Порівняльний зворот. Виділення порівняльних зворотів комами.

Про матеріал
Порівняльний зворот. Виділення порівняльних зворотів комами. У презентації зібрані правила з теми "Порівняльний зворот" , підібрані вправи для закріплення теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Порівняльний зворот. Виділення порівняльних зворотів комами.

Номер слайду 2

1. Спадають млосно вечори липневі.2. Тиха вода завжди глибока. 3. Дорога ліворуч повела до березового гаю.4. Серед неба ходить білолиций. 5. Осінь сіла в лісі відпочити. 6. Великий джміль із буряків червоних спиває мед. 7. Промінь сонця золотом розмальовує світанок. 8. Осиротівши, клени мріють про зелене листя.

Номер слайду 3

Порівняльний зворот характеризує предмети, дії, ознаки через порівняння, зіставлення їх з іншими предметами, діями, ознаками. Порівняльний зворот збагачує мовлення, увиразнює образи, допомагає чіткіше висловити думку. На письмі порівняльний зворот виділяємо комами.

Номер слайду 4

Порівняльні звороти вводяться в речення за допомогою порівняльних сполучників мов, мовби, немовби, наче, неначе, ніби, нібито, як, буцім тощо. Любіть Україну, як сонце, любіть.

Номер слайду 5

Виділяються комами звороти як звичайно, як і раніше, як навмисне, як правило, як виняток, як один. Як правило, ночі у вересні вже прохолодні.

Номер слайду 6

Кома не ставиться1. Порівняльний сполучник входить до складу простого присудка : Вітер пшеницю неначе гойдає.2. Порівняльний сполучник входить до складу складеного присудка присудка : Голосок мов дзвіночок. 3. Порівняльний сполучник входить до фразеологічного звороту : Раптом полило як із відра.4. Супроводжується часткою не або словами майже, зовсім, точнісінько : Дівчина говорила майже як доросла.

Номер слайду 7

5. Не ставиться кома у реченнях зі словосполученнями типу не раніше як (ніж), більш як (ніж), менш як (ніж), як слід, як треба, як повинно бути, незважаючи на наявність слова як у їх складі: Прийду не раніше ніж за годину. 

Номер слайду 8

 Скiльки нiс я для тебе тривог i тепла,але ти як весна стороною пройшла. Палає мiсто мов дивний храм. Осiннiй вечiр морозом дихав,у небi мiсяць немов п'ятак... Хай мене немов пилину носить доля по землi. Любов як сонце свiту вiдкривае безмежну велич людськоi краси. Я тут один мов у чужому краї нiхто мене як друг не привiта.

pptx
Додано
5 січня
Переглядів
403
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку