Посібник "Організація дистанційної роботи вихователів. Види робіт та онлайн сервіси"

Про матеріал
В данному посібнику містяться організаційні моменти дистанційного навчання. Висвітлюється проблема дистанційного виховання, нові запитання що постали перед педагогами. Надані види робіт та корисні посилання.
Перегляд файлу

Рамки для лэпбуков, оформления загадок, титульных листов 

 

Гащенко Г.В

 

 

Організація дистанційної роботи вихователів. Види робіт та онлайн – сервіси.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Парасковіївка 2020 рік

Передмова

Шановні колеги!

У зв’язку з тривалим періодом призупинення навчання керівники навчальних закладів оперативно прийняли рішення не переривати навчання під час карантину, а використовувати можливості дистанційного навчання. Адже закрита на карантин школа ще не свідчить про відсутність уроків і необхідних для повноцінного освітнього процесу заходів.

Основними формами роботи з учнями, відповідно до рівня ІК-компетентності,  вихователі  обрали сучасні сервіси електронної комунікації (таблиця). Дистанційне виховання учнів здійснюється завдяки використанню всіх технічних та інформаційних засобів: електронної пошти, соціальних мереж, засобів он-лайн зв’язку.  

На наших із вами очах відбувається перехід до моделі освітнього процесу, яка поєднує можливості традиційної та електронної форм навчання. Наш світ — «змішаний», і значна частина нашого повсякдення, у тому числі навчання, у майбутньому проходитиме у віртуальному середовищі. Хоча технології ніколи не замінять вчителя, педагогам варто пам’ятати: вчителі, які використовують технології, замінять тих, хто не використовує. Дистанційне навчання - взаємодія вчителя і учнів між собою на відстані, що відображає всі властиві навчальному процесу компоненти і реалізоване специфічними засобами Інтернет-технологій або іншими засобами, які передбачають інтерактивність.

 У збірці зібрано інформацію, матеріали та представлені посилання на ряд інтернет-сервісів, які чудово підходять для використання як у освітньому, так і виховному процесах.

 

Організація дистанційної роботи вихователів. Види робіт та онлайн – сервіси.

Проблема організації дистанційного виховання є надзвичайно  актуальною в умовах тривалого карантину. Перед педагогами виникли нові запитання:

як ефективно взаємодіяти з вихованцями дистанційно;

які додатки допоможуть просто і дієво взаємодіяти з учнями;

як якісно доносити матеріал;

які завдання підходять для такої взаємодії;

які додатки найпростіші у використанні.

Що робити педагогам та іншим працівникам під час такого гнучкого (дистанційного) режиму роботи?

Педагоги мають інші види педагогічного навантаження. Так, вони здійснюють іншу організаційну та методичну діяльність.

Як організувати дистанційну роботу вихователя?

У період карантину педагоги мають виконувати індивідуальний план самоосвіти і, якщо це передбачить керівник закладу освіти, за результатами виконання цього плану можлива звітність.

При цьому працівники саморегулюють свій робочий час, зокрема початок та закінчення робочого дня.

Для забезпечення освітнього процесу з вихованцями педагоги можуть підготувати матеріали для занять з дітьми у формі завдань, запитань–відповідей,  відеозанять aбo гіперпосилань на них тощо та надіслати їх батькам вихованців закладу електронною поштою, розмістити  на сайті закладу aбo інших онлайн-ресурсах (Facebook, Viber, Messenger тощо). Дуже добре було б організувати зворотній зв’язок: продумати, як батьки повідомлять про виконання завдань ( фото, відео повідомлення тощо).

 

 

I. Онлайн сервіси.

II. Види робіт.

 

                        Онлайн сервіси

НАШЕ СООБЩЕСТВО В VIBER - ОДЕЖДА И ОБУВЬ по приятным ценам для всей семьиСайт фонда капремонта Волгоградской области сменил прописку

Agora sim! YouTube vai transmitir shows do Coachella 2019 ao vivo!

7 українських мобільних додатків для розвитку дитини, що мають бути на  вашому планшеті | LvivOnline (Львів Онлайн)

 

 

Вайбер.

Viber (вайбер, вібер, вібра) — це мобільний додаток, що дозволяє дзвонити і відправляти текстові повідомлення іншим користувачам цього месенджера безкоштовно. Користуватися ним можна через wifi або мобільний інтернет. Вайбер відрізняється досить високою якістю звуку. Ніяких обмежень на кількість відправлених або отриманих повідомлень, а також на тривалість розмов немає.

  • Чат з батьками
  • Чат з учнями
  • Чат з колегами
  • Простий інтерфейс
  • Наймолодші учні можуть використовувати
  • Запис аудіо та відео повідомлень.

 

Фейсбук

Найбільше онлайн-спільнота в світі. Знайдіть старих друзів. Плануйте заходи. Читайте цікаві теми. Будьте на зв'язку з сім'єю. Шукайте друзів. Спілкуйтеся онлайн. Грайте в ігри з друзями. Діліться фотографіями.

 

  • Підтримка зв'язку з учнями, колегами, батьками
  • Спілкування та обмін новинами
  • Останні новини
  • Поширення та обмін інформації
  • Скачування відео
  • Приєднання до спільнот
  • Зручні, швидкі, корисні посилання

Групи для освітян

  1. https://www.facebook.com/groups/2536258126400459
  2. https://www.facebook.com/groups/doshkilnyk.in.ua
  3. https://www.facebook.com/groups/124848408271211
  4. http://osvita.ua
  5. https://vseosvita.ua

 

 

 

 

Онлайн – дошка. Можна використовувати з учнями під час проведення онлайн занять або з колегами під час зустрічей. Реєструєтеся, надсилаєте запрошення учню, учень реєструється і все! Одночасно онлайн працюєте на цій дошці!

https://miro.com/signup/

 

Google-клас.

 https://osvitoria.media

Це платформа, в якій ви можете створити віртуальний клас, через електронну пошту додати до нього своїх реальних учнів, ставити завдання у спільному структурованому просторі всім школярам або вибірково, оперативно обмінюватися інформацією, створювати свої завдання або додавати їх з інших платформ.

На платформі ви можете:

створити свій клас

організувати запис учнів;

ділитися з учнями необхідним навчальним матеріалом;

запропонувати завдання для учнів;

оцінювати завдання учнів і стежити за їхнім прогресом;

організувати спілкування учнів.

Де знайти додаток Google Glassroom

Знайти Google Classroom досить просто, для цього відкрийте браузер Google Chrome і далі перегляньте додатки Google.

Для цього потрібно відкрити нову сторінку в браузері та натиснути на іконку додатків Google у верхньому лівому куті, поряд із зображенням облікового запису.

Після відкриття ви потрапите в Google Classroom де можна почати створювати власний курс, або ж ви побачите тут перелік курсів, до яких ви отримали доступ раніше.

 

https://osvitoria.media/wp-content/uploads/2020/03/1307151_13184744.jpg

 

Сервис YouTube Kids: для кого, зачем и как с ним работать YouTube Детям - приложение, созданное специально для детейhttps://www.youtubekids.com/

 

 Додаток  YouTube Kids створений, щоб діти могли безпечніше та простіше досліджувати світ через відео в Інтернеті – від улюблених шоу та музики до майстер-класів із моделювання вулкана, створення лизуна тощо. Крім того, завдяки інструментам батьківського контролю ви можете пристосувати додаток до потреб своєї родини.

Батьки мають можливість фільтрувати контент самостійно, обмежуючи час, проведений в додатку. Тут є можливість складання індивідуальних колекцій і плейлистів. Батьки можуть відключати пошук відео і видачу рекомендації, якщо вони вважають цю функцію непотрібної для своєї дитини.

Таким чином, YouTube Kids - це безпечне місце, що служить джерелом інформації для дітей. Безліч можливостей і цікавого контенту для дозвілля і розваги дітей. Завантажити YouTube Kids можна абсолютно безкоштовно на Google Play и Apple Store. Навчання через додаток YouTube Kids

 

Важливим є і надання консультативної та психологічної допомоги, проведення бесід з батьками дітей, які педагоги можуть забезпечити  через індивідуальні консультації у телефонному режимі, за допомогою онлайн-ресурсів (мобільних  додатків,  електронної  пошти  тощо).  При  потребі можуть бути забезпечені групові онлайн-консультації батьків вихованців закладу, шляхом розміщення інформації на онлайн-ресурсах закладу, у тому числі у соціальних мережах  (створення спільнот в соціальних мережах, мобільних додатках).

Необхідно інформувати батьків про тимчасовий графік роботи закладу в період карантину, контактні телефони, електронні пошти, посилання на сайт закладу та інші його онлайн-ресурси шляхом розміщення оголошень при вході в приміщення закладу освіти,  на сайті закладу та  на сайті засновника закладу,  повідомлень в місцевих засобах масової інформації тощо.

Робочий час під час карантину  педпрацівникам варто використати і для професійного розвитку. Звичайно, організація дистанційного навчання вже  сприятиме удосконаленню навичок володіння ІКТ-технологіями, професійному вдосконаленню педагогічних працівників. Разом з тим, педагогам ЗДО варто розробити індивідуальні плани професійного розвитку, самоосвіти, дистанційно пройти курси підвищення кваліфікації тощо.

 Крім того,  під час карантину є можливість виготовлення наочного матеріалу для занять з дітьми, розробки конспектів занять та підбору матеріалів з Інтернет-ресурсів для  занять з вихованцями після завершення карантину. Є час і для упорядкування  обов’язкової для  кожного працівника закладу документації.

 

Зразки завдань. Кросворди для дітей | Дитячий журнал "Колобочок"

 

C:\Users\Б261220153\Desktop\все тут\Матеріали для дистанційної роботи 10.03.2020 - 24.04.2020\S00422-21041279(1).jpg

C:\Users\Б261220153\Desktop\все тут\Матеріали для дистанційної роботи 10.03.2020 - 24.04.2020\S00422-21040048(1).jpg

C:\Users\Б261220153\Desktop\все тут\Матеріали для дистанційної роботи 10.03.2020 - 24.04.2020\S00422-21051503(1).jpg

 

Розвиваюча розмальовка. Для дітей 5-6 років. Блакитна | Книжкова Хата -  магазин цікавих книг! м. Коломия, вул. Чорновола, 51

Купити книгу Академія розвитку. Розвивальні завдання для дітей 2-3 років ()  - 978-966-939-317-3 | Інтернет-магазин Yakaboo.ua

Розвиваюче завдання для дитини 5, 6, 7 років Безкоштовні розмальовки для дітей роздрукувати. Розвиваючі розмальовки

Математичні розмальовки для 2 класу

 

Скопіюй фігури: тренуємо зорово-моторну координацію – Розвиток дитини Завдання для дітей 7-8 років (2 клас) – скачати безкоштовно – Розвиток  дитини Знайди схожі предмети №12 | Дитячі

Геометричні фігури для дітей – скачати безкоштовно завдання – Розвиток  дитини Розвиваючі завдання для дітей різного віку – Розвиток дитини Завдання для дітей 7-8 років (2 клас) – скачати безкоштовно – Розвиток  дитини

 

https://2.bp.blogspot.com/-jDyW24bS6-U/W-v4RX8BJrI/AAAAAAAABJI/YmqS9w2_9r0I9CQEee-6LHxAkKcBh1QUACEwYBhgL/s200/cover.jpg https://2.bp.blogspot.com/-pbyZqfLANPc/W-wP7rFuxAI/AAAAAAAABJk/YIlQqvPNeOAgTypmrXO0lPnm00l2S_d_wCEwYBhgL/s200/cover%2B%25281%2529.jpg https://4.bp.blogspot.com/-FUsQ5KAmMYQ/W-wQvcVVciI/AAAAAAAABJ4/J5ttYLOJTqYA54cyFmN5WURNAypihw9AQCEwYBhgL/s200/180797_35796856.jpg

https://2.bp.blogspot.com/-3EkfLWb8ayg/W-wQ_rT_-tI/AAAAAAAABKA/J8XEz8Dp0UYaaumeiChlSCSfWL61ouN8QCLcBGAs/s200/18966724_images_2804805351.jpg https://3.bp.blogspot.com/-yks-XEi-fDE/W-wR1UuofWI/AAAAAAAABKQ/N_n8azWh1BMYPghvjJPFQQnPMnMUH3Z5wCLcBGAs/s200/Igri-na-vse-sluchai-jizni.jpg https://2.bp.blogspot.com/-HJkeqCK0xPg/W-wSP5fcXlI/AAAAAAAABKc/WPemMHvzRWcl4YRAkSVX0elXa0cqkTXagCEwYBhgL/s200/7d169215a724ecf7b6513ff1c2fad2a9.jpg

 

Інтернет-ресурси для дітей,

їх батьків та вихователів.

Українські пізнавальні сайти.

 

 

  1. Найбільша освітня платформа для дошкільників www.learning.ua/
  2. Вчи.юа – онлайн-платформа, де діти старшого дошкільного віку та учні початкових класів вивчають математику в інтерактивній формі - hvchy.com.ua/
  3. РОЗУМНИКИ. Педагогічні ігри – захоплюючі навчальні програми - rozumniki.info/
  4. «Весела абетка» - http://abetka.ukrlife.org/ - українські абетки, казки, читанки, скоромовки, загадки, прислів’я.
  5. Авторський блог – http://natalyagurkina.ucoz.ua -  Наталя Гуркіна – казки, загадки, вірші для дітей.
  6. «Левко» - http://levko.info - дитячий сайт, що пропонує багатий вибір дитячих ігор, лічилок, загадок, віршів, казок, аудіо та відео матеріалів, а також тут можна знайти поради до різноманітних саморобок, розмальовки, найпростіші кулінарні рецепти для малечі, матеріали для дитячих свят.
  7. «Соняшник» – http://sonyashnik.com - розваги для дітей: книжки, аудіо, відео, ігри.
  8. Авторський блог – http://www.zrobysama.com.ua/ - блог про речі, які можна зробити власноруч: листівки, альбоми, скрапбукінги, декор, вишивки.
  9. Maluk.in.ua – http://maluk.in.ua/ - сайт для малят та батьків: розвиваючі ігри, творчість.
  10. «Казкар» - http://kazkar.info/ - зібрання найкращих казок з усього світу: англійські, німецькі, французькі, індійські та наші рідні українські казки. Не забули і про великих казкарів: Шарль Перро, брати Гримм, Олександр Пушкін, Леся Українка.
  11. «Дерево казок» - http://derevo-kazok.com.ua/ - на ресурсі зібрано безліч казок українських та зарубіжних авторів. Твори можна слухати онлайн, читати та навіть дивитися відео.
  12. «Нашим діткам» - http://www.nosiki.cv.ua/ - матеріали для раннього розвитку дітей, музичні альбоми дитячих гуртів та виконавців, «мінуси», ноти, музичні сценарії до дитячих свят та ранків, матеріали для розвитку творчих здібностей, кліпи з мультиків (пісеньки), багато книжок, журналів для дітей, казки від сучасних авторів, загадки та віршики на будь-які теми (також англійською).
  13. Дитячий портал «Пустунчик» - https://pustunchik.ua/ - фоно- та відеотека українською мовою. Завдання у вигляді вікторин та тестів.
  14. Музичний сайт для дітей «Музична абетка» - http://muzabetka.com.ua - збірка музичних треків, нотна грамота, музичний словник, методичні рекомендації із музичного виховання, музичні ігри.
  15. Сайт «Baby-sos» «Аудіокнижки українською» - http://baby-sos.com - сайт допоможе Вам і вашим дітям пірнути у світ краси, гри, казки, музики, малювання, фантазії та творчості.
  16. «Країна міркувань» - http://www.child-thinking.com.ua - на сайті розміщено завдання, які розвивають просторове мислення, увагу, пам'ять та логіку.
  17. Український логопедичний сайт Logopedia.com.ua – http://www.logopedia.com.ua/ - сайт для батьків та вихователів, які дбають про мовленнєвий розвиток дитини: поради, ігри, вправи.
  18. Канал «Освіта дитини ХХІ століття» - https://www.youtube.com/channel/UCYEA0vxmjI8FynI4QRqf64g - канал YouTube мультфільмів, розвивальних відео та пісень для дітей різного віку.
  19. Розвивальні мультфільми українською мовою - https://www.youtube.com/watch?v=lCi1uJ7bBSQ
  20. Науково-популярний журнал «Пізнавайка» - http://www.poznavayka.org/uk/-  сайт присвячений самим різним наукам: хімія, математика, астрономія, зоологія. Є дещо з нетрадиційної науки: уфологія, гіпноз, наукові гіпотези.
  21. «Мамине сонечко» - http://www.mamynesonechko.in.ua/ - сайт-зібрання порад та прикладів організації дозвілля дітей: розваги, навчання, рукоділля.
  22. «Абеткаland» - http://abetkaland.in.ua/ - структурований сайт із матеріалами по дошкільній освіті: планування, методика, заняття, сюжетно-рольові ігри, гуртки та сценарії ДНЗ.
  23. «Розвиток дитини» - https://childdevelop.com.ua/ - підбірка матеріалів для відповідальних батьків та вихователів: виховання та психологія дитини, дошкільне виховання освіти, підготовка до школи, розваги, дипломи, нагороди тощо.
  24. 900 презентацій для дошкільників http://900igr.net/ - збірка презентацій: колір, форма, їжа, живий та неживий світ, людина, країни тощо.

Використані джерела:

  1. https://mon.gov.ua
  2. https://www.facebook.com/
  3. http://metodportal.com/
  4. https://fayna-kniga.com.ua/
  5. https://www.youtubekids.com/
  6. https://classroom.google.com/
  7. https://childdevelop.com.ua/
  8. https://life.pravda.com.ua/

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
28 січня 2021
Переглядів
3431
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку