дрібних м'язів рук:

-         Масаж пальців обох рук;

-         Пальчикову гімнастику;

-         Розвиток сили м'язів рук (розривання паперу, розминання пластиліну, глини тощо);

-         Малювання пальцями цифр, букв, ліній;

Для дітей , хворих на ДЦП, велике значення має гра. Основні принципи гри дітей з ДЦП такі ж, як і для здорових. Імітація в грі різних життєвих ситуаціях дуже важлива для подальшої соціальної адаптації дитини, обмеженої можливостями спілкування.

         Залишайтеся з дитиною постійно під час зміни одного оточення на інше. А оскільки ви знаєте свою дитину найкраще, то вам відомі ті сфери, де дитині буде потрібна подальша підтримка та зусилля, щоб впоратися з новими труднощами.

         Значним джерелом підтримки для вас можуть бути інші батьки дітей з особливими потребами. Від них ви можете отримати підбадьорення та співчуття, інформацію про ресурси, групи підтримки та громадські служби, про стратегії боротьби зі щоденними труднощами.

Дорогі батьки, якщо у вашої дитини церебральний параліч, не впадайте у відчай, ви не самотні. В нашій країні, та й загалом у світі, узагальнено досвід лікування, навчання і виховання дітей із церебральним паралічем.

docx
Додано
18 березня 2020
Переглядів
413
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку