Поговоримо про одну з важливих для успішного майбутнього навичок.

Ким мріють стати ваші учні, коли виростуть? Лікарями, астронавтами, військовими, програмістами, рекламниками… Насправді варіантів безліч! А підприємцями? Впевнені, що й такі охочі є. Але наскільки добре вони розуміють, чим саме займаються підприємці? Раніше побутувала думка, що стати підприємцями дано не всім, що це особливий талант, доступний далеко не всім. Але це, звісно, не зовсім так. 

Так, не всім судитиметься заснувати масштабний бізнес, напиклад, Google або Facebook, та й чи потрібно? Адже підприємницька компетенітність – це не лише про бізнес та незвичайні стартапи. Це також про вміння людини втілювати свої задуми в життя, креативність, зацікавленість інноваціями, вміння ризикувати, здатність планувати та реалізовувати різноманітні заходи. Чи знадобляться такі вміння в житті? Безперечно! Саме тому підприємницька компетентність стала однією із ключових компетентностей школяра НУШ. 

Так, що раніше ми почнемо працювати над розвитком підприємницької компетентності учнів, то краще. Але якими мають бути наші кроки на цьому шляху?

1. Розбираємо роль та значення підприємливості в житті.

Найбільшого успіху ми досягаємо тоді, коли розуміємо, що та для чого робимо. Ми вже не раз говорили про те, що наі учні, на жаль, не завжди розуміють, як саме ті чи інші знання знадобляться їм у житті, а отже і не зацікавлені в тому, аби активно працювати. Це правило працює завжди, зокрема і у випадку із розвитком підприємницької компетентності. «Я не збираюся створювати новий Samsung, для чого мені ці знання?» Тож поясніть дітям, що підприємницькі навички стануть у пригоді в будь-якій сфері життя,  наводьте реальні приклади та зауважте, що, зрештою, пріоритети та прагнення можуть змінюватися, а бізнес інколи створюється зовсім несподівано! Аби було цікавіше, можна запропонувати школярам подумати та змоделювати звичайні життєві ситуації, у яких їм би стали у пригоді підприємницькі навички.

Допоможіть учням стати успішними та почніть розвивати їхню підприємницьку компетентність просто зараз! У цьому вам допоможе онлайн-курс Олени Ярмош «Формування підприємницької компетентності в закладі освіти». Завдяки цьому курсу ви ідеально розберетеся із теоретичними питаннями формування підприємницької компетентності учнів (та вчителів!), опануєте дієві методи роботи зі школярами та отримаєте безліч цінних порад. Долучайтеся! 

2. Вчимося мистецтву спілкування та командної гри.

Насправді ми майже ніколи не буваємо на самоті – нас завжди оточують люди, із якими ми маємо так чи інакше взаємодіяти. Комунікація – богиня сучасного світу, вміння правильно комунікувати може допомогти навіть у безвихідній ситуації. Але важливо не просто навчитися підтримати цікаву бесіду чи красномовно презентувати новий проєкт, не менш (а то більш) важливо:

  • вміти конструктивно розв'язувати конфлікти;
  • виявляти проблеми в комунікації та усувати їх;
  • спокійно сприймати як позитивний, так і негативний зворотний зв'язок;
  • відкрито висловлювати власні погляди;
  • вміти керувати своїми емоціями.

Для розвитку навичок комунікації влючайте до заняття тематичні вправи, проводьте дискусії, ток-шоу, дебати тощо.

Окремо варто наголошувати на важливості вміти працювати в команді. Так, це не завжди просто, а інколи взагалі може здатися, що самому буде набагато легше... Але насправді командна робота – цікава та неймовірна, саме команда може досягти таких вершин, про які навіть і не мріє одна людина. Проте ніхто не народжується із вмінням співпрацювати з іншими, цього потрібно вчитися. А допоможуть в цьому вправи для тимбілдінгу, згуртування та розвитку вміння співпрацювати

4. Вчимося ставити цілі та досягати їх.

Чи можна створити бізнес, не маючи плану? Або навіть так: чи можна досягти мети (будь-якої), якщо ти не знаєш, як? Звісно, пощастити може будь-коли, роль випадковостей у нашому житті не варто недооцінювати, але не варто й перебільшувати! Тож поясніть дітям, що для того, аби досягти успіху, важливо опанувати мистецтво планування. Також варто пояснити, що створення плану (хоча б приблизного!) – це не трата часу, а важлива складова діяльності. Існує чимало прийомів, які допомогають правильно ставити цілі та досягати їх, особливо радимо звернути увагу на формулу S.M.A.R.T – навчіть дітей користуватися нею, вони точно будуть вдячні! Також покажіть школярам, як користуватися трекерами звичок, не зайвими будуть і різноманітні техніки тайм-менеджменту

4. Вчимося шукати та аналізувати інформацію.

Ми живемо в інформаційному суспільстві. Зараз надзвичайно важливо вміти фільтрувати та аналізувати те, що ми чуємо, бачимо, читаємо. Тож дуже важливо навчити учнів працювати з різними типами інформаційних джерел, поєднувати і порівнювати отримані дані, а потім і робити висновки (адже не все, що нам потрібно, знаходиться на поверхні). Тут вам стануть у пригоді методи для критичного аналізу та синтезу інформації. І пам'ятайте про те, як важливо навчити учнів критично мислити, це вміння вбереже їх від зайвих неприємностей. 

5. Розвиваємо креативне мислення. 

Зараз уже всі розуміють, що творчий підхід та креативність можуть зрушити гори. Зрештою, багато хто з відомих підприємців став успішним саме завдяки ній та нестандартному підходу до розв'язання проблем. Креативними не народжуються, ними стають, це вже давно доведений факт. І ще один факт – розвивати креативність потрібно всім, адже це важлива навичка майбутнього, яка допомагає побачити нові можливості та зуміти їх розвинути. Звісно, розвивати цю важливу навичку ніколи не запізно, навіть більше – ніколи не варто зупинятися на шляху розвитку. Але, звісно, починати краще зі школи, тож радимо під час роботи з учнями використовувати різноманітні методи та вправи для розвитку креативності. Буде цікаво!

А які пункти додали б до цього чек-листа ви? 

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter