Веселе перезавантаження у Zoom та у школі

Змішане навчання, незвичні перерви, ненормований графік. Як підтримати здоров'я та працездатність учнів у цей незвичайний і цікавий освітній період? 

Рухова активність дуже важлива для дітей, без неї учні швидко втомлюються, а концентрація лишає бажає кращого. Так, при звичному офлайн навчанні школярі мають можливість позбутися зайвої енергії, але куди її дівати, якщо ти постійно сидиш за комп’ютером? Ідеї є! Ми підготували для ваших учнів веселі вправи для швидкого перезавантаження на дистанційці та для перерв у новому форматі. 

5 ігор для дистанційної перерви у Zoom’і

Учні – не лише здобувачі знань. Шкільне життя спонукає розвиватися, спілкуватися та вдосконалювати комунікативні навички. Дистанційний формат навчання – не привід забути про спільні веселощі, треба лише розширити обрії фантазії та знайти нові способи для командної взаємодії.

Танець-бурулька

Дуже веселе заняття, чимось схоже на гру «Море хвилюється раз». Тут треба бути не лише креативними, але й пильними. Увімкніть веселу музику та дозвольте дітям танцювати так, як їм того заманеться. Коли ви вимикаєте музику, всі завмирають – перетворюються на бурульку. Той, хто зупиняється останнім, виходить з гри та допомагає вам стежити за виконанням правил учасниками.

Детектив

Ця гра допоможе дітям розвинути спостережливість і пильність. Оберіть одного учня, який буде детективом, і попросіть його вимкнути мікрофон (звук) у Zoom, закрити очі та порахувати до тридцяти. 

За цей час оберіть учня, який буде «забіякою». Цей гравець починає дію, наприклад, плескає у долоні. Усі інші діти повторюють за ним, тобто також плескають у долоні. 

Коли детектив закінчує рахувати, він відкриває очі та спостерігає за групою. Коли «забіяка» впевнений, що детектив дивиться на когось іншого, він змінює дію. Наприклад, плескає себе по плечу. Усі інші учні також змінюють свої дії. Детектив має три спроби, щоб зловити гравця, який є «забіякою».

Малювання на дотик

Для цього заняття потрібно лише декілька хвилин, але веселий настрій на весь день гарантовано! Попросіть дітей підготувати книгу у твердій обкладинці, чистий аркуш, олівець чи ручку.  Вигадайте, що саме їм потрібно намалювати. Наприклад, це може бути серце, дерево чи лев. 

Кожен учень повинен покласти книгу з аркушем паперу собі на голову та намалювати задуманий предмет за 1 хвилину. А потім діти знімають свої малюнки з голів та показують їх класу. 

Тренажер для пам'яті

Підготуйте дошку з випадковими предметами. Наприклад, яблуко, ключі, пензлик, ручка, ножиці тощо. Дайте учням 15 секунд, щоб вони запам’ятали предмети на дошці. Попросіть дітей грати чесно, не робити скріншот чи записи, вони повинні запам’ятовувати самостійно. 

Через 15 секунд (чи інший зазначений час) відсуньте дошку та заберіть один предмет. Знову покажіть дошку учням і подивіться, хто найшвидше назве зниклу річ.

Ланцюжок сюжетів 

Почніть розповідь із «гачка», який зацікавить клас. Наприклад, «Одного разу я йшов темним лісом. Я думав, що я один, аж раптом ...»

Оберіть учня, який продовжить розповідь (одне чи два речення). Наступного «казкаря» можна обрати серед тих, хто підняв руку, склавши попередню чергу,  або в інший спосіб. Продовжуйте, поки кожен, хто бажає, не доповнить історію. Доводьте розповідь до логічного фіналу.

Для того, щоби випадково обрати учасника, можна застосувати колесо імен – безкоштовний онлайн-генератор довільної черги. Так кожен школяр матиме шанс узяти участь у створенні казки. Занесіть список охочих у колесо імен і система обере учня, який розповідатиме наступним.

3 веселі ідеї для перерви у класі

Адаптивний карантин змінив не лише уроки, а й перерви. Тепер ми знаємо, що краще не виходити зайвий раз із класу, аби не опинитися у натовпі. Але якісний відпочинок – запорука ефективної праці. Тож як організувати цікаву перерву, якщо не можна виходити з класу?

Різнокольорове морозиво

Запропонуйте учням гру «Морозиво». Для цього потрібно вирізати різнокольорові «солодкі» кульки та шаблон ріжка з кольорового картону. Також підготуйте різні схеми «складання» морозива. Завдання для учнів – якнайшвидше і без помилок зібрати морозиво за схемою. 

Захопливі конструктори

Найпростіший варіант – конструктор із кольорових ватних паличок. Попросіть дітей заздалегідь розфарбувати кінчики ватних паличок у будь-які кольори. Підготуйте схеми, за якими вони мають зібрати саморобний конструктор.

Кожен учень має якомога швидше зібрати фігурки з ватних паличок за запропонованою схемою. Важливо правильно відтворити кольори всіх кінчиків. 

Другий варіант – чоловічки, які танцюють. Для цього знадобляться трубочки та кришки з напоїв. Якщо під рукою немає трубочок чи кришок – продумайте екологічні аналоги. Наприклад, розфарбовані зубочистки, різнокольорові паперові трубочки та фішки з картону. 

Роздрукуйте чи намалюйте схеми з чоловічками (врахуйте матеріал, який ви підготували разом із дітьми). 

Завдання для учнів: зібрати кольорових чоловічків відповідно до схеми. Хто швидше впорається, той і переможець. 

Третій варіант – конструктор із зубочисток і пластилінових кульок. Підготуйте багато зубочисток. Наробіть різнокольорових пластилінових кульок розміром із горошину. Вітаємо, конструктор готовий! Тепер діти можуть збирати об'ємні фігури неймовірних  форм, скріплюючі ребра яскравими пластиліновими кульками.

Веселі танці

Дитячій енергії можна дати вихід через танці! Влаштуйте невеличку дискотеку та продумайте безпечні правила пересування.

Діти можуть вийти до дошки або встати у проходах поміж партами. Увімкніть динамічну танцювальну музику. Оберіть учня, який показуватиме рухи або ввімкніть відео. Завдяки цій дискотеці діти не лише весело проведуть перерву, але й розвиватимуть координацію, реакцію та рухову пам'ять.

Відпочинок – важлива складова навчального процесу. Тож нехай він надихає, перезавантажує та формує теплу атмосферу в класі.

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter