Добірка фактів та фотоматеріалів, які висвітлюють особливості навчання та побуту шкільного життя учнів з 5 різноманітних країн (Бутан, Японія, Перу, Оман та Нігерія).

Хлопчики та дівчата у піджачках чи без них сидять за партами. У кабінеті меблі розставлені у три ряди, біля них – шкільні ранці з усім необхідним для навчання приладдям.Власне, це типовий вигляд шкільного класу переважної більшості державних українських шкіл.

Але, навіть маючи великий досвід, більшість вчителів зізнаються: коли вони заходять до нового класу вперше, у них на долі секунд перехоплює подих… Хоча зазделегідь відома звична схема подій: учні чекають на вашу появу, лунає дзвоник, ви заходите, знайомитеся і починаєте урок. Як правило, нічого дивного!

А тепер уявіть, що лунає той самий «дзвоник», і ви, знову ж таки, заходите у клас. Але це зовсім не українська школа, і учні тут зовсім інші. Отже, добірка типових шкільних кабінетів з п`яти незвичайних країн світу:

Бутан

Зайшовши у класну кімнату переважної більшості шкіл Бутану, ви не побачите жодних портфелів чи ранців. Учням вони просто не потрібні! Хоча в цих школярів є і підручники, і зошити. Куди вони їх складають? Все шкільне приладдя цілком вміщається у шкільну форму.

Будійська школа, Бутан 

Бутанські школярі, як правило, прямують на навчання без жодних ранців – все приладдя безпосередньо у шкільній формі

А якщо ви вчитель математики, то вам доведеться переглянути своє бачення викладання цього предмету.

В Бутані математику тісно пов`язують із філософією буддизму. Згідно з нею кожне число має свій сенс:

Наприклад, число 108: у людини є 6 почуттів, які можна відчути 3 відтінками (хорошим, поганим, байдужим). А всі вони можуть або проявлятися назовні, або залишатися всередині людини. Нарешті, почуття можуть бути у минулому, теперішньому чи майбутньому часі. Все разом утворює 6x3x2x3 = 108 різноманітних категорій почуттів.  

Японія

Коли ви відкриєте двері до шкільного кабінету в будь-якій школі Японії, на вас може чекати така картина:

Ситуація у будь-якій школі Японії

Справа у тому, що в японських школах зовсім немає прибиральників. Кожен клас ділиться на окремі групи. Певна група учнів відповідає за чистоту окремої частини школи.

Учні самостійно прибирають кабінети, коридори, територію навколо школи та навіть туалети. А тричі на рік в рамках шкільного часу учні прибирають територію району, в якому знаходиться школа.

Японське суспільство вважає, що таким чином у школярів формується повага до будь-якої праці, вміння підтримувати чистоту, а також закладається розуміння рівності між людьми будь-якої професії.

Час, витрачений на прибирання, не заважає навчанню. Це підтверджує той факт, що більшість сучасних наукових винаходів світу в області робототехніки були здійснені саме японцями. А кожен науковець сьогодення – це і є колишній школяр.

Перу

В перуанській школі вам би довелося викладати не тільки державною мовою (іспанською), але і подекуди місцевою (наприклад, кечуа).

Шкільна освіта для всіх учнів є обов'язковою і безкоштовною. Хоча загалом у цій країні достатньо високі показники загальної грамотності населенні (вміють читати і писати 89,6% дорослих та 97,4% молоді), але учні не усюди мають рівні умови доступу до навчання. Так, в школах гірських районів всі предмети викладає один вчитель, тому знання, на жаль, відповідні.

Учні сільської школи Escolar Secundaria Tiracanchi, Перу 

an Ashaninka indigenous community in Peru's Junin region

Оман

Якщо за шкільною програмою, наприклад географії, в Україні ви працюєте зі школярами 6-10 класів, то будьте готові до того, що зайшовши у 6 клас у школі Оману, ви побачите лише дівчат чи виключно хлопців.

Річ у тому, що в Омані тільки у початковій школі допускається сумісне навчання, з 5 по 10 класи – дівчата та хлопці навчаються в окремих класах.

Середня школа, клас хлопців, Бахла, Оман 

Учні початкової школи, Оман

Оман є однією з найбільш розвинених країн в арабському світі. В останні роки країна швидко розвивається у системі освіти. Процент грамотності дорослого населення перевищує 94%, хоча ще в 1970 році на весь Оман було лише три школи, в якіх сумарно навчалося 900 учнів.

Нігерія

Як свідчить статистика, в цій країні відвідуваність навчальних закладів найнижча у світі. Майже половина дітей світу, які взагалі не навчаються,  проживають саме у Нігерії. Низька загальна грамотність населення країни обумовлена тим, що більше 80% громадян Нігерії живуть за межею бідності.

В існуючих школах класи, як правило, дуже великі, понад 70 учнів. 

Іспит в середній школі штату Баучі, Нігерія

Але в навчальних закладах цієї країни, окрім переповнених класів (у порівняні з українськими стандартами), на вас може очікувати куди більша несподіванка:

Середня школа Кано, Нігерія

Коли ви завітаєте у клас, не дивуйтеся, якщо побачите в цій центрально-африканській країні учнів у паранджі. Річ у тому, що більша частина населення країни сповідує іслам. Цікаво, як діти розрізняють до них прийшов їх викладач чи заміна?

Хоча для нас така самобутність учбового процесу та побуту школярів цих країн здаються незвичайними, але для місцевих жителів вони є типовими. Мабуть,  іноземним колегам шкільне життя українських учнів також здасться в чомусь трохи дивним.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter