Крізь терни до зірок

У кожному класі є кілька учнів, яких легко можна назвати бунтівниками, чи не так? І найдивовижніше, що вони навіть не будуть проти! Пропонуємо вам здивувати таких учнів цікавинкою: розкажіть про цікаві та невідомі факти з дитинства відомих людей! Бо навіть діти з не ідеальною поведінкою досягали висот. Можливо, ваші учні теж зможуть, якщо докладуть зусиль?

Приверніть увагу учнів за допомогою цікавої історії. Така розповідь дозволить перепочити та стане чудовою мотивацією перед виконанням складного завдання. 

Чарльз Дарвін – хлопчик без здібностей

Які асоціації викликає у вас ім’я видатного натураліста? Певно, ви одразу пригадаєте теорію еволюції та інші наукові праці, що досі викликають бурхливі суперечки. А минуло майже три століття! Хто б міг подумати, що дитинство науковця було сповнене постійними зауваженнями та докорами. Вивчаючи класичні мови та словесність в англіканській школі, Дарвін ні на мить не сумнівався у відсутності необхідних здібностей. Зате він колекціонував метеликів, мінерали та раковини! Це захоплення і стало причиною його низької успішності, докорів та навіть погроз із боку дорослих.

Олімпія де Гуж – революціонерка поза шлюбом

Історія дитинства французької революціонерки буде особливо цікава непосидючим дівчатам! Свою енергію Олімпія де Гуж спрямувала на громадський активізм, і це стало сміливим рішенням, адже у 18 столітті про рівність жінки та чоловіка годі було й думати. Її ідеї нині підтримує весь світ, а тоді вони здавалися фантастикою: відмова від работоргівлі, право бути парламентаркою та називатися громадянкою... Її цілеспрямованість та загострене відчуття соціальної несправедливості в дорослому віці часто пов’язують із непростим дитинством. Вона була народжена поза шлюбом, а у 16 років Олімпію віддали заміж за набагато старшого за неї чоловіка. І як тут не стати революціонеркою?

Альберт Ейнштейн – «дурний, лінивий, відлюдькуватий»

Запитайте у школярів: чи знають вони, у якому віці почали говорити? Імовірно, це сталося ще до двох років. А от сам Альберт Ейнштейн і слова не сказав, аж допоки йому не виповнилося три роки! Великий фізик узагалі дуже відрізнявся від однолітків: погано запам’ятував нову інформацію та міг годинами обмірковувати запитання від учителя. Що вже казати про відповідь! Його вважали дурним, лінивим та відлюдькуватим, адже геній надавав перевагу побудові карткових будинків, а не спілкуванню з однолітками.

Агата Крісті – письменница, яка не вміла грамотно писати

Агата Крісті – людина, чиє ім’я асоціюється з детективним жанром. А чи одразу вона стала авторкою бестселерів? Звичайно, ні. І навіть більше – маленьку письменницю забрали зі школи через булінг із боку однолітків. А причиною цькування було те, що дівчинка не вміла грамотно писати! Батьки перевели доньку на домашнє навчання та розгледіли в її дивакуватості особливість. Ще цікаві факти: маленька Агата Крісті не любила іграшки, а ночами часто бачила жахи.

Пабло Пікассо – хлопчик із дислексією, який не корився правилам

Імпульсивність, надмірна активність та серйозні проблеми з читанням – це точно не портрет учня, про якого мріють учителі. Але саме таким школярем був майбутній художник Пабло Пікассо, якому судилося вразити весь світ своїм нестандартним поглядом на повсякденність. Нині його картини є справжнім символом художньої культури ХХ століття, а колись вони були просто способом відволікти батьків від проблем у школі. Пікассо не корився правилам, не міг всидіти за партою, боявся лишатися на самоті та навіть мав дислексію. Утім, усе це не завадило йому стати одним із найвідоміших художників світу.

Авраам Лінкольн – той ще ледар!

Б’ємося об заклад, що у вашому класі точно знайдеться компанія учнів, яких інколи складно вмовити плідно попрацювати! Не варто їх сварити, бо, можливо, вони просто беруть приклад із Авраама Лінкольна. Тільки-но уявіть, колись одному з найвідоміших американських президентів говорили, що він той ще ледар! Адже він, за словами очевидців, «уникав фізичної праці, присвячуючи час читанню, письму, написанню віршів, переписуванню тощо».

Александра Давід-Неель – втікачка з дому, якій забороняли все

Александра Давід-Неель – оперна співачка та письменниця, більше відома завдяки своїм дослідженням Тібету та численним подорожам. У дитинстві дівчині забороняли все, що вона любила. Особливо подорожі! Її відправляли до католицького пансіону, Брюсельської консерваторії… Але невичерпну енергію дослідниці неможливо було стримати. Вона поїхала до Індії, вивчала культуру цієї дивовижної країни та зустрілася з Далай-ламою. Більшу частину життя вона присвятила спробам потрапити на Тібет. Як вона сама писала: «Я – перша європейська жінка, що побачила таємниці закритого міста Лхаси, столиці Тібету». А колись маленькій дослідниці не дозволяли поїхати до сусіднього міста, уявляєте?

Може й ваші школярі зможуть досягти висот, якщо дізнаються про ці факти з життя відомих особистостей? Зберігайте статтю та надихайте своїх учнів!

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter