Новини

Безпечний інтернет для всіх та кожного: підсумки інтернет-конференції від «На Урок»

Чи почуваєте ви себе у безпеці в інтернеті? Не кваптеся давати позитивну відповідь! Подумайте, чи одразу ви переходите за посиланнями, які отримуєте, чи проходите веселі тести, які періодично викладають у Facebook та чи залишаєте особисті дані на різних сайтах? А як часто так роблять ваші учні? Зрештою, мережа приховує безліч небезпек, і гарантувати, що ми точно не попадемося на привабливий і зовсім не підозрилий (на перший погляд) гачок, неможливо. Що ж робити? Учитися і ще раз учитися! Досліджувати небезпеки та ділитися своїми знаннями з учнями і їхніми батьками.

Саме для того, аби ви та ваші учні не потрапили у халепу, ми провели Всеукраїнську інтернет-конференцію «Безпечний інтернет для учнів та освітян». Це було справді цікаво!

Анна Ленчовська – Мережа чи пастка: погляд психологині на безпеку підлітків в інтернеті

Як захистити підлітків від небезпек, які чатують на них у мережі? Спробуємо подивится на це з точки зору психології. Яку роль у формуванні залежності від соцмереж відіграє підвищенний рівень гормонів стресу та чому так важливо розвивати критичне мислення і медіаграмотність? А чи знаєте ви, як зрозуміти, що дитина справді проводить забагато часу з гаджетами? І мова зараз не про ваше особисте ставлення, а про те, коли це дійсно стає проблемою.

Про все говорила під час свого виступу Анна Ленчовська. А ще лекторка розповіла про індивідуальні фактори ризику формування залежності та один неймовірно цікавий комікс, який варто побачити і вам, і вашим учням. Тож не баріться та перегляньте виступ!

Наталія Понежа – Як учителю спілкуватися в (батьківських) чатах, (професійних) спільнотах, щоб не виглядати «цифровим динозавром»

Спілкування онлайн – важлива частина нашого життя. На перший погляд усе дуже просто, адже ми і так постійно спілкуємося з людьми, у чому складність робити це в інтернеті? Але насправді не все так просто. Ми всі маємо знати правила нетикету та дотримуватися їх під час спілкування у чатах, професійних спільнотах тощо. 

Під час свого виступу Наталія Понежа звернула увагу на необхідність завжди бути ввічливими, а також дала кілька корисних порад щодо поширення чужого контенту, пошуку потрібної інформації та навіть написання васних постів! Бажаєте дізнатися, чому важливо не читати ботів та не годувати тролів? Неодмінно подивіться виступ!

Артем Гордєєв – Інформаційні технології для безпеки дітей в інтернеті

У дітей дошкільного віку, які проводять біля екранів гаджетів більше години на день, виявлені більш низькі показники розвитку білої речовини в головному мозку. Ми здогадувалися про це, чи не так? А ще наш мозок не вміє розрізняти реальний та вигаданий світ, і це справді проблема! Саме тому діти в небезпеці під час роботи з гаджетами. Небажаний контент, шахрайство, кібербулінг, шкідливі програми... Що робити? Говорити та ще раз говорити з дитиною! Саме на цьому наголосив Артем Гордєєв у своєму виступі. 

Рокажіть про основні правила поведінки в мережі дітям, а батькам – про функціонал батьківського контролю, який дозволить уникнути безлічі проблем. Google Family link, сімейний доступ Apple, антивірусне програмне забезпечення... Бажаєте отримати максимум корисної інформації? Перегляньте виступ!

Любов Цукор – На допомогу вчителю: додаткові матеріали про безпеку в інтернеті

Світ мінливий, тож маємо не зупинятися та постійно дізнаватися щось нове. У тому числі і про безпеку в інтернеті! Важливо знати, які небезпеки чатують на вчителів та учнів, уміти захистити від них себе та дітей. Де шукати? Любов Цукор радить звернути увагу на відкриті бібліотеки, офіційні ресурси громадських організацій та держустанов, офіційні спільноти у соцмережах.

Під час виступу лекторка надала кілька цікавих ресурсів, які точно стануть у пригоді педагогам, розповіла про можливості «На Урок» (у нас багато інформації, яку ви можете використати з користю!). Упевнені, ви вже прагнете дізнатися більше (і отримати невеличкий бонус)! Тож неодмінно подивіться виступ!

Юлія Батура – Віртуальний імідж педагога: можливості та ризики інтернет-комунікації

Учитель – публічна особа. А зараз інтернет теж публічний простір! Тож маємо знати, як вибудовувати свій імідж у мережі. Адже до професії педагога суспільство ставиться особливо. Із чого складається віртуальний імідж учителя? Це фото, тексти, особиста інформація та публікації. І тут варто бути уважними!

Під час свого виступу Юлія Батура радить розділяти месенджери, публічні і приватні сторінки, підписників на різних сторінках (учні, батьки), особисту та професійну інформацію, а також бути обережними з репостами та коментарями. Якою має бути ваша професійна сторінках у соцмережі? Який добирати контент? Як бути справжнім інфлуенсером? Відповіді на всі ці запитання ви отримаєте, переглянувши виступ!

Любов Найдьонова – Цифрові ризики підлітків в умовах пандемії COVID-19

Пандемія не просто перевела нас в онлайн, вона додала кіберризиків! Про які ми маємо знати, адже лише знання зробить протидію ефективною. І один із ризиків: кібербулінг. Перепалки, нападки, наклепи, переслідування, самозванство та фішинг, шахрайство, ізоляція... І їхня кількість постійно зростає! 

У своєму виступі Любов Найдьонова навела результати Всеукраїнського опитування, дані якого свідчать, що в зоні ризику кожен. Звісно, найбільш вразливі діти. Що ж робити? Спікерка розповіла про основні правила забезпечення здорової кіберреалізації, які має знати кожен. Дізнайтеся і ви. А для цього перегляньте виступ!

Іванова Інна – Онлайн-комунікація: як не потрапити в халепу

Пандемія та загальнонаціональний карантин довели необхідність формування нового формату стосунків «учитель – учень». Нам потрібні онлайн-уроки! Але що робити, якщо не всі учні поділяють цю думку? Певно, ви теж зіштовхувалися з тим, що не всі діти вмикають камери під час дистаційного заняття, дехто малює на дошці, а хтось навіть надає стороннім людям посилання на урок! І це не просто неприємний момент, це дійсно проблема, адже деякі ситуації справді небезпечні!

Під час виступу Інна Іванова розповіла, як учителям підвищити безпеку своїх онлайн-уроків та навіть дала відповідь на запитання «Чому булять учителів?». Цікаво почути? Подивіться виступ!

Традиційно завершилася інтернет-конференція панельною дискусією, під час якої спікери шукали відповідь на важливе запитання: «Як зробити інтернет безпечним?». Маленький спойлер: це таки можна зробити! Тож переходьте за посиланням та перегляньте цікаві виступи! 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter