Портретний нарис у публіцистичному стилі

Про матеріал
Запропонований матеріал допоможе ознайомити учнів із жанром публіцистичного стилю, зокрема з портретним нарисом; подати відомості про основні ознаки цього жанру та його характерні риси; вчити складати портретні нариси в публіцистичному стилі; розвивати мовленнєво-комунікативні вміння, збагачувати словниковий запас школярів; виховувати почуття гордості за видатних людей; захисників Батьківщини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ратушна Наталія Миколаївна - вчитель української мови та літератури Лукашівського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів» Чорнобаївської селищної ради Черкаської області

Номер слайду 2

Номер слайду 3

- Що ж таке нарис, і як його написати? Нарис – це малий епічний жанр літературної творчості, на який вплинули два стилі: художній і публіцистичний. За своїм завданням він тяжіє до журналістики, а за формою виконання нагадує повноцінний художній твір (по типу новели). Види нарисів – портретний, подорожній, проблемний. Існують також нариси -розслідування, репортажний, історичний, філософський, краєзнавчий, мемуарний, судовий та інші.

Номер слайду 4

Портретний нарис – це… художній аналіз особистості, побудований на дослідженні різних її сторін: моральної, інтелектуальної, творчої і т. ін. У процесі виявлення рис вдачі героя нарису увагу нарисовця привертають передовсім біографічні факти та випадки з життя, які ці риси увиразнюють. Портретний нарис розповідає про долю людини в контексті його епохи та оточення, подорожній описує дорожні враження, проблемний – зачіпає гострі соціальні питання, обрані автором для обговорення і вирішення.

Номер слайду 5

Головні ознаки жанру Перерахуємо «підказки», які допоможуть зрозуміти, що перед нами нарис, а не есе, новела, квартальний звіт або розповідь: * установка на достовірність (навіть якщо в нарисі використані елементи фантастики, вони спираються на реальні, документально підтверджені дані); * наявність оповідача або персонажа-спостерігача, який викладає і аналізує події, що відбуваються; * чітка структура; * єдиний сюжет; * об’єктивність викладу матеріалу; * яскрава, образна мова, багата лексика, риторичні фігури, що привертають увагу.

Номер слайду 6

Мета нарису - виявити цінності героя, показати смисл його життя. На конкретних життєвих прикладах потрібно показати ті особливості характеру, які допомагають героєві цієї мети досягти. Необхідно виділити найбільш значущу, стрижневу рису вдачі героя нарису, виразно й емоційно про неї розповісти. Потрібно викликати до героя інтерес, змусити замислитися над його долею. Будова портретного нарису: Хто такий (така)? Його (її) соціальна позиція. Яскравий опис. Домінуючі риси характеру. Чим популярний (популярна) сьогодні?

Номер слайду 7

Структура нарису Особливість даного жанру в тому, що його структура не змінюється. У ній обов’язково присутні: 1) введення, в якому озвучена постановка проблеми; 3) висновок, що пропонує можливі варіанти виходу з проблемної ситуації. 2) основна частина, яка описує конкретні факти; Завершити виклад думки можна як прямими, так і непрямими зверненнями до читача, що містять за-клик здійснювати або не здійснювати ті чи інші дії.

Номер слайду 8

Щоб написати добротний нарис, необхідно зробити кілька важливих кроків. Почитати нариси, що вийшли з-під пера відомих письменників. 1 Зібрати факти: відвідати місце, про яке буде йти розповідь, зібрати інформацію в бібліотеках, архівах, приватних колекціях, поспілкуватися з очевидцями описуваних подій. 2 Зважити інформацію, зіставивши різні джерела. Оскільки нарис – це твір з установкою на достовірність, не можна давати суб’єктивну оцінку, не познайомивши читача з об’єктивними даними. 3 «Створити героя», який би «оживив» своєю присутні-стю сюжет або провідну нитку розповіді. У більшості нарисів таким героєм стає сам оповідач. 4 К Р О К И

Номер слайду 9

Подумати над основною ідеєю твору, сформулювати звернення до читача. 5 Якщо нарис присвячений боротьбі з будь-яким проявом зла, наприклад, залежність від гаджетів (що це?), потрібно описати цю залежність мовою образів. Скажімо, уявити її у вигляді спрута, душить своїми щупальцями блідо-зелених від безперервного сидіння над екранами дітей. 6 К Р О К И Після того, як робота над текстом завершена, прочитайте нарис так, ніби його написав ваш приятель. Читання вас захопило? Чи захотілося вам особисто взяти участь у вирішенні завдання? Якщо – так, то все в порядку. Якщо – ні, безжально скорочуйте текст, давайте більше живих історій, цитуйте персонажів дослівно. Млявість і сухість описового моменту неприпустимі – будьте ближчими до життя!

Номер слайду 10

У тексті портретного нарису можуть поєднуватися всі типи мовлення. В основу має бути покладено розповідь про людину: її долю, обставини колишнього й сьогоднішнього життя.

Номер слайду 11

Зовнішність Внутрішні якості 1. Вказівка на вік 2. Зріст   3. Постава   4. Риси обличчя та його особливості: очі – ніс – волосся – губи – брови – вираз обличчя – жести – 5. Одяг. Доброта Чуйність Привітність Інтелігентність Щирість Чесність Охайність Злість Нахабство Зверхність Стриманість Скромність Відповідальність Ввічливість Тактовність

Номер слайду 12

Ні в якому разі не можна починати розповідь банальними фразами (наприклад, «Я хочу «Мою маму звати …» і т.п.). Початок має стати свого роду інтригою. Наприклад, «Життя прекрасне тим, що в ньому є …» розповісти …»,

Номер слайду 13

Прочитайте текст. Визначте тему та основну думку. З’ясуйте, чи належить текст до публіцистичного стилю, до жанру портретного нарису. Відповідь аргументуйте НАТАЛІЯ МОСЕЙЧУК Її горду, подібну до натягнутої струни поставу ми щодня бачимо на екранах наших телевізорів. Європейська жінка із суперсучасним іміджем, елегантно вбрана, з вишуканою зачіскою та бездоганним мейк-апом. Упевнено й рвучко крокує вона назустріч глядачеві. Це ведуча «Телевізійної служби новин» на каналі «1+1» Наталія Мосейчук. Людина публічна й авторитетна, така собі «залізна леді» телебачення, Наталія ні з ким не спілкується на «ти» - не «тикає» нікому: ні колегам, ні приятелям, ні давнім знайомим. Це засвідчують і колеги-телевізійники, і ті, хто її близько знає. Звернення на «ви» – з одного боку, знак поваги до співрозмовника, з другого, - «захист від дурнів». Навіть вкрай невихованого співбесідника воно змусить бути чемним. Спілкування на «ви» дозволяє тримати дистанцію. Така собі система самозбереження в сучасному жорстокому мегаполісі.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Своє приватне життя Наталія не афішує. «В ефірі я — публічна людина, все, що відбувається поза ефіром, — без коментарів. Моя робота — у кадрі», - пояснює вона. Ходять чутки, що Наталія гарно співає, проте тільки для найближчих – для тих, кого любить. Міцний внутрішній стрижень сформували в Наталії батьки. Тато – військовий, звично підтягнутий на службі й лагідний удома. Мати – вчителька, яка навчала й свою дочку, ось тільки в класі ніхто про їхні родинні зв’язки не знав. На уроках мама її просто не помічала, ретельно навчаючи інших. «Не уявляю, як ти навчилася читати й писати?» – дивується мама сьогодні. Саме вона привчила Наталію всього досягати власною працею, і дочка їй за це вдячна. Наталія Мосейчук має двох синів. Як кожна мати, мріє про щасливу для них долю, хоч розуміє, що колись вони обов’язково наступлять на свої граблі. Де зможе, там підстелить їм соломки. Де не зможе, сподівається на Бога. Синів привчає сподіватися лише на себе і всього досягати власною працею. Щодо цього вони мають чудовий приклад. Європейська селф-мейд вумен Наталія Мосейчук – типова українська жінка, яка віддано любить свою сім’ю, усього досягає працею і одержує від цього насолоду.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

https://www.youtube.com/watch?v=s-jMEyXJn9Y

Номер слайду 18

Мейкап — нанесення на шкіру обличчя різних видів декоративної косметики з метою прикраси, а також приховування існуючих вад.  СЕЛФ - МЕЙД ВУМЕН л.н.а. «людина, що вибилась з низів» - self-made man < англ. self-made «що всім завдячує самому собі» і англ.  women «жінка».

Номер слайду 19

- Про які сфери життя героїні розказано в нарисі? - Чому саме ці сфери висвітлює автор? - Що становить стрижень характеру героїні? Хто такий стрижень виплекав? - Чи можна вважати героїню нарису успішною людиною? У чому вбачає її успіх автор? - Як ви розумієте вираз тримати дистанцію? Чи згодні ви з автором нарису, що це важливо в сучасному мегаполісі? - Які позитивні риси вдачі героїні увиразнено в нарисі? - Чого можна в неї повчитися? Яка головна думка нарису? - Яке ставлення до героїні нарису формує в читача текст? - Які типи мовлення поєднано в тексті? Яка роль портрета в нарисі? - Визначте стиль тексту, свою думку доведіть.

Номер слайду 20

Леся Українка Творчість кожного митця невіддільна від часу, на який вона припадає. У ній так чи інакше залишить свій відбиток історія, суспільні, політичні чи грома-дські чинники, ну і звісно, особисті переживання. Кохання, щастя, любов чи біль, смуток, обов’язково залишиться у творчості людини. Перечитуючи вірші видатної української поетеси Лесі Українки, невільно починаєш вникати у чарівний світ творчості, відчуваючи всі пережи-вання і кожен дотик кохання чи розчарування у житті цієї, на вигляд слабкої, але в душі безмежно сильної жінки. Леся Українка, а в житті Лариса Петрівна Косач, народилась на Волині, серед чудової, недоторканої природи, синіх озер і піднебесних борів.

Номер слайду 21

Мати – відома письменниця Олена Пчілка. У родині завжди шанувались народні звичаї, традиції, панувала творча атмосфера. Саме це і стало поштовхом для маленької Лариси, почати творити. Ще с самого дитинства вірші дівчинки вирізнялись своїми серйозними думками і висловами. Хвороба, яка застала письменницю у ранні роки, залишила значний відбиток у житті і творчості письменниці. Доля розпорядилась так, що наділила Лесю дивовижними здібностями, та в той же час змусила щоденно, великими муками боротись за своє життя.

Номер слайду 22

Під час свята Водохреща, дівчинка загралась, і не помітила, як промочила ноги. Саме це і стало початком жахливої хвороби – туберкульоз кісток, а потім легень і нирок. Проживши всього сорок два роки, поетеса залишила незабутній скарб, гордість українського народу – свої вірші. Не тільки українці, а й весь світ вічно будуть пам`ятати цю сильну духом жінку. І тоді знову звучала поезія, сповнена оптимізму і віри в торжество людини над злом: Ні, я хочу крізь сльози сміятись, Серед лиха співати пісні, Без надії таки сподіватись, Жити хочу! Геть думи сумні! Часом приходив відчай, роздирав душу, затьмарював думки. Але Леся розуміла: якщо опустити руки, - то кінець, а так хотілося жити в цьому прекрасному і чаруючому світі.

Номер слайду 23

Напишіть портретний нарис про легендарного Героя України, бувшого командира батальйону «Вовки Да Вінчі» - Дмитра Коцюбайла.

Номер слайду 24

Боляче втрачати наших героїв. Хоробрих, сміливих, сильних. Вірних собі і державі.

Номер слайду 25

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ: ІНТЕРНЕТ-РЕСУРСИ: - URL: https://www.youtube.com/watch?v=Dm8к0PWQrnRU - URL: https://uain.press/articles/roman-ivanichuk-z-kogorti- - - URL: ukrayinskih-novelistiv-831879 - URL: https://moyaosvita.com.ua/literatura/shho-take-naris-i-yak-jogo-napisati/ - URL: https://vseosvita.ua/library/kontrolnij-tvir-portretnij-naris-u-publicisticnomu-stili-83694.html - URL: https://probapera.org/publication/13/6609/portretnyj-narys-u-publitsystychnomu-styli.html

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Бельмега Богдан Богданович
    Дякую. Робота дуже гарна і пророблена.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Resler Irena
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гатілова Ольга Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Семеновських Оксана Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додав(-ла)
Ратушна Наташа
Додано
2 квітня 2023
Переглядів
34915
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку